Pages

Thursday, April 30, 2009

AKU MARAHHHH N GERAMMM... Hantu Raya nyer Yana Yien...


Salam....
Darah aku betul2 mendidih.. mesti korang heran kan naper tajuk entry aku cam gini... aku memang tengah marah tahap cipan... geram, sedih n kecewa... sume2 la... kenapalah dalam dunia nie ada orang yang nak tumpang nama atas hasil usaha n titik peluh orang lain...

Alkisahnya begini... pepagi tadi pas siap2 masak.. aku buka ler blog www.penulisan2u.blogspot.com ... aku memang suke baca cerpen2 n novel bersiri kat sini... entah macammana dalam tiba2 dok baca2 tu, aku ternampak satu entry cerpen... tajuk dia Abadinya sebuah cinta... hati aku tiba2 terdetik 'kalo tajuk sama tak apa, jangan plak ler ceritanya sama' ... Tangan tu tiba2 gatal jer nak klik cerita tue... aku pon klik... baca ayat pertama, jantung aku bagai nak pecah... aku baca bab tengah... aku baca bab ending... sahhh... memang aku pernah baca.... nama pena: Yana Yien... publish Khamis, 9 APRIL 2009...

Cerpen ni dah pernah publish dalam ruangan cerpen Majalah REMAJA.. Keluaran 15 November 2000... Cover girl dia Maya Karin... Mesti korang heran kan.. macam mana aku boleh ingat detail macam tu walaupun dah lebih 8 tahun berlalu... surela aku ingat sebab karya tu AKU YANG PUNYA ....

Tu la satu2nya karya yang aku pernah hantar tuk di publish... aku tau ianya tak seberapa...cerpen pun cerpen bodo2 jer... maklumlah zaman remaja n tak matang lagi masa tue... but its means something to me... itulah hadiah hari jadi paling mahal dan bermakna pada aku... sebab hari lahir aku 13 November... karya tu dipublish tuk keluaran 15 November... and its my 21st Birthday...

Aku ingat lagi, majalah REMAJA keluaran tu aku beli kat The Mines... Aritu aku keluar ngan Machang aka Faizul yg juga x-classmate n best frend aku since form 3... kami pi tengok wayang n pastu kami makan kat Kenny Rogers... pas beli majalah tu, aku terus belek ruangan cerpen... aku sampai terjerit tengok karya aku dah keluar... sampai Machang pun tak percaya yang tu karya aku... siap tanya karakter2 dlm citer tu... for sure aku ingat sume... sebab watak2 tu sume sekeliling aku... kawan2 aku...aku suruh dia tengok lagi sape penulis dia... AYMY UKM...

Faizul tanya sape AYMY tu? kalau sume pun tak tahu sape AYMY tu... tu sebenarnya nama pendek bagi A-Ayu Y-Yusnita M-Mustafar Y-Yusof ... mula2 masa menengah aku pakai AYM jer.. tapi ader kawan aku tegur AYM tu ayam ker? cehhh... aku tetiba teringat nama arwah tokwan.. bapak abah aku... Yusof... bile letak huruf Y kat belakang tu cam sedap lak bunyi die.. AYMY... kirenye nama aku n abah aku... dan sampai sekarang aku pakai nama tu...

Zaman tu pc dok pakai disket lagi... disket karya aku tu pun dah ilang ntah kemana... manuskrip pun, masa pindah randah aritu pun rasanyer dah lesap... salah aku la jugak... tapi karya yang aku anta tu ader detailed dia kat Karangkraf la kan.... tapi kawan2 aku, adik pompuan aku n mama aku tau itu karya aku... majalah tu pun ader dlm simpanan Ainn kat Bahau nun...

Aku tau ceritanya bodo2 jer... n biasa2 jerr... tapi ader kisah dlm cerita... dan watak2 dlm cerita sume nama kawan2 aku n ada kena mengena dlm idup... aku boleh explained satu demi satu... ader sedikit benar perjalanan cerita tu.. tapi byk juga yg aku karang merapu2... actually Mr Hubby pun taktau yg aku ni kenkadang menulis sesaja... n for sure dia taktau cerpen aku pernah publish... walaupun masa publish tu takder dapat apa imbuhan pon... tapi it just Wonderful n Sweet Memories Ever.... dan karya tu jugak tanda terima kasih aku pada kawan2 aku yg setia berada di sisi aku susah n senang zaman remaja dulu...

Kenapa ler Yana Yien sanggup mengaku tu karya dia? mungkin dia ingat, cerpen ni cerpen lama... dah 8 thn lebih... mesti dia ingat orang dah lupe... kalau siapa yg muda remaja belasan thn sekarang ni sure la takder koleksi majalah tu.. sebab 8 thn lalu diaorg tu masih sekolah rendah.... tapi mungkin pernah baca koleksi org lain kann.... dan saper yg sebaya aku n ader koleksi majalah tu, kalo tak percaya bolehla semak... betul ke tak apa yg aku cerita kat sini...

Kalo korang rase nak baca cerpen tak seberapa tu boleh klik SINI... wat segan aku jer ngan Kak Fiza Nordin.. dia dah berpuluh tulis Novel pun tak bising2... aku yang baru tulis cerpen standard kanak2 pun dah hingar bingar... tapi ini jerla saluran aku nak luahkan rase n perasaan yang terbuku... kalo my laling baca entry ni, kantoi aku... sebab dia pon taktau aku tulis cerpen....

To Yana Yien, aku taktau sapa kamu niee... tapi kamu memang kurang asam... asam jawa, asam gelugur, asam keping, asam boi n ketiak asammm.... kalo bukan kamu yg tulis, jgn la mengaku kamu yg tulis... cammana kamu leh copy cerita nie ek? kamu scan as a word yer? kamu ni memang dah jatuhkan martabat penulis2 yang dok mewarnai dunia penulisan2u tue... lepas kantoi ni, agaknyer nama apa plak yang kamu nak guna yerr.... kamu memang HAMPEH n KURANG ASAMMMMM....

To kengkawan, soryla kalo busan dengar amukan cam kanak2 aku nie... mmg aku gerammm... hanya Allah yang boleh membalas jasa baik kalian yg sudi dengar luahan rasa aku... Sekian, Wassalam....

7 comments:

  1. salam aymy..
    ada bakat upernya aymy ni..
    mmg sesapa pun geram kalau hak kita diambil org kan, pastu senang2 jek letak nama dia plak.
    sabar ye, kat luar cuaca pun panas skang ni.

    ReplyDelete
  2. salam k zaiy...
    hehehe, memang panas kat umah n kat luar umah niee.. wakakakaa.. citer2 bodo pon kiter gak yg susah2 karang ayat2 tu kann...

    ReplyDelete
  3. memang kureng asam betul lah budak tu.apa lah yg nak pi ciplak karya orang lain, takde kerja betul lah dah tu. Sian u, penat2 tulis cerpen, orang lain dpt nama kan. Bersabar ye aymy!

    ReplyDelete
  4. hehehe... takper, moderator blog tu dah maklum dah... dia offer samada nak delete or tukar nama original writer... lom decide lagi...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. sedey bangat bc cerpen kak yong uh...kisah benar ker...mmg sgt biadap arr owg yg rembat tue...kurang asam jawa toll...lalalala...saba ye...

    ReplyDelete