Pages

Sunday, February 22, 2009

Report from jenjalan...

Salam...

Semalam memang penat bangat... pas balik dari jenjalan, tido jap sejam... pastu masuk dapur masak2... pastu kemas2 umah plak... tido pun dah dekat kul 2 pagi... Okey, report semalam yer... Pagi semalam Mr. Hubby pi HR Al-Ghanim kat Avenues tu dulu... pas dia balik dari urusan dia, baru ler kami gerak dari umah... our first destination was AL-Fanar at Salmiya... Deret2 main road tu memang banyak compleks yang lain... memacam... mostly butik2 yang well known... cam Guess, Just Cavalli, Gucci, Chloe, Ralph Lauren, Calvin Klien dll... agaknya compleks2 yg ader kat sini ala2 standard butik kat KLCC tu kut... tapi aku just pergi Al Fanar jer... sebab main destination nak pi Villa Moda jer... So ni gambar2 dalam Al-Fanar ekk...

Masa aku dok intai2 cari Villa Moda tu, aku nampak kedai Clarks yg konon2 tengah sale... mmm kasut yg sale tu dia dah susun ikut saiz... senang, tengok saiz sendiri n nengok design aper yg berkenan... kalo ade, aderla... kalo takder, maknenya takder stok... bolehla tahan gak... tapi aku tak beli paper pun sebab aritu dah beli kasut kan... Then aku pi la masuk Villa Moda... Naper senyap sunyi jer kedai nie... cam takder sale jer... rupa2 kami silap pi branch... ni gara2 tersalah info la nie... yang kat Al-Fanar nie, less 50%... tapi pilihan sikit sangat... biasalah dia ni butik, so brg2 dia koleksi baru sket... then aku tanyer la sales girl dia... kat maner yg ader sales 50-90% tu? dia pun citerla... dia wat dalam dewan kat Salwa n outlet AL-Manshar, Fahaheel... Yang Fahaheel, AL-Manshar tu kan aku dah pi pre-shopping aritu kan... so, nampak gayanya kena pi Salwa la pulak... tak jauh sangat dlm 10-15 minit dari situ... sib baik ler sales girl tu baik hati... bagitau detail kat mane Salwa tu... Kami pun kuar dari butik tu n nak pi Salwa...

Tetiba aku teringat plak kat Gucci bawah kedai nie... Tanya Mr hubby, tak segan ker arr kalo nak masuk tengok2... Maklumlah brand bukan calang2... Mr Hubby kater, pergi jerr... hehehhe... sempat la belek2 kasut2, enbeg n wallet... yg tak bestnya ader la plak something yg aku berkenan kat situ... hehhee... wat jiwa aku kacau jerr... survey2 rege... boleh tahannn... nanti la kan decide... sebab aderla beberapa benda yg dok ada dlm wish list jangka panjang aku nie... tapi ader gak brand lain yg aku berkenan... so kena la wat comparison first la kan... yg brand lelain tu blum pi nengok design n rege... tungguuuuu....

Then, kami pi Salwa... Umak aiii... besar gak dewan underground nie... tapi aku tak sempat ler amik gambar kat dalam tu... sorry ... handbag/clutch cam Prada, Gucci n Issey Miyaki less 60%... tapi design lama lahkan n tak banyak pilihan... yg rege asalnya RM 6-7 K... kalo diskaun pun stil RM 2-3K kan... kasut2 memang banyak... tapi 80% kasut yg untuk dijual, heels la... busan tul... ader gak yg aku berkenan... tapi unfortunetely takder saiz... dahler puas nak cari kasut yg flat2 or sandle ni sebab byk heels... tiba2 takde saiz dah... mennciii... yg aku berkenan tu antaranya Gucci, Issey Miyaki, Salvatore Ferragamo, Bottega Vaneta, Miu miu ngan Prada... less tuk kasut from 60-90%... not bad la kann... last2 aku balik tangan kosong jer... adoyaiiii frust maaaa... dah takder rezeki... 4-5 kali gak ler aku pusing pusingan tempat2 dia display kasut tu... tapi nothinggg... tapi at least aku ader Cole Haan dua bijik tu kan... kalo kat mesia kena pi KLCC, Pavillion or MO outlet to get that brand (if i'm not mistaken laa)... jadik laa... so next time kalau sales lagi, aku dah tau ler apa yg aku should expect kat sales camnie... 1st day sales aku akan terpacak kat outlet2 tu... sebab takut abis saizz... hehehe....

Baju2 jgn cakapla... baju lelaki 1/4 dewan.. pompuan 1/4 dewan... dia dah susun ikut brand n jumlah diskaun... boleh tahan... tapi kalo ngan anak kecik, memang ler payah nak belek2 satu2 kan... tapi kalo rajin belek2 i'm sure you will get something worth it with ur budget... Kain baju brand Prada, Gucci, D&G, DKNY, CK, Vivienne Westwood, Juicy Couture, Marni n lenlain.. tak larat aku nak tulih... banyak bangat... tapi takyah ler espect nak design baru2 plak kat sini kan... nama pun jualan gudang kan... entah taun biler nyer design... kalo nak design baru, pi la beli kat butik... hehhe... kesimpulannya aku balik tangan kosong ler dari Villa Moda kali nie... its okey, takderla frust sangat... lagipun kalo aku beli pun belum tau bile nak pakai sebab aku nak pi mana kan kat sini... yg sandal Clarks 2 biji n kasut Bonia n Nine west tu pun tak abis pakai... kalo aku beli pun maybe aku akan simpan tuk pakai when nak masuk kejer balik nanti... hehhee... sebab tu aku tak bleh beli heels sebab aku ni mengajar... berdiri n jenjalan untuk satu sesi lecture, dah 2 jam... kalo hari yang ader 2-3 kelas or sesi, mau bengkok pinggang aku nie...

Pas pi Villa Moda, kami pi la City Centre... Ala2 Carrefour gak... ader gak kedai2 kecik dalam n sekeliling bagunan dia... before this aku tak pernah sampai sini... tapi ader kawan2 cakap brg kat sini murah banding kat TSC yg selalu aku pi tu... tapi nak wat camne TSC tu jerla dekat ngan umah aku... kalo nak pi Lulu hypermarket n City centre ni tiap2 minggu, tak berbaloi la jugak kan.. Masuk jer dalam hypermarket dia, aku trus pi bahagian pinggan mangkuk n barang letrik... kat pinggan mangkuk aku capai ler 2-3 bijik bekas porcelin warne putih kosong beberapa bijik.. bukan yg besar or pinggan mangkuk, yg kecik2 tuk letak sos2 cicah n cili jeruk ker... yang sejibik baru Rm 2-4 hengget tu jer... made in China... ehhehe... Aku nengok gak Corelle n Luminarc... tak banyak... banyak lagi kat Lulu rasenye...

Pastu pi nengok barang letrik... mula2 aku ternampak food processer Kenwood tu.. rase cam pernah nampak kat Lulu aritu... boleh tahan... free juice processor sebijik... tapi belum rasa nak beli... then, aku trus pi cari mane la Kenwood Major aku tue... ahakss.. perasan jer la... Banyak siri ader kat sini... Kenwood Prospero ader.. Kenwood Chef & Chef Titanium ader... n my Kenwood Major & Major Titanium pun ader... Rege dia... Prospero 4.3 L, 92KD ~ RM 1150... Chef Titanium 4.6L, 189KD~Rm2363... yg chef biasa aku tak ingat... Major biasa 6.7L, 198KD~RM2475.. Major Titanium 6.7L, 223KD~RM 2787... tu ikut currency skang la... kalo naik tinggi cam aritu, jadi mahal lagi la kann...

Actually aku tak sure rege sebenar kat msia... sesapa yg tau rege tu, bagi feedback yer... let me know sama ada worth it beli ke tak yer... tapi kalo sesapa nak hadiahkan kat aku pun amatlah aku alu2kan.. besar pahala youuu... Aku rase Major Titanium tu Kak Ton ader beli last 2 month kot kat Msia... Rege RM 3599 ker... kalo betul la, means beza dlm RM 800 kan... murah banyak gak tu... Pakej yg aku tengok tu, dia sekali ngan mata uli roti, buku resipi, mincher ngan blender punye jar ... Yang K Ton punyer, aku tak sure... rase takder mincher tue... sume2 benda tu dalam satu kotak.. yg amatler besar kotak die... hehhee... aku sengeh2 jer... dok pusing 3-4 kali kat situ... Mr Hubby cakap, abihla demam plak sekali lagi nie... hehhe... tak ler... at least i know where to get that stuff kan, kalo dah decide nak beli... dari beli Al Ghanim tu... beza RM 6-7 ratus... cisss.... tapi nak murah, beli masa currency murah ler sket la ... hehhe... tapi Kenwood Major biasa kaler putih tu pun cam cun jugakk.. tapi susah sket ar nak jaga.. cepat kotor... kena plak aku yg tak berapa nak rajin nie...

Idaman kalbu... Samada KitchenAid Artisan Caviar Black or Kenwood Major... Lum decide... Gambar nie aku amik kat Google tau, bukan aku nyer... belum beli agi... hehhehe... jgn tertipu plak...

Kenwood Major...
KitchenAid Artisan Caviar Black... tapi lum pernah jumpe lagi KitchenAid kat sini...


Masa turun tingkat bawah, aku pi la ader satu kedai ni... Daiso... jual brg2 dari Jepun... Best gak... tak dapat sampai jepun, sampai Daiso jepun pun ok ler... aku suke tengok mangkuk porselin yg design cecomel tu... tapi aku just beli chopstick, cutting board plastik nipis yg boleh lengkung tue n refill buih2 belon tuk anak2 aku... Next time bleh datang lagi... Then, pas beli beberapa barang umah, kami pun balik...

Antara brg yg dibeli bukan ada pape sgt pun, ni ha ceklat yg anak2 aku suke... actually aku n Mr Hubby pun suka bangat ceklat nie... ni la ceklat pertama kali aku beli kat sini n terus jatuh cinta... I'm not sure either kat msia ader gak ke tak... tapi aku pernah bawak balik for My Mum, MIL, SIL n kengkawan kat Msia... cair pun tak kisah sangat... sebab dia dok dlm bekas tu, sampai2 sana masuk esbok, keras ler balik kan... tak kisah ler bentuk2 sengat2 sket ker asalkan bleh makan n sodapp... hehhee... Ni gambar ceklat dia... dia der filling memacam.. assorted...

Filling dia...Adoyaiii, penatnyer.... balik umah, makan NG left over mlm tadi ngan sambal bilis... pastu tido jap... pastu masuk dapur... report dinner menyusul kemudiann lah yer... Sekian, Wassalam...

No comments:

Post a Comment