Pages

Thursday, June 11, 2009

Masak2 semalam....

Salam...
Marhaban... Selamat petang Khamis... seronotnya dah Khamis... esok holiday... apa lah yang aku sibuk cuti ke idak kan... aku ni memang ari2 tak pergi opis luar umah... opis dalam umah jer pon nak bising... ngeeeeee... tapi opis dalam umah lagi penatzz tau... sebab 24 jam jer open... tak caya, tanya kawan2... betul tak? ... huhuhuu...

Malas nak bebel pepanjang... citer menu semalam lah yer... malas2 pun kena masak gak kan... masak jerla apa yang tekak ni rasa nak makan... kalo takmo makan pon, masak jugak ntah2 ape2 ntah... janji perut kroni dlm umah ni kenyang... jemputlah makan yer...

Ayam masak lemak cili api...

Sambal terung ikan bilis berkacang...

Telur bistik... yang ni bukan semalam nyer... kelmarin.. tersesat... huhuhu....

Resipi takyah lah yer... menu biasa2, tiada yang luar biasa... tapi ni khas tuk dik ijah yang dok kat Bangkok tue... ni akak dah tempek sekali lagi resipi telur bistik... amik cnp kat umah kak Anawahid... ejas2 ikut suker la yer... akak tambah aper2 yg patut n ikut aper yg ader....

Bahan2nya:-
2 biji telur – digoreng dadar
50 gram isi ayam – dicincang
1 biji bawang besar – didadu
2 ulas bawang putih – di cincang
1 biji lada merah dan hijau – dihiris
2 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tomato
Sedikit tepung jagung ditambah sedikit air utk memekatkan kuah
Sayur campur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali, masukkan isi ayam, masak sehingga separuh masak, masukkan bwang bsr, putih, lada merah dan hijau.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan pula sayur campur.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan perasakan dgn garam dan gula secukup rasa, setelah pekat kuahnya tuang bahan keatas telur yg telah siap didadar tadi. Siap untuk dihidang.

Ni nak mencelah sket... ucapan untuk Yan... hehehe... To my best friend Yan Kuantan yang dah lama sangat tak jumpe.. Miss you so much... thanks sudi singgah sini... nanti email ayu yer... ayu_yus@yahoo.com ... boleh kita borak pepanjang... last sekali jumpa masa kat Serting kan... tak care Yan... Sesapa nak YM or email pon silakan yer guna email di atas.. tapi kalo nak add YM, kenalkan diri dulu yer... kalo kita tak kenal, malas nak add... huhuhu... Sekian, pot pet tuk arini... Wassalam...

3 comments:

  1. ade je menu ko tiap2 hari. berbeza2 plak tu. doakan aku dapat bini yang pandai masak nanti. :)

    ReplyDelete
  2. Wah bestnye kombinasi lauk2 nie... mau tambah tak ingat kalau dpt makan nie.hehhe

    ReplyDelete
  3. Badrul: Amin3... aku sentiasa doakan kengkawan aku bahagia... ala bad, aku masak ikut dan aku jer... menu hari2 yg simple jer pon... bukan lauk kenduri kendara... hehhe...

    Blogresipi: hehehh, main belasah jer... tp kalo ader sambal baru best makan... hehhe...

    ReplyDelete