Pages

Sunday, July 05, 2009

Happy Birthday Irfan... 4 tahun la...

Salam...
Selamat petang Ahad... baru jer masuk entry besday Irdina, dah besday Irfan plak ekk... hehhee... memang hari lahir diaorang tak jauh.. 6 hari ajer bezanya... Irdina 28 Jun... Irfan 4 Julai... disebabkan masa besday Irdina dah muak makan kek yang tak shedapp itew, ingatkan besday Irfan nak beli yg kecik ajer... baca betul2... beliiii, bukan buat... sebab lom ghajin... ngeh3... masa kuar Jumaat lepas tunggu ler owang yg jaga kaunter kek kat dlm TSC tu... tak muncul2... last2 pi beli kek kat kedai kek yang depan pasar basah Fahaheel tu ajer... 5th Av Cheesecake... kek kat situ beso2 gak... tapi tetiba aku ternampak kek kecik... nampak cute ajer... beli sorang seketul ajer... tu pun entahkan abis makan ke idak...

Black forest cake...

Chocolate Cheesecake...
kat kedai ni, ader jual cookies jugak... macam biskut raya tu la... dah siap2 dalam balang kaca... tetiba anak dara tu dah terloncat2 nak cookies... mana taknyer, memang nampak cantik ler bila cookies yang bermacam jenis n kaler tu didisplay dlm balang... aku yg tua ni tgk pun, nampak cam best ajer... aku mula2 cam taknak ler beli sebab dlm paler otak aku ni pikir ntah baper puluh hengget la plakkan biskut ni... kat kedai eksklusif cenggini plak... pastu tanya rege, quite reasonable la... bolehla kalau nak rasa... belilah sebalang tuk dikudap2... ni la ghupa biskutnya... yang ni aku beli yang mix... tp ader gak biskut lain yang dia tak sumbat dlm balang nie... agaknya yang tu harga lain kot...
Kes mengandung Irfan ni lain plak... tak expect pun aku ngandung masa tu... masa tu bulan puasa 2004... masa nak bukak pose ajer macam2 aku teringin nak makan... ader ajer plan nak makan or masak aper masa bukak posa... masa tu, duduk plak ngan mama... lagilah syiokkan... ramai2 n meriah masa makan... tapi dah nak sampai ujung bulan pose kengkawan dok tanya aku dah cuti posa belum? baru aku teringatt... posa aku full lagi sampai lagi seminggu dua nak raya... aku ingat, takperla kot... agaknya ubah hormon, sebab tu period aku lambat sket... aku abaikan ajer... tapi bila ari2 depa tanya aku, aku cam terpikir la jugak... tapi aku memang tak terpikir yang aku akan preggy buat masa tu... sebab masa tu aku amik Postinor... sebab laling aku dok jauh... tapi ada satu petang tue, aku balik kejer terus singgah farmasi beli tester... petang tu aku test .. tiba2, tadaaa... dua line purple sudah keluar... nak meraung aku ghase... hhuhuu... mane taknyer... Irdina baru setahun lebih... dahler aku operate... seriau aku... aku mula2 taknak lagi cakap kat mama... tapi aku dah tak tahan dah... aku citer jugak... uwaaaa...

Mama aku pun terkujut la kan... sebab aku dok telan postinor tu... agaknya ntah bile aku terlambat makan ker... tercicir or terlupa ker... entahler... Mama cakap, patutla selera makan aku macam2... tgk aku makan pun selera semacam tapi mama pun malas nak tegur sebab tau aku makan planning ... ingatkan sebab bulan posa keinginan nak makan tu melampau2... ghupenya tekak org berisi... malam tu, aku tipon laling nangis bagitau... Mr I sonok n excited la kan nak dapat baby.. aku ajer yang merebehhh... takut... takut luka operate aku lom baik betul... kalo pi klinik gomen sure kena bebel ngan misi tu kann... hhuhu...

Pastu mula la aku demand memacam... muakakkaka... takmo bersalin gomen la.. serikk kena buli ngan nurse la... keter kecik tak muat n susah nak bubuh stroller n baby seat kakak la... sebab masa tu keter Mr I pun Satria jer... keter aku lagi kecitt, kancil ajer... ekkeke... satria masa bercinta okeyla kan.. dah anak pinak, tak sesuaiii you... alhamdulillah masa tu ada rezeki lebih, tertunailah demand2 aku tue... laling jual kancil aku n beli keter yg selesa sket.. Satria jadi 2nd car.... ekekkee... tenkiu la laling...

Sebelum mengandung Irfan, Mr I dah kena pindah LPP Lumut... Aku pun mintak tansfer dari MRSM Serting ke IKM Lumut... mula2 MARA cam tak berapa nak bagi... sebab dah elok2 ngajo budak MRSM, naper tetiba nak ajar budak sijil plak kan.. dia kata rugi tenaga pengajar... aku tak kisah pun... ngajar memana... MRSM boleh, IKM pun boleh... asalkan aku still cikgu MARA... pandai2 la aku adapt nanti... kalau aku mintak MRSM Pasir Salak pun jauh gak dari Manjung tu... malas la aku nak ulang alik... tapi dah rezeki anak2... aku wat rayuan la kan bagitau aku dah preggy n so on... masa ritu aku kena paksa pindah n dok asing2, kali ni dah dapat tempat sesuai nak pindah, bagilah peluang aku dok sama2 ngan laling aku kan...

Masa ujung tahun 2004 aku cuti kat Manjung pas final exam n kuliah KPLI aku... ada la seminggu dua kot sebelum sekolah bukak... tiba2 masa result PMR kuar, aku tipon kroni kat Serting tanya result student... tiba2 Fizah cakap aku dah dapat pindah IKM Lumut... dah keluar pekeliling... Alhamdulillah... rezeki anak2... anak luar n dalam perut... hehhee... pastu aku balik Bahau n ambik kain baju n brg nak mula kejer... awal tahun 2005 aku lapor diri kat IKM Lumut... sampaila aku amik unpaid leave ni... aku still ngajo sana... pas abih cuti ni, taktau la nak kena campak mana plak.. agaknya kena mengandung lagi masa tu, senang sket nak rayu2 pi posting tempat yg aku nak... takmo jauh ngan laling... ekekke...

Bersalin Irfan pun C section... sebab dah hujung2 due, berat aku naik mendadak... BP aku pun dah makin tak stabil... urine aku dah ader protien nyer trace... tapi kali tu, seram sketla nak masuk OT... sebab dalam dok sihat n segar bugar2 ni kena usung pi OT... macam pi serah diri jer nak kena belah perut tu... macam2 kepala ni dok menerawang... masa Irdina hari tu dah sakit berguling2, tak sempat nak pikir paper dah... aku bius am ajer dua2 kali bersalin... masa Dr tgh operate siap aku tanye, Dr dah kuar belum... dia pun layankan ajer... cakap sket lagi... aku rasa sejuk n ketar pun aku cakap kat Dr bius tue... yg mulut aku ni dah ketar2... pastu ntah dia ejas apa ntah kat drip aku tue...

Memang aku rasa idup2 masa Dr tarik baby keluar dari perut aku tu, cuma tak rasa sakit ajer... tapi gegar2 masa dia dok kosek2 perut aku masa nak tarik budak tu, mmg aku rasa... masa dia tarik keluar baby tu, dia bagi salam kat baby... dah selamat keluar, nurse tunjuk baby kat aku... dok berlemus ngan darah agi... aku dengar la baby tu nangis... dia kata nak cuci n bagi kat abah dia kat luar nak azan n iqamat... pas baby dah kuar, aku tanya dr lagi... aku nyer uri dah kuar abis ker... sebab aku teringat plak macam2 kes yang uri lekat ler, tak kuar abis ler... dr cakap udah siap... dah nak jahit balik dah nie... alhamdulillah, syukur semuanya selamat...

Dr yang sambut baby aku, Dr Noraini... nampak garang n rock dia nie... tapi actually dia okey jer... tapi aku cam sedey la tgk ader patient perempuan islam yang pergi spital tu, tapi bersalin dengan Dr lelaki bukan islam... sebab pada aku ler kan, kalau dah bersalin private n ada pilihan Dr perempuan islam... kenapa tak pilih Dr tu? tu kan sebaik-baiknya... dia perempuan n islam... paling kurang, masa dia nak mula wat kejer tu, dia baca Bismillah... sebab mmg ader yg sama bersalin ngan aku tu, minah ni bersalin ngan Dr lelaki Cina... dia kata dia tgk Dr Noraini yang sambut baby aku tu cam ganas ajer, tu yg dia takmo amik dr tue... aku rasa cam tak patut sikitla... entahler... lainlah kalo takder pilihan sangat kan... wallahhualam... Irfan anak Selangor ... Irdina anak Kuala Pilah... sorang lahir dekat2 ngan umah nenek Bahau... sorang lagi lahir dekat2 ngan umah nenek Kelana Jaya... adil la kan... hehhehe...

Ni plak gambo besday boy yang dah botak... masa balik cuti ritu dah kena dogolkan kepala dia... lambat sket nak pergi anta gunting kan... hehhee...
Ni masa kat umah tok aku kat Tepeng aka mak abah aku... ziarah dia masa dia baru balik Haji... nampak tak pak lebai tu? moyang dia beli kopiah kat Mekah ler tu...

Ni masa bercuti kat Cameron...
Ni gambo masa baru boleh guling2... sememeh makan ceklatt n nak terperosok tepi lemari...

Ni gambo masa tgh bulat amat... aku waktu ni pi kursus Induksi sebulan kat PD n laling ader kursus 2 minggu kat Canada... apa ntah mama bagi dia makan sampai bolat cenggini... pas Mr I balik n tgk gambo ni pun terkujut... bolattt sangatt... ekekke...
Aku doakan Irfan jugak akan membesar menjadi anak yang soleh... berjaya dalam hidup... berbakti pada keluarga, agama, nusa dan bangsa... Aminnn... Sekianlah drama tuk arini... wassalam...

2 comments:

  1. Happy birthday Irfan. Semoga all your wishes come true :-).

    ReplyDelete