Pages

Saturday, May 02, 2009

Fruit Tart n Mini Sosej Bun...

Salam....
Salam ari minggu... ni kisah masak2 minggu ini... rabu lepas takyah masak dinner, sebab ader makan2 ngan geng2 Malakoff sempena majlis perpisah Mr Jimmy n menyambut kedatangan Mr Lim... dah 2-3 ari Irdina dah sibuk2 suruh aku wat sosej bun... masa nak wat sosej takder plak dlm stok.. tp Mr Hubby dah pi beli kat bakalah bawah tue... so, ari rabu tu takyah masak dinner, pepagi aku pown merajinkan diri kat dapur dok bancuh adunan roti Irdina tue...

Pastu lepak kejap... tetiba terasa cam nak buat fruit tart... Resipi Fruit Tart aku amik resipi En Mat Gebu yg femes itew... tapi filling aku just pakai whipped cream sebab ader whipped cream yang dah dok berlapuk dlm esbok aku tue... aku takut terlupa kang trus expired... So next time aku akan wat pakai full recipe yer Cik Mat... tenkiu tauu... renyah sket wat benda nie.. sebab banyak kijer... hehehe... tapi kudap2 manis2 nie mmg Mr hubby kurang skett... anak2 pon tak berapa suke benda2 yg ader topping ising nie... So, diaorg makan sikit jer... aku makan ler beberapa ketul... pastu bagi Ita sket... sebab tu, kalo wat kek pun, kalau nak letak topping better pakai choc ganache jer dari pakai BC ising sebab diaorg tak suke ising...


Dan untuk roti mini sosej tu, pakai resipi Kak Fida MyR... Resipi doh asas roti ni boleh pakai tuk sume jenis roti... lembut lagi gebus youu... musti cube tauu.... aku wat roti sosej, sosej mini n roti kaya... So, tuk bento Irdina dah takyah nak pikir...


Sampai sini dulu... jumpe lagi... Sekian, wassalam...


No comments:

Post a Comment