Pages

Monday, July 06, 2009

Burung kakak tua... Mana ilang gigi dia?

Salam...
Ini kisah satu cerita... budak ilang gigi dua... ekekke... alkisahnya, masa balik cuti kat Bahau... Mama terperasan yang Irdina ni dok tolak2 gigi depan bawah dia ngan lidah ... mama pun tgk la kenapa dia asyik dok tolak ajer ngan lidah... ghupe2 nya gigi kekal baru dia dah tumbuh kat belakang gigi susu dia... aku pon tak perasan... bukan satu, tapi dua... satu dah kuar tinggi... satu tu baru nampak bayang putih nak keluar... adoyaiii... nak kena cabut cepat, kalo tak senget benget nanti gigi kekal dia...

Masa tu 2-3 hari lagi dah nak balik sini... aku risau plak kang cabut, tetiba demam ke... apa ker... kalo demam kang, kat epot Kuwait kang panjang plak citer... sebab skang kan H1N1 tu tgh merebak... last2 decide cabut pas balik sini ajerla... pastu, masa balik sini dah goyang sket2 dah gigi sebatang tu... aku ingat boleh la cabut kat umah kalo dia terkulai dah kan... tapi goyang sket jer... kena gak pi klinik...

Nampak tak gigi tu dah berlapis dah... harap2 pas cabut boleh elok balik kedudukan gigi tu... takut dah terlewat jer... huhuhu...
So, ari sabtu pas Mr I balik kejer... nak bawak la dia nak pi buat appointment Dentist... aku ngan Irfan tak ikut... malas nak keluar... Kat British Medical Centre yg biasa kitaorang pergi tu, tak buat tuk kanak2... kat German Med Centre plak Dr dia entah pi mana... tak muncul2... last2 Mr Hubby pergi balik BMC tanya pasal Maidan Clinic kat Ajial Mall Fahaheel tu... last2 pi situ... situ memang Klinik gigi besar ler... banyak cawangan klinik tu... ingat nak wat appointment ajer... tapi agaknya Dr takder patient... terus dia suruh cabut dua2 sekali... sib baik ler aku dah bagi Irdina tu makan siap2... in case Dr terus nak cabut...

Ni la rupa gigi dia... yang sebatang tu, punya ler panjang akar dia... huhuhuu... seriau aku...
Mr Laling cakap, masa bius tu, dia nangis ler kejap... Dr bius, pastu dia belah kejap... abah dia pujuk2 ler sket... pastu nurse tu pun bagi drawing book katun nak pujuk dia... pastu Dr datang balik, terus cabut dua2... nangis kejap ajerla... pastu dah okey... kalo aku la agaknya, mau nangis guling2... aku paling takut ngan Dr gigi... seram gilerr.. dah tua2 ni baru kurang sket seram ngan Dr gigi... ni kalo Cumie aka atud yg jugak kawan aku yg jugak Dr gigi baca, sure tersengeh ajer... hehehe... Cumie, ko ingat tak klinik gigi kat dlm SKLJ tu dulu? aku paling takut kalo tetiba ader nurse datang kelas bawak kad ijau panggil budak nak kena cek gigi... muahahaha... kena injek BCG n Rubella pun aku tak takut cenggitu... hehehe...

Punyerla mahal kos cabut gigi... 2 batang gigi bebudak tu, 40 kd... yang jugak dekat RM 500... dahler tak boleh claim... huhuhuu... nampak tak kenapa aku cakap Malaysia bumi bertuah? beza sangat kan... gaji memang nampak banyak sketler banding gaji kat Msia kan, tapi living cost... Mmmm jangan cakap lerr... sama banyak ajer kot... ni plak gambo dia masa mula2 sampai umah... heheheh...

Nurse tu cakap, pas setengah jam blehla bagi makan eskrim... Abah dia pun turun balik pi beli eskrim... agak2 darah dia kering sket n tak meleleh dah, aku pun bagila dia makan eskrim... malam tu pun dah nampak okey... ni la ghupenya dia pas ilang gigi... ngeh3... sib baik sekolah lambat lagi nak bukak... kalo tak, jatuh saham... muahahha...

Burung kakak tua... hinggap di jendela... kakak belum tua... giginya dah hilang dua... moikekkeke... Sekian, Wassalam...

6 comments:

  1. alahhhh... sedeyyy jer muka kakak tuh... uihhh.. panjangnya akar gg tuh gak eh aymy..

    ReplyDelete
  2. Burung kakak tua... hinggap di jendela... kakak belum tua... giginya dah hilang dua... cian irdina... tu sebab pi klinik swasta kan? sini pun dah mahal ayu! last year hubby ra cbut gigi kt private kena 400 untuk gigi bongsu dia.. ingat pi sana tak sakit, sama jer!! tetap sakit

    ReplyDelete
  3. K anawahid: tu la kan... panjang akar dia... kalo nak cabut sendiri, memang tak tercabut pon... hehhe...

    Irbika: Irra, gigi bongsu memang mahal ra... sebab nak kena belah sket dulu baru cabut... darah pon mmg byk kuar... hb dulu sampai muntah ler cabut gigi bongsu sebab tertelan darah... darah byk sgt... yg ni, gigi budak yg seciput jer... gigi susu depan plak tu... bukan geraham... tapi nak kata apa, kat sini takder apa yg murah pon... daging unta murah ler kot... ekeke...

    ReplyDelete
  4. mentang2 la budak, kalau xmo g pun leh cempung masuk keta, kalau umi dia???

    ReplyDelete
  5. muahaha... jahat ko nani... kalo ummi dia kena pakai kren la angkat... tak larat laling nak cempung... hahahha...

    ReplyDelete
  6. anak2 ada, laling pegang badan, putera puteri pegang kaki sorang 1. mujur anak x pandai load gambo kat blog, kalau x...

    ReplyDelete