Pages

Tuesday, July 07, 2009

Chicken Chop n Nasi Lemak Rendang Tok...

Salam...
Selamat pagi Selasa yang terik... actually, ari2 masa summer pon terik kan... hehhee... whateverr... balik to kisah masak2 sebab dah lame tak post entry masak2... ni masak ari Ahad n semalam ler... dua2 menu request dr Mr I... masa perut dia tengah kosong lom makan, aku tanya siap2 esok nak makan apa... sebab kalo tanya masa dia dah kenyang kang, dia kater dah kenyang... tak selera la plak nak pikir makan lagi dah... huhuhu... padahal nak makannya esok, bukan rini... ada ke cenggitu? huhuhuhu...

Ni kes laling teringat menu MIL masa wat makan besday FIL few days before kat KJ tu... tu yang dia teringin gak... so, ni la chicken chop sempoi selamba aku... sayur celur n mayo n thousand island... cream chicken soup... ayam tu aku beli whole leg... then buang tulang... pastu marinade n grill atas kuali dengan sedikit minyak... dlm sesudu dua gitu....
Kiwi masam2 manis... Arab Saudi sweet melon yang memang sweet... hehhee...
Esoknya laling kata nak makan nasik lemak pulak... ngeeee... aku mmg suka sangat kalo dia bgtau nak makan apa... takyah aku pening2 nak pikir nak match sana sini... walaupun aku kadang2 masak ikut suka aku jer... match ker idak ker... hentam ajer... moikekkeke... yg paling best, aku masak yg tak payah nak match2... sekali harung ajer... :)

Smalam ni la menu aku... Nasik lemak rendang tok ... tadaaaa...dengar cam rajin jerkan sebab wat rendang sekali... ekekke... tapiiiiiiiiii
Nak cerita pasal rendang tok ni... ekekke... bukan aku buat... aku angkut dr Msia aritu... rendang tok instant AgroMas... sajer aku nak cuba... mula2 ingat dia punyer perencah jer... ghupa2 aku silap tgk... ghupenya rendang dah siap... panaskan ajer... dah terbeli pon, nak wat cemana... belasah ajerla kan... panaskan n ngap ajerla... tapi of coursela rasa dia kurenggg dari yg buat sendiri... anyway, bolehla kalau dah tak larat sgt nak masak or malas cam aku nie...
Semalam asyik sangat baca novel sampai lupa tanya Mr I nak makan apa... tapi cam ader idea nak masak apa rini... takyah tanya ler... masak ajer... balik kang dia makan jer... tak banyak songehh... dia tahu yg laling dia ni masak dengan penuh kasih sayang... masak apa pon dia telan ajer... sedap ker tak sedap... kuikuikui... nak masuk opis jap... godek2 apa yg patut... tentera dok lena lagi tue... mlm tadi tido lambat tgk katun... huhuu... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. hari tu ada cakap ngan king gak nak makan chicken chop tapi chicken chop dah siap kat kedai la. hiks! tapi tunggu selera dah ok baru la blasah. skrg ni selera k.o jek. dah kuruihh dah ni. uhukss!!

    ReplyDelete
  2. dina tetap comel walau ilang gg 2 btg
    hehehehe

    ReplyDelete
  3. Jiya: biasala... masa preggy ni mmg selera tak tentu hala... insyaallah nanti okla tue... kalo dha kuruih, meh amik lemak akak... terlebih sudahhh... ekekke...

    Eya: ya, comey agak2 ikut sape? ummi dia kann... muahahhaha... jgn marah ek, nanti kena juaii...

    ReplyDelete