Pages

Saturday, February 28, 2009

The Preperation...

Salam...

Cehhh... tajuk cam pocoyo jer kann... hehhee... this week, ader dua acara lepak2 untuk di attend... dua2 ader acara BBQ... Hari selasa kami dah pi pasar kat Fahaheel tuk cari bahan mentah tuk BBQ tue... sebab, kali ni turn kami n Iwan's family ler tuk prepare pape yg patut kan... Ayam, daging Lembu, Kambinnn, Udang, Sosej, jajan, air n barang2 kering yg lain.... Kami pi beli brg basah... Nanti Iwan n Ita pi beli brg kering... Kebetulan plak Mr Hubby cuti rini... Sebab pi amik report kad Irdina... Citer report kad kakak, nanti entry yg lain pulak ekkk....

Ayam 3 ekor, Lembu 1 kg, Kambin 1kg n Udang Jumbo 2kg dll... tapi udang takder plak ler yg saiz jumbo tu... ader yg medium jer... so, kena la mintak tolong ita n iwan pi tengok esoknya kot2 dapat yg saiz besar...

Biasa, pergi TSC sebelah market tu jer... so, kali ni pi beli kat market... fresh punyer... Anak2 aku punyerla sonok dok tengok ayam idup lum semelih dlm sangkar tue... kat sini takder yg dah siap semelih... sini beli idup2 pastu, tunggu la dia siap semelih, buang bulu n potong2... kalo taknak ayam sekor2, beli yg frozen jerla...yg by part tu... pastu plak bebudak nie, seronok tengok lembu n kambin yg dah dilapah dok bergantungan... maklumla, biasanye ummi ni malas... pi beli yg frozen jer... sebab kalo ayam yg frozen tu, aku bulih pilih part yg aku suke... hehehe...tapi dalam dok suka2 tue, mulut bising jugakkk... ummi, busuknyer kat sinii... hehhee... anak saperla tu yg banyak songehhh ekkk?



Pastu, tok makan2 sampingan ngan kroni2, aku just wat karipap n kuih bakar pandan... karipap, aku lupe plak nak amik gambar... tapi kalo tak amik gambar pun, mcmla owg taktau ghupe karipap tu kann... hehhe... Kuih bakar ni yg lum potong...


Acara makan2 ngan kroni, aku luper plak nak amik gambar... sebabnyer dok asyikk bertelenovela ngan kroni... hehhee... sonok ooo jumpa sekali sekala... banyak isuu hangatt... tapi Yusmin ader amik gambar banyak... nanti la mintak copy kat die... makan2 ngan kroni memang best woo... especially Murtabak Manjung by Yusmin n Wawa... ni bukan segera nyer tau... canai baik punyer... aku tapau gak 2 keping... lalalla.... pastu menu2 lain, banyak gak.. nasi goreng by Ita, cekodok pisang, nugget, bihun, pasta, lasagna, kek coklat besday (sedapp wooo), french toast dll... yang pasti aku makan sampai cam ular sawe terbongkang... hehehe... sok nak kena makan agi... adoyaiii... sonoknyer...

Tuk makan2 ngan geng MAK, aku just wat roti arab n kari ayam... ngan kek pisang.... sebab aku tengok pisang yg dok kat dapur tu dah nak monopos... hehehe... dari jadik kawan Mr Tong Sam, bek jadi kek kann...tapi roti arab ku dah jadik kembang kempis... ader yg kembang... ader yg kempis... tapi banyaknyer yg kempiss la... huhuhu... ni gara2 malas nak kawal api nyer pasal la kan... dengar2, esok ader nasi lemakk... yeehaaa... tu feveret haku tue...


Kek pisang ni aku buat pakai resipi lain dari yg aku pernah wat dulu... yg dulu pakai butter... tapi rase cam kurang best... cam rase pisang dia tu tak kuat... kurang harummm... ntah kat mane aku terbaca yg kalo wat kek pisang, nak sedap cari resepi yg pakai minyakk... OOO gitu... baru ku tau... mahap ler kann... budak2 baru belajarr... dulu nak makan kek pisang best, sebelum balik umah mama pesan siap2 kat mama suruh order kek pisang Cik Ton yg best iteww... Aku pun cari la resipi kek pisang yg best kat kitab masak online aku... aper lagikan... MyResipi ler... jumpa satu resipi ni yg aku berkenan... doa2 jerla, mudah2an jadik... kalo tak, bukan setakat pisang jer jumpe Mr Tong Sam... bahan2 wat kek sume kena jadik kawan Mr Tong Sam... Hasilnyer.... Syukur alhamdulillah... jadik ler kek yg rase pisang... seperti di bawahhh... hehhe... amacam? lulus tak?


Rase dia, pada tekak aku nie dah best dah... ngan tekstur dia yg lembap sket tue... kalo owg len makan taktau la best ke idak kan... tapi pada aku dah best la nie... hehehe... resipi len kali yer... rasenya kalo next time wat kek pisang pun, aku akan menten pakai resipi ni jugak... sebab cam berkenan sangat... pasni, aku takyah order kat Cik Ton dah... tapi aku still miss Cik Ton nyer Vadai aka Masalodeh... yg rangup di luar n gebus di dalamm... Mr Hubby pun cukup berkenan ngan kuih Cik Ton tue... aritu dah try gak wat kuih nie... panjang citernye... len kali la yer... hehhe...

Balik kepada cerita kek pisang nie... Irdina makan kek ni, pastu dia tanya... Ummi, ni kek cekodok yer? same la rasa die... mengekek2 aku dengar soklan tue... bukan per, cekodok pisang tu feveret dia... Cekodok pisang Irdina ni pun ader sejarah die... sebelum dia tau name cekodok tu, cekodok pisang dia panggil cekodok brown... pernah ader sekali masa dia tinggal kat umah mama, dia request cekodok brown... mama tak paham cekodok aper sebenarnye dia nak... sampai mama tpon tanyer, cekodok brown tu cekodok aper... hehhehe... sampai nenek pun tak ingat yg cekodok pisang pas goreng, jadi kaler brown... hehehe... tapi time tu mama takder stok pisang... wat cekodok ceklat jer... tapi dia belasah jugakler sampai licin.. muahahaha... asal kaler brownnn...

So, sekianlah tuk arini... report kat Al Ahmadi nyusul kemudian yer... Sekian, Wassalam...

No comments:

Post a Comment