Pages

Wednesday, September 02, 2009

Kuwaiti Lobster yg tak ensem diSambal Madukan...

Salam...
Selamat ari Khamis... dah nak masuk 2 minggu pose... alhamdulillah atas limpah kurniaNYA... ni men masak2 semalam... dengar tajuk lobster cam yoyo aaaje kan... hehehe... tapi tak beso mane pon... kenit jer.... dah beberapa ari, binatang ni dok kejung dlm esbok aku tue... tiap kali nak masak jer, ader jer agenda nak masak2 lain... selepas ditangguh beberapa kali, masak jugak lobster ni semalam...

Beli Lobster ni dek kerana kes jakun... hehehe... dua kali aku nampak binatang ni kat TSC... mula2 ritu kat Mangaf... pastu nampak lak kat Al Kout... masa kat Mangaf dia tak letak sign board... aku cam tertanya2 ler, binatang apakah itu? huhuhu... tanye laling aku, dia lagilah tak tau... pastu, masa dok belek2 katalog delivery Chinese restoran, nampak ler gambo binatang tu... lobster namanye... tapi naper kecik n penyet jer rupenye... beso sket dari jumbo shrimp aku beli ritu... lebar dia, dlm 2-3 jari jer... setahu aku, lobster ni bagak2 n godang2... huhuhu... pastu, last week masa kat Al Kout nampak lagi binatang alah nie... kali ni, dia dah letak sign board... hahhaa... Kuwaiti Lobster... kompom la lobster, tapi lobster kuwait ni tak berapa nak ensem... dah ler kecikk... taktau kot ader lagi yg beso... kot yg aku jumpe ni just cucu cicit dia kann... Ngeee...

Dalam kejakunan tu, dok gatai gak nak beli... padahal cemana nak masak pon tak tau lagi nie... siap ada sowang mek arab ni tanya aku, cemana nak masak lobster tu... sebab dia tgk aku beli benda lah tu... aku pon cakap ler, aku tak tau gak... nak cuba2 jer... pastu tanya pekerja kat bahagian ikan tu la, cemana nak cuci n siang... dia citer just basuh bersih2 ajer... balik umah, puas gak ler aku dok google youtube cemana nak siang benda alah nie... huhuhu... tp for sure la yg dlm youtube tu yg saiz beso lengan tu kan... yang ni, baru beso 2-3 jari dah kecohh... ekekeke... tu la alkisahnya...

Tanya Mr I, nak try masak cemana lobster nie... dia kate wat sambal ajerla... hehehe... aku ingat umah Kak Hana Ina MekYung ritu wat masak ketam sambal madu... aku pon pi rempit umah Kak Hana kat Nihon naik unta... pi cari resipi dlm gobok dia... ekeke... jadilah lobster Sambal Madu... Resipi, kite mintak izin CnP jer kak...


Ketam Sambal Madu...
Bahan-bahan
  • 2-3 ekor ketam sederhana - siang dahulu
  • * 10 tangkai cili kering - nk pedas@kurang pedas ejas yer!
  • * 4 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 sudu makan udang kering - basuh dulu
  • * 1 inci halia
  • 1 btg serai - titik
  • 2 sudu makan madu
  • sedikit gula (optional)
  • air asam jawa
  • air sedikit
  • garam
Cara-cara
  • Blend bahan yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn blend dan juga serai hingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa. kacau.
  • Masukkan ketam dan air sedikit.
  • Masukkan garam dan juga madu. Tutup kuali agar ketam masak rata dan sesekali hendaklah digaul.
  • Masak sehingga kuah agak pekat. dh masak tutup api.
  • Taburkan daun ketumbar jika suka.Siap dihidang!
Pas dah siap masak tu pon, Mr I cakap... macam makhluk asing jer ghupe bentuk lobster nie... cam pelik jer... huhuuhu... mmg pon... tak caye, tgk la gambo tu... semacam jer ghupenye... cam alien pon ader... cam keter sodok pon ader... huhuhu...

Tapi, tang sambal.... Oiishiiiii tul la Kak Hana oittt... Arigato ne, Hana San... benonya ketam pon kite tak biasa wat sambal... asyik masak lomak cili api ajer... tapi sambal ni mmg sedap... pasni, leh wat masak ketam plak... udang pon cun gak tu... Mr I pon cakap, sedap sambal nie... heeehee... ni plak selepas alien ini ditogelkan...


Rini, aku tak wat kuih pon... malass... tapi, alhamdulillah rezeki... Ita mai anto kuih lopes... Ita ni mmg mcm ader sixth sense ajer... cam tau2 ajer kuih ni dlm waiting list menu Ramadhan aku... hehhee... syukran jazilan yer Ita... budak2 yg antu pulut ni, mmg la suke sgt... Irdina makan sampai 2 ketoi... huhuhu...

Sekianlah tuk skang... nanti ghajin, masuk entry semekut raya yg ke-2... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. cantik..confirm sedap..-suzie-

    ReplyDelete
  2. sampai hati cakap dia tak ensem, haha...

    ReplyDelete
  3. Suzie: hahhaa... rupe huduh... tapi isi dia sedapp... ekekke... sambal dia pon sedapp... :)

    KOG: hahhaha... sib bek dia tak nangis kannn... ekeke...

    ReplyDelete