Pages

Monday, July 27, 2009

Ebiyaki... Ngeee...

Salam...
Arini takmo citer pepanjang... dah penatzz... adahal bukan penat wat apa pon... penat melangut jer... ekkeke... ni bekfest pagi ni merangkap lunch aku... ebiyaki... tako takder... huhuu... kanak2 sure tak makan nyer... jadiknya depa makan nasik ngan ikan masak kicapp... hehehe...

Kali ni puas ati buat sebab dah ader bahan eksesori... rasa pon better la kan... dah cam rasa ebiyaki yang beli kat JJ dulu... silap2 sedap lagi aku wat... ekekke... gurau jer cik Milah oitt... :)
Resipi ulang tayang yer dari takoyaki tak cukup sifat tue... tapi resipi ni dah ejas2 sket sebab eksesori dah bertambah... huhuu... tapi aku still pakai tpg gandum... tak pakai tepung instant sebab aku tak sure bahannye... tak berani nak beli...


Bahan-bahan Batter...
  • 100g tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 300ml air sejuk peti ais
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 1 sudu teh kicap cair

Bahan Isi...
  • Udang (ebi) - potong kecik2 n celur dengan air panas sekejap
  • Daun bawang (negi) - cincang halus
  • Udang kering/geragau sangai - dikisar halus
  • kopok (tenkatsu)
Bahan Topping...
  • Sos okonomiyaki (versi buat sendiri: kicap manis+sos tiram +cili sos sket)
  • Mayonis
  • Nori halus (tak letak)
  • Bonito flake
Cara-cara...
1. Campurkan semua bahan2 batter. Whisk hingga semua sebati .
2. Panaskan acuan takoyaki dan sapu minyak sikit.
3. Tuang adunan batter ke dalam acuan. Kemudian, masukkan bahan2 isi ke dalam adunan.
4. Tuang lagi adunan tepung sehingga tutup isi takoyaki .
5. Apabila keliling takoyaki nampak macam dah masak, pusing-pusingkan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat.
6. Bila dah masak dan nampak keperangan boleh angkat.
7. Sapukan sos okonomiyaki dan tuangkan mayonis. Taburkan nori dan juga bonito flakes... Siap tuk dimakan...

Jemput makan... jgn malu2... sekian, wassalam...

4 comments:

  1. takkan jemput makan dua ketui jer aymy!! mana cukup hehe

    ReplyDelete
  2. cam senang jer buat ek..nmpk sedap lak tuh..acuan tarak ler ak try wat neh...bak seketui aymy..hee

    ReplyDelete
  3. Kat kuwait pun bleh wat ebiyaki gak ke Aymy... canggeh!

    ReplyDelete
  4. K Nor: Ehhehe... jgn memalu kak nor... banyak tu... meh makan... :)

    Ha Sue: Kak Sue, amik la 3 ketoi... ekeke...

    blogresipi: Ijan, kebetulan ritu balik emergency kat Msia... beli siap2 eksesori dia... acuan ader jual kat sini... tapi bukan acuan tako sebenonya, acuan kuih india... ntah pekenama nyer... tapi asal bulat, oklah kann...

    ReplyDelete