Pages

Saturday, July 11, 2009

SMTI With Love Part 1...

Salam...
Hehehe... ni bukan tajuk cerpen ker novel ker ekk... ni tajuk entry tuk kroni2 SMTI ... Sejak dua menjak FB aku ni makin ramai kroninya... masa mula2 aku bukak akaun, tak jumpa sangat pon geng2 SMTI ni... la ni dah berkembang pesat... seronok sungguh aku... sebab my memory pasal zaman tu masih segar dlm ingatan ni... hehhe... macam2 kenangan suka duka ada kat situ... kenangan tu lg meriah dari kenangan zaman kat SMK dulu kot... kroni2 SMK jgn marah ehh... mmg la kat SMK form 1-3... tapi disebabkan zaman form 4 n form 5 tu dah makin remaja n macam2 hal... sebab tu la kot lagi happening...

Tapi jangan ingat aku leh lupa cerita ceriti kat SMK tue... yang mana melibatkan org fofular n citer2 classmate, jiranmate sume aku ingat lagi... hehhehe... ada jugak geng2 dari SMK terus sambung sama pi SMTI... ada la beberapa ketoi yang aku ingat... Rizal Kajai... Azuan Aziz... Irrawanita... Jonaina, Norasyikin n Taib... ada lagi ker yg tercicir? kalo ader, harap mahap... tapi let me know wokeyy... takut memory aku ni dah short...

Apa yang best ek zaman ni? ntah, sebab dorm mate yang rilek ajer n classmate yang giler2 tu kot... n school mate yang macam2 spesis tu... hehhee... form 4 camna ek? tak happening sangat kot... sebab masa tu takleh ronggeng lebih2 sebab senior2 jeles maa... pantang tgk kitaorang lebih sket, mulalah kena sound... bosan tull... tapi aku ni masa muda2 remaja mmg kasar sketla... dr SMK lagi dah mmg kasar... so, masa form 4 tu, dorm mate ader gak ler tegur2... aku tak amik ati pon... aku pon manusia biasa, tak sedar mulut tu laser sgt... adahal bukan niat pun nak sakitkan hati sesapa... hhuhuu... kamilah D5 yg comel lote... tak caya tgk gambo nie...

Dari atas kiri:Hajar, Aku, Isma, Zana, Lin, Diba...
Dari bawah kiri: Aya, Shu, Ija, Sam, Che Pah...

Kat kelas, dari form 4 dah mmg giler... tapi awal2 tahun tu, malu2 la sketkan... pastu, intake entah berapa kali... sementara nak tunggu kuota kelas tu penuh, dah bulan berapa... tapi makin menggiler masa form 5... sebab kami ler raja... senior yang penyibuk2 tu dah takder...huhuhu... tengoklah kami 7 ketul jer pompuan... yang lg 35 sume laki... jumlah 42... rasanya sume aku ingat nama lagi... kecuali yang chinese ada la beberapa yg aku dah lupa nama... yg india 2 ketoi tu aku ingat lagi...
Aku ilang pi mana ek? ada kat sebelah belakang kiri sekali.. tercicir kot... heheh...gambo2 ni jerla sempat aku kutip masa balik baru2 nie... yg satu full album kat Manjung... tak sempat pi amik...

Camna life aku kat sekolah? hari2 ader jer citer menarik... macam2 ada... masa form 5 aku prefect... ada yang ingat aku ni barua cikgu... kenapa? sebab aku yang tiba2 takder tercalon dlm senarai long listed n shortlisted tetiba kena panggil interview... aku tak salahkan diaoarang nak pikir camtu... tapi, muka aku ni ada macam kaki report ker? adoyaii... kat sini aku nak wat clearance ek, aku bukan barua cikgu n aku tak pernah mereport satu bijik hal pon yang korang buat kat asrama or sekolah tue... tak kuasa aku nak ambik port... korang nak dating ker... nak fly ker... nak ponteng prep ker... ada aku peduli? aku pon ader dunia aku sendiri... chewahh... serius aku cakap... sapa yg dok simpan dalam hati ingat akulah kaki report n barua cikgu, harap2 padamlah ingatan tu ek... sebenornya, apa yg korang buat pun aku bukan tau sangat pun... tetiba korang ader yang kena public canning, kena panggil ngan cikgu disiplin... mana aku tau... huhuu... aku ni mulut jer jahat, tapi hati aku ni tak pernah nak jatuhkan sesiapa pun... pandai2 la korang nak idup...

Kalo aku yang report, camna plak aku bleh kantoi ngan cikgu Rahim masa fly pi Library Awam Ipoh tue... pas pi library kami pi Ipoh Parade... masa tgh dok tenung2 nak beli eskrim, masa tu la tiba2 aku rasa ada aura bahaya jer kat sebelah... adoyai... ghupenya Cikgu Rahim... warden maa... Kami ber5 kot fly tu ek... tapi aku dah lupe sapa yg joint... huhuhu... tak silap aku, aku, Nita, Diba, Ati n lagi 2 owg tu sapa ek? lupa lak aku... kat belakang aku, ader gak bagi gelaran kucing siam or kucing parsi ker... tak kisahler paper spesis kucing pon... ingat aku tak tau ker?... hehhehe... thanks tu N**** yang bagitau aku akhirnya... sebab aku dipanggil mcm kucing siam/ parsi tu... takleh cakap... rahsia... sapa yg bg nama ni kat aku sure dia tau kan... dun worry, no heart feeling...

So, kes aku jadik prefect tu, biarlah aku jawab kat sini... Actually aku pun terkejut sebab tiba2 kena panggil interview... sebab aku tau i'm not in list... not in long listed and of course ler in short listed list kan... Cikgu Isa yang bagi nama aku kat cikgu pengawas tue... apa nama ek? Mr Tan kot... dia kalo boleh nak aku jadik prefect... sebabb... dia risau ader sorang lagi kawan perempuan aku yg prefect dlm kelas tu tak boleh coop study kalau termiss kelas... tau2 la kan, prefect ni macam2 aktiviti dia... so, dia nak kawan aku ni ada la teman study kalau termiss kelas... aku tak sure la kenapa aku yg dipilih antara 6 ketul tue... sebab aku yang paling beso n ganas kot... ekekke... tapi that's the truth.... the reason why aku kena pilih jadik pengawas... mandat cikgu Isa... at least, kalo ada kawan2 yg sama miss kelas bolehla bincang balik pastu... and untuk pengetahuan sume, cikgu Isa ni la cikgu yang paling best pernah aku jumpa dalam hidup aku... aku rasa ramai jugak kawan2 aku yg setuju kot... the best teacher ever... masa interview mmg takder problem sebab aku mmg dah lama jadi pengawas masa kat SMK... setakat soalan biasa yang aku pernah dengar tu, no hal ler aku nak jawab... aku bukan suka2 giler kuasa... cikgu dah bagi amanah, aku ikutkan ajer... tapi bab menjaga kedaulatan sekolah, huhuuu... ampun, aku wat kejer sket2 jer... tak ambik port sangat... jenayah2 yg libatkan kapel mapel, fly mely aku mmg tak ambik peduli... aku pon fly, tapi masa siang... aku pon ader kapel n secret admirer... aku pun ader ponteng prep, so aku nak sibuk apa hal owg? lantak korang ler...

Tapi masa form 5 ader kes yang buat hati aku panas sampai ke petang... tak ramai kot yg tahu pasal kes nie... kes sorang minah yang tuduh aku syok giler ngan pakwe dia... sampai aku nak retakkan hubungan dia... sampai aku sanggup pi masuk dorm dia... bukak locker dia... n amik gambo dia n buah hati dia dari wallet dia... n koyak gambo tu... adoiii, tak bodoh ke namanya tu? sebab apa aku kata bodoh? pertama... sebab aku tak pernah suke kat pakwe dia... cakap pun jarang2 walaupun sama2 prefect... kedua... aku pun tak amik kisah dia dok dorm mana... dorm dia pun aku tak pernah jejak... apatah nak tau kedudukan katil n locker dia... bodoh tak? mmg kelakar kalau ingatkan balik... entah apa yg dia jeles sangat or risau sgt ngan aku nk rampas pakwe dia tue... aku ni, takder sapa nak pandang pun... dahler gemuk, tak cantik pulak... adoiii, mmg mentel minah tue... gambo pakwe dia ngan dia lagilah aku tak pernah tengok cemana rupa dia... adoiii, sakit hati seh... ingat lagi masa tu aku dah geram sebab ader org yg sampaikan citer ni kat aku... mula2 tu owg tu taknak bgtau hal sebenar... sebab dia cam tak percaya aku wat camtu... dia kenal aku cammana... last2 agaknya sebab dia kesiankan kat aku kot, dia bagitau ler... last2 kami jumpa face to face... aku, perempuan tu, buah hati dia, saksi belah aku n belah lelaki tu... kecut perut gak minah tu... aku nangis la jugak... sebab geram sangat... kalau ikutkan ringan tangan aku ni, aku lempang jer pompuan tu... tapi yerla, aku ni ganas2 pon kalau geram... aku nangis jer...

Last2 dia ngaku gak salah dia... perempuan tu la... tapi yg aku heran buah hati dia tu boleh kepit lagi pompuan macam tue lepas pengakuan dia... adoyai... ke, mek tu takut kalo aku baik ngan bf dia, aku citer pasal kecurangan dia kat belakang pakwe dia tu... pasal weekend ader budak lelaki lain yang datang jumpa dia kat asrama? huuhu... ada aku kisah? kau nak main kayu 8 pun... aku tak peduli... tapi aku dah maafkan dia... i can forgive but i cant forget... bukan dendam... tapi entahler, cam terkesan sangat kat hati aku nie...

Yang budak2 lain dok kutuk aku bulat, gemuk, gedebeh, gedempol n macam2 lagi yang seangkatan dengannya tu pun aku tak pernah amik hati... yang mengata aku ni barua cikgu pun aku tak peduli sgt sebab diaorang maybe tak kenal aku in person... tapi bile tuduh benda2 yg tak masuk dek akal n mengaibkan aku, mmg aku naik giler... macam aku ni takder maruah... hina sangat ker aku nie? jahat sangat ke aku ni? aku muka jer nampak cam sombong n kadang2 serius... tapi kalau kawan2 mintak tolong, ader pernah sesaja aku tak tolong? pernah aku buat hal dengan owg? tak kuasa aku? kes junior pun aku tak ambik port... lantak korang ler nak buat apa... jgn kacau aku udah... baik aku fokus dengan idup aku... idup aku yang penuh warna warni... huhhuu...

Pasal classmate aku? muahaha... sume giler2 tahap cipan... macam2 nama ader... nama panjang sume dah jadik pendek... yg nama glamer pon ader... sume aku ingat lagi... kerenah masing2 mmg giler... yg takut katak... yg takut kucing... yg takut katak tapi mula2 taktau dia takut, lama dah tau pon ader... ntah malam bile ntah, dok kejar dia ngan katak dari padang sampai masuk kelas... sampai biru muka kawan aku tue... yang boleh buat muka katak kembung... yang juga kuat melatah... yang selalu jadik mangsa tiru LK... yang diam2 saling jatuh cinta... hehehe... sapa tu ekk? sendiri mau ingatla... yang syok diam2 pon ader... muahahaha... yang tulis nama pujaan hati di langsir... yang kena ketuk kepala ngan aku dgn T Square... kes kena gunting seluar sekolah sebab tak ikut spek...kes budak lelaki kena lari padang sebab Cikgu Kunji denda suruh lari... dia dah lupa tapi korang lari gak... yang ni memang aku pecah perut gelakk... yang tukang kait buah mempelam kat asrama lelaki... yang tukang beli nasi goreng 'black' dari luar... yang dok umah sewa dlm senarai black list sekolah... umah no baper ek? aku dah lupe... yang kena kejar ngan anjing masa kuar kot pintu blakang umah sewa sbb pihak sekolah rush umah sebab ponteng sekolah... hehehe... yg ni mmg lawak... aku dok ingat lagi, ngan muka2 n aksi dia dok citer kes kena kejar anjing n ambush... adoiii, macam2 kawan2 aku nie... mmg sangat banyak lagi... apapun, kenangan tu tersimpan kemas dlm memori aku nie... yg mana dah kabur2 tu harap2 bolehla yg lain tolong polish...

Tiada kata yang dapat menggambarkan perasaan aku terhadap memori ni... tambah2 lagi sejak dua menjak jumpa kat FB nie... lagilah terimbau kenangan lalu... hehhehe... yang tak best pun banyak... masa dekat2 mid year... entah penyakit apa ntah aku kena... susah nak bangun... bangun rasa berat... i knowla, mmg aku berat pon masa nie... tapi berat semacam... sendi2 rasa sakit... sakit sangat... pi klinik ntah dah macam2 klinik... sume bagi diagnos yang macam2... sampai ada rumour kata kanser... adoyaii... aku pon takut... pihak sekolah sampai suruh extend SPM... sebab sayang kalau aku tak boleh nak kejar study sebab masa tu exam mid year pun aku tak ambik... memang asyik cuti... aku rasa aku sempat ambik 2-3 paper yang hujung2 jer... sume dapat nombor n gred pas exam... aku jer dapat gred special... gred X-tak lengkap...

Pastu, berubat kg... makcik yg ubatkan aku tu bgtau, ader makhluk Allah lain yang dok berkenan kat aku... dok tumpang badan aku tue... tu yg berat jerr... huhuh... seram sehhh... sejak tu la aku cam kuatkan semangat jer... kawan2 pun banyak support...thanks to you all.. so, aku nekad takmo extend SPM... aku nak cuba jugak... kalau kata result tak bagus pun, aku still nak cuba jugak... pihak sekolah rasa aku cam ader potensi nak dapat pangkat okey masa SPM... takut kalau aku teruskan, nanti drop pangkat... cam rugi jer la... tapi cikgu n kawan2 banyak bagi semangat... jgn pandang belakang dah... go, go n go... alhamdulillah SPM aku okla... walaupun tak cemerlang pon...

And many more memories remain dalam kepala otak aku nie... cerita sebijik2 pun boleh... tapi aku dah tak larat... n org pon tak kuasa nak baca... to all my frens, u know who you are... korang tahu sapa korang dalam hati aku nie... jauh di mata tak bermakna jauh di hati... yg lama2 dah lost kontek tu pun, aku tak pernah lupa... mudah2an panjang umo ada rezeki, boleh jumpa lagi... kawan2 yg sentiasa ada di sisi aku susah n senang... Especially Nita, Sham n Ajis... terima kasih atas segalanya... jasa baik kalian takkan aku lupa sampai bila... untuk2 mereka yang aku ada buat salah n silap... aku mintak ampon sampai ujung kaki... aku manusia biasa... tak lepas dari buat salah n silap... sedar atau tak... untuk kawan2 yng pernah buat salah kat aku, aku no heart feeling... lupakan citer lama... buang yg keruh, ambik yg jernih... ada gak, kawan2 yang dulu tak rapat sangat... tapi skang dah boleh bertukar cerita... syukur pada Allah...

Ni gambo masa kat bilik prep prefect... mengadap ASPURA... budak2 ASPURA dok buat kuak lentang dalam kolah pakai spentot ajer pon kami boleh nampak dari sini... kan Nique kann... ekekke... Muka sedey camni ingat ada owang nak ker? huhuhhuu...
Jamuan akhir tahun... kat umah Ajis... ni baru 1/3 kelas kot...


Ni masa ketua kelas dok sampaikan ole2 kat cikgu... pengiring dia Sham... anak Sham tgk gambo ni pun taknak ngaku tu papa dia... ekekke...

Tu jer gambo sempat aku kutip... nanti2 ada rezeki aku citer lagi... hehehe... sapa yang baca citer ni, jgn amik hati ekk... sekadar nak kongsi citer lama... kenangan sampai bila2... di kejauhan ini, aku doakan kalian semua bahagia dengan perjalanan hidup masing... yang masih bujang n mencari2, insyaallah ader ler jodoh nanti... jgn susah hati... usahalah ajerla, dengan cara yang baik... insyaallah bila ditakdirkan dia buatmu, dia akan muncul juga depan mata... sementara bujang, enjoy ur life... enjoy bukan means joli okey... nikmatilah kebujangan hidup puas2 n sebaik mungkin... sebab bila dah kawen ni, lain pulak tanggungjawabnya kan... yang dah kawen n berkeluarga, jagalah keluarga korang baik2... jalankan tanggungjawab sebaik mungkin... semoga bahagia hingga akhir hayat... untuk semua, andai dugaan muncul di pertengahan, jgn cepat melatah... banyak2 ler berdoa diberi kesudahan yang baik... asam garam kehidupan, begitulah... kadangkala di atas, kadang kala di bawah... pesan ni, untuk diri sendiri jugak... :)

Sampai sini dulu aku merepek meraban... letih dahh... korang yang baca lagilah letih kann... ngeee... catatan ni bukan berniat nak singgung sesiapa... just, macam aku cakap... ni la kenangan yang terpahat dlm ingatan aku buat masa ini... just to share n dedicate penghargaan buat teman2 yang sentiasa menyokong perjalanan hidup aku... tu jer... mana yg buruk, yang lepas biarlah lepas okey... PEACE NO WAR ... sekian, wassalam...

2 comments:

  1. panjang giler citer.. ini lah namanya sejarah...

    :)

    ReplyDelete
  2. hehehehe... mmg dlm sejarah... :)

    ReplyDelete