Pages

Monday, June 08, 2009

Sedey n Terkilan, Spaghetti Bolognaise n Chicken Meatball...

Salam...
Salam malam ari Senin... tengok tajuk tu nampak serius tak? ekekke... ekceli, arini aku cam takder mood jer... sebelum aku share story pasal benda apa yang wat aku sedey n terkilan ni, aku citer kisah masak2 arini dulu... aku masak dari tgh ari tadi pas balik dari beli barang tuk wat makan2 si Irdina kat sekolah esok... pas anta Irdina pergi sekolah, aku keluar dengan Irfan pergi beli barang... kat sini, supermarket dia bukak awal pagi... cam TSC ni kul 6 pagi dah bukak... jadinya, boleh pergi awal n balik awal sket... takut kang Irdina dah balik sekolah, aku lom balik umah lagi... mau meraung budak tu tunggu kat lobi apartment... hehhe... sambil2 tu beli terus barang dapur tuk minggu depan... esbok tu pun dah penuh... rasanya weekend ni takyah ler kami kuar beli barang dapor... kalau keluar pun, pi wat acara lain... jalan2 carik makan ker... tgk wayang ker... huhuhu....

So, sebab aku dah penat jenjalan tadi n ader plak projek nak buat japgi, aku pun masak yang senang2 n simple... spaghetti bolognaise n chicken meatball.. kuah dia pakai mix yang serbuk tu jer... tumis bawang n cili kering... masuk daging n mushroom... masuk air n dia punyer mix tue... campak meatball... siap... meatball tu pun bukan aku buat ekk... tak ghajin... beli yang siap nyer... separuh meatball campak dlm kuah... separuh aku deep fry... siap kitaorang nyer dinner...

Ader sesapa plak ke nak komplen yang dinner aku ni menu tak sihat? lemak n kolestrol tinggi .... ngeeee2... tak kisahler apa korang nak kater... aku tau memang ader yang berkata2... cadangan aku senang jer... tak suke, sila ler alih channel... aku malas nak cakap bebanyak... kang kalau aku cakap bebanyak, ada orang kecik ati n terasa ati... so, malam ni aku cakap sikit jerla... walaupun ikut hati aku nie memang banyak yg aku nak kate... aku cume manusia biasa... kalau ada sesapa tak suke menu2 yang aku masak, aku nak buat macam mana kan... aku bukan paksa sesapa makan pon... mungkin niat si pengkritik tu nak bagi nasihat jerla kot... terima kasih lah yer... tapi, mmmmmm.... aku nak cakap jugak skett kat sini... sebab aku ader sedikit sedey n terkilan ... just nak luahkan apa yang aku rase... bukan niat nak wat sesapa kecik ati n gerammzz...

Aku bukan tak tau kadang2 menu aku tak balance... tak healthy... tak so whatever lagi ler kann... tapi i do try my best to make my family happy n enjoy... kalo nak ikutkan, kat dunia ni... makan apa2 pun kalau berlebihan boleh bawak mudarat... as long kita tak makan berlebih2an sampai lupe diri, i think it should be okay... as example... nasi lemak tu, bukan aku masak ari2... kadang2 , 2 minggu sekali.. kadang2 kalo rajin, paling banyak pun seminggu sekali jer... macam masak2 guna santan tu pun, aku bukan buat kuah pekat2 pon... santan pun aku dah cairkan dah... kadang2 kuah tu pun bukan nyer makan banyak sangat sampai banjir nasik tu, ambik pun beberapa sudu jer... pastu, kalau masak goreng2 tu, memang kat sini kitaorang pakai minyak jagung, sunflower or vegetable oil... jugak olive oil... yang masakan grill, panggang n bakar tu... ader banyak karbon kan (kerak2 hangit tue)... boleh sebabkan kanser... tapi, bukannyer selalu pun... bila teringin nak makan jerla kan...

Kalo nak ikutkan, lauk pauk melayu ni nak lari ke mana kan? dengan santannya.. lemaknya... sambalnya yang penuh berminyak... lauk pauk goreng2nyer... ikan bakar n sataynyer lagi... belum masuk bab kuih muih melayu tradisional yg lemak manis dan disukai ramai tu kan... dodol, wajik, bahulu n lenlain... sumer ada risiko tuk dapat segala macam penyakit... tapi kita cuba kawal la kan... supaya apa yang kita makan tak melampau n memudaratkan... aku bukan pakar pemakanan or pandai sangat .. tapi aku tahu ler jugak serba sedikit pasal fakta makanan nie... blog aku ni kisah aktiviti yang aku buat n kisah family aku... blog rojak which is personal blog... bukan blog aku nak promote memana kedai makan ker... kalau rasa taknak ikut or baca, silalah beransur pergi... bukan aku paksa baca pon... tak payah ler nak kondem aku or kawan2 aku yang dok baca blog nie... diaorang pon ader perasaan jugak kan...

Maaf ler kalau apa yang aku suarakan dalam ni, nampak cam kasar sket n buat sesapa terasa hati... aku cakap pada pandangan aku... mungkin niat si pengkritik tadi just nak share info or nak bagi nasihat kan... n mungkin jugak dia seorang pakar pemakanan... huhuhu... terima kasih lah yer sebab concern n sudi bertandang kat sini... kalau aku yang salah interprete apa yang pengkritik ni maksudkan, aku mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki lah yer... amponn n sorry... kalau tak suke dengan blog aku, takyah ler cakap apa2 n komen apa2... just, pelan2 pergila angkat kaki... i really dont mind... aku tak boleh nak puaskan ati semua orang... aku masak bukan ikut menu sesapa pun... takder sesiapa yang atur... aku sendiri yang berhempas pulas fikir apa yang aku nak masak tuk family aku... sekian jerla, bebelan aku rini... sekali lagi aku mintak maaf... Sekian, wassalam....

13 comments:

  1. adeee ker yg berkata2 sedemikian ropa???dulik apa kan..kita yg nk mkn pon kan hehehehe..alaaaaaaaa kalu kita bio jer, yg ponting perut kita & pameli sukaa loo depa kenyang..bkn org lain yg rajin nk masakn tuk kita kan..elehhh..bioo jer, kita pon kata jer nk diet tp hemmm tau2 jelah hahahah kalu msk santan tu mana leh cair2 heheheh kita lg pekat2 gitu hehheheeh..biokan jer mereka...

    ReplyDelete
  2. kak ayu acuan kuih jala nie beh nyer wa pun baru jer tgk...daiso kat mana ekk..senangkan buh dlm tu xda la..comot satu dapo...

    ReplyDelete
  3. xper kak ayu nanti kita sama2 cili kan nak x..bulih aiii..nak selinsing lengan lagi dah lama x guna nie...ekekekekkkk....nak x...

    ReplyDelete
  4. K Azie: tu la kak... sabo jerla... pekakkkan tinger jerla... tapi geram gak lah kan... hehhehe... tp skang dah cool...

    Wawa: wa, mmg sonang pakai acuan tu... takder selemoih... Daiso tu kat dalam City Centre Salmiya... brg kat situ sume 600 fils kecuali yg dia boh harga lain... kalo takder tanda rege mmg sume 600 fils...

    biaq pi la dia wa... macam ler dia tak makan benda yg dia dok komplen tue... hihihikkk...

    ReplyDelete
  5. aymy,
    lah siannya kamu ada langau dtg kacau. I hope bukan I lah langau tu ye! Kalau dia pergi 'blog' I agaknya lagilah dia terpengsan terus sbb tengok sikit nya bnyk ke cheese n benda yg lemak2 ni :-). Tapi mmng betul ckp Aymy,apa aje kita makan mesti ada effect nya klu mkn berlebih2, klu setakat mkn sikit2 aje, tak salah pun kan... Take care ye, just ignore the mean comments!

    ReplyDelete
  6. ada org komplen mcm² ke? takpe, takpe, saya suka tgk gambar makanan, dan suka juga makan, hehe :) ps: tq singgah blog saya

    ReplyDelete
  7. salam aymy..
    alah siannya aymy..
    sapalah masuk dapo org mau komplen2 tu.
    org yg bg nasihat tu pun rasanya dia pun makan gak macam2...heheee.

    ReplyDelete
  8. kalau sampai masa nak mati, mati gak kan... semua tu tuhan dah tulis dr awal2 lg.. bukannya kita boleh elakkan kematian pun.. so aymy.. keep smiling.. don't worry be happy !

    ReplyDelete
  9. Gerau selalu teringin nak buat benda ni.Tapi belum lagi kesampaian.Tengok u buat rasa keinginan ku bertambah

    ReplyDelete
  10. Kak Lg:
    tu la kan, kita bukan makan sekawah pon... makan setakat alas perut jer... huhuh... mulut org memang tak bleh nak plaster... biar die ler...

    Kucing Oren: Peace no war.. huhuuhu... makan ajerla kan.. org yg cakap tu, bukan dia tak makan pon... musti dia makan jugak nyerr...

    Kak Zaiy: tul la kak, bukan dia tak makan pon kan... nak komplen2 pon bagi ler salam ker apa ker... huhuhuu...

    Kak Nor: betul3 kak Nor... kita bukan tak usaha jg kesihatan kita n keluarga kan... sape tak sayang badan n keluarga kannn...

    Gerau: Gerau, awak dah lama teringin nak buat aper? spaghetti ke teringin nak membebel? hehehe... tq sudi singgah...

    ReplyDelete
  11. ayu bile baca blog ko neh..memang tul. suke ati la la ko nak tulis apa. aku pun dah kene. tp aku buat iktibar jer. sabo. bukan dia pun yang menaip pun.abaikan jerk.lama2 ok la tu.

    ReplyDelete
  12. tu la bad, aku malas nak layan... wat fenin jer... baik aku pikirin benda lain kan... lagi banyak pekdah... huhuhu...

    ReplyDelete