Pages

Tuesday, June 30, 2009

Salam Kembali...

Salam...
Selamat petang Selasa... aku dah balik semula ke padang fasir yang berjurubu dan berhabuk nie... penat lom ilang... so, masuk entry sket2 jer dulu ekk... ader sesapa yang ghindu ker? hehehhe... kompom takder... wakakaka.. pes sekali nak mintak maap sebab masa balik ritu mmg tak sempat nak kontek sesapa pun kat Msia tu... amatler sibuk dengan segala macam urusan... balik Temerloh, balik Pj, balik Bahau... abis cuti seminggu... terima kasih atas semua ucapan takziah n doa buat yang telah pergi...

Alhamdulillah semua urusan kat tanahair dah selesai... yang pergi tetap kan pergi... ajal maut di tangan tuhan... kita yang hidup hanya mampu mendokan kesejahteraan mereka yang telah tiada... kita yang masih hidup ni, bersyukurlah dengan kurniaan ilahi... masih diberi kesempatan menghembuskan nafas di bumi ini... kita pun tak tahu bila kan masanya kita pula akan pergi mengadap ilahi... sisa2 masa yang ada ini, kita gunakanlah sebaiknya...

Disebabkan balik hari tu pun emergency, tiket direct flight kuwait airways dah yilek... kena ambik Qatar airways... transit di Doha... nasib baik transit kejap jer... takderla letih sangat menunggu... ader indoor playground kat airport tu, lagilah seronok bebudak ni main... cume yang klakarnya money changer takder kat epot tue... sape yang dok qatar, kalo info ni tak tepat harap maap yer... puas hubby tanya owg kat situ... 3 orang dia jumpa, tiga2 kate takder money changer... pusing2 ronda epot, cari pon tak jumpe... mesin atm pun takder meps... takderla, kami berani nak cuba gak masukkan kad atm tue... kang tetiba dia sedut kad atm tu n tak pulangkan balik, mau meraung kami kat situ kan... hehhehe... so, kami tak dapat ler beli ole2 kat duty free... tapi kat duty free boleh pakai kredit card ler kot... kalo tak, cemana nak bayo kan.. yang datang situ, makhluk allah dari serata doniya... takkan they aspect semua owg yang datang situ dah tukar siap2 duit qatar kot... hehehe... tapi kalo nak beli pon, memang line panjang giler... lgpun barang2 pun biasa ajer, takderla teruja bagai nak beli pon... so, takderla terkilan sangat kan...

Anyway aku suke lagi kot Qatar Airways tu kot walaupun kena transit Doha... sebab tv dlm flight dia best... citer, lagu n program baru2, menarik dan banyak pilihan... pastu boleh pasang bebila... sama cam singapore airline... tak macam Kuwait airways... citer kena ikut schedule dia... kalo masa tu kita pasang dah sekerat citer, sekerat ler kite bleh tengok... kena tunggu next punya tayangan plak... busan ehhh... tapi makan Kuwait airways lagi sedap kot... tapi aku suke roti sandwich yang qatar airway bagi tue... lembut jer... walaupun filling dia simple jer... alhamdulillah perjalanan lancar... walaupun ader sket turbulence yang buatkan muka aku jadi agak biru, tapi alhamdulillah semua ok... aku ni gayattt... hehehehe...

Cuti2 msia kali ni takderla cuti sakan pun... biasa2 ajer... tapi sempat gak aku bedal buah2an tempatan n tak tempatan masa balik... dalam sakit2 tekak, batuk dan selsema tu... aku belasah gak makan... sebenarnya takut gak... sebab skang kan H1N1 tu dah makin bertambah kes, aku seram gak kan... tanda2 sakit tekak, batuk n selsema tu... sib baik tak demam... dahler transit n melepak kat epot tue...jumpa plak bermacam owg dari serata doniya... takut gak kan... aku hanya mampu berdoa jerla agar semua ahli keluarga aku sihat walafiat... anak2 pun batuk2 sket... risau gakler kan... alhamdulilah sampai balik sini, sume sihat... batuk2 kecik tu aderla... sakit tekak aku pun dah ilang...

Ni la gambo makan2 masa balik ritu... banyak yang sempat snap... hehehe... sempat gakler makan Cendol, Satay Kajang Haji Samuri, Char kuey teow, Nasi lemak daun pisang dan lenlain... dah lama tk makan2 main tunjuk2 kan... cam seronok jerr... hehhe... makan2 jajan beli kat RnR pun ader... wakakak... ntah2 aper ntah kan... macam jakun jer... masa dok bumi tercinta tak gheti nak hargai, sekarang baru kau rase cik senah... ehheheh... insyaallah pas balik msia ni, aku akan lebih menghargai apa yang ader di bumi bertuah tue... pengalaman mendewasakan... ewahhh...

Kacang kuda rebus... ni feveret my laling...
Keropok ubi kayu... my feveret nie... kat RnR highway bersepah...
Dodol... i lap dodol... tapi makan sket jer... manis... anak2 aku pun suke...
Manggis...
King Laici... sib baik masa balik ader lagi jual, sempat ler merasa ... to my dear sis, ainn...ni, feveret hang kan... jgn jeles ekk... pas abis exam networking kat Ipoh, hang boleh pi beli kat kedai buah kat bahau... godang (besar) tauu...

Dokong siam... tak besar n nampak buruk, tapi manis...
Raja buah... durian kampung... kat kampung mana ntah mama pi beli... kuala pilah kott... hehehe... kalo durian, aku tak suke yang pahit tue... suke yang lemak manis berkrim disukai ramai tu jer...
Ni plak, burung raja udang ker apa ker nama dia... sesat kat umah mama kat bahau nun... dia cedera parah masa jumpa aritu... agaknya dah kena gigit ngan kucing or anjing kot... dua2 belah kepak dia robek... pas mama letak minyak gamat, dah okey sket... luka dia pun dah kering...tapi baby lagi burung nie... makan pun tak pandai makan sendiri lagi... kena suap n sumbat sampai anak tekak dia... buat macam mak dia bagi makan tue... nanti dia dah sihat, abah nak lepaskan balik dalam utan...
Cakap bab abah ni, terkilan sket balik kali ni sebab tak sempat jumpa abah... dia kat Perlis... kebetulan minggu kami balik, dia tak balik... dah setahun jugakler dia ulang alik sana n bahau... Insyaallah, tunggu Adib pas SPM n Ainn kawen dulu tahun depan kot, baru mama pindah Perlis... tak sabo aku nak tunggu mama pindah Perlis... sebab umah abah dekat ngan padang Besar... hehhe... alamatnya tetiap bulan balik kg nanti, padang besar ler port aku...

Ni my youngest bro... terkujut aku memula... ingatkan askar sesat mana dalam umah aku tengah hari tue... tak perasan masa dia pergi sekolah pagi tu, pakai uniform ijau tu... sebab setiap hari Rabu kena pakai pakaian seragam kann... ingat lagi masa sek men rendah, kena pakai unifrom pengakap masa kat sekolah masa dalam kelas... huduh sehh... dahler aku ni bolatt... tapi selalu jer ngelat... tak pakai ponn... hehhehe...
Dan sepanjang cuti2 Msia ni, cam biasa... skala penimbang aku dah naik lagi... 2 kg gak naik... busan tul... tapi yang best, sume cakap aku dah kurus skett... ekekke... ader la sket kott... perjalanan program diet aku nie baru 1/3 dari dari apa yang aku target... 2/3 lagi to go... caiyokk... ganbatte ne... bettawfeeq... mudah2an masa balik tahun depan dah lagi comeyy... hehhehe... sekianlah mengarut tuk rini... penatzz n malass lom ilang... dok lepak2 baca buku citer jer... masak2 pun mana dan jer... nanti ader mood sket aku masuk entry lagi... sekian, wassalam...

4 comments:

  1. Keropok ubi kayu tue memang best... kalau makan susah plak nak berenti :)

    ReplyDelete
  2. hehhee... sebesar2 kopok tu, sekepeing dua dua makan pun ralit jerr... hehehe...

    ReplyDelete
  3. bestnya dia dpt blk lagi..ruper mak dan abah duduk berjauhan ye..

    ReplyDelete
  4. K ina, jauhkan kak... sabo ajerla... nak wat cemana... dah rezeki diaorang cenggitu...

    ReplyDelete