Pages

Sunday, May 24, 2009

Kek Pisang Again...

Salam....
Selamat ari ahad part 2... wehehhe... dalam dok malas2 tu kan, terpandang lak pisang lagi 3 butir yang dah lebam n lunyai... kalo tak dibuat paper, sure Mr Tong Sam yang kenyang... tetiba teringat lama tak wat kek pisang... bolehla jugak buat... sebab cepat n senang jer... sebelum anak dara tu balik sekolah dah siap masak pun kek nie... dah beberapa kali gak aku buat guna resipi yang sama... dan setiap kali buat, hasilnya tak menghampakan... pada pandangan aku, okey dah kalo hasilnya cam gini... tapi kek aku ader sedikit rentung la kaler kulit die... itam2 manis gitu... ehhehe... resipi asal iydajeff kat MyR... Tq yer Iyda... aku suke resipi ni sebab dia pakai minyak jer... pernah wat resipi kek pisang pakai butter, tapi rase pisang dia tenggelam sket... aku suke rase pisang yang kuat tue... ala2 bau n rase cekodok pisang gitu... hehhehe...tapi lain orang lain selera... pilihlah yang mana berkenan di hati dan sesuai selera tekak masing2kan...


Kek Pisang...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan pisang - lenyek (pisang berangan) - aymy pakai pisang pape yg aku jumpe..
  • 1 cawan minyak masak- aymy pakai minyak jagung...
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 camca teh soda bikarbonat (ayak bersama* )- aymy letak 1/2 cmt jer...
  • 1 camca teh garam
  • 2 1/4 cawan tepung gandum (ayak bersama*) - aymy guna 2 cawan jer...

Cara-cara...

  1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang..
  2. Masukkan minyak masak... Kacau sebati...
  3. Masukkan pisang lenyek dan n garam... kacau lagi...
  4. Masukkan tepung dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga rata...
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-50 minit atau sehingga masak..


Setiap kali buat kek , tekstur kek yang aku harap2kan cam tekstur kek pisang niela... serdak2 berterabur n bersepah... tak padat sangat, tak kering sangat, tak lembab sangat... just nice... tapi kalo wat kek kukus, memang tekstur kek tu tak sama... kalo kek span, kek chiffon n cheesecake pun hasilnya memang tekstur dia lain sket dari kek ni... tapi kalau buat kek yang guna butter cam marble kek ke, kek pelangi ke, kek butter paper perisa ker, kalo tekstur dia tak dapat cam gini memang aku geramm... tapi bukan bermakna kek aku ni dah perfect... cuma, aku rase puas ati sketla kalo buat kek hasilnya dapat yg cam gini...


So, sekianlah sembang2 kek dari aku yang bukan pandai pon nie... ikut selera memasing la kan... papepun, jemput makan... kek banyak lagi nie... Sekian, Wassalam...

3 comments:

  1. dr jauh dh bau kek pisang la...
    akak pun suka kek pisang dr kek2 lain sbb makan tak muak. sedap makan tp malas nk buat.

    ReplyDelete
  2. yerla kak... mmg tak muak pon kan... makan dok ulang2 jer... meh makan sesama.. ader sebekas lg nie...

    ReplyDelete
  3. salam aymy. promosi baik ni. akak dtg nak cuber kat dapur akak pulak.mintak izin c&p lagi. tk

    ReplyDelete