Pages

Friday, December 05, 2008

Malas nak masak...

Apabila penyakit M for malas melanda.. memang malas nak main masak2 nie.. tapi perut anak2 ku perlu gak aku isi dan perutku jugak akan tumpang sekaki... hehehe.. So, nie ajelah menu tuk tengahari nie... Nasi goreng tumis.. Anak2 makan ngan telur, aku makan dengan sambal tumis balance semalam.. nampak sangat kemalasannya kan.. Mr hubby memang tak lunch kat umah.. tempat kejer dia jauh.. Rasa dia ala2 nasi ayam gitu.. tapi versi goreng.. tulah kejer aku, main reka2, campak2 n belasah jerla.. Siapa yg M macam aku, boleh cuba... tapi kalo tak M pun, kalau nak kelainan sket pada nasi goreng u all, bolehla try...


Nasi Goreng Tumis...

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2 mangkuk nasi putih
  • 2-3 sudu marjerin/ butter
  • 1/2 labu bawang besar- dihiris
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 1/2 inci halia- dihiris
  • 1 batang kayu manis
  • 2 ulas bunga lawang
  • 1 kiub pati ayam
  • *sedikit lada sulah- jika suka *garam secukup rasa -jika perlu, sebab kiub pati ayam dah masin

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan cairkan marjerin/butter.. Tumis kayu manis dan bunga lawang...
  2. Kemudian, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan..
  3. Masukkan nasi dan gaul rata.. Kemudian, masukkan kiub pati ayam yang dihancurkan.. gaul rata..
  4. Masukkan lada sulah dan garam.. Gaul rata dan tutup api apabila nasi nampak berkilat dan terbit minyak..
Sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment