Pages

Sunday, May 31, 2009

Rojak Buah n Pulut Kuning Again...

Salam...
Salam Ahad... arini seharian aku mengong jer... tido n melepek jer... kejer umah pun tak buat.. huhuu... dah petang baru start kemas2.... ingatkan nak masak mee for dinner, tetiba check mee kuning yang beli kat Al Bahah tu dah bau cam nak basi... terus la masuk perut Mr Tong Sam... takder rojoki... Mr I dah bgtau siang2, kalo tak larat nanti order jerla... takyah masak... aku pun iyekan ajerla...

Pastu tetiba rase cam nak makan rojak buah... rojakkan jerla aper yg ader kan... epal, mangga separa muda, timun n nenas... nenas tu, nenas tin lerkan... mmg dasar tak rajin nak kopek2 nenas tue... kuah tu pon pakai Mak Bee nyer... potong2, campak2 n gaul... siapp... tabur kacang tanah extra... masa selera tengah nenong nie, makan gini2 sedap ler kan...


Dinner, mula2 ingat nak order... tak jadi... sebab pulut kuning yang wat bekfes tadi dok seperiuk lagi... kanak2 yang memang antu pulut no problemo ajer makan pulut 3 hari 3 malam pon... Mr I tanya aku, nak order makan ke? ada paper yg aku rase nak makan ker? aku takder selera... pas makan rojak n telan air bergelen, dah kenyang... dia pon cam malas gak nak makan... dia tanya pulut ader agie ker? at last, dia pon joint kanak2 ribena makan pulut kuning ngan sambal tumis ikan bilis nasi lemak belen semalam n serunding daging... abih jugak pulut tu akhirnya... pulut ni aku sajer jer pakai acuan onigiri tue... ekekkee... laling tu pun terpedaya mulanya.. ingat aku bentuk pakai tangan... muahaha... patutla cantik jer bentuk dia, ader acu ghupenye...


Ni resipi pulut again... khas untuk Bad kat UK nun... kot2 dia ghajin nak masak...

Bahan-Bahan...

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
  5. Selamat mencuba! ^_*
Kain bertimbun selori nak lipat nie... takder mood, tapi kalo aku tak lipat arini, esok dah jadik 2 lori plak... adeh, buhsann... okler, jemput la makan yer kalo lapo... Sekian, Wassalam....

3 comments:

  1. Teringat pulut kuning makan dengan rendang kat kampung...:)

    ReplyDelete
  2. sedap nya rojak buah.ni yg rasa nak p suruh pos kuah Mak Bee ni!

    ReplyDelete
  3. To blogresipi: bukan susah nak wat pulut ni kan... tu yg ghajin tue... tanak cam biasa jer... kalo kukus, malas gak ler...

    To Asufa:Suzie, kalo takder Mak Bee, wat sendiri jer... tak susah sgt pon... :)

    ReplyDelete