Pages

Saturday, February 28, 2009

Lepaking at Al-Ahmadi Garden...

Salam...
Acara lepak ngan geng MAK nie bermula kul 9 pg... Ni la pes time kami jumpa Malaysian yg lenlain kat Kuwait ni dlm acara lepak2 nie... sebenarnya setiap Khamis mlm ader jer acara lepak2 ni kat embassy... tapi lum pernah sampai... So, ni jugakla pes time aku jumpa Kak Na yg selama ni dok ber YM... Kak Na yg dah 4 thn dok sini la, byk bagi guide kat aku... yang bagi direction sampai membolehkan aku sampai ke kedai Asian n Thai kat Q8 City nie... hehehe... Tq kak Na... Lap u... Sblum terlupa, nak ucapkan tahniah tuk Kak Na sebabbb.... aku tumpang gumbire... hehehe... K Na, tau sendiri la kan... kalo tak silap la info dari Mr Hubby tu.... Jgn salah owg udahhh...


Kat sini kenal ramai akak2 baru... tapi masalahnyer tak sempat nak borak lelama... kami kroni2 yg 5 family yg datang ari nie, sume ader anak2 kecik yg dok sibuk nak main kat playground nun... dah ler port lepak2 ni jauh dari playground... nak lepaskan bebudak tu main tanpa observation tak berani lah kan... sebab memang dari port lepak tu takkan nampak kelibat anak2 yg main kat playground nie... kalo kat Agaila semalam, port tu still bleh nampak kelibat anak2 yg memain tu.. takder la risau sangat...

Anak2 aku tu sanggup taknak makan, asal dapat mainn... tapi sempat jugakla suap nasi lemak skett.. tak bagi main kang, mau menangis guling2... lagipun tak logikla pulak dah sampai taman, bebudak nie just nak dok sajer2 kan...lepak2 cam kaum ibu nie... dah nature bebudak... nak mainnn jerla... adehhh... serba salah... masa awal2 tu, kaum bapa nak idupkan api... sure la kami kaum ibu kena mengasuh... masa time break semayang jumaat pun kami kena mengasuh jugak... sempat dok makan2 kejap n borak2 sket jer... jgn la akak2 tu ingat kami sombong ker aper ker... kalo playground tu depan mata, kami biar jer bebudak tu mainn... ni jauh sangatt... memang aku tak konfiden nak tinggal camtu jer... ngan owg yg ramainyer lagi... yela umor baru nak masuk 4&6 thn... kalo dah sekolah rendah ker, yakin la sket kan... memang kat sini thp keselamatan, contohya cam kes culik2 nie, memang agak terpencil... agak2 dia boleh bawak diri, biar jer dia main... insyallah tak apa2... tapi kang takut dia terjatuh ker, nangis ker, bergaduh ker, apa2 ker... bukan bleh dengar n nampak dari port lepak pun... tu yg aku cam tak berani nak tinggal bebudak nie...

So, next time jumpa geng2 MAK nie, kami akan usahakan supaya dapatla spend banyak sket time nak borak2 n kenal2... Jgn la ader yg bersuara plak kater geng Malakoff ni sombong2... risau gak kann... that's not true tau... tak kenal maka tak cheeennta kannn... hehhee... dan harap organizer bleh arrange tempat lepak n tempat main2 tuk kami yg ader anak2 yg blum berapa nak besar lagi nie, tak jauh dari pandangan mata kami... supaya senang kami nak borak sambil perati bebudak ni main2... Makanan banyak... tak termakan... hehhe... Nasi lemak sambal udang besar (sedap sehh), BBQ plus pot luck....

Garden ni besar dari Agaila... bestt... ader plak mini zoo... patutla sampai2 kat gate 5 tu, idung aku dah cam bau semacam... tanyer ita, naper busuk ekk kat sini? OOOO ader haiwan ghupenyer... so, kesongehan n kesensitifan idung anak aku tu ikut saper ekkk... hehhehe...next time kroni2 nak try plak wat agenda kat sini... hehhe... jom layan gambor....












Untuk geng2 MAK... Insyaallah, panjang umo jumpa lagii... Sekian, Wassalam...

The Preperation...

Salam...

Cehhh... tajuk cam pocoyo jer kann... hehhee... this week, ader dua acara lepak2 untuk di attend... dua2 ader acara BBQ... Hari selasa kami dah pi pasar kat Fahaheel tuk cari bahan mentah tuk BBQ tue... sebab, kali ni turn kami n Iwan's family ler tuk prepare pape yg patut kan... Ayam, daging Lembu, Kambinnn, Udang, Sosej, jajan, air n barang2 kering yg lain.... Kami pi beli brg basah... Nanti Iwan n Ita pi beli brg kering... Kebetulan plak Mr Hubby cuti rini... Sebab pi amik report kad Irdina... Citer report kad kakak, nanti entry yg lain pulak ekkk....

Ayam 3 ekor, Lembu 1 kg, Kambin 1kg n Udang Jumbo 2kg dll... tapi udang takder plak ler yg saiz jumbo tu... ader yg medium jer... so, kena la mintak tolong ita n iwan pi tengok esoknya kot2 dapat yg saiz besar...

Biasa, pergi TSC sebelah market tu jer... so, kali ni pi beli kat market... fresh punyer... Anak2 aku punyerla sonok dok tengok ayam idup lum semelih dlm sangkar tue... kat sini takder yg dah siap semelih... sini beli idup2 pastu, tunggu la dia siap semelih, buang bulu n potong2... kalo taknak ayam sekor2, beli yg frozen jerla...yg by part tu... pastu plak bebudak nie, seronok tengok lembu n kambin yg dah dilapah dok bergantungan... maklumla, biasanye ummi ni malas... pi beli yg frozen jer... sebab kalo ayam yg frozen tu, aku bulih pilih part yg aku suke... hehehe...tapi dalam dok suka2 tue, mulut bising jugakkk... ummi, busuknyer kat sinii... hehhee... anak saperla tu yg banyak songehhh ekkk?



Pastu, tok makan2 sampingan ngan kroni2, aku just wat karipap n kuih bakar pandan... karipap, aku lupe plak nak amik gambar... tapi kalo tak amik gambar pun, mcmla owg taktau ghupe karipap tu kann... hehhe... Kuih bakar ni yg lum potong...


Acara makan2 ngan kroni, aku luper plak nak amik gambar... sebabnyer dok asyikk bertelenovela ngan kroni... hehhee... sonok ooo jumpa sekali sekala... banyak isuu hangatt... tapi Yusmin ader amik gambar banyak... nanti la mintak copy kat die... makan2 ngan kroni memang best woo... especially Murtabak Manjung by Yusmin n Wawa... ni bukan segera nyer tau... canai baik punyer... aku tapau gak 2 keping... lalalla.... pastu menu2 lain, banyak gak.. nasi goreng by Ita, cekodok pisang, nugget, bihun, pasta, lasagna, kek coklat besday (sedapp wooo), french toast dll... yang pasti aku makan sampai cam ular sawe terbongkang... hehehe... sok nak kena makan agi... adoyaiii... sonoknyer...

Tuk makan2 ngan geng MAK, aku just wat roti arab n kari ayam... ngan kek pisang.... sebab aku tengok pisang yg dok kat dapur tu dah nak monopos... hehehe... dari jadik kawan Mr Tong Sam, bek jadi kek kann...tapi roti arab ku dah jadik kembang kempis... ader yg kembang... ader yg kempis... tapi banyaknyer yg kempiss la... huhuhu... ni gara2 malas nak kawal api nyer pasal la kan... dengar2, esok ader nasi lemakk... yeehaaa... tu feveret haku tue...


Kek pisang ni aku buat pakai resipi lain dari yg aku pernah wat dulu... yg dulu pakai butter... tapi rase cam kurang best... cam rase pisang dia tu tak kuat... kurang harummm... ntah kat mane aku terbaca yg kalo wat kek pisang, nak sedap cari resepi yg pakai minyakk... OOO gitu... baru ku tau... mahap ler kann... budak2 baru belajarr... dulu nak makan kek pisang best, sebelum balik umah mama pesan siap2 kat mama suruh order kek pisang Cik Ton yg best iteww... Aku pun cari la resipi kek pisang yg best kat kitab masak online aku... aper lagikan... MyResipi ler... jumpa satu resipi ni yg aku berkenan... doa2 jerla, mudah2an jadik... kalo tak, bukan setakat pisang jer jumpe Mr Tong Sam... bahan2 wat kek sume kena jadik kawan Mr Tong Sam... Hasilnyer.... Syukur alhamdulillah... jadik ler kek yg rase pisang... seperti di bawahhh... hehhe... amacam? lulus tak?


Rase dia, pada tekak aku nie dah best dah... ngan tekstur dia yg lembap sket tue... kalo owg len makan taktau la best ke idak kan... tapi pada aku dah best la nie... hehehe... resipi len kali yer... rasenya kalo next time wat kek pisang pun, aku akan menten pakai resipi ni jugak... sebab cam berkenan sangat... pasni, aku takyah order kat Cik Ton dah... tapi aku still miss Cik Ton nyer Vadai aka Masalodeh... yg rangup di luar n gebus di dalamm... Mr Hubby pun cukup berkenan ngan kuih Cik Ton tue... aritu dah try gak wat kuih nie... panjang citernye... len kali la yer... hehhe...

Balik kepada cerita kek pisang nie... Irdina makan kek ni, pastu dia tanya... Ummi, ni kek cekodok yer? same la rasa die... mengekek2 aku dengar soklan tue... bukan per, cekodok pisang tu feveret dia... Cekodok pisang Irdina ni pun ader sejarah die... sebelum dia tau name cekodok tu, cekodok pisang dia panggil cekodok brown... pernah ader sekali masa dia tinggal kat umah mama, dia request cekodok brown... mama tak paham cekodok aper sebenarnye dia nak... sampai mama tpon tanyer, cekodok brown tu cekodok aper... hehhehe... sampai nenek pun tak ingat yg cekodok pisang pas goreng, jadi kaler brown... hehehe... tapi time tu mama takder stok pisang... wat cekodok ceklat jer... tapi dia belasah jugakler sampai licin.. muahahaha... asal kaler brownnn...

So, sekianlah tuk arini... report kat Al Ahmadi nyusul kemudian yer... Sekian, Wassalam...

Thursday, February 26, 2009

Kuwait's National and Liberation Day...

Salam...

Arini public holiday... hari kemerdekaan Kuwait... So, lunch hari nie heavy la sket... sebab Mr Hubby ader kat umah... lagipun dah banyak ari tak makan nasi putih n lauk pauk... disebabkan semalam aku berjaya sampai ke kedai Asian ngan kedai Thai kat kuwait city, berkobar2 la nak masak lauk pauk Thai nie.... Kerapu tiga rasa, kailan ikan masin ngan tomyam campur... Tuk dinner, baru aku tambah telur dadar sebab ikan dah nak abis...




Sebenarnya ikut tekak aku nie, nak tambah lagi lauk udang n sotong celup tepung ngan telur dadar... jadik cam menu yg biasa makan reramai kat kedai... tapi memandangkan kang Mr Hubby pening nak makan memacam, aku KIV dulu... sebab Mr Hubby ni makan simple... takyah lauk bebanyak... sejenis lauk n sejenis sayur dah cukup kat dia... aku ni jer yg suka makan lauk... hehhe... tapi disebabkan esok ngan lusa pun aku nak attend acara makan2... So arini mkn kurang sket takper, sok lusa boleh cover... hehehhe... Esok, piknik plus BBQ kat Agaila cam aritu, with geng2 yg same... Lusa plak ader Spring BBQ kat Al-Ahmadi, ngan malaysian2 yg ader kat kuwait nie... banyak acara wat minggu ni sebab Kuwait cuti 4 hari sederet... dari Rabu sampai sabtu... Ahad baru start kejer balik...

Tuk makan2 esok, nanti la aku wat report key... sibuk sket kali nie sebab, tuk acara esok turn my family ngan family ita tuk prepare bahan2 n barang2 tuk BBQ... yg makanan lain2 Pot Luck jer la kan... Sekian, wassalam...

Sunday, February 22, 2009

Roti Jala n Kari Daging...

Salam...
Dinner mlm tadi, aku just wat roti jala... sebab kuah kari daging semalam yg makan ngan roti canai tu ader lagi sket... sayang plak kan... mula-mula ingat nak wat inti kat dalam cam kak Ummi wat... tapi, tak jadi sebab daging n kentang tu dah tak berapa banyak... kuah dia yang lebih... so main cicah2 jerla yer...

Anak dara n teruna aku ni punyerla suke roti jala nie... Irfan makan gitu jer... tak cicah pape pun... byk gak dia makan 6-7 keping... Irdina takderla makan banyak gitu... dia memang perut kecik sket... tak mcm adik dia... dlm 4-5 keping jer... tapi cicah ngan kari ler... Resipi dia simple jer... n makan pun tak muak... aku wat 3/4 adunan jer...maknanye, tepung 1 1/2 cawan, tapi telur pakai 1 biji gak... sebab camne nak wat 3/4 biji telur kann... tak kuasa aku... hehehe... So ni resipi roti jala key... resipi kari daging takyah ler kan...

Roti Jala...


Bahan-bahan...

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan susu segar * aku pakai separuh air n separuh susu segar (kalau takder, air sajer pun boleh)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar marjerin - cairkan (kalau takder, minyak masak pun boleh)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit atau sedikit pewarna kuning
  • minyak untuk melenser

Cara-cara...

  1. Ayak tepung dan serbuk kunyit ... Masukkan semua bahan dalam blender (kecuali minyak tuk melenser) dan blend sampai sebati (kaedah org malas, hehheehe).. Tapis dengan penapis supaya takder adunan bergentel... nak tapis banyak kali pun boleh... kena tapis sebab takut nanti aduanan bergentel tu tersumbat kat lubang acuan roti jala...
  2. Rehatkan adunan tu selama lebih kurang 30 minit...
  3. Panaskan kuali leper non stick atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas guna berus lenser atau daun pandan...
  4. Kacau dan isi adunan ke dalam acuan roti jala. Kemudian, terusla menjala...
  5. Jala la ikut suke, tapi kalau nak cantik ader owg bagi tips jala mula dari bulatan luar ke bulatan dalam. Agak2 masak, lipat or gulung ikut suke... Ulang sampai adunan abis...
Dah tengah2 malam Irfan dok tanya lagi roti jala tu. Mula2 ingat dia nak roti biasa tu, pastu dia cakap nak roti yg dia makan tadi... nasib baik ada lagi 2 keping, bagi la kat dia... pas dah makan, tetiba dia cakap nak lagi... adoyaiii dah abis la... puas jugak pujuk dia, nanti ummi buat lagi... hehhe... sib baik tak amuk tengah2 malam... kalo tak, naya gak aku kena menjala tengah2 mlm tu... huhuu... from lesson, lain kali kena wat 2 adunan terus... takpun 2 1/2 adunan... hehhee....



Sekian la tu arini... Wassalam...

Roti Canai for Dinner...

Salam...
Memang dah plan dari semalam nak wat roti canai nie.. sebab 2-3 ari lepas Mr hubby dok sebut2 roti telur bawang... biasa kalo teringin nak roti canai, aku pakai pratha segera jer...esoknya terus aku cari resipi roti canai nie kat MyR... Aku dah wat doh dia awal sejak malam semalam... pastu simpan dlm fridge... kari dia plak aku wat pagi sebelum kitaorang kuar jenjalan tue...

Ni pes time aku wat roti canai... mahapler, memang tak reti nak tebar... aku gelek nipis main tarik2 jer la... pastu lipat2 jer... huhuhu... huduh ler skettt... takper, nanti aku cuba cari kaedah yg betul... roti ni aku wat tiga spesis... roti kosong tuk anak2... roti telur bawang tuk Mr hubby... n roti tempek telur tuk aku (roti kosong yg ditempek telur atas die)... sejak pes time aku makan roti tempek kat Terenggan masa mula-mula kawen dulu, aku dah jatuh cinta.. kena plak, kuning telur dia tu dok goyang2 agi... adoyaiii... best giler...

So, ni resepi oleh Kak Joayee@My Resipi... Aku copy paste jer... Tenkiu tau k Jo... roti sedap tau, just aku jer takder skill nak tebar... hehehe... aku just buat 1/2 adunan.. By the way, comel tak mangkuk putih bubuh kari aku tu? yg beli kat City Centre tue... hehhehe...

Roti Canai...


Bahan-bahan ( 12-16 biji )...

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air * aku pakai 250 ml air...
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm * takde, aku pakai susu tepung
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara...

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. ulang step 4&5 sebanyak 3 kali. Noticed-lepas kali ke 3 process uli & rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. Advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. Nak clarify , Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.
So, ni roti telur bawang tuk Mr Hubby... Dia cakap marvelles youuu... hehhee...

So, ni my roti tempek...

Macam kat warong plak... hehhee... Manalah nak diet kan, kalo dah memalam ari pun dok sental roti canai... anyway, layannn... Sekian, Wassalam...

Report from jenjalan...

Salam...

Semalam memang penat bangat... pas balik dari jenjalan, tido jap sejam... pastu masuk dapur masak2... pastu kemas2 umah plak... tido pun dah dekat kul 2 pagi... Okey, report semalam yer... Pagi semalam Mr. Hubby pi HR Al-Ghanim kat Avenues tu dulu... pas dia balik dari urusan dia, baru ler kami gerak dari umah... our first destination was AL-Fanar at Salmiya... Deret2 main road tu memang banyak compleks yang lain... memacam... mostly butik2 yang well known... cam Guess, Just Cavalli, Gucci, Chloe, Ralph Lauren, Calvin Klien dll... agaknya compleks2 yg ader kat sini ala2 standard butik kat KLCC tu kut... tapi aku just pergi Al Fanar jer... sebab main destination nak pi Villa Moda jer... So ni gambar2 dalam Al-Fanar ekk...

Masa aku dok intai2 cari Villa Moda tu, aku nampak kedai Clarks yg konon2 tengah sale... mmm kasut yg sale tu dia dah susun ikut saiz... senang, tengok saiz sendiri n nengok design aper yg berkenan... kalo ade, aderla... kalo takder, maknenya takder stok... bolehla tahan gak... tapi aku tak beli paper pun sebab aritu dah beli kasut kan... Then aku pi la masuk Villa Moda... Naper senyap sunyi jer kedai nie... cam takder sale jer... rupa2 kami silap pi branch... ni gara2 tersalah info la nie... yang kat Al-Fanar nie, less 50%... tapi pilihan sikit sangat... biasalah dia ni butik, so brg2 dia koleksi baru sket... then aku tanyer la sales girl dia... kat maner yg ader sales 50-90% tu? dia pun citerla... dia wat dalam dewan kat Salwa n outlet AL-Manshar, Fahaheel... Yang Fahaheel, AL-Manshar tu kan aku dah pi pre-shopping aritu kan... so, nampak gayanya kena pi Salwa la pulak... tak jauh sangat dlm 10-15 minit dari situ... sib baik ler sales girl tu baik hati... bagitau detail kat mane Salwa tu... Kami pun kuar dari butik tu n nak pi Salwa...

Tetiba aku teringat plak kat Gucci bawah kedai nie... Tanya Mr hubby, tak segan ker arr kalo nak masuk tengok2... Maklumlah brand bukan calang2... Mr Hubby kater, pergi jerr... hehehhe... sempat la belek2 kasut2, enbeg n wallet... yg tak bestnya ader la plak something yg aku berkenan kat situ... hehhee... wat jiwa aku kacau jerr... survey2 rege... boleh tahannn... nanti la kan decide... sebab aderla beberapa benda yg dok ada dlm wish list jangka panjang aku nie... tapi ader gak brand lain yg aku berkenan... so kena la wat comparison first la kan... yg brand lelain tu blum pi nengok design n rege... tungguuuuu....

Then, kami pi Salwa... Umak aiii... besar gak dewan underground nie... tapi aku tak sempat ler amik gambar kat dalam tu... sorry ... handbag/clutch cam Prada, Gucci n Issey Miyaki less 60%... tapi design lama lahkan n tak banyak pilihan... yg rege asalnya RM 6-7 K... kalo diskaun pun stil RM 2-3K kan... kasut2 memang banyak... tapi 80% kasut yg untuk dijual, heels la... busan tul... ader gak yg aku berkenan... tapi unfortunetely takder saiz... dahler puas nak cari kasut yg flat2 or sandle ni sebab byk heels... tiba2 takde saiz dah... mennciii... yg aku berkenan tu antaranya Gucci, Issey Miyaki, Salvatore Ferragamo, Bottega Vaneta, Miu miu ngan Prada... less tuk kasut from 60-90%... not bad la kann... last2 aku balik tangan kosong jer... adoyaiiii frust maaaa... dah takder rezeki... 4-5 kali gak ler aku pusing pusingan tempat2 dia display kasut tu... tapi nothinggg... tapi at least aku ader Cole Haan dua bijik tu kan... kalo kat mesia kena pi KLCC, Pavillion or MO outlet to get that brand (if i'm not mistaken laa)... jadik laa... so next time kalau sales lagi, aku dah tau ler apa yg aku should expect kat sales camnie... 1st day sales aku akan terpacak kat outlet2 tu... sebab takut abis saizz... hehehe....

Baju2 jgn cakapla... baju lelaki 1/4 dewan.. pompuan 1/4 dewan... dia dah susun ikut brand n jumlah diskaun... boleh tahan... tapi kalo ngan anak kecik, memang ler payah nak belek2 satu2 kan... tapi kalo rajin belek2 i'm sure you will get something worth it with ur budget... Kain baju brand Prada, Gucci, D&G, DKNY, CK, Vivienne Westwood, Juicy Couture, Marni n lenlain.. tak larat aku nak tulih... banyak bangat... tapi takyah ler espect nak design baru2 plak kat sini kan... nama pun jualan gudang kan... entah taun biler nyer design... kalo nak design baru, pi la beli kat butik... hehhe... kesimpulannya aku balik tangan kosong ler dari Villa Moda kali nie... its okey, takderla frust sangat... lagipun kalo aku beli pun belum tau bile nak pakai sebab aku nak pi mana kan kat sini... yg sandal Clarks 2 biji n kasut Bonia n Nine west tu pun tak abis pakai... kalo aku beli pun maybe aku akan simpan tuk pakai when nak masuk kejer balik nanti... hehhee... sebab tu aku tak bleh beli heels sebab aku ni mengajar... berdiri n jenjalan untuk satu sesi lecture, dah 2 jam... kalo hari yang ader 2-3 kelas or sesi, mau bengkok pinggang aku nie...

Pas pi Villa Moda, kami pi la City Centre... Ala2 Carrefour gak... ader gak kedai2 kecik dalam n sekeliling bagunan dia... before this aku tak pernah sampai sini... tapi ader kawan2 cakap brg kat sini murah banding kat TSC yg selalu aku pi tu... tapi nak wat camne TSC tu jerla dekat ngan umah aku... kalo nak pi Lulu hypermarket n City centre ni tiap2 minggu, tak berbaloi la jugak kan.. Masuk jer dalam hypermarket dia, aku trus pi bahagian pinggan mangkuk n barang letrik... kat pinggan mangkuk aku capai ler 2-3 bijik bekas porcelin warne putih kosong beberapa bijik.. bukan yg besar or pinggan mangkuk, yg kecik2 tuk letak sos2 cicah n cili jeruk ker... yang sejibik baru Rm 2-4 hengget tu jer... made in China... ehhehe... Aku nengok gak Corelle n Luminarc... tak banyak... banyak lagi kat Lulu rasenye...

Pastu pi nengok barang letrik... mula2 aku ternampak food processer Kenwood tu.. rase cam pernah nampak kat Lulu aritu... boleh tahan... free juice processor sebijik... tapi belum rasa nak beli... then, aku trus pi cari mane la Kenwood Major aku tue... ahakss.. perasan jer la... Banyak siri ader kat sini... Kenwood Prospero ader.. Kenwood Chef & Chef Titanium ader... n my Kenwood Major & Major Titanium pun ader... Rege dia... Prospero 4.3 L, 92KD ~ RM 1150... Chef Titanium 4.6L, 189KD~Rm2363... yg chef biasa aku tak ingat... Major biasa 6.7L, 198KD~RM2475.. Major Titanium 6.7L, 223KD~RM 2787... tu ikut currency skang la... kalo naik tinggi cam aritu, jadi mahal lagi la kann...

Actually aku tak sure rege sebenar kat msia... sesapa yg tau rege tu, bagi feedback yer... let me know sama ada worth it beli ke tak yer... tapi kalo sesapa nak hadiahkan kat aku pun amatlah aku alu2kan.. besar pahala youuu... Aku rase Major Titanium tu Kak Ton ader beli last 2 month kot kat Msia... Rege RM 3599 ker... kalo betul la, means beza dlm RM 800 kan... murah banyak gak tu... Pakej yg aku tengok tu, dia sekali ngan mata uli roti, buku resipi, mincher ngan blender punye jar ... Yang K Ton punyer, aku tak sure... rase takder mincher tue... sume2 benda tu dalam satu kotak.. yg amatler besar kotak die... hehhee... aku sengeh2 jer... dok pusing 3-4 kali kat situ... Mr Hubby cakap, abihla demam plak sekali lagi nie... hehhe... tak ler... at least i know where to get that stuff kan, kalo dah decide nak beli... dari beli Al Ghanim tu... beza RM 6-7 ratus... cisss.... tapi nak murah, beli masa currency murah ler sket la ... hehhe... tapi Kenwood Major biasa kaler putih tu pun cam cun jugakk.. tapi susah sket ar nak jaga.. cepat kotor... kena plak aku yg tak berapa nak rajin nie...

Idaman kalbu... Samada KitchenAid Artisan Caviar Black or Kenwood Major... Lum decide... Gambar nie aku amik kat Google tau, bukan aku nyer... belum beli agi... hehhehe... jgn tertipu plak...

Kenwood Major...
KitchenAid Artisan Caviar Black... tapi lum pernah jumpe lagi KitchenAid kat sini...


Masa turun tingkat bawah, aku pi la ader satu kedai ni... Daiso... jual brg2 dari Jepun... Best gak... tak dapat sampai jepun, sampai Daiso jepun pun ok ler... aku suke tengok mangkuk porselin yg design cecomel tu... tapi aku just beli chopstick, cutting board plastik nipis yg boleh lengkung tue n refill buih2 belon tuk anak2 aku... Next time bleh datang lagi... Then, pas beli beberapa barang umah, kami pun balik...

Antara brg yg dibeli bukan ada pape sgt pun, ni ha ceklat yg anak2 aku suke... actually aku n Mr Hubby pun suka bangat ceklat nie... ni la ceklat pertama kali aku beli kat sini n terus jatuh cinta... I'm not sure either kat msia ader gak ke tak... tapi aku pernah bawak balik for My Mum, MIL, SIL n kengkawan kat Msia... cair pun tak kisah sangat... sebab dia dok dlm bekas tu, sampai2 sana masuk esbok, keras ler balik kan... tak kisah ler bentuk2 sengat2 sket ker asalkan bleh makan n sodapp... hehhee... Ni gambar ceklat dia... dia der filling memacam.. assorted...

Filling dia...Adoyaiii, penatnyer.... balik umah, makan NG left over mlm tadi ngan sambal bilis... pastu tido jap... pastu masuk dapur... report dinner menyusul kemudiann lah yer... Sekian, Wassalam...

Saturday, February 21, 2009

Ronda2 di Al-Manshar Mall, Fahaheel...

Salam...

Dah lama anak2 ku ni dok terperap dalam umah jer...sejak Mr Hubby sibuk ngan inspection... Last week keluar just sempat makan-makan ngan beli barang dapur... bebudak ni tak sempat nak main pon... So, ari Khamis pas Mr. Hubby balik kejer, aku ajak ler laling aku tu pi jenjalan kat Al-Manshar... situ ader Fun Ahoy n food court... bleh la bebudak tu pi main2 ngan makan2... tapi kena bayar kad dia ler... kalo kat msia tempat2 mcm ni, kebanyakan pakai token... kat sini pakai topup kad ...

Sambil menyelam minum air la kan... masuk jer pintu masuk Al- Manshar nie, aku ternampak sign board yang membuatkan aku tak lena sejak dua menjak nie.. aper lagi... Villa Moda... Kat Al-Manshar nie ada gak cawangan dia... tapi aku tak pernah tau kewujudannya.. sebab sebelum ni walau aku dah berkali-kali datang sini, aku tak nampak n perasan kelibat outlet dia... last sekali dtg sini, masa dah nak balik baru aku nampak signboard dia... tak sempat la nak pergi waktu tu...

Patutla sebelum ni aku tak perasan outlet nie... dia terceruk kat belakang sekali nun.. So, arini bolehla aku pre-window shopping sebelum aku pi Villa Moda yang kat Al-Fanar tu... survey2 apa yang ada n what to be expect when i go to another branch... outlet kat sini 2 tingkat... yg bawah nie ader kain baju, eyewear, kasut n eksesori... n brand yg ader, mak datukkkk... memacam... tak terlarat aku nak tulis... Gucci, Prada, D&G, Anya Hindmarch, Salvatore Ferragamo, Issey Miyaki, Fendi, Juicy Couture, Maxx, Cole Haan ngan memacam lagiler... yg aku tak pernah dengar pun ader... sebab aku bukan tau sangat pasal fesyen nie kan... level bawah yang jualan gudangnyer ... diskaun sampai 90% ... level atas yg diskaun 50%...

Tapi, serius... kalau bab kain baju, sape yg badan selim melim n saiz sedang2 tu memang ler tak terkate seronoknyer... jadi aku yg bersaiz entah berapa kali L ni tengok2 sekali lalu jerla... kalo rase, baju2 dia jenis yg pelik2 n seksi2 tu, bleh la beli seluar or t-shirt ker kan... D&G, Prada, CK, Gucci dll ada yang tak sampai RM seratus hengget.. yang mahal sket pun still masih berbaloi kalau nak dibandingkan ngan rege asal dia... maner nak cari maaa? kalo kat bundle ader la kan... tapi tuk dapat yg sesuai, kena la spend quite a lot of time to belek2 ape yg ader...

Handbag tak berapa banyak pilihan.. tapi aku sempat la belek2 apa yg istimewanya sebijik enbeg Prada yg rege lebih kurang RM 7K+... diskaun 60% ... takder paper pun yg menarik... kulit dia jer lembut... tapi warna n design buruk... lawa lagi enbeg puluh2 hengget yang takder cap yg jual kat booth2 dlm giant ker, carrefour ker... hehhe... memang ler koleksi tu yg dulu2 punyer... sebab tu diskaun banyak... tapi still tak berbaloi la bagi aku... baik pi sambar Coach, Gucci or LV... lebih kurang rege tu gak dah boleh dapat sejibik... Tapi handbag Anya Hindmarch n Juicy Couture banyak pilihan sketla... tapi less 50% jer.. ader gak yg aku berkenan, tapi nanti dulu.. nak pi nengok yg kat Al-Fanar tu dulu...

Pastu, aku pi la tempat kasut dia... dah tak berapa banyak pilihan... banyaknyer heel yg 3 inci... kalo aku pakai mau bengkok heel dia... warna pun ang2 terang benderang.. tapi ader gak la sket sandal, balerina n wedges... saiz pun dah tak banyak sangat... ader dua sandal yg aku berkenan... Prada n Anya Hindmarch... dua2 takder saiz... last2 aku sapu gak Cole Haan dua bijik... hehee... Less 80%... aku memang pakai kasut2 flat n simple jer la...


Ni gambar kasut dia... satu cam kasut kaca cinderella sebab transparent... satu cam kasut owg tua2... hehhe... (perasan tak kasut ni dah berlekuk kat tapak merah tu.. tu baru try, belum pakai... nampak sangat keberatan aku nie...adoyaiii)
Pastu, barulah kami pi Fun Ahoy... bawak bebudak ni main2 n makan2... Pastu plak baru singgah TSC yg kat seberang jalan besar nun tuk beli brg dapur paper yg patut...

Asyik2 naik benda pusing2 nie jer...


Irfan ni dah ler memang gayat, tetiba seluar dia licin plak n nak tergelincir...


Pusing 360 darjah nie... ada berani? bagi haku 1K pun aku tak ingin nak naikk...

Mini solero shoot... tak dapek den nak nolong...


Dating masa bebudak ni masuk main kat indoor playground... tgkla tudung aku yg senget itew... Dah ler muka bulat n kembang semangkuk, berjerawat la plakkk.. menyampah tull... menci3... hehehe... tgk camni baru berkobar2 sket nak diet... berkobar jerla kan.. dietnya entah bile...

So, itu jerla jenjalan ari Khamis aku... Sok aku dah pi Al-Fanar aku wat report... Sekian, Wassalam...

Friday, February 20, 2009

Tag From K Intan... Jariintanku...

Salam...

Ni ler my first assignment... lum pernah kena tag.. pes timer... heehehe... Tag dari Kak Intan@jariintanku... So, ni aku jawab yer... Pi ke File/folder no 6... then ke gambar yg ke-6... Citerkan sket pasal gambar tue...

So, aku pergi dulu ke folder picture... sebab kalo aku ambik terus folder yg ke-6 dlm my document ker, my computer ker takder gambar dlm folder2 kat situ... dalam Folder My Picture baru ler aku pi ke Folder no-6 yg ada dlm Folder My Picture nih... Folder yang ke-6 ni, folder gambar2 yang aku dah edit... Gambar yang ke-6 dalam folder ni ialah gambar nie....


Gambar my first kek yang aku wat kat padang fasirun nehh... Resepi dia aku amik kat MyResipi ler... Resipi oleh . Topping kek ni pakai ganache... aku deco sket pakai whipped cream.. ni la pertama kali aku guna nozzle wat deco n jugak wat ganache yg betul2.. tengok tulisan kat tengah2 tu pun dah tau... lambang love aku tu pun tak betul bersambung.. sebab tangan dok ketaq pes time pegang nozzle... Sebelum ni, kek coklat aku, sume main simbah coklat masak cair jer kat atas dia... hehhehe.. Alhamdulillah kek yang aku buat ni menjadi dan aku wat bekal tuk Mr Hubby n Irdina... dan sejak inilah my journey of the cake decorating begin... hehhehe... begin jerla.. sebab sampai skang pun, tak sampai ke mana ... hehehehhe..

So, kena pas tag ni tuk 6 orang gak... aku nak bagi kat:


1. Dr. Cumie - Me & My Story...

2. Erny Sabrina- Erny Sabrina Memory...

3. Kakti -My story...

4. Fieda- Fatin & Farah Diary...

5. Suzie- Life in Aussie...

6. Irra- Irbika cikebumbum...


Tapi kalau busy skang, takperla... nanti2 bile free boleh buat... n kalau yang dah pernah buat tag nie, abaikan jer la homework nie yer... Tapi sesapa yang tak pernah buat n nak buat, silakan... amatlah dialu-alukan yer...


Sekian, terima kasih...

Wednesday, February 18, 2009

Mexican Bun...

Salam...

Ni projek pas dinner malam kelmarin... Ingat nak buat tuk minum petang, tapi lunch pun dah lambat... malas la pulak... sebab kang tak sempat pulak daku nak mengadap tv nengok citer korea... hehhehe... inga nak postpone esoknya, tapi masa tgh tengok citer korea tu rasa nak buat hari tu jugak ... jadiknye, bermula la projek ni pas dinner... dah lama teringin nak buat, tapi aritu takder stok tepung roti... kang pakai tepung gandum jadi tak berapa best n gebus... tak dapat la nak menikmati kegebusan dia kan... mana syiokkk...

Resipi aku pakai sifu lilydvalley@ kak Lily nyer... cam biasa amik kat MyR... Kak Lily, kite C&P jer yer... aku buat 1/2 adunan jer.. kang buat penuh, 17 biji sape nak perabihh... takut Mr. Tong Sam plakk yang kenyang ... agaknya saiz roti aku ni kecik sket kot.. 1/2 adunan dapat 10 biji... tapi yg 2 biji tu, aku bahagi 2 lagi supaya jadik kecik lagi tuk anakanda aku tue... jadinya dapat 8 saiz sedang n 4 saiz kecik... Ni resepi dia yer...

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. -Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
  8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
Buat dia ni memang ler nampak cam renyah sket... sebab ader topping, filling n doh... tapi worth it tauu... sedap dan lembut sangatt... kerak dia dari topping yang meleleh tu la yang menyedapkan lagi roti nie... dah siap tu, rase cam... adoyaiii, tak sangka aku bleh wat roti best camnie... ni serius ni tauu... muahahaha... walaupun akulah org yang ketinggalan keretapi sebab dah juta2 lemon org dah buat... tapi aku tetap rase syiokk sebab first time wat terus jadi roti yang amat best bangat nie... kat bawah ni gambar sebelum bakar... dah mengetar tangan aku dok pipe topping dia tu.. senget benget n bengkang bengkok... tapi, topping dia ni aku derhaka sket... aku campur gak 1 sudu besar serbuk koko dalam instant coffee tue... hehehe... Amacam sifu Lily? ada lulus tak? Dulu masa aku ngan Linda (best fren kat Uni) praktikal kat Ipoh dulu, selalu sangat kami pi beli roti ni kat Super Kinta... tak sangka aku bleh wat roti nie... hehhee.. syukur alhamdulillah... tetiba teringat plak aku kat Linda.. hehhee... Linda ni suka ngan cheese stick... nanti2 aku try plak wat cheese stick tue... Sekian, wassalam...

Gulai Lemak Ketam ngan Udang Goreng Kunyit Berkentang...

Salam...

Mr. Hubby tak pergi kejer arini sebab kena pi ambik report finger printing ngan medical check up dan hantar ke HQ Al Ghanim kat Avenues... Jadi, setelah beberapa hari aku tak masak nasi putih, so hari ni makan nasi ler pulak kan... baru ler syiok sket makan nasi sesama tengah hari... kalo tak, tengah hari makan sengsorang ngan anak-anak jer... Breakfast just buat cucur ikan bilis...

Untuk lunch, aritu ada beli ketam.. blum masak lagi.. so arini wat gulai lemak ketam ngan nenas.. nenas pakai yang dalam tin jer..


sayur kubis masak kicap... ngan udang goreng kunyit berkentang... aku sebenarnya rasa nak makan udang.. tapi rasa nak makan kentang gak.. last2 belasah jer campur udang ngan kentang tu.. biasa masak ikan bilis ngan kentang kan... tapi rasanya sedap gak you.. lauk simple-simple ni kenalah ngan selera aku nie...


UDANG GORENG KUNYIT BERKENTANG....

BAHAN-BAHAN...

  • 12 ekor udang bersaiz sedang- bersihkan
  • 2 biji kentang dipotong kecik
  • 1 biji bawang besar - 1/2 potong bulat, 1/2 lagi kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 4 biji cili api- kisar
  • 1 biji cili merah - potong serong
  • 1 kuib pati ikan bilis dan garam secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada hitam
  • minyak secukupnya
CARA-CARA...
  1. Lumur udang dan ubi kentang dengan sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada hitam... Goreng sehingga garing dan ketepikan...
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing... kalau kering sangat bleh tambah sedikit air.. masukkan kuib pati ikan bilis dan garam... kalau kiub pati dah masin, tak payah garam... kacau rata sehingga agak kering...
  3. Masukkan bawang yang dipotong bulat dan cili merah... masak sehingga agak layu...
  4. Campurkan udang dan ubi kentang.. kacau rata.. tutup api... Siapp...
Jom ler makan sesama... Sekian, wassalam...

Makaroni Goreng Bolognese...

Salam...

Hari ni pepagi lagi aku dah fenin nak masak aper? nak makan nasi putih takder mood lagi... dalam dok borak-borak ngan Kak Ham kat YM, dia cakap dia masak makaroni goreng masa breakfast... hehehe.. berkenan sangat la aku tu... lagipun sejak sampai pdg fasirun nie, aku blum pernah wat makaroni goreng.. kalo dulu memang sentiasa dalam menu harian aku... bahan2 pun memang ader dalam stok... canteekk... Tenkiu Kak Ham, I lap you... Ni kire resipi cecampak jugak yer... aku agak2 jer kuantiti bahan-bahan dia yer.. sesapa nak cuba, ejas2 ikut selera memasing yer...

MAKARONI GORENG BOLOGNESE...


BAHAN-BAHAN:

  • 1 bungkus makaroni- rebus ngan sedikit garam n minyak sampai lembut dan toskan...
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 8 tangkai cili kering - kisar (nak pedas, tambah lagi)
  • ayam, daging, sosej (nak best pakai yang cheese/ lada hitam/ mushroom - campur pun boleh), cendawan butang- sume bahan2 nie dipotong kecil dan ikut selera, nak banyak mane
  • 3 sudu sos cili atau secukup rase
  • 3 sudu kicap mee/ kicap pekat atau secukup rase
  • 1 kiub pati ayam dan garam secukup rase
  • 1/2 peket perencah bolognese maggi (bancuh ngan air sikit) / 1/2 tin sos prego bolognese - nak lebih bau herba tu, letak lebih pun boleh...
  • minyak secukupnya
  • * Sape yang suka sayur bolehla tambah sayur yang sesuai dan memenuhi selera...

CARA-CARA...

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing... Masukkan ayam, daging, cendawan dan sosej... kacau rata... kalau kering sangat bleh tambah sedikit air...
2. Lepas ayam, daging, sosej n cendawan dah masak, masukkan sos cili dan kicap... kacau lagi...
3. Masukkan makaroni yang ditos tadi... kacau lagi... masukkan perencah bolognese, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.. kacau lagi... siapp...


Disebabkan dah lama sangat tak makan makaroni ni, memanglah teramat selera aku makan... hehhehe.. sekian, wassalam..