Pages

Wednesday, July 22, 2009

Ayam Kandar, Kurma Telur n Acuan Telur Rebus...

Salam...
Salam malam Rabu... arini aku masuk opis pepagi alam... bukan la pagi sangat... tapi bg aku yg malaszz ni memang pagi ler... ekeke... kul 4 am dah wat bekfest... alaaa, bukan watper pon... scramble egg n roti jerla... hehhee... sian laling aku, ari2 makan roti jer... ekeke... pastu lepak jap... melangut jap depan PC... sambung plak masak kul 8 am camtu...

Disebabkan semalam nyer menu dah KIV... arini aku wat Ayam Kandar... ni gara2 terliur tgk ayam Kandar Kak Nor Ganu... ekeke... actually, semalam ingat nak Kurma Ayam... so, Kurma Ayam jadi kurma telur... kanak2 ni leh la makan sebab tak pedas sangat kan... Kak Ham la cadangkan, masak kurma tu masuk sekali kentang n carrot... kan dah ada sayor sekali... all in.. ekekke... takyah pikir dah nak masak sayo aper... ekkee...

Ayam kandar ni, sedapp... aku sukee... aku skip nasi n makan ngan sekeping roti... kalo ikut tekak, mau setengah buku roti aku belasahh... muakaka... tapi saborr jerla kan... Resipi ni aku CnP kat umah Kak Nor... Asalnye Daging Kandar Kak Asma kot... halallah yer kakak-kakak sekalian...


Daging Kandar...

  • 1/2 kg daging~ guna ayam
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa
  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan). kalau guna ayam tak perlu la direbus dulu ya..
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. Bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. Sesuai dimakan dengan nasi dan roti


Then, ni masak kurma...

Haaa... ni yang aku janjikan ngan si Ros Tokyo... kalo aku dah wat telur rebus masuk dlm acuan ni, aku bagitau dia... lupa plak aku nak godek2 name jepun acuan nie kat umah ros... ekeke... ni la ghupenye... tapi tak penuh lak bentuk dia... maybe telur ni kecik sangat kot... entahler... huuu... bentuk heart tu ok... tapi bentuk bintang dah jadik munge... tapi cun jugak kann... ekkeke... kanak2 riang tgk, sure berebut... huuhu...
Acuan from Daiso la... mana lagikan... tempat yang aku sukeee sangat jejak... ekkeke... tapi ni aku beli kat Daiso Msia masa balik cuti ritu, bukan Daiso Kuwait... sekianlah laporan rini... esok lusa tak sure la ada entry ke tak... nak lepakk n berumba jer... sebab cuti weekend sederet, khamis-sabtu... kalo dah buhsan lepak, aderla entry... ekkee... sekian, wassalam...

4 comments:

  1. Sedap pulak tandoori chicken tuh.. dolu2 mkn sama roti naan jer.. ngan fries pon okey kot ye Aymy... :)

    ReplyDelete
  2. Uish, kul 4 pagi wat breakfast.. biar betol... hehehe... awat awai sangat tuh? tak bleh tido ke?
    psst.. cantik telor2 tuh ler... :)

    ReplyDelete
  3. Blogresipi:

    Ijan, kalo dah ratah pon sedap ayam tu... makan ngan fries pon musti sedap kann...

    Sini, subuh masuk awal... lom kul 4 am dah subuh... pastu hb pun pg kejer awal... hehhee...

    ReplyDelete
  4. aaa comelnya bekas telur rebus ituuuuuuuu!

    ReplyDelete