Pages

Sunday, February 01, 2009

Kelakar Tok Batin...

Salam...

Rini entry suke2 jer yea.. malas nak entry masak2 2-3 arini.. kepala pun asyik sakit jer... citer klakar nie takderla klakar sangat.. tapi seseja wat ilang boring.. dapat dari email yg dihantar kengkawan Mr Hubby... Kisah tok batin.. citer adalah rekaan semata2 takder kena mengena dengan hidup atau yang mati... bukan tujuan untuk menjatuhkan maruah sesapa.. hiburan semata-mata... tapi sesapa yang dah penah baca, layan jerla yer...

Maka tersebut lah kisah seorang Tok Batin nie yang banyak membantu Kerajaan Malaysia dalam mempromosikan barangan buatan tangan dikalangan masyarakat orang-orang asli di Malaysia semasa promosi Tahun Melawat Malaysia pada Sukan Komanwel satu masa lalu. Maka Tok Batin nie dapat ler anugerah serta wang tunai RM500. Maka dipendekkan cerita, suatu hari Tok Batin nie yang tak pernah keluar darikampung lamannya sejak kecil lagi ingin pergi ke pekan berjalan-jalan dengan berbelanja disebabkan dapat duit RM500 tu la…….

Maka pada suatu pagi bersiap-siap ler Tok Batin nie dengan kemasnya… lalu diambilnya selipar jepunnya yang disimpan dalam almari tu sejak dulu lagi (memang tak pernah pakai…. biasa berkaki ayam je..)

Lalu berjalan ler Tok batin keluar dari hutan bila sampai je kat hentian bas….. Tok Batin cubaseorang pemuda yang sama-sama tunggu bas kat situ, “Bas perghi pekan dah syampai…..?” Konon-konon macam dah biasa ler naik bas tu….

“Sekejap lagi sampai ler tu…..”, sahut pemuda tu selamba.

Apabila bas sampai Tok Batin menyuruh semua orang naik dulu,sebab dia kelam kabut sikit… maklum ler first time naik bas. Last sekali dia naik terus duduk depan kat sebelah konduktor.

“Tok Batin nak gi maner….?”, mat konduktor sure kenal tu mesti org asli dari cara dia berpakaian.

” Aaaa….. nak perghi pekan ler…. nak tenghok citer Hindustan..”, jawabTok selamba…. lepas membayar tambang Tok Batin tak bergerak-gerak lagi disebabkan rasa ngeri naik bas dah ler first time, laju pulak tu.

Apabila sampai aje di pekan… konduktor memberi tahu penumpang, “OK dah sampai turun pelan-pelan…..!”

Maka Tok Batin yang dari tadi dah terbeliak matanya naik bas laju… terus bangun.. dan tetiba je kat tangga bas tu dia tak jadi turun mukanya cemas… Bila konduktor tu nampak Tok Batin tak turun-turun lalu dia bertanya, “Hah. Tok…. apasal pulak tu……..?”

Dengan nada marah Tok Batin tu jawab, “Mana shelipar aku….. tadi aku naik aku taruk kat bawah tangga nie……. sapha kebassshh sheliparr aku………!!” kontrol macho…. lalu bertanya pada pemandu bas...

Kesian tok batin tu.. dalam kesian2 tu, aku tersengih gak sengsorang... ahakss... jgn mare...

Sekian, wassalam...

2 comments: