Pages

Wednesday, September 24, 2008

Salam Aidilfitri...

Selamat hari raya aidilfitri buat teman-teman dan saudara mara tak kira di mana anda berada.. Semoga hari lebaran kali ini penuh bermakna dan mendatangkan kegembiraan yang tidak mungkin dilupakan..

Lebaran kali ini jauh di perantauan.. adehh.. sadiss.. so, sepanjang bulan ramadhan nie aku tak berani nak pasang lagu raya.. kang bukan setakat air mata yang meleleh.. air hidung pun ikut sama.. sapa yang susah.. aku jugak.. baju raya aku n anak-anak dah bawak siap2 dari m’sia aritu.. kaler purple tema taun nie.. tapi sepasang ajerla.. baju jenjalan anak-anak, sebelum datang sini dah beli baru.. so, nak raya ni beli t-shirt sorang sehelai jer sebab intai punyer intai, kedai banyak dah jual baju untuk winter.. baju musim summer dah hujung-hujung.. baju winter banyak ler yang jenis ala-ala kot n baju sejuk.. kat sini, nak shopping pun, entah cap aper yang aku tak pernah dengar.. tapi rege, mak oii.. nak pengsan..Aku pun survey la kot2 nak beli sebijik kasut raya.. masuk la kedai kasut clarks tu.. aku tengok rege sandal yang macam aku pakai tu, Ya ampunnn.. dua kali ganda dari yang aku beli kat m’sia ari tu.. tgk design yang lain lagilah mahal.. eh kensel tak jadi.. last2 aku bedal jer balerina kat Nine West.. Tak la murah gak, tapi still murah ler dari kat Clarks tu..

Hmmm.. dah dekat2 nak raya nie, ada plak masalah nak renew visa. sementara mr hubby dapat working permit n civil id kat sini, aku n anak2 kena la renew visa setiap 3 bulan.. ni dah nak masuk 3 bulan.. kena kuar kuwait pi memana negara dulu, pastu masuk balik.. mula2 plan nak kuar pi Bahrain or Dubai jer pas raya.. n masuk balik kuwait.. sebab tu jer negara yang paling dekat.. ni dah prosedur baru.. nak masuk sana kena dah ada kuwait civil id.. kalo tak, tak boleh pi sana straight dari kuwait.. hanya boleh pi sana dari m’sia.. Masalahnya civil id tu mana nye siap lagi..jadinya, ada berita tak baik n berita baik… berita tak baik, kena gak kuar kuwait dulu.. berita baiknya, kuar kuwait tapi balik m’sia.. huhuhu.. yehaaa.. seronok gak tu.. yang lagi bestnya kalo dapat tiket flight ahad malam nie.. sempat raya kat m’sia.. huhhhh.. best giler.. tapi still tengah tunggu company confirm tiket ada ke tak.. kalo takde, pas raya le baru dapat balik.. tak kisahla asalkan musim raya dok ada lagi.. tapi balik tak dapat la lama.. seminggu lebih jer.. anak dah sekolah.. tu pun budak tu kena gak ponteng seminggu.. so, dalam kepala otak aku ni dah macam2 menu yang aku nak makan masa balik nanti n nak shopping macam2 benda yang aku tak jumpa kat sini.. plannya, nak bawak 2 beg.. satu ada isi, n satu lg kosong.. hehehe.. nak isi brg shopping yg nak bwk balik sini.. buruk tul perangai.. tapi aku tak kire.. jadinya, plan nak wat kuih raya minggu nie, kiv dulu.. kalo dapat tiket ahad ni, takyah la wat kuih.. hehehe.. balik cni pas cuti nanti baru buat kot..

So, kalo aku dapat balik kg, insyaallah aku bgtau nanti.. tapi bagi sahabat n sedara mara, aku mintak maap kalo tak dapat nak jumpa sume org balik kali ni.. sebab suntuk sangat.. nanti kalo balik lama sket, 3-4 minggu ker.. blehla pi ronda2 jumpa sume.. ni balik pun kejap sgt, spare masa nak dok bawah ketiak mama jer.. huhuhuu.. tapi kalo aku jadi balik, kalo kengkawan ada masa blehla jengok aku.. samada aku kat kelana jaya or kat bahau n9.. takder dah tempat lainn..keyla, sekali lagi.. selamat ari raya n maaf zahir n batin wat sume kengkawan n sedara mara yang aku sayang..

Sunday, September 14, 2008

Irdina go to school...


Hari ni hari pertama Irdina ke sekolah.. Sekolah baru dia Fahaheel English School... di antara sekolah yang tertua di Kuwait nie... Sekolah ni tak jauh sangat dari rumah... Jalan kaki pun boleh, tapi dia akan naik bas ke sekolah.. Sebab payah gak pepagi n tengahari nak pi anta n jemput dia kat sekolah.. terpaksa plak usung si adik sekali... Dah la cuaca kat sini kalo tghari, panas cam nak masak...Lagipun bagi dia biasa berdikari.. tak risau sangat dia naik bas sebab, perkhidmatan bas yang disediakan, ada sekali ngan seorang assistant yang akan bawa dia dari bas ke kelas.. dan masa balik, akan pick dari kelas dan bawa naik bas.. rasa selamat la sket ...

Sekolah dia nampak kecik n tertutup jer... tapak perhimpunan dia pun macam sekangkang kera je aku tengok.. mungkin student dia tak berapa ramai... Pepagi kul 8.30 kami dah pegi tuk daftarkan Dina nie... Dia dimasukkan ke kelas Reception R.. Cikgu kelas dia Ms Rania El Eid... Kacukan Lebanese Australian... Muda lagi n moden tul mek arab nie... hehehe... Lepas tu kami terus tinggalkan jer Dina kat sekolah.. Sebab dia pun tak kisah.. Dia dah start sek dari umur 4 tahun lagi kat Smart Reader Manjung tu.. dah biasa.. lagipun, masa first day kat smart reader dulu pun dia tak nangis.. tinggalkan jer... tiba masa balik, baru jemput...


Tapi si adik yang menangis tersedu sedan nak ikut kakak pergi sekolah.. Sampai masuk dalam kereta pun tak renti2 nangis lagi... dia ingat dia pun dapat pergi sekolah gak kot.. hehehe.. belum cukup syarat nak register kat sekolah nie.. 3 tahun 6 bulan kot baru bleh daftar.. dia baru 3 thn 2 bulan.. So, tahun depan la baru pergi sekolah... tapi dia memang tak bleh pergi sekolah lagi sebab kuat nangis.. manja tul... tak tau macam mana nanti... harap-harap tiba masa nanti, dia dah kuat meragam...



So, thats all for today... See u later.. Wassalam...

Saturday, September 06, 2008

Ramadan Kareem...



Salam Ramadhan buat semua sahabat handai.. Ampun dan maaf dipinta jika ada salah dan silap.. semoga ibadah kita di bulan yang penuh keberkatan ini diterima Allah..

Dah seminggu berpuasa di perantauan.. Macam-macam perasaan ada.. Yang banyaknye, rindukan suasana berpuasa kat M’sia.. Kat sini entah nape, aku rasa suasana hambar sket.. mungkin budaya berbeza, dan cara sambutan pun berbeza.. Siang2 hari, kedai banyak yang tutup.. berbeza kat malaysia, kalo bulan puasa, kedai makan islam jer tutup.. ni, habis sume kedai tutup.. kedai baju, kedai kasut, kedai jam.. heran tul.. diaorang ni tak larat kejer ke bulan posa nie? huhuhu.. yang bukak, supermarket jer..maybe, diaorang kuar malam pas terawih jer kot kat sini.. dengar2, kalo nak dekat raya sok, shopping kompleks pun bukak sampai kul 2-4 pg.. entahlah.. Kat masjid pun, my hubby cakap, terawih pun macam sembahyang sunat biasa jer.. takder selawat n tasbih nak mula solat terawih tu.. mungkin mazhab lain kot kat sini.. kurang sket la feel dia.. kalo kat M’sia, yang best masa terawih, masa bilal n jemaah bersahut-sahutan baca selawat tu kan..Kalo tak pergi masjid pun, dengar kat corong masjid tu pun dah rasa feel dia..

Hmmm.. bab makan di bulan puasa.. memang takder feel tul.. pas makan kurma, belasah nasik jerla.. mana nak dapat kuih muih cam kat pasar ramadhan tu.. dah pasar ramadhan nyer pun takder.. kalo ada pasar ramadhan pun, ade ke aku reti nak makan kuih muih tekak orang arab nih.. hari ke-5 aku dah mula bosan.. ape ye nak makan bukak puasa nanti.. tengah tengok citer kisah kaisara kat tv3.com.my tu, ternampak pulak diaorang dok melepak kat Dunkin’ Donuts.. Jeng jeng jeng.. kepala otak aku pun dah kuar mentol.. nak bukak posa ngan donut la ari nie.. hehehe.. bagai dicita ulam mendatang.. Mr hubby plak tanye,’taknak kuar pergi beli barang dapur ke?’ Laju jer aku jawab nak.. sebab, pastu bleh pi cari kedai Dunkin’ Donuts yang aku rasa macam pernah nampak somewhere kat seaside aritu.. Kalo teringin donut Big Apple or J.Co ker, tak merasa ler.. takde kat sini.. Kitaorang pun kuar lepas Asar.. Asar kat sini memang cepat.. 3.20 dah asar.. Maghrib 6.12.. Hmm sempat la tu nak kuar jenjalan jap.. Nasib baik aku dah siap masak awal arini..

Mula-mula pi tgk kedai-kedai kat Al-kout tu.. tu yang aku tengok sume kedai tutup kat mall tu.. yang ade, betul2 pak guard dia jer.. yang lain, gelap gelita.. musykil gak aku nie.. Pastu terus pergi The Sultan Centre (ala-ala giant/carrefour) yang dekat area situ gak.. Pas beli barang dapur, aku pun bagitau la misi aku seterusnya kat my hubby.. Dia pun terus drive ke seaside.. jalan punya jalan, at last aku dah nampak kelibat kedai Dunkin’ Donuts tu.. Kat seaside area Mahboula.. aku pun belasah sedozen.. tapi perasa dia tak banyak sgt macam kat m’sia tu.. kureng sket.. tapi nak juga, bedal jer la.. jangan tidak.. kang kempunan plak aku.. Sedozen tu bukan nak makan sume pun.. saje beli lebih..aku anta sket kat ita umah atas tu.. satu-satunya jiran sekapal yang aku kenal.. huhuhu..Puas la aku makan donut tu.. dari berbuka, moreh n sahur.. still makan donut.. pasni lambat plak la aku rasa nak makan donut nie.. sebab dah muak.. huhuhuhu…

Pas makan donut tu, entah kenapa aku teringat2 plak murtabak yang aku nampak kat fotopages fieda. Teringat plak kari ayam yang aku masak aritu.. kalo makan ngan murtabak ni best gak.. hehehe.. berkobar2 aku nak wat murtabak yang fieda wat tu..nak beli, bukan ada jual kat sini.. kalo kat kg, biasa beli kat pasar malam jer.. thanks fieda for inspiring me.. walhal aku dah beli barang2 nak wat popia goreng.. tp membayangkan kesedapan murtabak tu, terus aku tukar plan.. popia KIV.. wat murtabak dulu.. cehh.. macam confident jer.. padahal, mana penah buat nie.. main belasah jer.. ikut rujukan2 yang aku dapat kat MR.. huhuhu.. at last, jadi gak murtabak aku.. tak caye? hehehe..rasa pun not bad.. ikut lidah n tekak aku la.. tapi mr hubby pun cakap, murtabak yg aku wat best tau.. nanti bleh wat lagi..tapi kalo dia just nak ambik ati aku, taktau la plak kan.. huhuhu.. Actually aku pun tak sangka murtabak aku tu, ada rupa murtabak.. Excited giler.. kelakar kan.. Tengokla, 2-3 ari nanti, aku nak wat plak popia tu.. dan diikuti ngan karipap.. tu plan jer la.. tapi popia n karipap tu, dah biasa buat.. feel dia biasa jerla..

Keyla, mr hubby nak siap2 pi kejer.. Nak tengok kain baju dia.. biasa pergi kejer kul 7.15.. Masuk kul 8..bulan puasa awal sket sebab masuk kejer pun awal sejam, kul 7.. kul 6.15 dah pergi.. balik pun awal, kul 3 dia dah balik kejer..sampai umah dalam kul 4.. nanti aku sambung lagi.. Bye..