Pages

Friday, May 22, 2009

Tempoyak Colek, Lemak Kubis n Ayam Goreng...

Salam...
Salam Friday... setelah kepala aku nak pusing nak masak aper semalam... at last, aku sms jer Mr Hubby tanya nak makan aper... dah malas nak pikir... hehehe... jawab dia senang jer, lemak kubis n ayam goreng kunyit... huhuhu... wat penat aku pikir sehari suntuk... dia nyer menu simple jer... sonang kojo den kan... tuk bagi ader rase pedas dlm menu tu aku just tambah colek tempoyak ulam timun jer...

Colek ni bukan sambal belacan tau... jangan silap lak ek... ni resipi my MIL... cili padi + ikan bilis + garam ditumbuk kasar... pastu perah air limau... ikut suka la nak limau nipis ker, limau kasturi ker... aku belasah lemon jer... sebab tu jer ader... cili pon aku campur ngan cili merah... sebab stok cili merah aku ni terbanyak ler pulak... takut kang rosak cam gitu jer.... pastu gu kan dengan tempoyak... cedapp sehhh... hehehhe...

Pastu masak lemak kubis biasa2 jer la kan... takder yg luar biasa...


Goreng lak ayam kunyit yang sempoi itew... makan pepanas... mmg sedap... ayam goreng ni pun cara my MIL goreng ayam kunyit... serbuk kunyit + serbuk kari + garam... sedapp tau... serbuk kari tu jgn banyak sangat ler kan... kang kuat sangat bau kari dia... ingat nak goreng gak ikan kering aka ikan masin... tapi kang aku makan tak ingat dunia... bahayaaa... hehhehe... lain kali lak ler goreng ikan masin tue...

Layan jerla menu sempoi kitaorang nie... sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment