Pages

Saturday, November 29, 2008

Jalan-jalan friday market...

Minggu ni plan nak pergi Friday Market… dah berbulan-bulan duduk sini tapi belum lagi sampai market yg terbesar kat sini… Macam pekan rabu or pasar malam la kalo kat m’sia… Walaupun namanya Friday market, tapi market dibuka setiap khamis ptg, jumaat n sabtu.. Patutnya thursday-saturday market la kan.. kihkihkih.. Alhamdulillah, semalam dah sampai Friday market nie…

Mula-mula ingatkan kedai2 dia macam kat tapak pasar malam tu.. rupanya nie dia, cam kat stadium.. besar sungguh.. sampai2 jer, taktau nak pergi mana dulu.. kanan ke, kiri ke, last2 pi terus jer… adala agaknya 8 bumbung.. takpun lebih.. setiap bumbung tu, ada kategorinya kot.. ada yg bahagian kain baju n kain ela.. ada yg karpet siap.. ada yg karpet n tikar getah ukur meter.. ada bahagian baju bundle… bahagian perabot… n memacam lagila..

Segala mak nenek ada jual kat sini.. dari kain baju, eksesori, mainan, pinggan mangkuk, baju bundle, brg antik n terpakai, perabot, karpet, tilam, katil, toto n cadar dan memacam lagi… kualiti, ada gak yg ok.. kena pandai pilih n cari.. harga pun bleh main tawar menawar… kalau beli brg banyak, bleh upah pekerja untuk tolong bawakkan.. guna keter sodok ijau tu.. hehehe…

Takderla beli papepun.. Sebab bebudak ni tak meragam sebab penat jalan, upahnya belikan mainan telefon yg ada lagu tuk kakak n senapang ada lampu n bunyi tuk adik… Tapi yg nak tergelak tu, pas tekan tipon kakak tu, kuar lagu arab.. hehehe.. Pastu, beli beberapa helai jubah n selendang yg dikirim oleh member… Sebab banyak sgt barang yg ada, sampai taktau nak beli apa.. hehehe.. next time la baru sopping2… pergi pun saje nak tgk apa benda yg ade… Harga jubah boleh tahan gakla murahnye.. pas tawar menawar dapatla dlm rm50… kualiti kain bolehla tahan.. tapi yg penting bukan made in china ek.. made in kuwait..

Gambar tak banyak sgt ambik sebab dok sibuk tgk kiri kanan, atas bawah sampai naik teleng.. hehehe.. Punyelah penat jalan semalam , pas isyak terus kaboom.. tido.. letih jalan.. Ni pun penat tak ilang lagi.. keyla, See u next time.. Salam…


Thursday, November 27, 2008

My New life...

My new life totally different dari life aku before this.. tak tahu nak cakap best ke tak my new life.. anyway, life must go on rite.. bukannya apa, aku tak tahu nak buat apa kat rumah seharian.. kengkadang mati kutu.. so, buat masa nie, banyaknya aktiviti aku selain menjadi home manager, aku main masak2 jerla.. bukan nak menunjuk aku ni pandai masak tau.. aku masak men campak2 jer.. cuma sajer, nak ilangkan boring..

Majalah n buku citer yang aku bawak berkilo2 dari m’sia tu, tak sampai berapa ari aku dah abis baca.. my hubby cakap, limitkan la satu minggu sebuah, so lambatlah sikit baru abis.. hehehe.. mula2 memangla nak limit, tapi jeling punya jeling, macam best jer nak baca.. at last, tak berapa ari abis sume aku dah belek..


Selain main masak2, aku skang dok gler download siri kat u torrent.. nak tgk tv sini, entah citer zaman biler.. dah ketinggalan tul season berbanding kat msia.. So’ segala siri gossip girl, one tree hill, greys anatomy, heroes, smallville, prison break, private practise n americas next top model sume main download jer.. season2 yg terlepas bleh dapat n the latest season yg tak kuar lagi kat m’sia pun aku dah nak khatam.. huhuhu.. best2.. cume, takder subtitle la.. tapi dah beberapa bulan ni, dah biasa tgk tv takder subtitle.. kalo tak, segala benda yg ditulis kat skrin tv tu men baca jer.. malas nak dengar.. skang kena concentrate sket dengar dialog.. kalo tak, taktau citer.. sebab aku ada masalah sket ngan pendengaran.. wakakaka..

Next month nak balik tanahairku.. aku nak cari bahan nak wat jahit sulam manik plak.. sajer nak menambahkan aktiviti aku kat sini.. bukan pandai sangat pun.. jahit bodoh2 bolehla.. tapi skang my mum n my sis pun dah sibuk gak jahit manik.. abih sume kengkawan dia pun mtk tlg jahitkan.. huh, org suruh rehat jahit baju kurung pas operation aritu, dia jahit manik plak.. ada2 ajer my mum tu.. ni nak raya aji nie, ntah baju sapa lak dia jahitkan…

Aku skang tengah pikir, apa lagi hobi yg aku bleh buat… sok, nanti balik kg blehla aku cari bahan2 yg berkaitan dengannya.. kat sini, aku taktau nak cari kat mana barang2nya.. malas nak jelajah..

Irdina punya perkembangan sekolah okla.. aritu ada hari ambik report kad.. my hubby jer pergi.. aku malas nak pergi.. takut kang bawak irfan, dia menangis taknak balik pulak dr sekolah tu.. My hubby cakap, dia top 5 la dalam kelas tu.. cuma masalahnya dia tak suka main2 ngan budak2 lain n dia tak suka nak bercakap.. cikgu dia ingat maybe dia tak reti nak communicate ngan bebudak tu.. maybe yes n maybe not.. actually she can speak english a little.. kat umah bukan main becok mulut dia.. “Mummy, my brother push me..” , ” mummy, my brother dont want to speak english”, “mummy, my friend take my sharpener”, “Mummy, brother jump on table”, Mummy this.. mummy that..” banyak jugaklah ayat yang dia dah boleh cakap.. kalau kita cakap, memang dia paham.. cikgu dia pun cakap she could understand well, sebab kalo cikgu dia bagi instruction buat apa2 dia memang tak tanya balik.. sebab she just know what to do.. mungkin dia nak menyesuaikan diri dengan environment kot.. sebelum ni pun, back in hometown pun dia memang macam tu. Lambat mesra until dia rasa comfort dengan org tu.. puas jugakla aku pujuk dia suruh main n cakap dengan kengkawan.. every morning masa tunggu bas dia datang sure aku pesan benda yg sama.. respon dia sama jer tetiap hari.. okeyyy.. tapi entahla.. nanti la aku followup dgn Ms Rania tue…

Membaca pun dah boleh sket2.. kalo bm, yg words yg suku kata ada dua huruf, mcm sa ya, ba tu, gu la, se ma sa, ke ra na dah ok.. skang tgh improvekan yg 3 huruf.. contoh be lum, pa dan, lem bu,.. even ada juga yang dah boleh kenal bunyinya, tapi still ada jugak yg dia konfius.. kalau yg bi, perkataan yg 2-3 huruf banyak dia dah boleh baca.. I, my, is, he, she, the, dad, mum, jab, net, cab, hen, fed, bag dll dah ok.. tgh blajar yg 4 words plak.. iqra pun dah bleh baca sket2.. Surah fatihah, 3 qul, doa tido n makan pun dah lancar.. Irfan baru start nak tulis abc.. dia ni malas sket.. susah sket nak ajar.. asyik dia jer betul.. adeh penin.. tapi surah fatihah, al ikhlas dan surah an nas, doa makan n doa tido dah bleh baca.. tapi ikut mood dia ler.. kena pujuk2 dulu..

kerenah anak2 ni memacam.. kengkadang buat aku hilang sabar gak.. dahler aku ni tak berapa nak sabar… baru tau betapa payahnya mama aku nak besarkan aku dulu.. dengan perangai aku yg degil n kepala batu nie.. sib baik sekolah pandai gak.. walaupun tak genius.. tq year ma sebab bersusah payah n bersabar membesarkan kami adik beradik.. we luv u so much..

Malam ni, we all nak kuar jap.. nak pi centrepoint , makan McD n pi TSC Al kout.. nak cari souvenir nak bawak balik sket.. keyboard off dulu.. nanti bile rajin aku tulis le lagi.. Salam…

Sunday, November 23, 2008

Winter Fair Fahaheel English School...

Mingu ni, sekolah Irdina ada mengadakan winter fair... Tak taulah apa yang ada kat sana kan.. So, untuk tak menghampakan Dina, kami pergila jugak jenguk fair tu... Ingatkan masuk free, kena bayar la pulak.. KD 1 seorang.. yang bersamaan lebih kurang RM 13.50... Disebabkan dah sampai, n penat gak jalan kaki dari rumah yang tak jauh sangat, kami pun bayar ler n masuk..



Adeh, wat abis duit jer.. takder apa2 sangat.. Ala2 hari kantin kat sekolah .. tapi rasanya hari kantin kat sekolah rendah aku zaman dulu2 lagi best kot.. sebab masa tu aku teka berat kek, dan menang hadiah utama.. Jam dinding citizen... hehehe... terer gak aku kan, walaupun waktu tu baru darjah enam... key, back to kisah dina... Ader la gerai2 jualan kat situ n Djay dari Virgin store yang dok berceloteh... Kami pun pusing satu round tapak perhimpunan yg sekangkang kera tu... takde apa2 yg menarik tuk dibeli... tapi sampai kat booth McD, dia bagi goodie bag n belon... So, dapat la jugak ole2 kan, walaupun tak berbaloi dengan rege tiket nak masuk tu... Tapi Irfan takut ngan ayam McD tu.. taknak ambik gambar.. hehehe...



Pastu, kami terus balik solat zuhur... Then, go to next station... The Avenue Mall... Besar tul Mall nie... Dah pergi beberapa kali, tapi lum sempat nak posing2 amik gambar... next time ok... Sampai sini dulu... Wassalam...

Thursday, November 13, 2008

Kisah aku...




Salam.. Tiada yang menarik tentang kisah aku... Aku seorang isteri kepada seorang suami yang amat penyanyang, memahami dan penyabar... Syukur alhamdulillah, suamiku penyabar sebab aku bukannya spesis yang tahan sabar sangat... Aku juga Umi kepada dua orang permata hati kami Nur Irdina dan Muhammad Irfan... Hidup aku simple dan dunia aku amat kecil...

Kalau dulu aku berkhidmat dalam bidang pendidikan, kini aku cuti sementara mememani Mr. hubby yang terpaksa berkhidmat di padang pasir nie... Dan jawatan baruku ialah manager... Full time House manager (FTHM)... huhuhu... Macam sedap jer nama tu kan... Jawatan baru aku nie lebih mencabar dari kejer lama aku tue...

Life aku simple jer... sama macam House manager yg lain.. Kemas umah, memasak, urus kain baju, layan anak2 dan lenlain.. Tapi bab layan anak2 nie memang menduga kesabaran.. Adeh, baruku tahu macammana pening kepala mak uda n ija (pengasuh lama kat taska) melayan perangai hero n heroinku.. Ya allah ya tuhanku, berikanlah aku kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak2ku agar menjadi anak2 yg soleh dan solehah serta berjaya dalam hidup.. Aminn...

Dunia baru ku kecil jer.. Apartment fully furnished yg company sediakan... bolehla setakat nak idup kami anak beranak.. hujung minggu kuar beli brg dapur.. kalo rajin sket, pi la jenjalan dekat2 sini jer.. kesian kat anak terperuk jer kat umah.. yg kakak, oklah sebab pi sekolah.. yg adik, makan tido n berperang ngan umi jer kat umah.. hehehe.. sian gak dia boring kan.. yg lain, duniaku di alam maya, siber n teknologi.. sms, email, facebook n friendster ngan kengkawan lama yg jauh nun di malaysia, uk, australia n jepun...

Hobi aku memasak (walaupun aku tak reti sgt.. main campak2 jer..), membaca majalah n buku cerita ( actually baca katalog pun aku suke..), Tgk cerita or siri jepun, korea n inggeris ( cerita melayu pun layan gak.. tapi kat sini susah sket nak tgk.. tgk kt tv3.com.my or blogspot cite melayu jer..) n layan internet... Actually aku tengah cari hobi baru bagi mengisi masaku sepanjang aku ada kat sini.. paling tidak, bila zaman cuti aku dah abis nanti ada gak ilmu pengetahuan n kemahiran baru aku kan... nanti kalau aku dah dapat hobi baru, aku bagitau wokeh...

Itulah kisah aku serba sedikit.. nak lebih sedikit, akan datang okey.. pen off dulu.. ops sorry, keyboard off.. salam..