Pages

Tuesday, March 17, 2009

KFC Homemade and Nasi Goreng Cecampak...

Salam...

Arini taktau nak masak aper... dari malam tadi dok pikir... pagi2 ni pun dok pikir lagi... tapi teringat plak KFC Homemade Kak Yatt yang dok dlm waiting list this week... hahahha... makan ngan nasi goreng pun sodap nie... so, terciptalah nasi goreng cecampak yg selamba tu... sebenarnya matlamat utama nak menikmati ayam KFC tue... jadiknya nasik dia biar simple jer... sebenarnya ,ni alasan org malass... hehehee..

Resipi KFC Homemade ni amik kat umah K Yatt (againnn)... hehhee... KepC kat Q8 nie tak sedap... especially hot n spicy die... ntah aper spice yg dia boh entah... kalo yg original , boleh la nak telan sket2... tapi kengkadang bau ayam dia pun cam tak berapa bestt... sejak dok sini baru sekali dua jer mkn KepC... kalo nak mkn ayam goreng baik mkn Naif nyer... better la aku rase walaupun takleh lawan KFC Msia nyer, neither yg original or hot n spicy... Texas Chicken pun tak berapa best... too plain... McD sini takder ayam goreng cam kt msia... so takleh nak compare... seriously cakap, dari makan ayam KepC kat sini, baik makan benda lain... tapi taktaula kot cawangan KepC yg kat sini selain yg aku pernah makan ni, rase dia lain plak.. kot best sikit ker... entahhhh... tapi sedap ke, tak ke, too abstract kann... lain org lain lidah n rase dia... :)

Anyway, aku suke resipi kak yatt nie... resipi nie harussss masuk dalam koleksi resipi wajib akuu... hehhehe... sebab aku just simpan resipi yg aku dah try , menjadik n rase dia best pada tekak aku.. wakaka... teruk tak perangai hakuu... one more time, toce sifuu Yatt... Jom layann... CnP jer yer...

KFC -HOMEMADE

Bahan-bahan (A);

4-5 ketul ayam

*3 biji buah pelaga

*2 sudu besar jintan manis

*2 sudu besar jintan putih

*1 sudu besar biji ketumbar

* 1 sudu kecil rosemarry

*di goreng sikit tanpa minyak kemudian blend sehingga halus

1 sudu besar rempah kurma

1 sudu besar rempah kari daging (if u all nak curry flavourlah)

1 sudu besar serbuk cili ( kalu nak hot n spice tambah lagi)

2 sudu kecil gula

2 sudu kecil garam

1 sudu besar black pepper

Bahan -bahan B;

1 biji telur besar di pukul sehingga kembang

7-9 keping biskut 4 segi diblend kasar

3 sudu besar tepung jagung

Cara-caranya;

Cucuk-cucuk sikit daging ayam dengan lidi sate kemudian campurkan semua bahan A dan lumpurkan ke atas ayam, gaul sehingga 4-5 minit. Masukkan ayam ke dalam oven suhu 120'c selama 40-45 minit.

Panaskan minyak, golekkan ayam dalam tepung jagung kemudian celup dalam telur dan akhir sekali gaulkan ayam di dalam serbuk biskut dan goreng sehingga warna keemasan. Kulit ayam takkan rentung atau hitam sebab isi ayam dah masak terlebih dahulu. Goreng ayam mengambil masa dalam 5-8 minit sahaja.




Nampak best tak? kalo nampak pun dah macam best, owg yg makan dia lagi rase besttt.. muahahaha... tak caye? kalo tak caye, cuba ler sendiri... Sekian, Wassalam...

No comments:

Post a Comment