Pages

Sunday, June 07, 2009

Roti Jala Awan Larat...

Salam...
Selamat ari Ahad... ni la dinner kitaorang semalam... ngeh3... suke-suke makcik jer kan nak letak nama aper.. Roti jala ni aku wat pakai resipi yang biasa aku pakai... malas nak godek resipi lain sebab resipi ni aku rasa dah sedang elok dah... namanya cam gitu sebab masa aku dok menjala tadi, suke2 aku jer nak wat awan larat cemana pon... ader kotak2, ader munger2... sib baik tak buat bulan ke, bintang ke, takpun love shape... ekekekkke... aku menjala kali ni pakai botol yang 3 muncung tue... owg lain dah lame pakai... mokcik jer baru jumpe... senang nak kontrol n tak sememeh.... i really like it.... hehhee... ghindu plak zaman sekolah rendah kan... bila abis tulis ayat apa2, kat bawah sekali tu, sure kena lukis awan larat cecantik... tul tak Cumie aka atud? hang ingat tak masa dolu2? hehehhe... Resipi aku letak sekali lagi... takut kang tak jumpa cari...


Bahan-bahan ...

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan susu segar * aku pakai separuh air n separuh susu segar (kalau takder, air sajer pun boleh)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar marjerin - cairkan (kalau takder, minyak masak pun boleh)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit atau sedikit pewarna kuning
  • minyak untuk melenser

Cara-cara...

  1. Ayak tepung dan serbuk kunyit ... Masukkan semua bahan dalam blender (kecuali minyak tuk melenser) dan blend sampai sebati (kaedah org malas, hehheehe).. Tapis dengan penapis supaya takder adunan bergentel... nak tapis banyak kali pun boleh... kena tapis sebab takut nanti aduanan bergentel tu tersumbat kat lubang acuan roti jala...
  2. Rehatkan adunan tu selama lebih kurang 30 minit...
  3. Panaskan kuali leper non stick atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas guna berus lenser atau daun pandan...
  4. Kacau dan isi adunan ke dalam acuan roti jala. Kemudian, terusla menjala...
  5. Jala la ikut suke, tapi kalau nak cantik ader owg bagi tips jala mula dari bulatan luar ke bulatan dalam. Agak2 masak, lipat or gulung ikut suke... Ulang sampai adunan abis...
Kuah dia kari daging... nampak cam kering sket kari aku tu kan... sebab isi perut dia dah menimbun... kuah pun dah tertimbus... biasa letak kentang jer, tapi rini gatal2 jer aku letak carrot. sekali.. ala2 kari jepung la konon... cakap pasal kari jepun, aku terpaksa KIV projek, sebab curry mix yang aku beli tu aku tak sure status halal dia... sebab ader MSG... ader yg kata halal, ada gak yang kata diragui... so, aku pon pendamkan jerla hasrat tu.. . yang serbuk kari jepun tu, aku tak jumpa pun kat sini... tapi, takpe kari melayu bile dah campor2 cam gitu, sodap jugakkk...

Untuk Kak Leyza , ni ler acuan roti jala yang aku pakai... kalo kat kuwait ni beli kat Daiso jer... kat Msia, kat kedai online Myresipi tu ader... Kat Daiso Msia aku tak sure ader ke tak.. dan aku tak sure Daiso kat Msia tu ader kat area mana lagi selain yang aku nampak kat IOI Mall Puchong...

Sekianlah agenda makan-makan semalam... Sekian, wassalam...

2 comments:

  1. next week aku nak mintak kawan aku masak yang ni plak a..rasa cam sedap jerk

    ReplyDelete
  2. bad... buat, jgn tak buat... senang ajer n sedap seh... kalo makan ngan kuah kari banjir, lg la menjilat jari... hehehe...

    ReplyDelete