Pages

Wednesday, September 09, 2009

New Brunswick Chicken Stew...

Salam...
Selamat ari Rabu... sebelum ape2, aku nak ucap eppie anniversary ke-8 tuk Kak Ina aka Makyung Hana Jepun... Moga bahagia hingga akhir hayat... arap2 selamat la baby tu kuar.... kalo kuar rini, samalah tarikh ngan anniversary.... hehhee... take care yer kak...

Semalam tak masak beria pon tuk iftar... Mr hb kate nak makan roti n cicah2 ajer... takmo makan nasik... cunn sgt la tue... sebab aku pon cam teringin nak makan ciken stew... dok google sana sini cari resipi yg senang n sume bahan2 dok ader dlm esbok. n opis aku tue.. tgk resipi Rachel Ray nyer show cam menarik jer... tapi dlm resipi dia tu kena wat semekut sendiri... makan ngan semekut la kot... aku omit jerla part tue... wat kuah dia jer... pastu sayur2, sume cecampak ajer...


Pes time gak wat stew nie...tapi yg menyedapkan tu, sebab ayam dia tak terus lebur... kena potong kecik, salut tepung with seasoning yg disukai... stir fry sket ngan sesudu EVOO (Extra Virgin Olive Oil) sampai masak atas nonstick pan n set aside ... pastu kuah dah gelegak baru masuk ayam tu... aku just lumur ayam tu ngan tepung goreng serbaguna tu...

Ni jerla tuk iftar semalam... semata2... kuih pon tak wat... ekekke... kanak2 makan ngan nasi la kan... aku makan ngan Oregano Croissant tue... beli okeyy, bukan buat... Mr I makan ngan roti benggali jer... arini, lom tau nak masak per... minggu ni kena makan sket2 jer... sebab weekend plan nak gi majlis Iftar kat embassy ... kompom makan meriah la kan waktu tue... so, diet siap2... sebab as usual la kan... makan jer nasi, naik la 1-2 kg... buhsannn...

Tapi malam ni, kalo ader rajin nak wat kukis... tgk la nak wat kukis aper... kalo ikut list, berjela... huhuhu... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. AyMy..sedapnya stew..nak tunggu kukis aymy pulak akak takde idea lagi nak mengkukis ..

    ReplyDelete
  2. bagi la sini list tu, biar kita pilihkan nak buat yang mana, hehehe

    ReplyDelete
  3. Datin El: kak, ala2 sup tomato pon ader stew tue... kukis sket2 jer la kak... jgn tidak... nanti ader majlis kat embassy, leh bawak skett...

    KOG: hehhee... ok, nanti kite wat list yer... :)

    ReplyDelete