Pages

Monday, November 02, 2009

Hari Khamis yg berbahagia ...

Salam...
Selamat pagi senin... ahaksss... mahap lah yer, lama beno dah takde entry... bukan tak masak or makan... tapi kemalasan nak mengentry tahap siput sedut... kena plak tenet ni wat hal time mood dah ader... kena donlod gambo satu2... tu pon cam ulat gonggok... lembab... hangin jer satu badan... grrrrrrrrr... gambo di bawah ini kudap2an manisan arab yg dikunyah2 akibat kegeramannn... ngeee.... sambil geramz sambil badan pun berkembang...

Aktiviti sepanjang minggu tak bersiaran ni cam biasa ajerla... Last week, ari jumaat pas solat jumaat, kitaorang pi Avenues again... ni dah cam port bulanan nie... lagipon skang tgh sales dok berlumba2... sajer pi jengah2 n cuci mata setelah dekat sebulan gak tak kemana2 yg jauh sket dr area umah tu... kanak2 pon ape lagi, amik kesempatan la nak pi main...

Ari sabtu lak, masa kaum bapa kena kejer walaupun ari cuti, kami anak beranak pi merayap umah Wawa kat blok 1 ... sajer meluangkan masa ngan kaum ibu2... leh melepak n pokpek2... Wawa as tuan umah, jemput sekali Kak Ida n Ema kat tingkat bawah... Wawa n family akan back for good seminggu dua lagi... tu yg kami saje pi jengah n spend masa sesama... sob sob sob... syahdu arr... sebab kroni2 makin berkurang...
Wawa ajak makan lunch sana... so, aku pon wat kek lapis serupa tapi tak serasa tu... sbb ritu dah janji ngan Wawa, pas dia balik cuti, aku wat agi... bagi gak kat Kak Ida n Ema... dapatla merasa sorang sket... pastu, masak ayam masak merah tapi tak pedas pon... sebab nak bagi kanak2 ni makan... bawak gak sket pi sana...

Punyalah banyak si Wawa tu masak... nasi putih, lauk ayam lemak cili api tempoyak bombastik, ciken wing goreng, sayur campo, ikan pekasam, karipap, bihun goreng n sosej... ada gak buah epal n pineapple juice... kalo aku masak manyak jenis gitu, sure tumbang dah... hehehe... Ema pon dtg bwk puding marble... mmg ritu makan sungguh... tak ingat dah aku ni dok diet... ahakss... lepak2, soksek2, kul 4 baru kami gerak balik... tq for Wawa atas makanan n melayan kerenah kami anak beranak...


Khamis baru2 ni, Mr I kena pi amik report card kanak2 ni kat skul... ari amik report kad, kanak2 ni cuti... so, Mr I jerla pi sengsorang... malas aku nak bersiap2 n ngusung kanak2 ni sama... Mr I plan nak amik cuti half day jer... sbb la ni kan tgh sibuk... tapi pas balik amik report kad tu, tetiba jer dia cakap nak pi mana? daku pon tanye la, pi mane? pi kejer la kan... pastu dia gelak2 jer... ghupenya dia dapat green light nak sambung cuti terus... ngeee... apa lagi, aku kerah ler askar pi mandi n siap... pastu, tetiba jer kami sampai ke Kuwait City... ahakss... aku tak penah lagi sampai souk area city tu... saje pi tengok2 n cari apa yg patut...

Sambil2 lalu sebelah market, jumpa kucing sdg membaham mangsa...
Dari celah2 souq...
Masjid sebelah market... kanak2 main depan ni... Solat Zuhur pon kat mesjid nie...

Ada budak sudah merengek nak naik keretapi... adoyai manje, mane ade keretapi kat kuwait ni nak... huhhuhu...
Mr I nak cari jubah... aku pon tumpang cari gak abaya kot2 ade yg terkenan... aderla beli sket jubah lelaki, abaya n shawl... souk ni ala2 bazar la kan... pastu punyerla panjang n bersimpang siur... banyak lak celah2 kadai n kedai2 bawah tanah nun kan... aku tak larat la nak pusing sume... dahler awal2 sampai jer kanak2 ni dah ternampak playground... terus dah takder mood nak jenjalan... puas la gak pujuk... pas dah taktau nak masuk ceruk mana, kitaorang pun bawak la kanak2 ni main kat outdoor playground...

Angin sepoi2 bahasa...

Awek mane la pi ngendap Mr I dok baby sit tue... ahakss...

Panjat lagii...

Kepala zirafah menjadi mangsa...
Buai laju-laju...
Setelah berbulan2 tak dpt main outdoor... at lastt.... cuaca pon dah start windy n tak panas sgt... depan playground tu ader masjid, singgah la solat Zuhur kat situ... pas puas kanak2 ni main, ajak pi lunch plak... tapi si kakak, muka dah muncung sedepa sbb tak puas main... last2 janji pas makan leh sambung main kejap... sambil Mr I dok baby sit, aku sempat la pusing2 wet market n souk yg dlm building tu... all in... kain baju , mainan n eksesori ader... pasar sayur, pasar ikan n daging... kurma pon ader... macam2 bau pon ader.... kalo anak dara aku tu bau, sure komplen nye busuk... ngeee...

Dah puas main second round, kitaorang pun gerak balik... sebab malamnya, ader farewell dinner tuk Mr Yusmin aka hb si Wawa n Mr Zahuri... balik tu, diaorang sibuk lak nak naik bas... adoyaii, aku cam malas jer sbb lambat sket sampai kan... sebab kena berenti2... tapi kanak2 ni mmg suke naik bas, sbb jarang dpt naik... so, disebabkan tgk masa cam awal lagi... bolehla, layan jugak ler kerenah depa... bukan main seronok dpt nek bas... mmg jakun betul... depa ni taktau, ummi depa ni dah malas naik bas... dr kecik sampai tue... ehehehe... tapi, baru sekerat jalan bas tu gerak depa dah ZZZ... ummi dia pon dah terlelap n tersengguk2... ekeke...

Malam lak, pas Isyak kami pon siap2 nak pi Mahboola... majlis perpisahan Mr Yusmin n Mr Zahuri yang akan back for good tak berapa lama lagi... makanan seafood buffet... punyerla manyak makanan... aku yg antu seafood ni, apa lagi... tak segan silu dah makan... tapi kesimpulannya makanan dia ok jerla... takderla bombastik sgt kan... tapi taktaula kalau2 makanan yg bombastik tu aku tak terambik kan... tapi desert dia sedap gak... tapi makanan sume aku tak amik pon gambo... takut kang depa ingat paparazi mana nak cedok idea kedai depa ke... ehehee...


Depan plaza tu... deretan restoren...

Lagipun, pas makan cepat2 nak pi open table tuk discussion plak ngan kaum ibu tue... tu yg tak sabo tu... siap pesan awal2 ngan Mr I, jgn lupa amik gambo... dia mmg malas pon nak melayan Cik Canon tu sbb beso n dia tak minat pon same... mentang2 la kamera tu daku yg punye, aku ler yg terpaksa ngusung sana sini... takut nanti Mr I cakap, tu laaa beso2 kan dah payah nak bawak... sebelum dia cakap gitu, baik aku sumbat jer dlm enbag aku... jahanam enbeg haku sementara nak jumpe backpack yg sesuai tuk Miss Canon ku...


Beberapa kerat kaum ibu... Dari kiri... Kak Ida yg makin mengancam pas bersalin, Me, Wawa yg mcm mek arab n Ema yg menten slim...Kak Ana n Kak Dida masa ni, dok kat meja diaorang lagi :)

Kaum bapa... Mr Zubir (hb Kak Ida) , Mr I ( My boipren), Mr Sabri (Hb Ema) , Mr Raja n Mr Zahuri (berdiri)... lg sowang yg diraikan Mr Yusmin aka hb si Wawa ilang pi mana ntah... dia fotographer pro... sibuk amik gambo la tue... ngeee...
Layan jerla gambo melepak tuk rini yer... entry masak2 nanti sambung pasni yer... sekian, wassalam...

1 comment:

  1. sedap2nya tgk food di sini..
    salam singgah.
    :)

    ReplyDelete