Pages

Sunday, March 29, 2009

Report Holiday in Dubai ~ Part 1...

Salam...
Ni report yang dijanjikan keyy...

1st day:

Kami bertolak dari Kuwait 22 Mac n bertolak balik dari Dubai 27 Mac... So, aderla lebih kurang 6 ari 5 malam kat sini... flight dalam sejam setengah jer... aktiviti kami free n easy jerr... kecuali ari kedua kami nak ikut big bus tour... sebab nak jalan2 sendiri pun tak tau nak tuju ke mana... Kami check in kat Holiday Inn Express, Jumeirah... 3 star jerr.. tu pun dah 400 dhs satu mlm... tu pun puas gak cari yg lain yg murah sket, tapi rege tu dlm bajet ok lerkan... dari luar, hotel biasa jer tepi jalan... tapi dlm nyer interior, cantik n kena sangat ngan citara deco idaman aku... moden kontemporari... bilik saiz sedang2... tuk kanak2 tu memang dia dah sediakan sofabed... mmg bilik tu tuk 2 dewasa n 2 kanak2... takyah tambah ekstra katil lagi... cun2 jer...

Pas check inn lepaskan lelah kejap, mengikut plan, ptg tu kami akan ke Mall of Emirates (MOE) tuk jenjalan n masuk skidubai... tu pun masuk snow park jerla... bukan nak main ski pun... tak gheti... Mr hubby main pun masa zaman dia muda belia masa study dulu... gambar letak sket2 jerla yer... kalo tak, mau cam dah jadi fotopages plak kangg... hehhe....

Sejukk... negatif 4 celsius masa kami masuk tue... sib baik baca report kak moi yg kena bawak glove n cap sendiri... so memang aku bawak bekal siap2 dari kuwait... takyah beli2 dah kann... jimattt... hehhe... risau gak aku Irfan penat ker aper dok main dalam nie... memang usung kemana2 inhaler n aero chamber dia... alhamdulillah dia ok jerr... tapi tak dok lama sangat punn... pusing2 keliling n main2 kejap pastu kuar... sebab bibir haku dah biru n naik beku... hehhe... lawa snow park dia... bebudak n bapak budak nie sempat gak men baling2 ais... sib bek baju kalis ayerr... :)

Pastu just jenjalan dlm MOE... makan jap kat Chilis... yohooo... mahal bangat sehh makan kat sini... sekali hadap 1 entree, 1 main course n 1 desert dah 120 dhs... lebih kurang RM 120 gak ler... tu pun makan kongsi2 jer... sebab konon aku nak diet... irfan sibuk hirup sup... abah dia mkn main course... aku n kakak makan desert... nak diet konon, tapi makan molten choc cake sampai menjilat jari... hingga titisan ceklat yg terakhirr...hehehhe... sedapp bangatt. walau manis skett.. cake ni jer wat aku rase tak nyesal nak makan kt chilis nie... kalo suruh makan menu lain, takmo aku... mahalll, tapi rasa biasa jer... takder yg luar biasa... hehhe...

Dah isi tank, pi jenjalan dalam mall dia agi... brg mmg branded2 la... tak jumpa cap ayam kat sini... dlm Care4 kat bawah tu aderla... Aku masuk gak LV dia, mak oiii ramainya org... depa ni wat kedai ni dah cam bazar plakk... sampai berlaga2 badan dok dlm butik dia nie... nak kater ader jualan murah, jgn harap ler kann... aku sempat gak pegang2 LV Malhina saiz sedang kaler putih n kelabu taik anjing tue... 10K engkauuuu... dapat pegang2 pun jadik lerr... hehehe... Mr Hubby pun heran naper owg ramai sangat dlm nie... pastu pi gatai masuk plak Dior... belek2 enbag gak... yg aku pegang tu, dlm 9K... Lady dior aku tak sempat belek rege, sebab segan dok dlm kedai tu lelama... hehhe... tapi sempat gak belek wallet idaman ku dlam tue... mak aii 2500 dhs... Rm2500... terkedu aku.. sket lagi tambah leh dapat Neverfull LV saiz sedang... kalo beli kat Msia ler kann... lagi mahal dari Gucci nyer wallet yg aku nengok kat Kuwait aritu... tapi memang cun you... tapi ntah2 design tu kat petaling street berlambak... tue yg nyampah beli brg ori tapi yg imitation bersepah tepi jalann... at least untuk kepuasan diri sendiri jerla kan... tapi asalkan jgn biar papa asal bergaya sudahh...

Then next destination pi Care4... cari jajan2, air kotak n biskut tuk makan kat bilik n bawak bekal jenjalan nanti.... pastu balik bilik, titunn...

2nd Day:

Pepagi alam pas bekfes kami dah ke Wafi... naik teksi la kan... sini sume pakai meter... tak risau kena ketuk... start naik, caj 3 dhs... kalo teksi besa mpv tu 5 dhs kot... kalo taksi takde meter, perjalanan kire free... dasat tak? hehhe... sampai kat Wafi, kaunter big bus tours dah bukak... beli la tiket tuk 1 family... 2 dewasa n 2 kanak2... sebelum dtg sini dah survey nak berenti kat stesen mana.. sebab bus ni bas lelompat... selagi simpan tiket tu tuk 24 jam, bleh naik n turun bus dia yg akan pusing2 ikut laluan dia... ader dua route.. red n blue route... red tuk ronda city... blue tuk tepi2 pantai... kami dah decide nak berenti kat mana, so senang sket kan... takyah tertanya2 lagi.. sampai stesen turun... dah siap jenjalan, tunggu balik bus tu... setiap 20 minit akan ader yg lalu... banyak sangat stesen dia berenti... so, kena la pilih kat mana nak turun... kalo nak pergi semua, mmg tak sempat... sebab kalo naik bas dia tak turun2 pun dah 3 jam gitu satu kali pusing... red n blue route... kami nak start red route dulu, pastu sambung blue route... mall n souk kami skip jer... sebab nak pi ari lain... sebab mane sempat nak ronda mall yg besar2 tu kann... kami banyak pi tempat yg ader permandangan2 jer... tu pun ngam2 jer abis last bus tue... tapi tak berapa best sebab ari tu cuaca jerubu sangat... sebab masa mula2 sampai tu ader sand storm... berdebu abis... gambar pun kabur2 jer...

Naik kat Wafi... Pastu turun kat Al Fahidi Fort (Dubai Museum)... Pastu Sheikh Saeed Al Maktoum House (Heritage Village)... Pastu pi Abra Station naik Arabian Dhow Cruise (1 jam ronda2 kat creek) ... Pastu Deira City Centre tukar bus blue route... Pastu lalu Jumeirah Mosque (mula2 nak turun, pastu tak jadi... dah lapo)... Turun plak kat Mercato Mall (lunch kat McD)... Turun plak kat Jumeirah Public Beach ( view burj Al arab)... Pi Souk Madinat Jumeirah ... Then pi Atlantis on the palm ( tak masuk pun aquaventure dia, ronda luar2 jer)... Last sekali turun kat Festival city tuk dinner n balik naik teksi dari sini jer... dah tak sempat nak pergi stesen lain dah... dah malam...

Museum dia aku suke... walau tak besar sgt tapi just nice... masa kat sini tetiba bateri kamera plak nak kong... adoyaii banyak tempat agi nak pergi nie... (rase tgk mlm td banyak agi bateri dia... naperla aku tak charge jer... biol tull... hehhee).. burj al arab pun blum nengok lagi... uwaaa, nak nagis pun ader... so, simpan terus kemera tu... pakai kamera hp jer pastu... kamera tu reserve tuk Burj Al Arab...

Heritage village takder paper (nampak sangat aku tak berapa minat sejarah.. hehehe) ... bangunan tinggalan lama dolu2... tapi tepi creek...

Naik cruise bestt... tgk permandangan dari atas air keliling creek... tengok bangunan dia yg tradisional n moden... bergandingan...

Jumeirah Mosque tak sempat masuk...

Mercato mall, mall yg tak besar sgt tapi cantik dia nyer bangunan... bagunan bertema... ala2 kat bukit tinggi gitu...

Pastu sampai public beachh... yehaa, kat sini bleh nampak Burj Al arab... doa2 jerla bateri kamera sempat snap 3-4 keping pun jadila... dah ler cuaca jerubu... gambar pun kelabu asap jer... tapi jadikla kan.. wat kenangann... dari jauh jerla kann... nak pi dekat taktau kat mane view yg paling cun... belasah jer la.. asal nampak tiang dia.. hehhe...

Pastu pi souk Madinat Jumeirah... cantik bagunan dia.. tapi souk ni mahal sket ler kan... sebab jual brg2 ala2 klasik n antik2 gitu... kat sini bleh nampak gak Burj Al Arab... jauh jugak ler kan... tapi angin kuat sangat petang tue... abih senget benget tudung haku angin tiup... abis daa tak cunnn... wakakak... entah bile mase yg cun ntahh... hehhe...

Pastu pi palm dia... ader 3 palm kat dubai nie rasenya... ni pergi atlantis on the palm... rege bilik jgn cakap la kan... plg murah ntah berapa K... bukan Dato K arr... kat sini ader Aquaventure n Lost of chamber... cam water park n aquarium la.. dua2 tak masuk... sebab mmg takmo men air n esoknya dah nak pi aquarium kat Dubai Mall... pastu naik bas n trus ronda2 pusing2... angin kuat ptg tue.. dok tingkat atas punyerla sejuk kena tiup angin... n tudung pun cam nak terbang...


Pastu stop kat festival city... terus nak berenti sini jer... takmo hop bus lagi dah... sebab takmo pi next destination... jenjalan dlm Festival City nie... besar gak.. sambung ngan Ikea n Pando... tak pi jalan sampai sana pun... jalan2 kat walk side tu jer... n bagi bebudak ni main2 kat indoor playground jap... masuk toys ur us jap... gambo kat Festival city dlm hp Mr Hubby, tak sempat nak donlod... pastu, beli dinner kfc tapau n balik titunn... ZZZZZ...

3rd day:

Arini kuar lambat sket sebab Mall bukak kul 10... kul 9 lebih baru gerak... Sampai kat Dubai Mall, trus cari aquarium dia... masuk tunnel n aquarium... tunnel dia biasa jerla... cam kat aquaria KLCC tue... tapi best kat dalam underwater zoo dia... aquarium dia... tunnel tingkat bawah... pas kuar tunnel kena plak naik atas tuk aquarium dia... tak cam aquaria yg semua kat tempat yg sama... kalo nak masuk tunnel jer 25 dhs for adult n 20 dhs child... tuk masuk dua2 kena 50 dhs tuk adult n child.. same... tapi tak boleh nak masuk aquarium jerr... takder pakej camtu.. tunnel tu cam wajib jer kalo nak masuk aquarium dia... hehehe... pandai tul dia wat pakej kann... cepat kaye... hehhe... tapi suke sangat aquarium dia... lagi best dari Sydney aquarium kot... hehhe... jgn mare org Sydney... yerla, aquarium Sydney tu dah berapa lama kann.. yg kat Dubai ni rase baru agi kot...

Pastu jalan2 tgk mall dia... tak soping paper... sebab aku rase brg branded kat sini n Msia, benda n brand yg same, kat msia lagi murah kot... lagipun sales dia dah abis... n aku pun takder keperluan nak beli belah nie... nanti balik Msia baru nak sopping... heheh... nengok suar Dockers yg Mr Hubby biasa pakai kerja pun letak sampai 3 ratus lebih... pas less 2 ratus lebih dekat 3 ratus... biasa beli kat Msia tak sampai 2 ratus... tak kuasa la nak beli kann... hehehe... pastu nengok2 ice rink dia... then pi Naif souk plak....
Sampai Naif souk cam melilau cari.. teksi ni anta ntah kat mane... rase cam nampak signboard dia tadi kat belakang nun... terpaksala jalan jauh plak pusing tgh panas2 tue... tgk souk dia, ok la... brg2 kena pandai pilih... ala2 cam padang besar pun ader... aku tak beli pun abaya... beli kain tuk bertunang n nikah my little sister jer ...bertunang n nikah ntah bilernyer... lum masuk kalendar pun... tapi dolu2 aku dah janji ngan dia, kalo aku sampai Dubai aku nak bali kain kawen dia.. hehhehe..... kain pasang tuk mama, mak, adik2 ipar n kakak ipar sket... tu jerla... pas siap beli n belah, balik bilik dolu... makan tapau kat kedai mamak bawah hotel tu jer...

Pastu, ptg tu sempat agi pi gold souk...mula2 nak pi Gift village kat dpan city centre tu... rupenya drebar tu kater dah tutup n dah pindah ntah mane.. kami pun dah nengok buliding dia.. memang dah kosong... tinggal signboard jer... pastu trus ker gold souk... emmm kedai2 cam bazar2 pun ader... souk emas pun ader... sib baik aku mmg tak minat emas kuning... selamatlah poket Mr hubby...hehhehe.. lalu kejap n patah balik... malas nak nengok emas... jalan2 kat lorong2 kedai... ntah dah sampai mane ntah... jumpa gak FM n key chain sket2... ingat2 nak beli japgi... pastu dah tak jumpa agi dahh... cehhh... yg ader kat tempat lain mahal2 lakann... at last ,jumpa la satu kedai yg rege dia reasonable la sket.. beli la beberapa ketoi wat koleksi... pastu dah penatt tahap gaban sebab dah pusing sampai ke mana ntah... balik bilik ZZZZ....


Citer ari berikutnyer bersambung la yer... tukang mengarut ni pun dah letih menaip... sekianlah tuk ari nie... wassalam...

4 comments:

  1. dah balik yer? byk gak tmpt aymy dpt gi. arabian dhow tu kalau memalam lg best tau sbb boleh tgok mcm2 dhow yg dhiasi dgn lampu yg berwarna warni. skang ni pun mendung n ujan je kat dubai ni. kat mall tu mmg mahal2 kecuali kalau time sale jer. kdg2 sstgah brg tu time sale pun still mahal gak bg akak la..

    ReplyDelete
  2. amboi... lengkap repot die... terkilan tak sempat jumpa aymy...maybe next time insyaAllah.. lupa hari tu nak suruh aymy lepak kat heritage village..ke aymy pi jugak??? best melepak kat situ... tp masa aymy kat sini rasenye weather tak menentu kan... la nie pun asyik hujan je...dah mcm msia dah...

    ReplyDelete
  3. K zaiy, dah selamat balik dah... ikut big bus tour, mane yg sempat jerla... hehhe... tp mall memang mahal skett la... :)

    K moi, insyaallah len kali.. heritage jugak.. pi kejap jer... siang jer.. angin kuat sangatt... hehhe..

    precious, pi jenjalan memang sonokk... hehe...

    ReplyDelete