Pages

Monday, March 30, 2009

Rindunyer laksa...

Salam..
Dah lama tul nak makan laksa... tengok plak umah wawa n kakak2 dok tayang laksa jer... gerammm... hehhehe.. ader memacam nama laksa nie... laksa kedah ker, penang ker, laksa asam ker... aku pun tak arif apa beza dia... kuah dia cam same jer kot... eksesori dia ker yg lain.. entahler... sape tau, meh la bgtau aku... kalo aku, biasa kalo cakap jer laksa, memang laksa nyer yg ini ler... takder spesis laksa lain dahh... kecuali laksa johor ker, sarawak ker... tu mmg dah spesis lain la kann...

Projek laksa ni asyik tertangguh jer... sebab sayang nak pakai daun kesum frozen yg dah tinggai berapa btg tue... sebab kalo abih, jauh nak pi beli.. kat city nun... wakakka... ni dah nak balik msia, boleh amik stokk... so, boleh guna.. hehhe.. teruk dak perangaii... tanam pokok kesum asyik mati jerr... teringat plak daun kesum kak joayee... hehhe... jeles la niee... bunga kantan mmg takder la kann... camne nak tanam yer? boleh tanam ker bunga kantan? hehe... sape ade petua bgtau ekk...

Semalam pas makan pajeri kegemaran laling tu, dia tanya dah.. arini aku nak wat seprise apa lak? laksa dia suke gakk... musti dia terkejut tgk aku wat laksa nie... mmg la malas aku nak buat.. malas nak perisi ikan tue... biasa aku beli jer...hehehe.. aku dulu masa sekolah mmg antu laksa n mee rebus... masa form 4, sek kat ipoh nun, ada la satu laksa feveret aku... laksa top power kat taman chempaka...kalo outing, mmg tak sah kalo tak pi beli... fuh meleleh air idung... taktau la wujud lagi ke tak laksa tu... sebenarnya laksa ni, aku antu tang kuah dia jer... biasa makan laksa sket jerr... tak mkn langsung pun takper... tapi kuah dia, main hirup gitu2 jerr.... kalo mama yg masak, aku bleh pi bubuh kuah dia dalam mug or mangkuk... hirup gitu jerr... buruk perangai... kalo makan ngan laling, bagi dia makan abih dulu isi dia... tang kuah dia tak abih, meh sini aku perabihh... hehehe...

Ikan kembung ader 3-4 ekor jer... jadikla kan... wat makan anak beranak n anta kat Ita sket... tak tau la ghase aper... ampun yer ita kalo tak beshh... laksa dia aku beli kat Al Bahah Fahaheel.. cam kedai asia la.. tapi kuruih2 sket laksa die... hehe... bolehla kann... tapi, kuah laksa ku ini tak merah sangat... agaknye ikan kembung yg aku beli ni, ikan kembung keturunan afrika kot... tu yg itam n berkeruh jer kuah dia... tak merah sgt... hehehe.. cili pun memang letak tak banyak sangat... sebab kang bebudak ni nak makan susah plak ... wat sedang2 gitu jer... sebenarnya lg pedas lg best kann... baru meleleh... takper arr, kang nak pedas boh cili api... hehe... jom makan...

Lunch sama menu cam smalam... grilled fish with salad... simple jer... untuk grilled fish tue, aku just perah lemon... campur garam n lada hitam skett... ketuk 2 ulas bawang putih... aku perap ler kejap dlm stgh jam... lama perap pun tak per... pastu panaskan minyak zaitun atas non stick pan, tumis sket bawang putih ketuk yg dah perap tadi n masukkan ikan... terbalik2 kan sampai masak... siapp... makan ngan thousand island or sos pape yg disukai... makan ngan chips boleh.. salad pun bolehh... aku makan ngan salad jerla... irdina pun suke bangat... makan lagi ngan dia... irfan takmo makan sayur... makan laksa campo kicapp...sampai comot2 baju dok hirup kuah... anak saper la niee... hehehe...



Sekian, wassalam...



9 comments:

  1. kiterpun rindu banget laksaaaa....balik nanti nk buat byk2 n nak makan puas2. buat kat sini rasa lain,kena buat kt msia gak baru mewah ngan bebahan..telio(8x)

    ReplyDelete
  2. sabo kak zaiy... suruh baby sabo yerr... tu la, balik msia mmang kena wat gak.. tul3... kat sini rase lain skettt... kt msia baru meriahh... hehehe...

    ReplyDelete
  3. eh kak ayu ada ker laksa kat al bahah wa cari xda pown bihun ada la...apa nama dia ekkk..dah ada xyah lah bawa dr tanah airku.....

    ReplyDelete
  4. wa, ader laksa tu.. dia tulis rice noodle.. mee pangsit.. filipino nyer... tapi tak berapa syiok laa.. cam liat2 skett.. tapi rase bulehla.. tapi ader resipi kat tenet nak wat laksa.. kena pi cari acuan muruku dulu, nanti bleh tryy... hhehe..

    ReplyDelete
  5. amboi..balik holiday...terus wat laksa yek...rajin..

    ReplyDelete
  6. Waaaa.... best nya jenjalan sambil cuci mata...
    comel anak2 aymy..;-)

    ReplyDelete
  7. K Moi, dah tahan sgt nie.. tapi tak se best kalo wat k msia la kan... balik umah mama sok, suruh dia buat plak.. hehhe...

    K GH, cuci mater jer la kak.. heheh..

    ReplyDelete
  8. hehehe..look yummy laa fish tu. Mmm ila dok perati gang2 perantau ni most of them jd kaki masak. Hehehe... Mmm dok tgk akak punya laksa tu rasa tingin laa plak!! hehehe

    ReplyDelete
  9. ila, kat sana senang dapat kat kedai n pasar mlm.. sini terpaksa ler bertungkus lumus nk bg puas tekak.. hehhe...

    ReplyDelete