Pages

Thursday, July 30, 2009

Bun 3 in 1...

Salam...
Nak sambung sket tuk entry rini... ehhehe... petang ni tetiba mood meroti... ingat nak wat esok pagi, tapi takperla wat siap2 petang nie... sok pagi bekfest dah terus bleh makan... Mr I dah nak balik kejer baru Mr Kenwood Major aku tu start wat kejer... tetiba plak Mr I msg bgtau balik lambat sket sebab transport pancit... huhuu... sempat la aku meroti separuh jalan sebelum dia balik kejer...

Asalnya roti bun manis jer... tapi cam biasa ler... aku godek2 wat bun kacang merah n bun kaya... so, jadikla bun 3 in 1 ... resipi roti, tokey roti tokyo yang punya... Ros punyer la... maap yerla Ros, abih dah akak godek2 doh tu... huhuuu...

Ni la hasilnya... tadaa...
Bun Manis...
Bun Kacang Merah...
Yang ni my feveret... Bun Kaya...
Doh ni lembut n gebus jer jadinyer... huhuhu... sonok tull... tenkiu yer Ros... resipi akak CnP jerla yer... sape blum cuba, sila cuba... kalo malas nak nguli, amik jer kat sini... ekekke...

Bun Manis...

Bahan2...
  • 150 gram tepung roti
  • 100 gram tepung gandum
  • 140 ml susu segar ( klu x der susu segar leh ganti dengan air suam)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu besar garam
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 sudu kecil bread improver ( Mesia mari)
Cara2nya...

1. Kalau ade cik BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.

4. Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu ya....Selamat Mencuba..

Okies sampai sini dulu... esok lusa dah cuti weekend balik... tapi minggu ni tak pergi memana... penat merumba last week pon belum ilang... hehehe... just kuar cari bekalan lauk pauk jerla kot esok malam... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. Menawan betol yg berinti kaya tue... nampak cair tak cair gitew... Ade Mr Kenwood lagi die... canggeh! :D

    ReplyDelete
  2. aymy, sama la kita bun menge'bun'... hehehe

    ReplyDelete