Pages

Saturday, May 23, 2009

Cinnamon Roll @ Cinnabon n Anniversary Gift...

Salam....
Salam hari Sabtu... dah 2 ari aku rasa cam nak makan cinnamon roll kat cinnabon tue... biasa makan yang mini tu.. set of 5... aku tak pernah buat sebab kalo buat pon, aku sorang jer yang makan... beli ni pun, diaorang makan sorang satu jer... Mr Hubby makan seketol, kakak n adik pun makan seketol... aku jer makan beria2.. sebab tu aku malas nak buat... baik aku beli jer... buat pon tak berbaloi... teringin sangat, baru aku beli...

Biasa ler, weekend memang time beli barang dapor n lepaskan budak2 ni main kat indoor playground... kesian macam katak bawah tempurung dok terperuk kat umah sehari suntuk.. at least kakak pergi sekolah.. si adik dok terperap jer... bergusti jer ngan ummi kat umah... huhuu...

Actually our 7th Anniversary next week... 26 Mei... kelmarin aku tanya Mr Hubby nak hadiah apa tuk Anniversary? Biasanya memang kitaorang main tukar2 adiah ler kan... tapi this year, aku cam takder idea nak wish aper... actually dlm waiting list aku tuk personal things banyak jer yg aku idam2kan... tapi buat masa nie, kalo beli pon tak berpakai... nak buat apa kan... benda2 yang aku minat, enbeg... kasut... jam tangan... mekap... minyak wangi... sume tue dok elok agie n tak terpakai... kalo time kejer, bolehlah pakai ari2... ni dok terperap kat umah, nak pakai bile masa sangat... minyak wangi tu jer aku pakai kat umah... tu pon berbotol2 lagi tak abis... huhuu... kasut dok ader 2-3 pasang tersadai dlm kotak... handbag pun ader 2 bijik yang kadang2 jer aku pakai.. yg satu tu, memang aku pelasah... jam tangan pon same... abih nak beli apa lagi... kain baju aku tak suke sangat sebab badan aku ni, saiz entah berapa L... susah nak cari saiz... ekekek... Barang kemas emas kuning? hehehe.. aku tak pakai pon... ader dok simpan... tak berapa minat... selamat ler Mr Hubby aku... kalo aku minat brg kemas emas nie, pening la kepala dia... sebab kat sini emas bersepah2 n banyak jugak design yang cantik2... cuma, aku jer tak layan... sebab kalo pakai emas bebanyak ni, aku rase cam makcik2 jer.. hehehe... jgn marah yerr... skang ni, just pakai emas putih yg halus2 n murah2 jer... tu pun dah cukup... rase cam mude sket la... ahaksss...

Lepas bincang2 Mr Hubby suggest kitaorang share beli barang yang sesama boleh pakai... sebab dia pon taktau nak adiah aper... ekekek... Si Irdina yang kusyuk dengar kitaorang borak pon bagi suggestion... ummi, beli selimut... kan abah ngan ummi boleh pakai.... maksud dia selimut tu, comforter set tue... wakakaka... geliga otak budak nie... tapi selimut2 sensitip ooo... ekekke... pastu dia cakap, ummi beli CD Jepon ker, Korea ke, English ker... Ummi ngan abah suke tengok kann.... hehhehe... memang aku ngan Mr Hubby suka lepak2 tgk citer... Tv ker, Cd/DVD ker, Siri Download kat tenet ker... sume kami layan... sambil guling2... pastu entah macam mana aku teringat satu benda alah nie... aku ternampak kat AL Ghanim Electronics Avenues aritu.. ader offer aritu... cam menarik jugakk... aku cakap kt Mr Hubby... dia pun tak bg kata putus agi...

Pastu masa keluar beli barang tu, Mr Hubby tanya... nak pergi beli terus ke barang berkenaan? ... aku cakap kita tengok ler dulu kan... tengok sesuai ke tak... rege n eksesori dia... pastu pas maghrib kitaorang pon pergila Al Ghanim Electronics kat Fahaheel tu... beleknyer belek, kitaorang pun mintak ler explaination dari salesman tu... lengkap gak ler info dia.. maklomlah kitaorang sama2 jakun n ketinggalan keretapi... org dah sampai bulan... kami dok terkial2 agie... ekekek... pastu pas puas belek2 ngan tanya info, at last kami terus jerla beli hadiah anniversary kami yg ke-7 kat situ... ekekke... ape dia yer? cube teka... nantilah.. bile tiba harinya nanti baru aku display okey... jangan marah ekk... kalo rase menyampah n meluat tengok tayangan perdana aku, takperlah... beralihkah ke channel lain yer... aku tak ambik ati pon.... siapa boleh teka? apa itu? hehehhe... kalo betul, nanti aku belanja makan eskrim... wakakakaaa.... sehari dua ni, aku busy sket la nak menge'test' adiah berkenaan... heheheh....

Sekian, wassalam....

Friday, May 22, 2009

Nasi Minyak, Rendang Tok n Ayam Masak Merah...

Salam...
Arini makan nasik lagi... sebab rini cuti, masak opis awal sket la kan... awal pun takderla awal sangat... hehhehe... tengok sana sini banyak plak menu kenduri kawen... aku pon dah lame tak makan nasik minyak nie... ghindu plak nak pi makan kenduri... huhhuhu... So, menu lunch n dinner kitaorang Nasi Minyak, Rendang Tok, Ayam Masak Merah n Jelatah...

Resipi pi la godek2 kat myR tu yer... sebab cam biasa ler, resipi owg abih dah aku godek2 sesuka ati aku... campur resipi sana sini... hehhe... Pastu wat jelatah yang tak cukup sifat... nenas takder, kacang goreng tumbuk takder... malas nak goreng kacang... malas gak nak turun pi bakalah bawah tue beli nenas... Jemput makan yer... aku nak pi lipat tgk Tv n
lipat kain...

Sekian, Wassalam...

Thursday, May 21, 2009

Kerabu Mangga n Ayam Asam Pedas...

Salam....
Arini entah nak masak aper aku pon taktau... migrain dah dok pikir dari semalam... semalam masak simple jer... tekak ni terasa nak makan kerabu mangga... jengok kat bakalah bawah tu ader la mangga yang tak berapa muda... bolehla nak buat rasa... tapi aku tak letak pon kacang tanah goreng tumbuk... kalo ader lagi sedap... kacang tanah yang dah digoreng dah takder... malas plak aku nak goreng semata-mata nak tabur atas tue... setakat nak pakai sesudu dua jer......


Pastu teringat plak kat nasi asam pedas yang aku ngan Mr Hubby suke makan kat cafe dalam Billion Manjung tue... Nasi putih, ayam asam pedas, telur goreng n ulam timun... tu la matching dia kalo beli nasi asam pedas tu... musti orang heran, ader gak ker ayam masak asam pedas? hhuhuuhu.. mula2 aku cam pelik gak... tapi pas makan, adoi sedapla pulak... kena jer rasenya... pedas berapi dan masam... dulu, kalo aku malas sangat masak, malam2 pi tapau kat situ jerla.... budak2 makan nasi vegetarian or kuey teow sup... kuey teow sup dia pon aku suke sebab dia letak wantan... aku tryla wat asam pedas ayam tue... muahahahha... tak jadik sama pon... memang tak lulus, walaupun Mr. Hubby cakap dah okey dah tue... kat tekak aku ni, lom cukup sifat... ekekke... yerla, resipi n air tangan masing2 mana nak sama... kadang2, resipi yang sebijik segaban pon, kalo lain owg masak, lain gak rasenya... sebab air tangan tu tak sama kan... hehhehe... tu ayat nak sedapkan perutt...

Pastu, telur goreng... aku wat tamago yaki lagi... laling aku tu suke plak telur tue... siap tanya agi, cemana wat nie... goreng telur pastu gulung ekkk, tanya dia... ekekke... lebih kurang ler tu laling, tapi ader la teknik dia... bukan wat sekeping terus gulung jer... hehheh...aku pon lom pas agi nie... hentam ajerla la....
Ni breakfast pagi nie... Irdina nak cekodok pisang... semalam dah buat cekodok bilis... dia makan sikit jer... sebab dia malas nak kupas buang isi perut cekodok tue.. bawang n bilis tu dia tak makan... tu yang arini dia nak cekodok pisang... senang dia telan jer... takder bawang n ikan bilis... memang cerewet budak nie kalo bab makan... senget benget sketla cekodok aku... sebab aku wat bancuhan lembik sket n tak letak soda... sebab tu dia tak kembung bulat... kembung masa tengah angkat tu jer... pastu dah penyek... hehhehe... lagipon aku wat cekodok pakai acuan dumpling... aku tak pandai lagi kontrol... takderla kotor n berlengas tangan aku tu... mengada tul kan, wat cekodok pon nak pakai2 acuan... hehehe... sebenarnya aku terjumpa benda ni masa kat carrefour aritu... saje gatai beli sebab nak tengok betul ke efektif alat nie?.... bolehla tahan... cam mana ghupe alat dia nantila aku display yer...

Arini taktau nak masak per... lom sempat nak ronda2 umah owg cari idea... japgila... awal lagi nie... lunch nanti wat nasi goreng simple2 jer la kat kanak2 nie... aku pose sunat rini... sebab pose wajib aku takyah ganti... hehehhe... dah 2 tahun masa bulan pose aku dapat pose penuh... akibat implanon aku yang mereng tu, wat peroid aku kelam kelibut... tapi alhamdulillah ler, aku takyah ganti kan...

Asyik2 makan jer, sekali-sekala bg perut ni rehat makan... makan tak renti2 jer aku nie... diet sket... bukan nak diet bagai tuk jadik kurus kering, tapi nak elak penyakit... huhuhu... tapi kalau aku diet bagai nak giler cemana pon, takkannya aku jadik kurus kering nyerr... sebab mmg spesis aku chubby n comey... tapi bile kurus sket tu, nampak cam makin bertambah comel sket la kan... ekekekke... masuk bakul angkat sendirik... jgn marah or muntah plak ekkk.... kalo rase nyampah, silalah beredar dengan sopannya... ekekke... sekian, pok pek arini... nak kemas2 dulu... sekian, wassalam...

Tuesday, May 19, 2009

Daging Black Pepper n Kembung Masak Kuali...

Salam....
Selamat ari selasa part 2... hehhee... arini cuaca terang sket n panas membahang... sib baik umah ader ekon kan... umah pinjam... ekekke... ni menu semalam... makan nasik putih plak... taktau nak masak apa... korek2 esbok jumpe ikan kembung... pastu nampak daging yang dah tinggal tak berapa ketoi tue...

Daging tu aku rase nak wat masak black pepper... godek2 MyR jumpe resipi senang... tapi dia letak brokoli... aku derhaka letak asparagus, sebab tu yg ader... brokoli takder... resipi dia aku CnP jer... thanks ayu 898... Nama lauk dia Daging Lada Hitam bersama cendwan dan brokoli... tapi aku dah wat jadi daging lada hitam n asparagus... skip cendawan sebab takder stok... pastu aku letak halia sikit... huhuhu.. kat bawah ni resipi asal dia yer...


Daging Lada Hitam Bersama Cendawan dan Brokoli...

Bahan-Bahan...

  • 150 gram daging (hiris sederhana nipis)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 2 sudu teh lada hitam hancur
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • 7 biji cendawan butang (dibelah dua)
  • Brokoli dipotong 'florets' (macam dalam gambar) secukupnya
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam
  • Air secukupnya
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)

Cara-cara...

  1. Perap daging dengan minyak bijan, lada hitam, kicap cair, sos tiram & tepung jagung. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan lebih kurang 600ml air dalam periuk sampai mendidih, masukkan garam & 1 sudu besar minyak masak.
  3. Masukkan cendawan & brokoli, biarkan selama 2 minit, kemudian angkat. Toskan, dan atur dalam pinggan hidang.
  4. Dalam kuali, panaskan 2 sudu besar minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga sedikit perang, kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Masak sehingga daging bertukar perang.
  5. Tambah sedikit air, renihkan daging sehingga benar2 masak. Rasa dulu, apa yang kurang silalah tambah. Kalau boleh, biar berkuah, supaya brokoli & cendawan pun kena kuah lada hitamnya nanti.
  6. Setelah daging masak, keluarkan dari kuali, letakkan di tengah pinggan hidang tadi.
  7. Selamat mencuba! ; )
Pastu teringat kembung kat umah kak Anawahid... terjah umah dia amik resipi... tgk bahan2 cam bahan wat kuah percik yg biasa aku buat tue... hehehhe... aku mmg suke la... resipi dia aku CnP jer kak Ana yer... sedap tau ikan nie... mmg cam ikan percik tapi versi goreng...Kuah dia aku wat asing... curah jer atas ikan...


Kembung Masak Kuali...
Bahan-bahan ( 3-4 org )...
1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 sudu besar lada boh / cili giling - saya tambah cili merah
* 3 biji bwg merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 btg serai
1 sk halba
1/3 cwn santan pekat
2 sb air asam jawa- saya pakai 1 keping asam keping
garam, gula and perasa

Cara-cara...
1..Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n perasa.
5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Selamat makan... Sekian, wassalam....

Clear Soup Egg Noodles n Popia Goreng...

Salam...
Sabah Al Khair... selamat pagi selasa... kat Msia dah tengah ari nie... nie menu ketinggalan keretapi... buat ari Senin yang aritu... Clear Soup Egg Noodles... kononn.. padahal masak rebus2 jer... ekekkee... aku memang antu sup... kanak-kanak ribena apa lagi lah... dok punggah2 gobok tu, ternampak ler mee telur yang bile ntah beli...lupe dah... ehehhe... so, wat jerla kuah sup simple dan main rebus jer.... eksesori just letak wanton ngan tamago yaki yang buat aritu... wanton tu sebenarnya popiah goreng yang aku wat petang tu... tapi aku bentukkan jadi wanton... hehhee... cuaca tengah panas nie, sekali sekala hirup sup sedap gak kan.... resipi nanti lah yer... malas nak taip... lagipon nak cepat sebab pasni nak pergi sekolah Irdina... ader persembahan akhir sem...

Sekian, wassalam...

Sunday, May 17, 2009

Sushi n Tamago yaki...

Salam...
Demam makanan jepon lom abis... hehehhe.. Irdina dok belek buku resipi jepun tue... sibuk nak makan sushi... entah dia makan ker tak? aritu masa beli dia tak makan pon... ni dok sibuk suruh aku buat plak... bahan2 memang ader... so, aku belasah jerla buat.. tapi lom jadik ensem agie... kena prektis lagi... tapi pas siap, budak tu makan dua ketul jer... abih tu yg berketul2 lagi sapa nak makan? aku jugak ler tue... huhuu... inti dia just letak carrot, timun n telur dadar tu jer... Mr Hubby aku memang tak berapa suke sangat sushi nie.. tapi disebabkan inti dia aku tak letak ikan mentah, taktaula kot dia nak makan plak kann...


Pastu aritu tgk kat youtube wat telur dadar gulung aka tamagoyaki nie... sajer try... tapi aku takder pan empat segi yg khas nak goreng telur nie... just pakai non stick pan biasa tue... pon belum ensem... lapis dia lom cun agi... takper, leh prektis agi...


Nanti sok lusa nak wat okonomiyaki plak... hehhehe... ala2 lempeng gitu... k Hana, Aishah, Ros n Ita yang dok jopun serta Ika Ijah wife si ninja , jgn gelakkan daku yang jakun lagi amatur ini... muahahha...

Sekian, wassalam...

Marble Vanila Muffin...

Salam...
Salam ari Ahad part 2... ehhee... pas penat jenjalan ari Jumaat, ari sabtu aku masak bodo2 jer... tapi buat jugak muffin tuk bento Irdina minggu nie... dalam kemalasan tu jadik jugakler muffin tue... Muffin tu buat malam pas Isyak sebelum sessi gosok menggosok baju berlangsung.... Resipi amik kat umah Cik Mat Gebu... sedap muffin nie... tapi kurang sket kehenseman dia.. sebab aku tak pandai nak memarblekan... belasah jer la kann... asal sedap dek tekak... CnP jer resipi nie... halal yer cik mat...
Marble Vanila Muffin…
BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 180 g mentega
  • 140 g gula halus
  • 2 biji telur gred A
  • 100 ml susu segar (mat guna susu cair)
  • 220 g tepung gandum*
  • 2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 camca teh coklat emulco
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar mentega dengan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
2. Cedok keluar 1/3 adunan dari no. 1 dan masukkan coklat emulco, kacau hingga rata dan sebati. Sudukan adunan tanpa warna dalam paper cup atau muffin cup, 1/2 bahagian, kemudian, sudukan sedikit adunan coklat. Gunakan lidi sate, buat beberapa pusingan untuk membentuk corak marble. Buat hingga siap.

3. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang. Kalau suka boleh juga hias dengan krim putar dan parutan coklat...

Siangnya aku tak masak paper sgt pon... Breakfast ngan Paratha n sambal sardin... Lunch n dinner just tambah telur dadar ngan ikan bilis goreng berkicap jer... huhuhu, nampak sangat malas die... tapi Mr hubby ku itew makan bertambah... ekekke... lama tak pekena sardin... sekali sekala pekena ngan telur dadar best jugak kann... makan lak pepanas... sebenarnya nie alasan owg malas cam aku... huhuuhu...Muffin ader lagi tue.. sape ngidam jemputla amik... ehhehe... sekian, wassalam...

Thursday, May 14, 2009

Selamat Ari Raya... ekekkeke...

Salam...
Selamat petang Khamis yang berjerubu... sebab malam tadi ader sand strom... tengok tajuk entry cam heran tak? muahahaha... ampunn... wat org tukujut jer kan... aper ke hal budak sorang nie raya tengah2 tahun... entah nape malam tadi rase cam nak raye jer... arini wat menu raye ler... ekekke...

Sebenornya lame dah tak makan rendang nie... tu yang arini wat rendang, kuah kacang n nasik impit... jangan tanyer demam aper... hehehe... jauh benar menu rini ngan demam aku 2-3 arini... Sebenornya, 2-3 ari ni aku nie demam nak makan masakan jopun ke, korea ke... mane taknyer asyik nengok siri jepun n korea yang di download oleh my BIL dan ditransfer kat dalam external drive aku tue... tengok kimchi aku terliur... tengok kimbab n bibimbab pun meleleh ayaq lior... padahal ntah aper dia letak dlm tue pun aku tak ariff sangat...apatah lg rase dia... pastu tgk lak okonomiyaki, teppanyaki n takoyaki... tgk miso sop pun aku angau... adoyai... geram jer akuu... sampai ader satu ari tue aku termimpi2 makan makanan spesis korea jepon nie.. ekeke... teruk tul kannn... padahal entah cemana rase dia pon aku takder idea... hehehe...

Solution dia, weekend ni Mr Hubby ajak pi The Avenue pi cari makan2 kat sana... sebab situ ader satu restoren Jopun... ehhee... lgpun beliau ader urusan seri paduka beliau sendiri nak dibuat kat Avenue tue.... sambil tu bleh jalan2 cari makan... restoren korea aku tak jumpa... tapi kimchi paste aku ada jumpe... ekekke... tapi tak sure halal ke tak... tp tgk bahan2 dia sume benda boleh dimakan... tp kimchi paste tu boleh jer nak wat sendiri kann...

Aku nak mintak tulun akak2 n adik2 yg diluar sana tolong ler ajar aku yang naif nie, cemana nak tgk ingredient yg tak halal kat label makanan tue? especially bahan2 yg pelik2... sebab kat Kuwait ni pon bukan macam Msia barang2 makanan ader tanda halal... kena pandai2 baca sendiri... pastu dlm bahan masak2 aper yg selalu ader bahan2 yang meragukan, yg kalo boleh kite elakkan?... sesapa yg ariff tolong bantu yerr....

So, jemput makan menu ari raya... Rendang Ayam, Kuah Kacang n Nasi Impit... Nasi impit ni feveret budak2 nie, tu yg bebila masa pon boleh buat... same cam pulut tue... lagipon nasi impit nie segera nyer.. ekekke, jgn maree...

Sekian, wassalam...


Wednesday, May 13, 2009

Puteri Ayu...

Salam...
Selamat malam Rabu... pas masak2 tuk dinner tadi, tetiba terasa cam nak rasmikan pulak acuan puteri ayu ku itew... resipi dah lame amik kat Cik Mat Gebu, tapi belum sempat nak buat... disebabkan tetiba rase cam ghajin jer rini, maka pas solat zuhur daku pon godek2 la apa yang patut...

Maka jadikler kuih Puteri Ayu ku ini... tak pernah buat pon... pes time... mulus n gebu kuih die... masa buat tu aku tak bleh nak rase sebab aku pose... belum masuk waktu berbuka... tapi bebudak tu laju jer makan 2 ketoi sorang dah... nampak gaya cam sedap... satu adunan tu aku just dapat 15 ketoi... cukup ler tu, tuk kami anak beranak... buat bebanyak kang tak termakan pulak... Pas bukak pose, aku pon makan 2 ketoi... adoyai, mmg sedap n gebus... dah sejuk pun lembut jer agi... memang tak rugi aku cube... tapi cume nye, kelapa tu aku just pakai kelapa kering yang dilembabkan ngan 2 sudu air panas... kureng sket la keoriginalannya kan... tapi totap sodappp... Resipi aku CnP kat umah cik mat jer... halal yer Cik Mat...



PUTERI AYU...
Bahan-Bahannya ...


  • 1 biji telur gred A
  • 80 g gula halus
  • 80 ml pati santan
  • 1/2 camca teh pes pandan
  • 90 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar tepung ubi*(*disatukan dan diayak)
  • 1/2 camca teh ovallate
  • 1 cawan kelapa parut*
  • 1 camca besar tepung jagung*
  • 1/4 camca teh garam halus*(*digaul rata)
Cara membuatnya...
  1. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan sampai padat. Ketepikan.
  2. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.
  3. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....
Jemput makan... sekian, wassalam...

Garlic Chicken Parmesan, Potato Base Pizza n Mushroom Soup...

Salam...
Selamat malam wat sume... seronoknyer, sok dah ari khamis... mana taknyer, lusa dah cuti weekend... hehehee.... arini kitaorang makan western pulak... dah 2 ari makan nasik... so, tukar selera... Menu dinner, Garlic Chicken Parmesan, Potato Base Pizza n Mushroom Soup....


Garlic Chicken Parmesan tu aku amik resipi kat buku Women's weekly.. tapi aku dah ubah2 sket pakai bahan yang ader dlm opis aku tue... Potato Base pizza tu ikut idea kak e... sebenarnya dah lame aku dok cari2 resipi nak wat pizza yang base dia bukan roti... sajer nak tukar selera... bukan aper, malas nak tunggu doh roti tu naik... ekekek... tetiba aritu ternampak kat umah kak e... apa lagi, aku pon cube la try... resipi yang kak e bagi tu cam tak clear gambo dia... so, aku main agak2 jer la sukatan die... kalo nak yg betul2 nanti request kat kak e okies...topping, cam biasa la kan... sesuka hati dan sesedap rase... aku nyer topping, chicken sosej, marinade chicken, button mushroom, capsicum n cheese... sos dia aku malas nak masak2... just campur semua bahan, cili sos + sos tiram + tomato paste + oregano...

Pastu, untuk bagi ader kuah kot nak cicah2... wat instant nyer mushroom soup... siap, menu dinner kami malam nie...


So, resipi ayam yang aku dah godek2 jadik ler cam gini... sape nak try, silelah... cicah ngan sos cili je pon sedap tau... jangan memalu yer... ekekeke...


GARLIC CHICKEN PARMESAN...

Bahan-bahan...

  • 4 keping dada ayam saiz sederhana -dibersihkan
  • 2 sudu besar air perahan lemon
  • 1 ulas bawang putih diparut
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu besar daun parsley cincang ( aymy pakai, daun bawang + daun sup...)
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs)
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • 1/3 cawan parutan parmesan cheese (aymy pakai mozarella cheese jer, sebab parmesa takder dlm stok...)
  • 1 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara...

  1. Gaulkan ayam dengan 1 sudu besar daun parsley, bawang putih, minyak zaitun, serbuk lada hitam, garam dan air perahan lemon... perap selama 30 min- 1 jam ...
  2. Dalam bekas lain, gaul bersama serbuk roti, baki 1 sudu daun parsley dan parmesan cheese. Ketepikan...
  3. Toskan ayam. Gaul bersama tepung gandum. Kemudian celup kedalam telur. Golekkan rata ayam yang telah dicelup telur ke dalam bekas berisi campuran serbuk roti. Buat sehingga habis...
  4. Panaskan oven pada suhu 180 cel. Lenserkan dulang pembakar dengan minyak zaitun... susun ayam yang telah dibaluti serbuk roti tadi. Bakar selama 20 minit ataupun sehingga kekuningan...
  5. Siap tuk dihidang dengan ape2 gravy kesukaan... makan gitu2 ngan sos cili jer pun sedap... Selamat Mencube...
Sedap makan pepanas... sesapa yang suke western, jom makan... sekian, wassalam...

Nasi Sup aka Nasi Air...

Salam...
Salam rabu yang berbahagia nie... semalam aku malas nak masak renyah2... tetiba rase ghindu bangat kat nasi air yang aku selalu telan masa kat Dungun dulu... Masa tu aku still ngajo kat MRSM YT Dungun... La ni, MRSM tu dah kena tutupp... Nasi Air kat kedai yang kat pasar basah Dungun tue... Nasi air dia ekceli nasi yang dimakan ngan sup tulang... ngan eksesori sambal belacan n telur masin... masa dok mengandung Irdina memang dah macam aktiviti mingguan aku pi makan kat sana... sambil2 pi pasar beli lauk, sambil tu musti telan semangkuk... masa ari sekolah, akak2 n kroni2 yang baik ati pon kadang2 heret aku pi sana... i likeee....

Tapi aku masak semalam, aku takder stok tulang pown.. just wat sup daging biasa tapi letak lada hitam skett... pastu cam biasa ler, aku memang suke derhaka ngan resipi... ekeke... aku takwat pun sambal belacan... just makan ngan sambal ikan bilis leftover semalam... pastu gatai pi wat kentang goreng yang dipotong dadu... Sup2 nie, kanak ribena memang ler suke sangat kan... mak kanak2 tu pun suke aper2 jer yg berkaitan ngan sup nie.. ekekkeke...

Versi biasa tanpa sambal belacan...


Versi manyak derhaka... huhuhhu...


Telur masin ni punyer cerita, ekkeke... sebenarnya telur masin yg aritu bawak balik dari tanahairku... dah siap rebus pown dari msia masa bawak balik sini... pastu masuk dlm tempat beku... smalam aku just rebus balik... tu yg hanco jer telur tue... takper, pasni dah tau nak wat telur asin sendiri... nak gi survey mana nak cari telur itik... saper yg dok kuwait tau mana nak dapat, let me know okies... kalo takdak, kena la pakai telur ayam jer kot...

Tiba-tiba teringat pulak dengan laici yang dok peram dlm lemari tue... aritu masa sopping brg dapo, anak dara aku tu ler yang sibuk nak air leci... bebudak ni mmg suke ngan laici... mak budak n bapak budak pon suke... ingat nak wat puding laici jer... tapi asyik MMM jer... last2 jadik air jerla... lenkali beli lagi tuk wat puding...


Sekali sekala makan sempoi cam gini sedap gakk... ekekke... anyway, jom makan... sup ader lg tue... Wassalam...

Tuesday, May 12, 2009

Agar-Agar Coklat Oreo...

Salam....
Ni projek ari apa ekk? dah luper la... 2 ari lepas rasenyer... aku wat dua adunan... tamak tul kan... pastu, biskut dia aku sure la aku double kan sebab wat dua adunan kan... tapi tiba2 ilang plak dia nyer lapis tue... uwaaa.. kurang kecunnannya... tapi rase mmg sedapp... Irdina siap bawak bekal pi sekolah lagi... bapak budak pon kater sodapp... Nak menambah lomak kek badan den nie, den makan plak ngan susu ceklat UHT tue... ekekkeke... makin2 sodap n gobu ler badan den ni aaa... muahahaha... kena plak makan time summer yang dah mula membahang nie... sedap jer anak tekak nie... aper pon layann....

Thanks chef Ros aka Onigiri... cedapp tull... mekasih bebanyakk... pasni kena praktis lagi bagi nampak layer die... huhuhu... lom pas agi... Resipi aku CnP jer yer... Selamat Mencube....


Agar-Agar Coklat Oreo...

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )...

  • 1/2 paket agar-agar stripe atau ( 1 paket serbuk agar-agar)
  • 6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
  • 2 cawan air
  • 2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ikat daun pandan
  • 2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara...

  1. rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.
  2. sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
  3. setelah semua sebati, curah bancuhan agar-agar didalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
  4. amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

Sekian, Wassalam...

Lemak Kuning Labu Daun Kunyit, Sambal Bilis n Ayam Goreng...

Salam...
Ari semalam masak nasik lauk sempoi2 jer... Lemak kuning labu daun kunyit, Sambal Ikan Bilis n Ayam Goreng Kunyit... takder idea nak masak per... tengok labu dok tertonggok jer dlm peti ais tue, masak lemak jerla labuuu... matching dia kalo aku masak sure ngan sambal ikan bilis ... sambal goreng biasa tau... bukan sambal tumis... pastu kadang2 makan ngan ayam goreng, kadang2 telur dadar.... matching lauk nie, aku ikut cam MIL nyer... berkenan plak kat ati aku nie... terus ikut sampai arini... setiap kali masak lauk labu, takyah pikir dah nak matching ngan per... hehehe...

Sekian, masak2 tuk arini... Wassalam...

Saturday, May 09, 2009

Jam Filled Cookies aka Biskut Kelapa Berjem...

Salam...
Sehari dua ni, tenet mengong sket... payah nak masuk entry... Ni projek pas lunch semalam... Lunch plus dinner just wat nasi ayam jer... dah 2 ari anak dara aku tue dok tunggu ummi dia buat semekut nie... resipi ni amik dlm koleksi resipi Usborne... 30 easy things to cook and eat... resipi ni dia dlm spesis kad tu.. sekeping2... bukan jilid buku tue... aku nengok bahan2 dia cam simple n menarik jer, so try la jugak wat tuk anak dara nie... agaknyer dia nengok gambo kat kad nie cam cantik jer, tu yg di sibuk nak jugak tue...

Hasilnyer tak mengecewakan... disebabkan dia pakai desiccated coconut, rase cam bangkit kelapa pon ader... sedap... wangi jer... pastu atas dia letak jem... mmg ler sedap.. masam2 manis... rase dia manis2 buah jer... tp kalo taknak manis, boleh skip part ayak ngan gule bile dah siap... sebab kalo tak kang, manis sangat ler pulak kann.... buat semekut raya pon boleh nie... Mr Hubby pon cakap semekut ni best... boleh masuk listt... So, sapa nak cube, bleh amik resipi kat bawah... pepandai jer aku tukar name dia ekk... hehhe... Jom Makann...

Jam Filled Cookies ...

Bahan-bahan ...

  • 100 gm butter- biarkan lembut pada suhu bilik
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 50 gm gula ising
  • 100 gm tepung gandum* ayak
  • 25 gm tepung jagung * ayak
  • 25 gm kelapa kering
  • Seedles Raspberry Jam - boleh pakai jem kegemaran ( saya pakai strawberry jem yg diblender... bg halus n tak berketul jem tu...)

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila. Kacau rata...
  2. Masukkan tepung diayak dan kelapa kering... gaul rata dan jadikan doh...
  3. Ambik sedikit doh, bulatkan seperti bola.. leperkan dan tekan lubang di tengah menggunakan jari telunjuk... (kalau bulatkan dlm saiz 20 sen.. bila masak, dia jadik saiz 50 sen...)
  4. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapukan minyak/ butter atau diletakkan baking paper... buatkan bulat sehingga adunan habis...
  5. Panaskan oven pada suhu 180 cel. Bakar selama 12-14 minit... sejukkan...
  6. Selepas biskut sejuk, ayak sedikit gula ising di atas biskut... (kalau taknak manis sangat, bleh skip bahagian nie... saya try letak, biskut agak manis...)
  7. Kemudian, bolehlah letakkan jem di tengah2 sehingga habis... (tuk senang, saya masukkan jem dalam piping bag n picit...) . Siap.. Boleh simpan dalam bekas kedap udara...
Satu adunan tu, bleh dapat dalam 35 biji saiz 50 sen tue... bergantung saiz bulat2 n tebal biskut tu ler... ni resipi asal die...

Sekian tuk arini... Sekian, wassalam...

Apam Balik...

Salam...
Ni projek ari Khamis aritu... wat masa breakfast... Lunch kitaorang, makan luar sebab masa tu kitaorang keluar bawak Irdina pergi klinik... dia demam, batuk n selsema... pastu, cari costume tuk Irdina... dia ader persembahan lakonan minggu depan... dia jadik butterfly... huhuhu.. dinner plak, tapau jer dari TSC... ekekeke...

So, jom layan apam balik yang dah lama abih masuk purutt... sedap.. lembut... memang ghase apam balik beli tue... sesapa belum try, boleh ler tryy.... letak inti punyerla banyak sampai meleleh keluar inti dia tue... ekekke... resipi milik Ms Oreo MyR... aku CnP jer... Tenkiu Ms Oreo 4 lovely recipe...


Apam Balik...

Bahan-bahan ( 4-5 orang )...

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

Cara-cara...

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
Sekian, Wassalam...

Wednesday, May 06, 2009

Pulut Kuning n eksesori...

Salam...
Arini angin malas aku menyerangg... masuk opis pon dah tgh ari... sebelum Irdina balik school... belen kari daging kentang yg makan ngan roti arab time bekpes tadi dok ader lagi.... so, tuk lunch merangkap dinner aku just wat pulut kuning nie... kanak2 nie mmg hantu sangat ngan aper jer spesis pulut... kalau pulut putih kosong ajer cicah kicap pon diaorang makan bleh bertambah... pastu aku just tambah wat sambal telur rebus sket... sambal telur tu campur telur ayam n puyuh... sebab telur puyuh tu dah lame beli takut expired plak jadik telur tembelang... hehehe... pastu, serunding yang bawak aritu ader lagi... boleh la nak wat tambah2 eksesori...

Terima kasih entah yang keberapa kali wat Kak As NZ yang bagi resipi nak senang masak pulut nie... kalo nak kena kukus, alamatnyer setahun sekali la kot aku masak pulut nie... malass tull... hehehe... sebab masak pakai rice cooker, tetiap minggu pon bleh wat kann... sonang kojo dennn... n hasilnyer memang puas ati... takderla benyek sangat ker... kering sangat ker... just nice...

So, resipi Kak As ni, aku CnP kat MyR yer.... mekasih juta2 kali tuk Kak As yang sudi kongsi resipi nie yer... nanti sekali lagi wat pulut, aku nak makan ngan rendang plak... hehehe... bukan anak2 jer antu pulut, ummi dia pon tumpang sekaki... agaknya anak antu pulut ikut sapa ekkk? ehehehe...


Pulut Kuning Express...

Bahan-bahan ( 5-6 org makan ) ...

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara...

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan bersama serawa durian..
  5. Selamat mencuba! ^_*
Sekian, tuk arini... nak pikir nak masak per plak esok... ni la bab yg lemah nie... nak pikir mikir nie... heeehe.. esok Mr Hubby cuti sebab nak kena uruskan something kat imigresen... pastu nak pi amik report card Irdina... Actually report card dia dah dibagi bawak balik tadi... sok just jumpa cikgu dia... borak2 pasal perkembangan dia... so, far progress memuaskan la... alhamdulillah... so, sampai sini dulu... nak lepak2 jap... sekian, wassalam...

Tuesday, May 05, 2009

Popia Basah n Laksa Ita...

Salam...
Arini aku masuk opis pepagi lg... sebab kang nak pi daftar sekolah Irfan sama ngan sekolah kakak dia... ader interview lagi... risau gak aku takut kang dia tak accept... padahal baru nak masuk Kinder... leceh plak prosedur dia... alhamdulillah dia accept... tp byk ler weakness budak Irfan nie... nak bukak mulut pun payah... tapi bab kaler maler laju jer... kire pun ok... tapi masa dia tanyer kaler, dia jawab dlm bm... hehehe... mane owg tu nak paham kan... yg laju dia jawab dlm BI kaler yelloww jer... adoyai, anakku... dahler Irfan ni lambat sket masuk sek berbanding kakak dia... thn ni dia umur 4 thn... dah dekat ujung tahun baru nak masuk sekolah... sebab sessi sekolah start bulan 9... tup2 sekolah dlm BI.. risau plak aku... huhuuuhu...

Kakak dia, masa kat Msia awal thn masa umur 4 thn tu dah pi Smart Reader... bukan sebab nak bg cepat pandai ke apa.. saje nak bagi dia bergaul sebab risau tgk dia terperuk kat taska takder aktiviti yg membina... anta sekolah dapat belajar main2 pun jadilakan... at least ader gak aktiviti... Actually, Irfan ni aritu boleh jer nak anta pi sekolah awal tahun, tp mengenangkan urusan civil id tu belum siap, malas la plak... tengok pulak, si adik ni mcm tak reti apa.. takut kang nak pi buang air pon tak reti nak bgtau cikgu dia... dia belum pandai cakap english lagi... Kalo bgtau dlm bahasa melayu kang cikgu dia bukan paham kan... sedar2 kang basah jer seluar... kan ke naya... Ni dalam proses nak train dia cakap beberapa ayat yang simple sebelum bukak sekolah nanti... harap2 bile tiba masanya, dia dah ready nak pergi sekolah...

So, back to cerita masak2... arini pepagi lg dah teringat nak makan popia basah... sejak nampak kat umah Kak ida aritu, asyik teringat2 jer... risau gak nak buat.. tak pernah buat kulit dia tue... tapi nak try gak... terjumpa resipi K Umi-e ... nampak bahan2 cam menarik jer... dlm tak konfiden nak wat kulit tu, aku belasah ler jugak buat... akhirnyaa... jeng jeng jengggg.... jadi ler cam gini...


Amacam? pas tak? hehehe... bolehlah tuk pes timer kann... rase mmg best walaupun sambal dia aku wat terpedas skett... guna home made bawang goreng... atas dia, aku tabur ngan bawang goreng n sket kacang tanah goreng yang diblend kasar... cedappp gakkk... cewahhh... Mr Hubby pun kater dah cedap... hehehe... tapi kalo ikut K Umi e yg terer itew, dia lenser kulit tu pakai jari jer... uwaaa, seram lak aku... aku try gak tapi tak berapa nak jadi sebab aku takut2 jer... takut jari aku pon masak sekali.. ekekke... maklumlah amatur... owg wat laju, aku dok terhegeh2... mane tak masak jari tu kann... tiba2 jer dtg idea, nak sapu adunan kulit tu pakai aper... ader gak pekdahnyer alat nie ekkk selain wat korek adunan kek kasik licin... hehehe... selamba jer aku bubuh sket adunan dlm non stick pan.. pastu terus scrap dengan benda ni bagi nipis... jadik ar jugak taktik aku... dapat gak ler kulit yg nipis...

Pastu, ingat dinner nak wat roti arab tuk dimakan ngan kari daging yg aku masak pagi tadi... tetiba Ita plak anta laksa... rojoki2... aritu takder rezeki laksa Wawa... ni dapat lak laksa Ita... alhamdulillah... masa Ita datang umah tu, kami dok ler borak2 kejap... dah dok borak2 tue, terlupa plak nak hidang kat dia popia basah tu... masa tgh makan laksa dia n popia tu , baru teringatkan dia... pas jamu selera merangkap dinner, baru ler aku naik balik tingkat atas anto bekas dia balik... hehhe... teruk tul aku nie... ni laksa Ita... tq yer Ita, cedapp... ni stok laksa from Msia ekkk... hehehhe...

So, untuk resipi popia basah tu, amik kat sini ek... sebab langkah dia step by step... senang nak tengok... Tq yer Kak Umi-e 4 sharing the recipe...

Sekianlah tuk arini... Sekian, wassalam...

Monday, May 04, 2009

Pandan Slice Cheesecake...

Salam....
Dah beberapa ari aku dok geram jer nengok pandan cheesecake Kak Hana tue... tengok plak dah berjangkit ke umah Cik Mat Gebu... lagi tak bleh tahan aku nengokkk... dah ler aku ni mmg suke aper2 berkenaan ngan pandan nie... hehhee... so, arini aku merajinkan diri masak pepagi lagi... pastu sambung plak wat kek nie... hasilnya.... tadaaaaaaaaaa..........



Tapi entah naper, kek yg aku wat nie tekstur dia bile potong tak nampak cantik sangat rongga dlm dia, cam chef2 tersohor tue... entah aper yg terlebih or terkurang... aku tak sure... tapi bolehla kan tuk budak2 baru belajar cam aku nie... hehehe... tapi rasa dia memang sedap ... tak manis sangat, tapi still lemak berkrim, lembut sangattt serta mulusss... rase cam makan eskrim pun ader... Resipi ni aku CnP dr umah Kak Hana... ampun yer kak, malas nak taipp... peaceeee...

Pandan Slice Cheesecake...
Bahan-bahan...
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila
  • sesudu kecil perisa pandan@pandan emulco
  • pewarna hijau
Cara-cara
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.*hana masukkan sesudu kecil perisa pandan n pewarna hijau. kacau.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
Sekian ler masak2 tuk rini... nak tgk F4... Sekian, wassalam...

Sotong Sumbat Berempah, Kerabu Tomato n Ikan Goreng Berempah...

Salam...
Selamat ari senin... Arini kita makan nasi putih plakk... Sotong Sumbat Berempah, Kerabu Tomato Ikan Bilis n Ikan Goreng Berempah... tema ala2 seafood gitu.. ekekek... dah lame tak makan nasik n lauk pauk... arini terajin plak nak masak lauk2 simple...

Kerabu Tomato Ikan Bilis n Ikan Goreng Berempah ni aku amik kat umah Kak Hana makyung yang femes itew... Resipi dia kat sini... Kerabu Tomato Ikan Bilis dan Ikan Goreng Berempah...Kerabu tu aku tambah bunga kantan sket... mentang2 ler ader sket stok bunga kantan yg bwk balik ritu... eksen plak...ekekke, jgn maree... aku tak berapa suke sangat makan tomato nie... tapi dek kerana kerabu best bangat nie, aku makan ratah gitu2 jer... sampai tak cukup... ekekeke...

Ikan goreng tu, makan ngan kuah kicap yg diperah limau + bawang besar + cili api... Walla, terangkat... makan lak pepanas... mmg sodappp...


Sotong sumbat berempah ni aku amik resipi dia kat majalah lama... dah reput pon majalah tu... hehehe... Sodapp... kalo lagi pedas, lagi sedapp... boleh la ejas ikut tekat sendiri... kalo nak rase ala2 percik, bleh la tambah hirisan daun kunyit n daun limau purutt.. tapi aku tak letak... sajer cube ikut resipi asal dia....


Sotong Sumbat Berempah...

Bahan-bahan...

  • 12 ekor sotong sederhana besar ( dibersihkan)
  • 3/4 cawan santan ( dari 1 biji kelapa)
  • 200 g udang ( dibuang kulit, dibersihkan - dicincang)
  • 1 btg daun bawang ( dicincang)
  • 1 btg daun seleri ( dicincang)
  • 8 tangkai cili kering-dikisar
  • 4 tangkai cili merah- dikisar
  • 2 btg serai-dikisar
  • 4 biji buah keras -dikisar
  • 1 biji bawang besar-dikisar
  • minyak masak
  • garam, gula secukup rasa
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara...

  1. Gaulkan bahan cincang bersama sedikit garam dan serbuk lada hitam...
  2. Sumbatkan bahan cincang di dalam sotong. Kemudian, masukkan bahagian kepala sotong yang telah dibersihkan. Sematkan sotong dengan lidi. Buat sehingga habis...
  3. Goreng sotong sehingga masak dan ketepikan...
  4. Panaskan minyakdan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Campurkan santan dan masak sehingga pecah minyak...
  5. Masukkan sotong tadi dan biarkan beberapa minit. Tutup api. Sedia untuk dihidang...
  6. Jika nak tambah daun kunyit dan daun limau purut, boleh tambah di langkah 5 bersama sotong...
Nampak syiok tak sutun nie? hehehe... kalo dapat makan lagi syiokk... ekekke... selamat mencube n selamat menjamu selera...

Sekiann, wassalam....