Pages

Sunday, May 31, 2009

Rojak Buah n Pulut Kuning Again...

Salam...
Salam Ahad... arini seharian aku mengong jer... tido n melepek jer... kejer umah pun tak buat.. huhuu... dah petang baru start kemas2.... ingatkan nak masak mee for dinner, tetiba check mee kuning yang beli kat Al Bahah tu dah bau cam nak basi... terus la masuk perut Mr Tong Sam... takder rojoki... Mr I dah bgtau siang2, kalo tak larat nanti order jerla... takyah masak... aku pun iyekan ajerla...

Pastu tetiba rase cam nak makan rojak buah... rojakkan jerla aper yg ader kan... epal, mangga separa muda, timun n nenas... nenas tu, nenas tin lerkan... mmg dasar tak rajin nak kopek2 nenas tue... kuah tu pon pakai Mak Bee nyer... potong2, campak2 n gaul... siapp... tabur kacang tanah extra... masa selera tengah nenong nie, makan gini2 sedap ler kan...


Dinner, mula2 ingat nak order... tak jadi... sebab pulut kuning yang wat bekfes tadi dok seperiuk lagi... kanak2 yang memang antu pulut no problemo ajer makan pulut 3 hari 3 malam pon... Mr I tanya aku, nak order makan ke? ada paper yg aku rase nak makan ker? aku takder selera... pas makan rojak n telan air bergelen, dah kenyang... dia pon cam malas gak nak makan... dia tanya pulut ader agie ker? at last, dia pon joint kanak2 ribena makan pulut kuning ngan sambal tumis ikan bilis nasi lemak belen semalam n serunding daging... abih jugak pulut tu akhirnya... pulut ni aku sajer jer pakai acuan onigiri tue... ekekkee... laling tu pun terpedaya mulanya.. ingat aku bentuk pakai tangan... muahaha... patutla cantik jer bentuk dia, ader acu ghupenye...


Ni resipi pulut again... khas untuk Bad kat UK nun... kot2 dia ghajin nak masak...

Bahan-Bahan...

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
  5. Selamat mencuba! ^_*
Kain bertimbun selori nak lipat nie... takder mood, tapi kalo aku tak lipat arini, esok dah jadik 2 lori plak... adeh, buhsann... okler, jemput la makan yer kalo lapo... Sekian, Wassalam....

Saturday, May 30, 2009

Entah apa2 ntah....

Salam....
Salam Sabtu... aduhai, esok dah ahad... malas betul nak mula minggu baru... badan pon rase cam tak sedap jerr... kepala pon pusing2 jer... sib baik tak loya2... hehehhe... naper ntah... agaknya ubah musim n cuaca kot... jgn plak ader yg teka benda lain... ekekkee... jawapan dia bukannn... peaceee.... Arini pon just masak nasik lemak... Mr Hubby yg request... dari pagi sampai malam... owg umah ni makan nasik lemak jerla...

Semalam pas Maghrib, kitaorang pi Al Bahah, Al Ghanim n Al Kout... biasa ler, godek2 cari brg dapo... jalan2, sedut udara panass lagi berdebu ... huhuhu... owg sedut udara nyaman... kitaorag sedut udara cam lain plak... nak wat cemana kan... apapun, bersyukur dengan kurniaan Ilahi... sambil tunggu budak2 tu main kat indoor playground tu, kami lepak le makan2 kat foodcourt... aritu ingat nak kuar makan2 minggu ni kan... tapi cam takder mood plak nak makan beria, sebab diet progress aku agak slow, lately.... cam geram gak ler... so, seminggu dua ni terpaksa le tolak tepi agenda makan2 bagai... kena slow down sket acara masak2... so, kalo nengok lauk pauk aku dah basi tu, pepaham jerla yer... hehehhe....

Budak2 ni just makan nugget n fries kat Burger King tu... Mr Hubby pun order garlic bread n chocolate cake kat Pizza Hut... tapi makan tak abis... bawak balik tapau... aku just beli makan kat Zaatar , kedai Oriental Food... makan saj sandwich ngan makaroni kosong nie... makaroni tu, sempat la aku makan 2-3 suap... yg lain, Irfan abiskan... Saj sandwich ni cam ala2 roti nan yang digulung... filling letak ler apa yang berkenan di hati... macam2 pilihan ader... aku amik cheese, chicken grill with green pepper n lettuce... sedappp, tapi too cheesy... next time, kalo nak makan lagi, aku takmo dah letak cheese... sebab bau cheese dia kuat sangat... aku tak suke kalo bau cheese yg kuat sgt... cepat muak...


Aku pi cari tempe n tauhu kat Al Bahah nun... jumpa plak mee kuning n kerepek tempe... aritu nengok kat umah Jiya dia tayang kerepek tempe nie... pastu, tetiba ternampak plak kat Al Bahah nun... apa lagi... beli gak ler sebekas... aku tak pernah makan kerepek tempe nie... hehehe... tapi sedap la plak... rangup n garing sungguh... rempeyek pun ader, tapi aku tak beli pon... sebab dah biasa makan kan... pastu borong gak ler buah dlm tin... laici, longan n rambutan... itulah ajerlah agenda weekend minggu nie... arini tak ke mana2... sebab macam yg dicakap kat atas tadi, tak berapa nak sedap badan...

Sekian, Wassalam....

Thursday, May 28, 2009

Nasi Goreng Cina n Puding...

Salam...
Salam Khamis... Seronoknya dah ari khamis... esok cuti... yeayy... semalam cuti masak2 sebab mlm ader makan2 ngan geng2 Malakoff... Menu dia Briyani... tak rugi aku ikat perut dari siang... sebab masa makan mlm tu lauk pauk dia mmg sodap2... ayam panggang n roti nan, sup dal , dalca, seafood nugget, fries, humus... tapi yg pasti, humus tu aku tak sentuh pon... aku mmg tak makan, walaupun kat sini dah macam makanan wajjib depa... nasik dia letak tuk sorang punyerla banyak... tapi dlm banyak2 tu, pas suap anak2 n aku plak sambung makan, abih gak 3/4 pinggan tue... hehhee... kalo tak ingatkan dunia , mmg abih sepinggan tue aku taram... lama giler tak makan briyani nie... hehehe... pastu lauk pauk tak abih tu, kedai tu dah siap tapau2 kan... aku suruh Mr Hubby tu amik sebekas ayam panggang... esok2, malas masak boleh reheat... hehhee... ayam tu part drummet... memang laju ler aku makan kan, sebab kecik2 jer... makan lagi, dan lagi...

So, arini aku masak nasi goreng cina cincai... ngan sosej jer... panaskan ayam yang tinggal lagi 3-4 ketoi tue... sosej tu, aku just tumis bawang besar n capsicum... pastu curah sos tiram n sos cili... camppor sosej, n kacau... huhuuhu... tak pernah buat dek org, masakan paling pemalas di dunia cam gitu... huhuhu... janji konyang....

Puding Marble ni plak, bukan aku yg buat... lupe lak nak tanya nama puding ni malam tadi... adik aku, wawa yg dok kat blok 1 tu bagi... lemak berkrim you... ni pekena ngan sekrim belen aritu sodap nie... sojuk tokak... huhuhu.. mekacih Wa... I Lap You...

Sekian, Wassalam...

Tuesday, May 26, 2009

Ala2 Molten Chocolate Cake n Chicken Grilled...

Salam...
Thanks for all the wishes... semoga semua tu jadi kenyataan... Amin... Adiah dah dapat kan... jom makan2 plak... Arini, mula2 ingat nak beli jer... tapi kalo beli pun sure kitaorang order western jugak... bahan2 nak buat pun dok bertonggok dlm peti ais tu... baik aku buat jer kan... bukan susah sangat pon... Tuk desert, aku wat kek coklat makan ngan eskrim nie... konon2 nak wat ala2 chocolate molten cake tu ler... muahaha... wawa, k ayu nak belanja makan aiskrim ni la... wawa takmau, takperla... huhuhhu...

Cara buat kek ni aku cari kat you tube... tapi ni kaedah mengelat... buat kek coklat biasa... korek tengah... letak coklat filling n tutup ngan eskrim kat tengah... aritu aku try wat kek molten guna resipi molten kek yang biasa tu la kan... biar tengah dia lembik, jangan masak betul... tapi dia jadik cam bengkang dah... tak jadi kek.. lembik n benyek... lagi lembik dari kek kukus... dah macam puding pun ader... bukan tekstur kek... so, kali ni aku try pakai kaedah copycat chilis molten cake kat youtube tue... puas ati la, sebab kek tu macam kek biasa kan... cume tengah ader filling n ader eskrim... ni rupa selepas ditarah ....
Chicken grilled tu pun wat segera nyer jer... ayam tu aku just pakai chicken grill burger punye daging... sedap daging dia tak berminyak n berlemak sangat... mmg rase cam isi ayam yang di gril tu... ala2 rasa isi ayam yg dalam chicken foldover McD tue... bukan macam rasa daging burger ayam biasa tu ... pastu wat gravy , goreng fries, celurkan sayur2 n grillkan ayam tu... itujerla makan2 kitaorang... tengokler, kalo weekend ni ghajin nak jalan2 cari makan jugak ler... busan dah makan masak sendiri...

Finally, aku nak dedicate poem tuk my laling ler... This poem is especially for you my dear Mr Hubby.... jangan plak ader yg muntah unggu ekk... wakakaka...


~For Being The Special One~
For the cozy mornings... For the warm winters... For understanding the silences... For the silly pampers... For the surprise hugs... For the stolen kisses... For being all that what you are... All I can say is... I deeply, deeply love you! And its a blessing to have you in my life...
HAPPY ANNIVERSARY LOVE....

Poem ni bukan aku tulis... aku tak pandai nak tulis ayat menjiwang nie... ehhehe... amik kat www. 123greetings.com.... Ni plak from Kak Intan...
Ni from Kak Ham @ airuti... tq semua2 yea...

Jemputlah makan sesama... jgn memalu... Sekian, Wassalam...

Edisi Spesel Anniversary... Ader sape yg kena?

Salam...
Hari ni entry edisi khas... Selamat ari selasa 26 Mei 09... Selamat Anniversary buat kami berdua...Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah 7 tahun kami melayari umah tangga... seingat aku, kami dah saling kenal lebih 25 tahun yang lalu.. sejak aku kanak2 lagi... my dear laling ni, my childhood friend tau... hehhee... tapi maybe jugak kami dah kenal lebih lama dari itu... lupa plak nak tanya mama n MIL exactly since bila diaorang dok berjiran... hehehe...

Sebenarnya kami masih muda belia dan mentah dalam selok belok dan asam garam umah tangga... namun kami bersyukur pada Allah kerana diberikan kekuatan dan kesabaran dalam menempuhinya serta dipermudahkan segala urusan rumahtangga kami... semoga kami sekeluarga kan sentiasa berada di bawah lembayung rahmatNYA... Aminnn... Ni gambo kami masa kanak2 dolu2... Mr Hubby n I... hehehhe... sama comey takkk? hehehe... masa ni kat kuarters TUDM Sungai Besi...

Seperti yang dijanjikan... sape teka betul adiah anniversary dapat adiah eskrim kann... hehhee... alahai, ader yg teka LCD/Plasma TV ekeke.. takderla sampai situ kot... kat umah nie dia dah sediakan TV, kalo beli nak sumbat mana lagi kat umah sekangkang kera nie... Actually kami beli benda yang anak2 pon boleh joint enjoy sekali dengan abah n ummi dia yang terover excited ni.. So, bolehlah kami spend masa sefamily together2 kan...

Jeng3... Ni la adiahnyer... cam kanak2 ribena kan... huhuuuh... kan aku dah cakap, owg dah sampai ke bulan.. kami baru nak start enjin roket... muahahha.... Kami beli Wii ... Basic dia Wii sport...
Pastu dlm package value offer tu, dapat lagi 4 cd original... sume2 4 biji game yg dlm package tu cam ngam2 jer untuk kami sefamily... game Ben10 tuk Irfan, Dragon Ball Z untuk Abah, Barbie untuk Irdina n Cooking Mama tuk aku... hehhee...

Beli Extra remote tuk main 2 player package ngan satu set mini games...

Pastu beli gak Wii Fit... huhuhu... konon2 nak fit la kan... moikekeke...
Ni CD yang dari set basic, wii sport... wii fit... n mini games tu....
Masa beli Wii tue, dapat plak voucher 10KD... labih kurang Rm 120-Rm 130 la... tapi lom redeem lagi... nanti tgk plak nak beli apa kat Al-ghanim tu... elok gak beli benda alah nie... takderla aku naik bosan jer tengok wayar PS2 yang berselirat tue... bebudak ni kadang2 pas main PS2 tu, tinggal camtu jer... pening kepala aku tgk wayar berserabut .... aku taktau rege biasa Wii ni kat Msia... Yang ni, kitaorang share2 bayar... adiah untuk you n adiah untuk i jugak... huhuhu... pasni kena la kami slow down sikit soping mopping... sebab wallet dah ringan... banyak lagi urusan seri paduka baginda pas nie... hehehe...

Ader sapa yg kena tak? hehehe... melepas la eskrim kan.. eskrim bukan sebarang eskrim tau... nanti pasni, insyaallah aku display plak agenda makan2... hehehe... Sekian, Wassalam....

Monday, May 25, 2009

Sotong n Udang Celup Tepung n eksesori...

Salam...
Arini tak payah pikir nak masak aper... sebab semalam dah tanya Mr Hubby nak makan aper... kalau ari2 dia bagitau nak makan ape, lagi aku suke... tak payah pikir nak masak apa kan... hehheh... masaknyer aku tak kisah... nak pikir menu tu yang bercinta sangatt tue... takmo cite panjang2 sebab ader kojo den nak buek... layan yolah menu den arini yo...

Sotong n udang celup tepung... ala2 tempura gitu...
Tomyam seafood...
Telur dadar...

Alhamdulillah den dah konyang... sapo lom makan nasik laie, poie lah makan ... Sekian, wassalam...

Sunday, May 24, 2009

Kek Pisang Again...

Salam....
Selamat ari ahad part 2... wehehhe... dalam dok malas2 tu kan, terpandang lak pisang lagi 3 butir yang dah lebam n lunyai... kalo tak dibuat paper, sure Mr Tong Sam yang kenyang... tetiba teringat lama tak wat kek pisang... bolehla jugak buat... sebab cepat n senang jer... sebelum anak dara tu balik sekolah dah siap masak pun kek nie... dah beberapa kali gak aku buat guna resipi yang sama... dan setiap kali buat, hasilnya tak menghampakan... pada pandangan aku, okey dah kalo hasilnya cam gini... tapi kek aku ader sedikit rentung la kaler kulit die... itam2 manis gitu... ehhehe... resipi asal iydajeff kat MyR... Tq yer Iyda... aku suke resipi ni sebab dia pakai minyak jer... pernah wat resipi kek pisang pakai butter, tapi rase pisang dia tenggelam sket... aku suke rase pisang yang kuat tue... ala2 bau n rase cekodok pisang gitu... hehhehe...tapi lain orang lain selera... pilihlah yang mana berkenan di hati dan sesuai selera tekak masing2kan...


Kek Pisang...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan pisang - lenyek (pisang berangan) - aymy pakai pisang pape yg aku jumpe..
  • 1 cawan minyak masak- aymy pakai minyak jagung...
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 camca teh soda bikarbonat (ayak bersama* )- aymy letak 1/2 cmt jer...
  • 1 camca teh garam
  • 2 1/4 cawan tepung gandum (ayak bersama*) - aymy guna 2 cawan jer...

Cara-cara...

  1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang..
  2. Masukkan minyak masak... Kacau sebati...
  3. Masukkan pisang lenyek dan n garam... kacau lagi...
  4. Masukkan tepung dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga rata...
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-50 minit atau sehingga masak..


Setiap kali buat kek , tekstur kek yang aku harap2kan cam tekstur kek pisang niela... serdak2 berterabur n bersepah... tak padat sangat, tak kering sangat, tak lembab sangat... just nice... tapi kalo wat kek kukus, memang tekstur kek tu tak sama... kalo kek span, kek chiffon n cheesecake pun hasilnya memang tekstur dia lain sket dari kek ni... tapi kalau buat kek yang guna butter cam marble kek ke, kek pelangi ke, kek butter paper perisa ker, kalo tekstur dia tak dapat cam gini memang aku geramm... tapi bukan bermakna kek aku ni dah perfect... cuma, aku rase puas ati sketla kalo buat kek hasilnya dapat yg cam gini...


So, sekianlah sembang2 kek dari aku yang bukan pandai pon nie... ikut selera memasing la kan... papepun, jemput makan... kek banyak lagi nie... Sekian, Wassalam...

Bihun Goreng Lada Hitam ...

Salam...
Salam petang Ahad... dah start minggu baru... arini pun angin kus2 malas lom ilang lagi... lunch merangkap dinner masak yg sonang2 jer... Asal nyer resipi bihun goreng lada hitam... tapi aku dah ejas2 sket ikut bahan yg ada ler kan... untuk resipi asalnya, aku CnP resipi Meehoon Goreng Lada Hitam kat umah Kat Hana Nipon... lebih kurang sama jer ngan resipi bihun yg aku buat nie... Tq yer Kak Hana n Kak AnaWahid... sebab Kak Hana cakap ni resipi Kak AnaWahid...


Bihun Goreng Lada Hitam...
Bahan-bahan...
  • 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam (rendam terlebih dahulu)
  • * 1 biji bawang besar
  • * 4 ulas bawang putih
  • * 3-4 sudu besar udang kering ( direndam terlebih dahulu )
  • ( * ) bahan dikisar bersama
  • 1 cawan udang
  • 2 keping tauhu - dipotong dadu ( kecil )
  • 1 paket fish ball dibelah dua
  • 1 1/2 sudu makan lada hitam ( ditumbuk halus ) nk guna serbuk lada hitam pun bole dan pedas ikut suka
  • 3 sudu makan sos tiram
  • secekak daun kucai - dipotong 2 inci
  • 2 genggam taugeh
  • 1 batang lobah merah- di hiris memanjang
  • garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
  • minyak untuk memasak
  • * yang aymy tambah sendirik- tambah sedikit serbuk lada putih n pecahkan telur dalam bihun... udang ganti ngan ayam... tauhu, fishball n taugeh takder... letak sedikit hirisan kubis...
Cara-cara...
  1. panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
  2. masukkan udang kedlm kuali dn masak sehingga kemerahan dan selepas itu masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
  3. masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
  4. masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
  5. masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
  6. akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati.
Pastu eksesori dia aku makan ngan kicap ngan hirisan cili, telur goreng mata n keropok ikan... sedap tau makan panas2... jemput makan yer.... Sekian, Wassalam...

Hari yang penat n malass...

Salam...
Ari sabtu adalah ari weekend bagi kitaorang kat pdg fasirun ni kan... Patutnya Mr Hubby cutilah weekend.. tapi disebabkan sekarang dah masuk Summer, so kritikal time kat Plant tue... Sabtu pon kena kejer... Mr Hubby gilir2 ngan Mr Guna... Last week Mr Guna dah masuk kejer... Minggu ni Mr hubby la plak kan... Jadiknya lunch cam biasa ler... makan jerla apa yg ada...

Weekend, biasanya memang memenatkan... sebab masa tu la nak kemas umah, mop lantai, vakum sana sini, do laundry, lipat kain, kemas opis nun, gosok baju dan macam2 lagi ler... tu la, sapa suruh tunggu ujung minggu baru nak wat sume... ekekke... ari2 biasa bukan tak wat... buat jugak... tapi ari minggu kasik extra effort sket... tu pon kalo ghase rajin ler... kalo takder mood, wat yg basic2 ajer... lgpon laling takder, so masa ni la nak wat kejer sume... kalo dia ader, masa tu nak guling2 tgk tv ker, cd ker n wat aktiviti together-gether anak beranak... disebabkan dah penat ngan sume kejer umah... nak masak dinner pon cam dah tak larat jer... mana taknyer, pas Hubby gi kejer pi tido balik... mangun tido pon dah lambat.. ekekke... tu yang lambat setel sume kejer... apa punya mak dara ler mangun tido lambat... ekekeke...

So, disebabkan malas tahap cipan, aku pon just masak burger ayam, goreng fries, nugget n rebus sup pasta alphabet yg ready made tu tuk kanak2... siap menu dinner... Irfan tak suka makan burger... tu yg wat sup n goreng nugget kat dia... kakak dia makan jugak burger tu... tapi semalam ntah naper mood kakak dia, takmo makan daging ayam kat burger tue... makan roti, salad, mayo n sos jer... huhhuhu.. ada plak gitu kann... tapi dia memang suke sangat ngan salad... kalo sayur lain tu memang payah sket la kecuali carrot, cauliflower n kubis...

Jemput makan... dah siap makan, basuh pinggan n lap meja okies... sekian, wassalam...


Saturday, May 23, 2009

Cinnamon Roll @ Cinnabon n Anniversary Gift...

Salam....
Salam hari Sabtu... dah 2 ari aku rasa cam nak makan cinnamon roll kat cinnabon tue... biasa makan yang mini tu.. set of 5... aku tak pernah buat sebab kalo buat pon, aku sorang jer yang makan... beli ni pun, diaorang makan sorang satu jer... Mr Hubby makan seketol, kakak n adik pun makan seketol... aku jer makan beria2.. sebab tu aku malas nak buat... baik aku beli jer... buat pon tak berbaloi... teringin sangat, baru aku beli...

Biasa ler, weekend memang time beli barang dapor n lepaskan budak2 ni main kat indoor playground... kesian macam katak bawah tempurung dok terperuk kat umah sehari suntuk.. at least kakak pergi sekolah.. si adik dok terperap jer... bergusti jer ngan ummi kat umah... huhuu...

Actually our 7th Anniversary next week... 26 Mei... kelmarin aku tanya Mr Hubby nak hadiah apa tuk Anniversary? Biasanya memang kitaorang main tukar2 adiah ler kan... tapi this year, aku cam takder idea nak wish aper... actually dlm waiting list aku tuk personal things banyak jer yg aku idam2kan... tapi buat masa nie, kalo beli pon tak berpakai... nak buat apa kan... benda2 yang aku minat, enbeg... kasut... jam tangan... mekap... minyak wangi... sume tue dok elok agie n tak terpakai... kalo time kejer, bolehlah pakai ari2... ni dok terperap kat umah, nak pakai bile masa sangat... minyak wangi tu jer aku pakai kat umah... tu pon berbotol2 lagi tak abis... huhuu... kasut dok ader 2-3 pasang tersadai dlm kotak... handbag pun ader 2 bijik yang kadang2 jer aku pakai.. yg satu tu, memang aku pelasah... jam tangan pon same... abih nak beli apa lagi... kain baju aku tak suke sangat sebab badan aku ni, saiz entah berapa L... susah nak cari saiz... ekekek... Barang kemas emas kuning? hehehe.. aku tak pakai pon... ader dok simpan... tak berapa minat... selamat ler Mr Hubby aku... kalo aku minat brg kemas emas nie, pening la kepala dia... sebab kat sini emas bersepah2 n banyak jugak design yang cantik2... cuma, aku jer tak layan... sebab kalo pakai emas bebanyak ni, aku rase cam makcik2 jer.. hehehe... jgn marah yerr... skang ni, just pakai emas putih yg halus2 n murah2 jer... tu pun dah cukup... rase cam mude sket la... ahaksss...

Lepas bincang2 Mr Hubby suggest kitaorang share beli barang yang sesama boleh pakai... sebab dia pon taktau nak adiah aper... ekekek... Si Irdina yang kusyuk dengar kitaorang borak pon bagi suggestion... ummi, beli selimut... kan abah ngan ummi boleh pakai.... maksud dia selimut tu, comforter set tue... wakakaka... geliga otak budak nie... tapi selimut2 sensitip ooo... ekekke... pastu dia cakap, ummi beli CD Jepon ker, Korea ke, English ker... Ummi ngan abah suke tengok kann.... hehhehe... memang aku ngan Mr Hubby suka lepak2 tgk citer... Tv ker, Cd/DVD ker, Siri Download kat tenet ker... sume kami layan... sambil guling2... pastu entah macam mana aku teringat satu benda alah nie... aku ternampak kat AL Ghanim Electronics Avenues aritu.. ader offer aritu... cam menarik jugakk... aku cakap kt Mr Hubby... dia pun tak bg kata putus agi...

Pastu masa keluar beli barang tu, Mr Hubby tanya... nak pergi beli terus ke barang berkenaan? ... aku cakap kita tengok ler dulu kan... tengok sesuai ke tak... rege n eksesori dia... pastu pas maghrib kitaorang pon pergila Al Ghanim Electronics kat Fahaheel tu... beleknyer belek, kitaorang pun mintak ler explaination dari salesman tu... lengkap gak ler info dia.. maklomlah kitaorang sama2 jakun n ketinggalan keretapi... org dah sampai bulan... kami dok terkial2 agie... ekekek... pastu pas puas belek2 ngan tanya info, at last kami terus jerla beli hadiah anniversary kami yg ke-7 kat situ... ekekke... ape dia yer? cube teka... nantilah.. bile tiba harinya nanti baru aku display okey... jangan marah ekk... kalo rase menyampah n meluat tengok tayangan perdana aku, takperlah... beralihkah ke channel lain yer... aku tak ambik ati pon.... siapa boleh teka? apa itu? hehehhe... kalo betul, nanti aku belanja makan eskrim... wakakakaaa.... sehari dua ni, aku busy sket la nak menge'test' adiah berkenaan... heheheh....

Sekian, wassalam....

Friday, May 22, 2009

Nasi Minyak, Rendang Tok n Ayam Masak Merah...

Salam...
Arini makan nasik lagi... sebab rini cuti, masak opis awal sket la kan... awal pun takderla awal sangat... hehhehe... tengok sana sini banyak plak menu kenduri kawen... aku pon dah lame tak makan nasik minyak nie... ghindu plak nak pi makan kenduri... huhhuhu... So, menu lunch n dinner kitaorang Nasi Minyak, Rendang Tok, Ayam Masak Merah n Jelatah...

Resipi pi la godek2 kat myR tu yer... sebab cam biasa ler, resipi owg abih dah aku godek2 sesuka ati aku... campur resipi sana sini... hehhe... Pastu wat jelatah yang tak cukup sifat... nenas takder, kacang goreng tumbuk takder... malas nak goreng kacang... malas gak nak turun pi bakalah bawah tue beli nenas... Jemput makan yer... aku nak pi lipat tgk Tv n
lipat kain...

Sekian, Wassalam...

Tempoyak Colek, Lemak Kubis n Ayam Goreng...

Salam...
Salam Friday... setelah kepala aku nak pusing nak masak aper semalam... at last, aku sms jer Mr Hubby tanya nak makan aper... dah malas nak pikir... hehehe... jawab dia senang jer, lemak kubis n ayam goreng kunyit... huhuhu... wat penat aku pikir sehari suntuk... dia nyer menu simple jer... sonang kojo den kan... tuk bagi ader rase pedas dlm menu tu aku just tambah colek tempoyak ulam timun jer...

Colek ni bukan sambal belacan tau... jangan silap lak ek... ni resipi my MIL... cili padi + ikan bilis + garam ditumbuk kasar... pastu perah air limau... ikut suka la nak limau nipis ker, limau kasturi ker... aku belasah lemon jer... sebab tu jer ader... cili pon aku campur ngan cili merah... sebab stok cili merah aku ni terbanyak ler pulak... takut kang rosak cam gitu jer.... pastu gu kan dengan tempoyak... cedapp sehhh... hehehhe...

Pastu masak lemak kubis biasa2 jer la kan... takder yg luar biasa...


Goreng lak ayam kunyit yang sempoi itew... makan pepanas... mmg sedap... ayam goreng ni pun cara my MIL goreng ayam kunyit... serbuk kunyit + serbuk kari + garam... sedapp tau... serbuk kari tu jgn banyak sangat ler kan... kang kuat sangat bau kari dia... ingat nak goreng gak ikan kering aka ikan masin... tapi kang aku makan tak ingat dunia... bahayaaa... hehhehe... lain kali lak ler goreng ikan masin tue...

Layan jerla menu sempoi kitaorang nie... sekian, wassalam...

Thursday, May 21, 2009

Kerabu Mangga n Ayam Asam Pedas...

Salam....
Arini entah nak masak aper aku pon taktau... migrain dah dok pikir dari semalam... semalam masak simple jer... tekak ni terasa nak makan kerabu mangga... jengok kat bakalah bawah tu ader la mangga yang tak berapa muda... bolehla nak buat rasa... tapi aku tak letak pon kacang tanah goreng tumbuk... kalo ader lagi sedap... kacang tanah yang dah digoreng dah takder... malas plak aku nak goreng semata-mata nak tabur atas tue... setakat nak pakai sesudu dua jer......


Pastu teringat plak kat nasi asam pedas yang aku ngan Mr Hubby suke makan kat cafe dalam Billion Manjung tue... Nasi putih, ayam asam pedas, telur goreng n ulam timun... tu la matching dia kalo beli nasi asam pedas tu... musti orang heran, ader gak ker ayam masak asam pedas? hhuhuuhu.. mula2 aku cam pelik gak... tapi pas makan, adoi sedapla pulak... kena jer rasenya... pedas berapi dan masam... dulu, kalo aku malas sangat masak, malam2 pi tapau kat situ jerla.... budak2 makan nasi vegetarian or kuey teow sup... kuey teow sup dia pon aku suke sebab dia letak wantan... aku tryla wat asam pedas ayam tue... muahahahha... tak jadik sama pon... memang tak lulus, walaupun Mr. Hubby cakap dah okey dah tue... kat tekak aku ni, lom cukup sifat... ekekke... yerla, resipi n air tangan masing2 mana nak sama... kadang2, resipi yang sebijik segaban pon, kalo lain owg masak, lain gak rasenya... sebab air tangan tu tak sama kan... hehhehe... tu ayat nak sedapkan perutt...

Pastu, telur goreng... aku wat tamago yaki lagi... laling aku tu suke plak telur tue... siap tanya agi, cemana wat nie... goreng telur pastu gulung ekkk, tanya dia... ekekke... lebih kurang ler tu laling, tapi ader la teknik dia... bukan wat sekeping terus gulung jer... hehheh...aku pon lom pas agi nie... hentam ajerla la....
Ni breakfast pagi nie... Irdina nak cekodok pisang... semalam dah buat cekodok bilis... dia makan sikit jer... sebab dia malas nak kupas buang isi perut cekodok tue.. bawang n bilis tu dia tak makan... tu yang arini dia nak cekodok pisang... senang dia telan jer... takder bawang n ikan bilis... memang cerewet budak nie kalo bab makan... senget benget sketla cekodok aku... sebab aku wat bancuhan lembik sket n tak letak soda... sebab tu dia tak kembung bulat... kembung masa tengah angkat tu jer... pastu dah penyek... hehhehe... lagipon aku wat cekodok pakai acuan dumpling... aku tak pandai lagi kontrol... takderla kotor n berlengas tangan aku tu... mengada tul kan, wat cekodok pon nak pakai2 acuan... hehehe... sebenarnya aku terjumpa benda ni masa kat carrefour aritu... saje gatai beli sebab nak tengok betul ke efektif alat nie?.... bolehla tahan... cam mana ghupe alat dia nantila aku display yer...

Arini taktau nak masak per... lom sempat nak ronda2 umah owg cari idea... japgila... awal lagi nie... lunch nanti wat nasi goreng simple2 jer la kat kanak2 nie... aku pose sunat rini... sebab pose wajib aku takyah ganti... hehehhe... dah 2 tahun masa bulan pose aku dapat pose penuh... akibat implanon aku yang mereng tu, wat peroid aku kelam kelibut... tapi alhamdulillah ler, aku takyah ganti kan...

Asyik2 makan jer, sekali-sekala bg perut ni rehat makan... makan tak renti2 jer aku nie... diet sket... bukan nak diet bagai tuk jadik kurus kering, tapi nak elak penyakit... huhuhu... tapi kalau aku diet bagai nak giler cemana pon, takkannya aku jadik kurus kering nyerr... sebab mmg spesis aku chubby n comey... tapi bile kurus sket tu, nampak cam makin bertambah comel sket la kan... ekekekke... masuk bakul angkat sendirik... jgn marah or muntah plak ekkk.... kalo rase nyampah, silalah beredar dengan sopannya... ekekke... sekian, pok pek arini... nak kemas2 dulu... sekian, wassalam...

Wednesday, May 20, 2009

Irdina's Reception Concert n Sopping lagik...

Salam...
Salam Ari Rabu... Semalam kitaorang pergi tengok Irdina nyer konsert kat sekolah dia... Reception level nya concert... Mr Hubby pon amik ler cuti tuk support dia.. start kul 10.30. Kul 10 kitaorang dah menapak pi sekolah... tak jauh pun... memang walking distance jer... gabung dua kelas wat musical show tajuk little red riding hood... dia jadik butterfly... watak sampingan jer... ader dialog sket... pastu terus nyanyi...

Diaorang praktis ni start masa kitaorang cuti balik Msia aritu... ingatkan dia dah tak ambik bahagian sebab dah ketinggalan... tapi lepas tu, cikgu dia kata dia boleh ikut sket2... lagu pun dah hafal.. cikgu dia selitkan jugakler... agaknya kesian takut kang sume take part ,dia sorang takder.. kang nangis pulak kan... jadik lerr sekor rerama... ader 5 owg jadik rerama... gambo atas stage tak sempat snap... ambik video jer... nak upload lembap sangat ler pulak...

ni gambar yg sempat amik...
dengan cikgu kelas dia... Ms Rana... lebanese australian...
gambar kat sebelah notice board kat koridor kelas...
Overall konsert boleh tahan la tuk kanak-kanak yg baru umo 5-6 thn... simple tapi happening sebab banyak lagu... pas abis konsert, lepas zuhur kami pi jenjalan plak... hehehhe... tak masak rini... malam goreng maggi bodo jer... heheh...

Jalan pi City Centre... lama dah tak pergi sana... Mr Hubby pun ader benda nak dicari... lunch McD... pastu bawak bebudak main kejap... pastu baru jalan2 cari aper2 yg patut... aku pi Daiso... jumpe la benda nie...
Tapi ader benda yang nak dicari tapi terlupe plak... sibuk tgk benda lain, benda nak dicari terus lupe.. ampeh tul... pastu kat city centre tu tgk lagi blender anak nyer bekas tu... sebab aku nyer bekas yang retak dah berbelah tu, bukan retak menanti belah lagi dah... lom berganti... tengok2 gak blender... ader gak ler yg offer... tapi ternampak plak FP yang ada offer n aku rase reosonable la rege dia... tapi tak besar sangat pown... kecil comel jer... liquidiser tu 1.2 liter... cukup la aku rase tuk kegunaan harian aku... so, rembat ler satu... percume coffee grinder... huhuhu.. nak wat per benda alah tue? mane aku pernah beli bijik kopi... huhuhu... bg la mende lain yg pekdah skett... hehhehe...

Tapi ni beli sendiri pakai elaun bulanan yang laling kasik .. sebab kalo suruh dia bayokan nanti dia kata ni as gift for our anniversary ujung bulan nie... takmo ahh... heheheh.... nak adiah lain... wakakaka... banyak akal tak wife dia nie... musti dia poning... ampun yerrr... nanti tolong picit kepala ekkk... hehehe...
Pastu balik dah penatzz... masak maggi goreng yang bodoh amat jer... ekekek... sekian la tuk rini... Sekian, wassalam...

Tuesday, May 19, 2009

Daging Black Pepper n Kembung Masak Kuali...

Salam....
Selamat ari selasa part 2... hehhee... arini cuaca terang sket n panas membahang... sib baik umah ader ekon kan... umah pinjam... ekekke... ni menu semalam... makan nasik putih plak... taktau nak masak apa... korek2 esbok jumpe ikan kembung... pastu nampak daging yang dah tinggal tak berapa ketoi tue...

Daging tu aku rase nak wat masak black pepper... godek2 MyR jumpe resipi senang... tapi dia letak brokoli... aku derhaka letak asparagus, sebab tu yg ader... brokoli takder... resipi dia aku CnP jer... thanks ayu 898... Nama lauk dia Daging Lada Hitam bersama cendwan dan brokoli... tapi aku dah wat jadi daging lada hitam n asparagus... skip cendawan sebab takder stok... pastu aku letak halia sikit... huhuhu.. kat bawah ni resipi asal dia yer...


Daging Lada Hitam Bersama Cendawan dan Brokoli...

Bahan-Bahan...

  • 150 gram daging (hiris sederhana nipis)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 2 sudu teh lada hitam hancur
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • 7 biji cendawan butang (dibelah dua)
  • Brokoli dipotong 'florets' (macam dalam gambar) secukupnya
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam
  • Air secukupnya
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)

Cara-cara...

  1. Perap daging dengan minyak bijan, lada hitam, kicap cair, sos tiram & tepung jagung. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan lebih kurang 600ml air dalam periuk sampai mendidih, masukkan garam & 1 sudu besar minyak masak.
  3. Masukkan cendawan & brokoli, biarkan selama 2 minit, kemudian angkat. Toskan, dan atur dalam pinggan hidang.
  4. Dalam kuali, panaskan 2 sudu besar minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga sedikit perang, kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Masak sehingga daging bertukar perang.
  5. Tambah sedikit air, renihkan daging sehingga benar2 masak. Rasa dulu, apa yang kurang silalah tambah. Kalau boleh, biar berkuah, supaya brokoli & cendawan pun kena kuah lada hitamnya nanti.
  6. Setelah daging masak, keluarkan dari kuali, letakkan di tengah pinggan hidang tadi.
  7. Selamat mencuba! ; )
Pastu teringat kembung kat umah kak Anawahid... terjah umah dia amik resipi... tgk bahan2 cam bahan wat kuah percik yg biasa aku buat tue... hehehhe... aku mmg suke la... resipi dia aku CnP jer kak Ana yer... sedap tau ikan nie... mmg cam ikan percik tapi versi goreng...Kuah dia aku wat asing... curah jer atas ikan...


Kembung Masak Kuali...
Bahan-bahan ( 3-4 org )...
1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 sudu besar lada boh / cili giling - saya tambah cili merah
* 3 biji bwg merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 btg serai
1 sk halba
1/3 cwn santan pekat
2 sb air asam jawa- saya pakai 1 keping asam keping
garam, gula and perasa

Cara-cara...
1..Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n perasa.
5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Selamat makan... Sekian, wassalam....