Pages

Saturday, September 06, 2008

Ramadan Kareem...



Salam Ramadhan buat semua sahabat handai.. Ampun dan maaf dipinta jika ada salah dan silap.. semoga ibadah kita di bulan yang penuh keberkatan ini diterima Allah..

Dah seminggu berpuasa di perantauan.. Macam-macam perasaan ada.. Yang banyaknye, rindukan suasana berpuasa kat M’sia.. Kat sini entah nape, aku rasa suasana hambar sket.. mungkin budaya berbeza, dan cara sambutan pun berbeza.. Siang2 hari, kedai banyak yang tutup.. berbeza kat malaysia, kalo bulan puasa, kedai makan islam jer tutup.. ni, habis sume kedai tutup.. kedai baju, kedai kasut, kedai jam.. heran tul.. diaorang ni tak larat kejer ke bulan posa nie? huhuhu.. yang bukak, supermarket jer..maybe, diaorang kuar malam pas terawih jer kot kat sini.. dengar2, kalo nak dekat raya sok, shopping kompleks pun bukak sampai kul 2-4 pg.. entahlah.. Kat masjid pun, my hubby cakap, terawih pun macam sembahyang sunat biasa jer.. takder selawat n tasbih nak mula solat terawih tu.. mungkin mazhab lain kot kat sini.. kurang sket la feel dia.. kalo kat M’sia, yang best masa terawih, masa bilal n jemaah bersahut-sahutan baca selawat tu kan..Kalo tak pergi masjid pun, dengar kat corong masjid tu pun dah rasa feel dia..

Hmmm.. bab makan di bulan puasa.. memang takder feel tul.. pas makan kurma, belasah nasik jerla.. mana nak dapat kuih muih cam kat pasar ramadhan tu.. dah pasar ramadhan nyer pun takder.. kalo ada pasar ramadhan pun, ade ke aku reti nak makan kuih muih tekak orang arab nih.. hari ke-5 aku dah mula bosan.. ape ye nak makan bukak puasa nanti.. tengah tengok citer kisah kaisara kat tv3.com.my tu, ternampak pulak diaorang dok melepak kat Dunkin’ Donuts.. Jeng jeng jeng.. kepala otak aku pun dah kuar mentol.. nak bukak posa ngan donut la ari nie.. hehehe.. bagai dicita ulam mendatang.. Mr hubby plak tanye,’taknak kuar pergi beli barang dapur ke?’ Laju jer aku jawab nak.. sebab, pastu bleh pi cari kedai Dunkin’ Donuts yang aku rasa macam pernah nampak somewhere kat seaside aritu.. Kalo teringin donut Big Apple or J.Co ker, tak merasa ler.. takde kat sini.. Kitaorang pun kuar lepas Asar.. Asar kat sini memang cepat.. 3.20 dah asar.. Maghrib 6.12.. Hmm sempat la tu nak kuar jenjalan jap.. Nasib baik aku dah siap masak awal arini..

Mula-mula pi tgk kedai-kedai kat Al-kout tu.. tu yang aku tengok sume kedai tutup kat mall tu.. yang ade, betul2 pak guard dia jer.. yang lain, gelap gelita.. musykil gak aku nie.. Pastu terus pergi The Sultan Centre (ala-ala giant/carrefour) yang dekat area situ gak.. Pas beli barang dapur, aku pun bagitau la misi aku seterusnya kat my hubby.. Dia pun terus drive ke seaside.. jalan punya jalan, at last aku dah nampak kelibat kedai Dunkin’ Donuts tu.. Kat seaside area Mahboula.. aku pun belasah sedozen.. tapi perasa dia tak banyak sgt macam kat m’sia tu.. kureng sket.. tapi nak juga, bedal jer la.. jangan tidak.. kang kempunan plak aku.. Sedozen tu bukan nak makan sume pun.. saje beli lebih..aku anta sket kat ita umah atas tu.. satu-satunya jiran sekapal yang aku kenal.. huhuhu..Puas la aku makan donut tu.. dari berbuka, moreh n sahur.. still makan donut.. pasni lambat plak la aku rasa nak makan donut nie.. sebab dah muak.. huhuhuhu…

Pas makan donut tu, entah kenapa aku teringat2 plak murtabak yang aku nampak kat fotopages fieda. Teringat plak kari ayam yang aku masak aritu.. kalo makan ngan murtabak ni best gak.. hehehe.. berkobar2 aku nak wat murtabak yang fieda wat tu..nak beli, bukan ada jual kat sini.. kalo kat kg, biasa beli kat pasar malam jer.. thanks fieda for inspiring me.. walhal aku dah beli barang2 nak wat popia goreng.. tp membayangkan kesedapan murtabak tu, terus aku tukar plan.. popia KIV.. wat murtabak dulu.. cehh.. macam confident jer.. padahal, mana penah buat nie.. main belasah jer.. ikut rujukan2 yang aku dapat kat MR.. huhuhu.. at last, jadi gak murtabak aku.. tak caye? hehehe..rasa pun not bad.. ikut lidah n tekak aku la.. tapi mr hubby pun cakap, murtabak yg aku wat best tau.. nanti bleh wat lagi..tapi kalo dia just nak ambik ati aku, taktau la plak kan.. huhuhu.. Actually aku pun tak sangka murtabak aku tu, ada rupa murtabak.. Excited giler.. kelakar kan.. Tengokla, 2-3 ari nanti, aku nak wat plak popia tu.. dan diikuti ngan karipap.. tu plan jer la.. tapi popia n karipap tu, dah biasa buat.. feel dia biasa jerla..

Keyla, mr hubby nak siap2 pi kejer.. Nak tengok kain baju dia.. biasa pergi kejer kul 7.15.. Masuk kul 8..bulan puasa awal sket sebab masuk kejer pun awal sejam, kul 7.. kul 6.15 dah pergi.. balik pun awal, kul 3 dia dah balik kejer..sampai umah dalam kul 4.. nanti aku sambung lagi.. Bye..

No comments:

Post a Comment