Pages

Tuesday, September 08, 2009

Bubur Lambuk wif Sambal Tumis Udang n Lepat melepett...

Salam...
Selamat ari Selasa... tinggal dua kali weekend ajer dah nak raye... cepat jer rasa masa berlalu... kelmarin dok jalan2 sana sini, ternampak la bubur lambuk kat umah Faraliza... teringat la plak, ramadhan kali ni lom merasa makan bubur lambuk nie... kalo dolu2 kat Manjung biasa, Mr I akan amik dari plant jer bawak balik... samada daging or udang nyer bubur lambuk... or kedua2nya sekali... hehhee... bergantung pada request aku ler... tapi bukan ler amik ari2 kan... huhuhu...

Rasanya ni second time la aku wat bubur lambuk nie... biasa buat bubur biasa tu jerla... tapi dulu2 wat pakai resipi siapa dah tak ingat... tapi kali ni aku wat pakai resipi Faraliza... resipi ni pon aku CnP kat umah Faraliza... mintak ahala yer Fara... pastu makan ngan sambal tumis udang n belen ikan bilis goreng sahur ritu... hehhee...

Bubur Lambuk...

Bahan2...
  • Air 4 cawan( aku main agak2 jer... dua kali ganda beras...)
  • 2 cwn beras
  • 2 sudu teh halba
  • 3 btg serai diketuk halia
  • Daging n ayam (kt sini ikut suka msg2 nk buh apa pn blh ye - aku tambah udang sket)
  • santan 1 cawan
  • susu cair 1/2 tin ( tak letak )
  • garam secukup rasa ( tambah satu kiub pati ikan bilis)

Bahan 2 tumisan...
  • 3 ulas bawang merah(d potong nipis)
  • 2 ulas bawang putih(d potong nipis)
  • 200 gm udang kering
  • 2 sudu besar minyak msk utk menumis bahan2

hiasan: daun ketumbar n daun bawang d mayang halus ikan bilis grg mata biru(mengada2 nama ikan bilis nie)

~ayuh kita memasak~
  • masak beras+air td di atas api perlahan2..
  • masukkan serai,halia,halba n daging..
  • masak sehingga beras td kembang setaman dan airnya agak2 kering
  • kemudian br dimasukkan udang,santan dan susu cair..diikuti rapat oleh garam
  • kemudian kita sediakn bahan2 tumisan..
  • bawang merah, bawang putih n udang kering kita tumiskn di periuk lain sehingga bawang2 td berwarna kekuningan..pastu blhla di tuangkn ke dlm periuk bubur kita td...kalau rasa bubur agak pekat kita blh tambah 1 cawan air ye..
  • di kacau sebentar...bg bahan tumisan kita serasi bersama bubur..
  • dan blh d tutup apinya..
  • hidangkan bersama daun ketumbar n daun bawang diikuti dengan ikan bilis kita ye
Sedapp n lepaslah ghindu dendam aku kat bubur lambuk... kanak2 ni pon suke amat... mane taknye, tak payah nak kunyah lelama kan... men telan jer sume... huhuuh... ni la gu bubur lambuk aku... sambal tumis udang n bilis goreng bawang wif kacang...

Ayam masak merah ni, masak masa sahur ari Sabtu ritu... sebab masa berbuka ari Jumaat tu tak masak nasik, so sahur kena la masak2 sket kan... :)

Pastu, ader la melepat sket... hasil jenjalan kat Lulu, dapat la daun pisang n kelapa parut... tq tuk Kak Maz Bahrain yg bgtau kelapa parut ader jual kat Lulu... hahaha... dah setahun dok sini baru tau... teruk betoii... biasa aku nampak kelapa sebijik2 tu jer... tak perasan lak ader tempat tunggu dia nak mesinkan kelapa tu... tersorok sgt... tapinya, masa nak tunggu parut tu, barisan panjangnya cam nak beli tiket wayang tayangan perdana... dan yang pasti, aku seorang sahaja bukan india... ngeh3... sure depa pelik, aperla minah indon ke, pinoy ke dok sibuk gak beli kelapa parut nie... ahhaha...

Kompom la depa takkan ingat aku ni owg Msia... sebab biasa kat sini, kalo muka2 ala2 melayu ni, akan disangkan indon or pinoy laa... tapi jgn tak caye, ader gak owg ingat aku ni owg Egypt... muakakkaa... jauh panggang dari api... tapi kalo tgk muke adik beradik belah abah aku smda makteh aku ker, pak ndak aku ker, kuat la muke arab depa... sampai kat kitaorng dah muke arab+ siam + melayu + minang... hehheee... sebab mama owg melayu + minang... abah arab+ siam... tp sebab abah dok perasan dia mat saleh + german, tu yg muka kami sume dah lari tune... ekekkeke...

Back to kisah melepat yang jadik melepett... aku campo 2 jenis pisang... dua2 jenis pon aku taktau name... hasilnya, tidak sedap sgt... bau pisang dia tak umphhh... mesti salah pisang tu... ahakss... pisang yg first tu, cam sedap la gak... yg second tu agaknye menyepoil kan aku nyer lepat... dahler daun pisang tu, amatlah nipis cam pucuk pisang jer... dah tu kecik... pas bungkus lepat, jadikla 2-3 inci jer panjangnyer... huuhuhu... dan teburai2 isi perut lepat aku... wakaka... sugguh la failed.. ni, kalo ahli2 persatuan kuih muih tradisional tgk aku nyer lepat ni, mau fengsan n sakit jantung... musti depa mau pancung kapara... hukhukhuk... anyway mission melepat tak accompolished... nanti nak kena try lagi... hahaha... jgn gelak guling2 nengok lepat ni sudah... ekekke... mahap jugak kat Ita atas tu, sebab kehuduhan n tidaksedapan lepat ku ini... :) Tengokla, huduh kemainnn... ngeh3...

Sekianlah tuk rini... sekian, wassalam...

1 comment: