Pages

Saturday, September 12, 2009

Majlis Iftar di Embassy of Malaysia@ Kuwait...

Salam...
As promised, ni entry majlis iftar kat embassy yang kami pergi semalam... kiranya ni kali yg ke-3 la... yg first merdeka day... 2nd nyer, last Friday... pastu semalam... next minggu depan la... pastu majlis raya plak... sempena Ramadhan, majlis Iftar n terawih ni mmg buat every week...

Tang makan2 tu, pakat2 la ngan geng2 mana2 tuk masak sorang sket... sape yg dtg nak bawak pot luck pon amatlah dialu-alukan... so, last week Kak Adida ade msg aku... tanye nak joint tak wat amal jariah tuk majlis Iftar semalam... ketua chef minggu ni Kak Elee (ni otai Kuwait nie :) ) n Kak Anis... pastu Kak Adida pon nak joint... n ajak aku sekali... so, minggu ni mmg takder plan apa2 pon... why not kan?

Kak Elee dah bagi la draf menu minggu nie... banyak you... ghajinnye akak2 ni masak... huhuhuu... aku tambah la apa2 menu yg aku nak buat selain dr yg dah ada tu kan...

Aku wat sket dadih... psttt, nak bgtau rahsia... dadih ni ready made tau... boh air, gula, susu N masak... tutup api n campo mix dia n kacau... siapp...

Aku wat menu yg paling senang la kan... ekkee... ayam goreng... sebab takder lagi dlm menu tu... ayam goreng berempah serai tu jer la... kuantiti dlm 50 owg makan... aku buat dlm 60-70 ketul camtula... gambo ni, yg belen tinggal kat umah... yg dibawak tu lupe nak snap... aku mane biasa masak banyak2 ni kan... taktau ape rasa... hukhukhuk... jgn ada yg sakit perut dek ayam aku nie udah...

Makanan mmg byk... tapi alhamdulillah takderla sampai membazir... sedang2 elok jer... pas tapau2 sume, rasanye clear la makanan tu... ni aku listkan menu mkn2 semalam.. dah mcm pasar ramadhan Kuwait pon ader... ekekke...

Main course: Bihun goreng, Nasi putih, gulai lemak cili api rebung, gulai darat ikan masin, tomyam, ikan masak cuka, udang goreng, sayur campur, sambal goreng suun, ayam goreng berempah, ulam2 , sambal belacan dll...

Kuih muih n pencuci mulut: Keropok lekor, kuih kasturi, kuih lapis, kuih ketayap, kek pisang, karipap, bingka ubi kayu, bubur kacang, pengat pisang, kuih sagu, donut, cekodok pisang, dadih, buah tembikai, buah pear, dll...

Banyak tak? hehhee... kalo tak dek sabo mmg abih sume aku rase... kena kontrol beb... aku makan kuih2 jer sket n dua suap pengat pisang... pastu nasi, suapkan Irdina jer... aku just cubit2 lauk... tak makan pon... huhuu... takut aku, berat naik 1-2 kg... serikk... makan ni pon taktau naik baper kg... lom timbanag lagi rini... huhuuu... jom layan gambo...

Kuih muih yg banyak... Kak Elee n anak2 daranya yg plg byk wat kuih...
kuih raya pon ader :) ...


Orang kuat dapo... Kak Anis, Kak Elee n Kak Adida...


Antara yg aku ngappp... shedapp...

Kanak2 interprem... arini sedondon nga abah diaorang plak... aku pakai abaya semalam...


Hadirin hadirat sekalian... :) Dato' pon ader...

Kak Yati, Azlina ( n baby yg peramah itu) n Dr Saadiah (OBG)

Meriahh gak la dlm kesederhanaan... program cam biasa la kan... pas berbuka, makan ringan... solat maghrib dulu... pastu baru makan nasik... then solat isya' n terawih n moreh... pas moreh leh tapau... ekekke... aku tapau gak sket2... sahur takyah masak dah kan... kuih muih masuk esbok, rini leh makan tuk berbuka... mmg dasar pemalas aku ni... hehhe...

Minggu depan insyaallah masa jamuan raya akan turun ke sana lagi... nak raya ngan sapa lagi kann? hukhukhuk... tapi dah tak kisah dah kot... lepak jer rasa... sebab mind tu dah ready lama dah... ekekeke... akak2 ni pon ramai gak yg tak balik... so, takderla sunyi sgt... :)

Nilah entry last sebelum Syawal okey... kad2 berikutnya, akan dibawak ke entry lepas raya kot... kecuali ader kesempatan, insyaallah aku akan masukkan la entry tu awal sket... tapi tak janji la yer... sebab mengenangkan urusan umah tangga berderet tue... kalo ada masa, aku akan jenjalan la ronda2 umah kawan2... kalo tak, kat sini jerla sekali lagi aku nak ucapkan SALAM AIDILFITRI buat semua... moga gembira di hari yang berbahagia tu nanti... Insyaallah kalo panjang umur n diberi kesempatan, akan bersiaran dan jumpa lagi lepas cuti2 Aidilfitri di Kuwait nie... sekian, wassalam...

3 comments: