Pages

Thursday, November 27, 2008

My New life...

My new life totally different dari life aku before this.. tak tahu nak cakap best ke tak my new life.. anyway, life must go on rite.. bukannya apa, aku tak tahu nak buat apa kat rumah seharian.. kengkadang mati kutu.. so, buat masa nie, banyaknya aktiviti aku selain menjadi home manager, aku main masak2 jerla.. bukan nak menunjuk aku ni pandai masak tau.. aku masak men campak2 jer.. cuma sajer, nak ilangkan boring..

Majalah n buku citer yang aku bawak berkilo2 dari m’sia tu, tak sampai berapa ari aku dah abis baca.. my hubby cakap, limitkan la satu minggu sebuah, so lambatlah sikit baru abis.. hehehe.. mula2 memangla nak limit, tapi jeling punya jeling, macam best jer nak baca.. at last, tak berapa ari abis sume aku dah belek..


Selain main masak2, aku skang dok gler download siri kat u torrent.. nak tgk tv sini, entah citer zaman biler.. dah ketinggalan tul season berbanding kat msia.. So’ segala siri gossip girl, one tree hill, greys anatomy, heroes, smallville, prison break, private practise n americas next top model sume main download jer.. season2 yg terlepas bleh dapat n the latest season yg tak kuar lagi kat m’sia pun aku dah nak khatam.. huhuhu.. best2.. cume, takder subtitle la.. tapi dah beberapa bulan ni, dah biasa tgk tv takder subtitle.. kalo tak, segala benda yg ditulis kat skrin tv tu men baca jer.. malas nak dengar.. skang kena concentrate sket dengar dialog.. kalo tak, taktau citer.. sebab aku ada masalah sket ngan pendengaran.. wakakaka..

Next month nak balik tanahairku.. aku nak cari bahan nak wat jahit sulam manik plak.. sajer nak menambahkan aktiviti aku kat sini.. bukan pandai sangat pun.. jahit bodoh2 bolehla.. tapi skang my mum n my sis pun dah sibuk gak jahit manik.. abih sume kengkawan dia pun mtk tlg jahitkan.. huh, org suruh rehat jahit baju kurung pas operation aritu, dia jahit manik plak.. ada2 ajer my mum tu.. ni nak raya aji nie, ntah baju sapa lak dia jahitkan…

Aku skang tengah pikir, apa lagi hobi yg aku bleh buat… sok, nanti balik kg blehla aku cari bahan2 yg berkaitan dengannya.. kat sini, aku taktau nak cari kat mana barang2nya.. malas nak jelajah..

Irdina punya perkembangan sekolah okla.. aritu ada hari ambik report kad.. my hubby jer pergi.. aku malas nak pergi.. takut kang bawak irfan, dia menangis taknak balik pulak dr sekolah tu.. My hubby cakap, dia top 5 la dalam kelas tu.. cuma masalahnya dia tak suka main2 ngan budak2 lain n dia tak suka nak bercakap.. cikgu dia ingat maybe dia tak reti nak communicate ngan bebudak tu.. maybe yes n maybe not.. actually she can speak english a little.. kat umah bukan main becok mulut dia.. “Mummy, my brother push me..” , ” mummy, my brother dont want to speak english”, “mummy, my friend take my sharpener”, “Mummy, brother jump on table”, Mummy this.. mummy that..” banyak jugaklah ayat yang dia dah boleh cakap.. kalau kita cakap, memang dia paham.. cikgu dia pun cakap she could understand well, sebab kalo cikgu dia bagi instruction buat apa2 dia memang tak tanya balik.. sebab she just know what to do.. mungkin dia nak menyesuaikan diri dengan environment kot.. sebelum ni pun, back in hometown pun dia memang macam tu. Lambat mesra until dia rasa comfort dengan org tu.. puas jugakla aku pujuk dia suruh main n cakap dengan kengkawan.. every morning masa tunggu bas dia datang sure aku pesan benda yg sama.. respon dia sama jer tetiap hari.. okeyyy.. tapi entahla.. nanti la aku followup dgn Ms Rania tue…

Membaca pun dah boleh sket2.. kalo bm, yg words yg suku kata ada dua huruf, mcm sa ya, ba tu, gu la, se ma sa, ke ra na dah ok.. skang tgh improvekan yg 3 huruf.. contoh be lum, pa dan, lem bu,.. even ada juga yang dah boleh kenal bunyinya, tapi still ada jugak yg dia konfius.. kalau yg bi, perkataan yg 2-3 huruf banyak dia dah boleh baca.. I, my, is, he, she, the, dad, mum, jab, net, cab, hen, fed, bag dll dah ok.. tgh blajar yg 4 words plak.. iqra pun dah bleh baca sket2.. Surah fatihah, 3 qul, doa tido n makan pun dah lancar.. Irfan baru start nak tulis abc.. dia ni malas sket.. susah sket nak ajar.. asyik dia jer betul.. adeh penin.. tapi surah fatihah, al ikhlas dan surah an nas, doa makan n doa tido dah bleh baca.. tapi ikut mood dia ler.. kena pujuk2 dulu..

kerenah anak2 ni memacam.. kengkadang buat aku hilang sabar gak.. dahler aku ni tak berapa nak sabar… baru tau betapa payahnya mama aku nak besarkan aku dulu.. dengan perangai aku yg degil n kepala batu nie.. sib baik sekolah pandai gak.. walaupun tak genius.. tq year ma sebab bersusah payah n bersabar membesarkan kami adik beradik.. we luv u so much..

Malam ni, we all nak kuar jap.. nak pi centrepoint , makan McD n pi TSC Al kout.. nak cari souvenir nak bawak balik sket.. keyboard off dulu.. nanti bile rajin aku tulis le lagi.. Salam…

No comments:

Post a Comment