Pages

Saturday, July 04, 2009

Happy Besday Nur Irdina... 6 Years Old...

Salam...
Ni kisah anak dara aku... dah 6 tahun umur dia masa 28 hb Jun yang lalu... waktu tu kami baru jer 2 hari sampai sini balik... penatz pon blum ilang kann... tiba-tiba dah besday dia... pagi2 laling aku nak ajak ler dia pergi kedai beli jajan sebab kenangkan aritu besday dia... masa tu aku pun macam tak larat nak kuar jenjalan lagi n irfan pun dok lena diulit mimpi lagi... dgn umah yg serabut lagi... lagilah aku takder mood nak kuar... tapi dia takmo sebab dia fobia terserempak ngan anak anjing kat parking lot kat bawah nun... hehhehe... last2 Mr I yang pergi sorang2... aku suruh Mr I tgk kek kat kedai pastry yang depan sekolah Irdina tu... kot2 ader kek...

Balik dari kuar kejap tu, Mr Hubby pun bawak ler balik kek sebijik... dia kata ader 2 jenis kek jer... vanila n coklat... huhuhu... kek tu, memang tak cun... dahler malas nak buat, lagi mau komplen ker... kehkehkeh... memang nak kena sekeh aku nie... rasa dia pon tak sedap... tak rasa pun kesedapan coklat dia... rasa cam gule jer... harap manis jer lebih... huhuuu... tapi bolehlah kan, sian kat dia... dari tak ada... nak harap ummi ni, lagilaa tak bleh harap... ngeh3...

Ni la muka besday girl yang blom mandi... ngan baju tido lagi dah tak sabo nak potong kek... adik dia still blom bangun tido... dia dah tak sabo nak potong... layannn... sib baik adik tak mengamuk masa bangun tido tgk ader kek dah kena potong atas meja... dia tumpang makan ajer... hehhe...
Anak dara aku dah besar ghupenya ek.. cepat masa berlalu... aku ingat lagi masa mengandungkan anak dara ni, aku ngaja kat MRSM YT Dungun... masa tu plak MRSM tu nak kena tutup... masa tu aku ngajar situ n Mr I keje kat power plant Kerteh... masa MRSM nak tutup MARA bagi option la bg kami yg nak kena pindah randah ni nak pindah mana... dah takder MRSM lain yg dekat2 ngan dungun tu... paling dekat pun KT... kalo aku ngajar kat KT, Mr I kejer Kerteh pun jauh gak tu kan... so, pikir nyer pikir... bincang nyer bincang, aku pun mintak ler nak pindah MRSM Serting sebab boleh dok umah mama aku kat Bahau... laling aku ulang alik ler kan... paling tidak, sakit pening aku masa preggy takderla risau sangat...mama ader...maklumlah anak sulung... aku pon tak pandai apa lg masa tu...

Masa mengandung Irdina ni jugak, aku ngan kroni2 cikgu2 baru MARA kena pi KPLI masa cuti... 2thn... masa cuti sekolah bln 6 n 12 tu kami tak cuti la... kena pi KPLI part time... batch kitaorang yang major in Maths n Sains kena pi kursus kat kampus Maktab Perguruan Kuala Terengganu kat Batu Rakit (nama lama dia) ... masa tu aku dah ujung2 hari jer nak bersalin... rasanya dah 34-36 minggu camtu... tapi aku nikan degil... takmo postponed KPLI... kalo postponed, lagi lambat aku buat KPLI dan dapat Diploma Pendidikan... lagi lambat aku kompom jawatan... huhuhu... aku tawakal jerla harap2 sempat... lgpun masa bln 6 tu, kuliah just 2 minggu... aku congak2, kalo habis kuliah, still ada 2 minggu untuk due... dalam2 tak larat tu, aku panjat gak kelas sampai tingkat 4... jangan tak caya... naik pagi... rehat turun... naik balik... tgh hari balik kejap... petang pas zuhur naik lagi... turun balik masa abis kelas sesi ptg... owg tua2 kata kalau banyak berjalan, senang nak bersalin... ekekke... tapi anak aku kuar kot tingkap jugak... huhuhuu...

Alhamdulillah... aku sempat gak abis sesi tu... balik semula ngajo sebab sekolah dah buka... masa tu aku tak drive dah pi sekolah... ambik masa 20 minit dari Bahau ke Serting... tu pun kalo rempit la... kalo lepak2 stgh jam baru sampai... hehhe... abah yg anta n jemput sebab dia risau aku sakit perut nak bersalin tgh2 jalan nak pergi kejer tu... sebab kat tgh2 jalan tu bukan ader apa2... kelapa sawit kiri kanan... huhuuh... tapi pas seminggu kejer lom ader tanda... aku malas nak susahkan abah... aku pi kejer balik drive sendiri... pastu dah ujung2 minggu tu aku rasa cam pening sgt n badan pun dah letih kot... pi cek BP dah naik sampai 90/130... adoiii... sebab waktu tu dah 27 hb Jun Dr suruh aku terus masuk Spital ... sebab due date aku pon dah tak lama... 30 hb Jun... aku mula2 malas jugak... tapi sebabkan anak pertama n aku pun takut gak paper terjadi kan... maklumlah ilmu di dada ni cetek sgt bab pregnancy... pi spital, cek2 dah 2 cm bukak... huhuhu... tidola aku kat spital malam tu... laling aku pun rempit la dari Kerteh ke Bahau malam tue...

Pagi tu, pi wat scan.... sume ok... tak lama pastu dah turun tanda... tapi aku tak rasa sakit pon... masa melawat lom sampai... Mr hubby dah sampai pun, aku tak sempat nak jumpa... jumpa masa depa dok tolak aku masa nak masuk wad bersalin jer... sedih ar jugak... huhuu... dok dlm bilik tu, mulalah aku seriau... drip pun penuh kat tangan... kiri kanan... entah apa dia masuk pun aku tak tahu... bukan nak explain apa pon.. masa kat situ, dok dengar owg dok terpekik terlolong sebab sakit bersalin... dahler BP aku ni tak stabil, dgr macam bunyi2 lagilah BP aku makin mengong... owg sebelah aku ni plak bersalin, lglah tepi telinga aku ni dgr dia meraung... siap aku dengar yg kater koyak dia teruk la... banyak nak kena jahit la... blaaaa balaa.... nak pengsan aku dengar... takutt wooo...

Pastu aku kena induce n air ketuban aku dah pecah... aku pun tak tau sama ada dia pecah sediri atau dipecahkan... boleh ker dipecahkan? entah, aku pon taktau... sebab aku ingat lagi, tak berapa saat lepas dia cek bukaan tetiba aku rasa macam banjir jer... air ketuban tu dah meleleh... proses tu tgh ari, tp sampai malam aku lom rasa sakit pun... cek bukaan baru sampai 5-6 cm... dari petang tak ubah2... depa asyik2 dok cek bukaan ajer... rasa nak sepak jer aku rasa... siap ader nurse tgh praktikal ni nak belajar cek bukaan lagi... staff nurse cakap mintak izin dulu ngan patient... aku wat muka kerut seribu tapi selamba jer dia cek jugak... hampeh... pas isyak baru aku rasa contraction... takder sket2... terus jer kuat... nak berguling2 jer aku ghase... mengucap banyak2... smpai dah nak tengah malam bukaan aku takder improve... still takuk tu... air ketuban dah kering... tepat kul 12 mlm depa usung aku pi OT... setengah jam pastu keluarlah Nur Irdina lihat dunia... 12.32 am, 28 Jun 2003... di azan n iqamatkan oleh Mr I ler kan... abah dia... hehehe.. tak pasal2 anak aku jadik anak Kuala Pilah sesatt... tak kisahlah kan... alhamdulillah, yg penting sume selamat...

Pejam celik dah 6 thn masa berlalu... membesarkan anak dara yang macam2 ragam nie... baru aku tahu bukan senang nak jadi ibu... aku doakan aku jadi ummi yang terbaik untuk anak2... harap dia akan membesar jadik anak yang solehah... yang berjaya dlm hidup... berbakti pada mak ayah, keluarga, agama, nusa dan bangsa... Amin...

Tengokla dia dah pandai melaram... gambo ni ambik masa kat umah PIL kat KJ masa balik baru2 nie.. anting2 n cincin mainan...

Ni masa first day gi sekolah... 4 tahun la... kat Smart Reader Manjung... yang persiapkan n anto dia pi sekolah, Mr hubby ler... sebab aku masuk kejer 7.45 am... dia masuk sekolah kul 8.30 am... Mr I ler kena masuk kejer lambat n balik kejer lambat sebab nak bagi cukup masa kejer... Ni masa celebrate besday dia kat school... 4th Years Old...
Yang ini memang buat aku geram... abis banjir umah aku dengan bedak dek kerenah dua beradik nie... mandi bedak... masa ni Irfan setahun lebih... Irdina 3 tahun lebih la kan...
Dalam macam2 ragam anak dara ni, ni yang aku ngan Mr Hubby tak larat nak gelak... di tibainya diapers adik dia n pakaikan kat teddy bear dia... adoyai, macam2...
Sekianlah tuk rini... nanti entry besday Irfan plak... besday diaorang ni tak jau beza... 6 hari jer... boleh wat celebrate terakru... hehehe... sekian, wassalam...

2 comments:

  1. happy birthday sweet Irdina! Semoga jadi anak yang sentiasa membahagiakan hati your parents and stay comel selalu.

    ReplyDelete
  2. ayu,
    beza irdina ngan irfan same mcm beza usia anak akak yg sulong & baby - 2 thn. tarikh dekat2 senanglah nak sambut bday nnt kan...mcm akak 3/3 anak tarikh dekat-alhamdulillah...mmg senang sangat. klu wat bday party sekali ye heheee pandai kite bajet eh...tp akak tak bajet.3/3 jadi secara tak sengaja alhamdulillah...

    epi belated bday utk irdina...utk irfan juga.untie pija wish in advance! :D

    ReplyDelete