Pages

Thursday, September 03, 2009

Coklat Cip Kukis yang ranguppp...

Salam...
Salam sejahtera... ada sedikit kerajinan nak masuk entry... ni kukis wat malam tadi... kawan2, biasa tak dengar kat tenet, kononnyer ader sowang hamba allah tu, pernah pi kedai Famous Amos mintak nak beli resipi... pastu tiba2 kad kredit dia kena caj tuk resipi tu... pastu, disebabkan geram n marah, dia pon share le resipi Famous Amos tu kat sume2 pelayar tenet... huhuhu...

Itula asalnye resipi dia... konon2 resipi Famous Amos la... tapi cite ni dah basi... dah jadik cam Urban Legend dahh... huhuhu.... tapi, resipi tu aku dah oter2 sket... sebab sukatan asal dia banyak sgt... sampai tepung 4 cawan n ader plak tambah oats sampai 5 cawan... tu dah baper cawan dah adunan dia... lom masuk kekacang n ceklat cip dia tu kan... sebenonya rase dia takkan dapat sama ngan Famous Amos tu pun... sebabnye, ader byk sebab la kan... firstly, takkan secret recipe femes camtu senang2 nak dapat kan... pastu, kalo sama sekalipun resipinya, jenama bahan2 yg kite gune pon akan beri effect pada rase jugak kan...

Walaupun rase tak same, tapi ikut sukatan yang aku dah ejas tu, alhamdulillah... hasilnya tak menghampakan... sedap, rangup n garing... ni aku CnP dari resipi asal aku amik kat tenet n dah ejas sukatan... pastu, dah campo tepung jagung sket... yang aku buat malam tadi, exactly pakai sukatan kat bawah ni...



Chocolate Chips Cookies...


80 gm butter

1/2 cups sugar
1/2 cups brown sugar

3/4 cups plain flour

1/4 cups cornflour (asal, takder ni... tambah tuk bagi rangup..)
1/2 tsp baking powder

1/4 tsp soda bicarbonat
1 1/4 cups blended oatmeal (measure oatmeal and blend in blender to a fine powder)

150 gm chocolate chips ( asal pakai 2 jenis coklat... satu coklat cip... satu coklat parut... ni dah combine, sebab taknak pakai sampai dua jenis coklat)
1 eggs
3/4 cups chopped nuts (your choice - aku guna Pecan)
1/2 tsp. vanilla esen

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla; mix together with flour, oatmeal, baking powder and soda. Add chocolate chips and nuts. Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet. Bake for 10 minutes at 1800C.



Kalau wat coklat cip, aku mmg suke yang spesis tak bulat licin tue... suke yg bulat tak bulat sangat... hehhee... Bilangan ketul yg terhasil, bergantung la pada beso mane dibulat2kan tu kan... aku just wat kecik dlm saiz duit dua posen tu n tak tebal sangat... hasilnya pas bakar, kembang la sket kan...pandai2 la ejas sendiri. nak wat beso mane.. tapi yg aku buat nie, dapat la dlm 130 ketul camtu... tapi make sure oven dah dipanaskan dulu la yer... kadang, pas dah tinggal lama doh tu, dia cam kering sket... so, kaup balik la semula ekk... kalo cam dry sgt, leh tambah butter sket... bagi lembut balik...


Sebelum masuk oven...


Dah siap dok dalam balang n sealed... sedia tuk dicourier... wakakaka... gurau ajer ekkk... :)

Harap, sape yang cuba semekut ni, jadikla yer... resipi ni bukan aku tipu2 tau... mmg aku wat pakai resipi ni mlm tadi... huhuhu... risau gak dok bagi resipi, tapi owg buat tak jadi cam yang kite buat... rasa bersalah sangat... harap2 sume ok... kla, nak golek2 jap... mate ni dah bengkak2 tgk siri lepas2 NUR KASIH yang dah tertinggal ketapi... bengkak sebab ngantuk n nangis... huhuhuu.... sangatt sedey okeyyy... huhuhu... tak sabo lak nk tgk sambungannya... sekian, wassalam...

3 comments: