Pages

Sunday, February 22, 2009

Roti Canai for Dinner...

Salam...
Memang dah plan dari semalam nak wat roti canai nie.. sebab 2-3 ari lepas Mr hubby dok sebut2 roti telur bawang... biasa kalo teringin nak roti canai, aku pakai pratha segera jer...esoknya terus aku cari resipi roti canai nie kat MyR... Aku dah wat doh dia awal sejak malam semalam... pastu simpan dlm fridge... kari dia plak aku wat pagi sebelum kitaorang kuar jenjalan tue...

Ni pes time aku wat roti canai... mahapler, memang tak reti nak tebar... aku gelek nipis main tarik2 jer la... pastu lipat2 jer... huhuhu... huduh ler skettt... takper, nanti aku cuba cari kaedah yg betul... roti ni aku wat tiga spesis... roti kosong tuk anak2... roti telur bawang tuk Mr hubby... n roti tempek telur tuk aku (roti kosong yg ditempek telur atas die)... sejak pes time aku makan roti tempek kat Terenggan masa mula-mula kawen dulu, aku dah jatuh cinta.. kena plak, kuning telur dia tu dok goyang2 agi... adoyaiii... best giler...

So, ni resepi oleh Kak Joayee@My Resipi... Aku copy paste jer... Tenkiu tau k Jo... roti sedap tau, just aku jer takder skill nak tebar... hehehe... aku just buat 1/2 adunan.. By the way, comel tak mangkuk putih bubuh kari aku tu? yg beli kat City Centre tue... hehhehe...

Roti Canai...


Bahan-bahan ( 12-16 biji )...

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air * aku pakai 250 ml air...
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm * takde, aku pakai susu tepung
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara...

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. ulang step 4&5 sebanyak 3 kali. Noticed-lepas kali ke 3 process uli & rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. Advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. Nak clarify , Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.
So, ni roti telur bawang tuk Mr Hubby... Dia cakap marvelles youuu... hehhee...

So, ni my roti tempek...

Macam kat warong plak... hehhee... Manalah nak diet kan, kalo dah memalam ari pun dok sental roti canai... anyway, layannn... Sekian, Wassalam...

3 comments:

  1. adui sedapnya pepagi ni mkn roti canai sedap ni...

    ReplyDelete
  2. aymy, tak kisahlah bentuknye tak serupe roti canai yg selalu tu asalkan rasenye ade...roti tempek tu cam besh jerkkkk

    ReplyDelete
  3. To Kaktie:

    Jom pi ajak pai bucuk makan roti canai... pekena teh tarik skali...

    To Kak Fiza:

    Kak Fiza, memang best roti tempek nie... pi kedai mamak order sekeping kalo tak caye... hehhe...

    ReplyDelete