Pages

Tuesday, June 30, 2009

Salam Kembali...

Salam...
Selamat petang Selasa... aku dah balik semula ke padang fasir yang berjurubu dan berhabuk nie... penat lom ilang... so, masuk entry sket2 jer dulu ekk... ader sesapa yang ghindu ker? hehehhe... kompom takder... wakakaka.. pes sekali nak mintak maap sebab masa balik ritu mmg tak sempat nak kontek sesapa pun kat Msia tu... amatler sibuk dengan segala macam urusan... balik Temerloh, balik Pj, balik Bahau... abis cuti seminggu... terima kasih atas semua ucapan takziah n doa buat yang telah pergi...

Alhamdulillah semua urusan kat tanahair dah selesai... yang pergi tetap kan pergi... ajal maut di tangan tuhan... kita yang hidup hanya mampu mendokan kesejahteraan mereka yang telah tiada... kita yang masih hidup ni, bersyukurlah dengan kurniaan ilahi... masih diberi kesempatan menghembuskan nafas di bumi ini... kita pun tak tahu bila kan masanya kita pula akan pergi mengadap ilahi... sisa2 masa yang ada ini, kita gunakanlah sebaiknya...

Disebabkan balik hari tu pun emergency, tiket direct flight kuwait airways dah yilek... kena ambik Qatar airways... transit di Doha... nasib baik transit kejap jer... takderla letih sangat menunggu... ader indoor playground kat airport tu, lagilah seronok bebudak ni main... cume yang klakarnya money changer takder kat epot tue... sape yang dok qatar, kalo info ni tak tepat harap maap yer... puas hubby tanya owg kat situ... 3 orang dia jumpa, tiga2 kate takder money changer... pusing2 ronda epot, cari pon tak jumpe... mesin atm pun takder meps... takderla, kami berani nak cuba gak masukkan kad atm tue... kang tetiba dia sedut kad atm tu n tak pulangkan balik, mau meraung kami kat situ kan... hehhehe... so, kami tak dapat ler beli ole2 kat duty free... tapi kat duty free boleh pakai kredit card ler kot... kalo tak, cemana nak bayo kan.. yang datang situ, makhluk allah dari serata doniya... takkan they aspect semua owg yang datang situ dah tukar siap2 duit qatar kot... hehehe... tapi kalo nak beli pon, memang line panjang giler... lgpun barang2 pun biasa ajer, takderla teruja bagai nak beli pon... so, takderla terkilan sangat kan...

Anyway aku suke lagi kot Qatar Airways tu kot walaupun kena transit Doha... sebab tv dlm flight dia best... citer, lagu n program baru2, menarik dan banyak pilihan... pastu boleh pasang bebila... sama cam singapore airline... tak macam Kuwait airways... citer kena ikut schedule dia... kalo masa tu kita pasang dah sekerat citer, sekerat ler kite bleh tengok... kena tunggu next punya tayangan plak... busan ehhh... tapi makan Kuwait airways lagi sedap kot... tapi aku suke roti sandwich yang qatar airway bagi tue... lembut jer... walaupun filling dia simple jer... alhamdulillah perjalanan lancar... walaupun ader sket turbulence yang buatkan muka aku jadi agak biru, tapi alhamdulillah semua ok... aku ni gayattt... hehehehe...

Cuti2 msia kali ni takderla cuti sakan pun... biasa2 ajer... tapi sempat gak aku bedal buah2an tempatan n tak tempatan masa balik... dalam sakit2 tekak, batuk dan selsema tu... aku belasah gak makan... sebenarnya takut gak... sebab skang kan H1N1 tu dah makin bertambah kes, aku seram gak kan... tanda2 sakit tekak, batuk n selsema tu... sib baik tak demam... dahler transit n melepak kat epot tue...jumpa plak bermacam owg dari serata doniya... takut gak kan... aku hanya mampu berdoa jerla agar semua ahli keluarga aku sihat walafiat... anak2 pun batuk2 sket... risau gakler kan... alhamdulilah sampai balik sini, sume sihat... batuk2 kecik tu aderla... sakit tekak aku pun dah ilang...

Ni la gambo makan2 masa balik ritu... banyak yang sempat snap... hehehe... sempat gakler makan Cendol, Satay Kajang Haji Samuri, Char kuey teow, Nasi lemak daun pisang dan lenlain... dah lama tk makan2 main tunjuk2 kan... cam seronok jerr... hehhe... makan2 jajan beli kat RnR pun ader... wakakak... ntah2 aper ntah kan... macam jakun jer... masa dok bumi tercinta tak gheti nak hargai, sekarang baru kau rase cik senah... ehheheh... insyaallah pas balik msia ni, aku akan lebih menghargai apa yang ader di bumi bertuah tue... pengalaman mendewasakan... ewahhh...

Kacang kuda rebus... ni feveret my laling...
Keropok ubi kayu... my feveret nie... kat RnR highway bersepah...
Dodol... i lap dodol... tapi makan sket jer... manis... anak2 aku pun suke...
Manggis...
King Laici... sib baik masa balik ader lagi jual, sempat ler merasa ... to my dear sis, ainn...ni, feveret hang kan... jgn jeles ekk... pas abis exam networking kat Ipoh, hang boleh pi beli kat kedai buah kat bahau... godang (besar) tauu...

Dokong siam... tak besar n nampak buruk, tapi manis...
Raja buah... durian kampung... kat kampung mana ntah mama pi beli... kuala pilah kott... hehehe... kalo durian, aku tak suke yang pahit tue... suke yang lemak manis berkrim disukai ramai tu jer...
Ni plak, burung raja udang ker apa ker nama dia... sesat kat umah mama kat bahau nun... dia cedera parah masa jumpa aritu... agaknya dah kena gigit ngan kucing or anjing kot... dua2 belah kepak dia robek... pas mama letak minyak gamat, dah okey sket... luka dia pun dah kering...tapi baby lagi burung nie... makan pun tak pandai makan sendiri lagi... kena suap n sumbat sampai anak tekak dia... buat macam mak dia bagi makan tue... nanti dia dah sihat, abah nak lepaskan balik dalam utan...
Cakap bab abah ni, terkilan sket balik kali ni sebab tak sempat jumpa abah... dia kat Perlis... kebetulan minggu kami balik, dia tak balik... dah setahun jugakler dia ulang alik sana n bahau... Insyaallah, tunggu Adib pas SPM n Ainn kawen dulu tahun depan kot, baru mama pindah Perlis... tak sabo aku nak tunggu mama pindah Perlis... sebab umah abah dekat ngan padang Besar... hehhe... alamatnya tetiap bulan balik kg nanti, padang besar ler port aku...

Ni my youngest bro... terkujut aku memula... ingatkan askar sesat mana dalam umah aku tengah hari tue... tak perasan masa dia pergi sekolah pagi tu, pakai uniform ijau tu... sebab setiap hari Rabu kena pakai pakaian seragam kann... ingat lagi masa sek men rendah, kena pakai unifrom pengakap masa kat sekolah masa dalam kelas... huduh sehh... dahler aku ni bolatt... tapi selalu jer ngelat... tak pakai ponn... hehhehe...
Dan sepanjang cuti2 Msia ni, cam biasa... skala penimbang aku dah naik lagi... 2 kg gak naik... busan tul... tapi yang best, sume cakap aku dah kurus skett... ekekke... ader la sket kott... perjalanan program diet aku nie baru 1/3 dari dari apa yang aku target... 2/3 lagi to go... caiyokk... ganbatte ne... bettawfeeq... mudah2an masa balik tahun depan dah lagi comeyy... hehhehe... sekianlah mengarut tuk rini... penatzz n malass lom ilang... dok lepak2 baca buku citer jer... masak2 pun mana dan jer... nanti ader mood sket aku masuk entry lagi... sekian, wassalam...

Wednesday, June 17, 2009

Al Fatihah....

Salam...
Selamat petang Rabu yang cerah di luar sana... namun mendung di hati kami seisi keluarga... Tok kepada suami di Temerloh, iaitu ibu kepada my MIL dikhabarkan meninggal dunia tadi... Al Fatihah buat beliau... Semoga beliau ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan rohnya dicucuri rahmat...

Sehubungan ini, aku akan berhenti bersiaran buat sementara waktu... kami akan pulang ke tanah air pada malam ini untuk menziarah sanak keluarga di tanah air... pulang pun tak lama dalam seminggu sahaja... sebab Mr I tak boleh cuti lama... jadi, doakan perjalanan kami berjalan lancar... selamat pergi dan kembali...

Okeyla, nak berkemas apa yang patut... dapat tahu pun baru tengah hari tadi... lepas maghrib dah nak bertolak ke airport... ni dah lepas asar... agak tergesa-gesa dan terburu-buru... harap apa2 yang penting tak tertinggal ler... buat kawan2 jangan rindu2an yer... sekian, wassalam...

Tuesday, June 16, 2009

Mangga Sebesar Kelapa n Telur Masin Homemade ...

Salam...
Selamat petang Selasa... 2-3 arini memang cam malas sket nak ngadap pc nie... rasa cam nak melepek n kuak lentang kat katil tu jer... moikekeke... takder mood... masak pon aper yang sempat jer... asalkan perut terisi...

Ni cerita mangga... mangga ni kawan Mr I yang bagi... dia owg india n baru balik bercuti dari India... tapi taktau ler, mangga ni dia beli kat India ke kat sini... huuhuhu... tapi, ya allah... besar banget sih... dah nak sama besar ngan buah kelapa ...
Ini isi dia... banyak air... manis n lemak betul... cam makan mangga n santan pun ader aku rase... hehhehe... boleh ker, wat perbandingan camtu? tak kisahler kan... ikut suke cek la... huhuuhu... sekejap jer dah licin... sib baik aku dah ngap siap2 masa potong2 tu, kalo tak kempunan aku... hehehe...
Wat julung2 kalinya aku wat telur masin homemade... dan telah dirasmikan semalam... tapi sini tak jumpa lagi telur itik, aku wat pakai telur ayam jer... sebelum ni memang tak pernah terpikir yang telur ayam boleh wat telur asin... tapi nengok2 kroni yang oversea buat jer, cam nak cuba jugak... alhamdulillah, hasilnya tak menghampakan... memang lebih kurang rasa dia... cuma warna yang part telur kuning tu tak cantik... tak merah cam telur itik n pucat sketla warna dia ... yang bahagian telur putih tu lembut sket...

Watnya senang jer... ambik telur... bersihkan... gosok kulit dia sket bagi pori2 kulit dia terbuka... masak air garam... sejukkan kejap... curah dalam balang n masukkan telur... tutup n simpan... 3 minggu pastu dah boleh makan... nak makan, rebus dulu cam biasa ler kan... senangkan nak wat... takyah pakai tanah liat n abu bagai... tapi tak tauler boleh tahan berapa lama... sebab tu aku buat sikit2 dulu... saja test... sok bulan puasa, takder la meleleh air lior aku teringin nak makan telur masin... hehhehe... walaupun rupanya tak ensem... tapi, tadaaa... hasilnya...
Telur masin ni makan ngan sup daging, sambal belacan, ulam2 n ikan goreng jer... selamba jer aku masak kan... sebab mood malas dah menyerang... ni sup daging...
Ni plak shrimp salad buat bile ntah... 3 ari lepas kot... nak wat ala2 shrimp salad kat Spice Island tu la konon... shrimp salad ni sedap kalo shrimp dia tu pakai yang frozen tu... entah nape ntah... tapi memang rase sedap sketla... pada aku lerkan... layan jerla ekk...
Sekian pameran arini... kalo mood aku ader, aku wat pameran lain plak... bukan aku tak masak, aku masak... tapi ader malas sket nak entry... hehhehe... selamat menjamu selera... papai... Sekian, wassalam...

Sunday, June 14, 2009

Sabtu yang meriah...

Salam...
Macam yang dicakap sebelum ni, memang takder entry masak2 beberapa hari nie... sebab makan kek kodaii... huhuhu... semalam kami pi tengok wayang... dah lama tak masuk panggung... biasa pi dating berdua2an jer... sebab anak2 bleh tinggal ngan MIL kalo kami dating kat KL... skang ni kena usung sekali... pernah dah sekali bawak tengok wayang... aritu tengok Kungfu Panda kat OU Damansara... semalam tengok Night at the museum 2 kat cinescape Al Kout...
Tiket...
Poster...
Al Kout Cinescape... Not bad ler panggung dia... selesa...
Gambo yang diambik oleh photographer cilik masa tunggu kat depan panggung tu... Irdina yang snap... mula2 tak centre, yg 2nd nie okey sket... abaikan jerla muka aku n badan yg bolatt tu yer... muahaha... sebab tu aku kena diet sakan... huhuhuhu...
Masa awal2 tu okeyla kan sebab asyik dok ngunyah Popcorn ngan Nachos n cheese... lelama dah boring dah... ensot sana... ensot sini... nak tido la... nak apa lah... huhuhu... tapi time part2 suspen n happening, duduk la diam kejap... tgk balik... at last, berjaya gak ler tengok sampai abis...walaupun jiwa aku ni tak berapa nak tenang sebab takut kang tetiba bebudak ni amuk nak keluar panggung, tapi lega jugakler sebab sempat tgk sampai abis... rugi wooo... tiket wayang sini amatlah mahal... 3-4 kali ganda dari rege kat Msia tue... bayangkan kalau kami masuk berempat... dah berapa kali ganda... sendiri kira ler... huhuu... sekali sekala jerla... sebab dah mati kutu nak wat aktiviti apa kat padang pasir nie... nak pergi outdoor, panass... indoor ajerla option yang ada...

Pas tgk wayang, kami gi makan2... dah lama aku nak makan Briyani... last makan masa agenda makan kroni Malakoff kat Turkey Al Bustan tu... lama gakler aku pendam hasrat, sebab aku tengah kontrol makan nasi... tapi semalam aku nekad nak makan gak... biarpon aku tau, skala penimbang tu nanti sure naik mendadak... badan aku ni tak sama ngan org lain.. kalo org lain, makan 3 kali sehari tu normal ... kalo aku makan 3 kali sehari, memang cepat sangat naik... aku boleh makan sekali sehari jer... yg lagi 2 kali just boleh ambik makanan ringan jer, tak boleh main course... sebab metabolisma aku teruk tahap cipan... busan kann... laling aku pun cakap, aku makan tak banyak mana pun... tapi nak buat macam mana... dah nasib badan...

Kami pi makan kat Fahaheel ni jugak... Mughal Mahal... cantik giler kedai dia... cam takut2 jer aku nak masuk... open place ader, kabin style pun ader... surela aku suke dok dlm kabin tu... sebab bebudak ni bukan bleh dok diam... cantik giler la dalam kabin nie n boleh muat dlm 4 orang.. rege makanan kat sini sama jer ngan kedai2 makan lain... takderla mahal or pelik rege dia... siap ader tv lagi dlm kabin nie... tadaaa...

Ni makan2 nak lepas gian nie... huhuu... mushrrom sup n dal sup... tak berapa kick... aku wat lagi sedap... huhuu...
Pappadom n penyicah dia... papadom dia pedas...
Roti Nan yang dalam dia ader isi ayam... roti lembut, tapi isi ayam dia cam kurang sket rasa rempah n garam dia... tawar sket...
Tandoori Chicken Tikka Masala... dia letak dalam sizzler plate tue... yg ni bestt...
Chicken Briyani... untuk sorang jer... share anak beranak... nampak cam sket jer, tapi pas makan sampai sengkak perut gak... sib baik tak order 2... huhuhu... Briyani ni pon bestt...
Ni plak macam pemanis mulut pas makan... ntah aper istilah dia ntah... yang gula batu tu okeyla kan... sebab manis... anak2 aku siap suruh amik bawak balik... bungkus ngan tisu amik bawak balik sket... huhuhu... tapi pelaga n jintan tu, ader sesapa yang berani kunyah? huhhu... tak kuasa aku... pelaga tu, kalau tergigit masa makan pon bleh bantut selera makan aku... ni nak suruh kemam2, isap2 or kunyah2... huhuuu... tak dapek den nak nolong...
Air minum air mineral jer... lupa plak nak order air lain yer... baru aku perasan masa upload gambo tadi... air takder... bukan sebab kudut takmo order air ekk... mmg lupe sangat sebab awal2 lagi waiter tu dah tuangkan air mineral tu dlm gelas... kalo pekena air tembikai time panas2 nie pun best jugak kann... cemana ler aku bleh lupe? huhuhuu... agaknya kepala otak aku ni dok ingat Briyani jer... laling aku pon lupa gak ker nak order air? huhuhuu... makan tak abis pon... ayam n roti tu tapau... pastu order briyani lagi sebungkus... sebab malam nanti, sesapa lapo bleh makan... mem takmo masak... hehehehe...

Ni muka aksi nakal... aku suruh amik gambo leklok takmau... nak gak buat buat muke gitu... hehehe...
Balik jer umah pas semayang aku terus pengsan... tido... tak sedar apa dah... Mr hubby ler melayan anak2... ngeh3... sekianlah, jenjalan tuk arini... kalo 2-3 ari pasni pon takder makan2 arap maap... sebab kena start diet balik pas makan tak renti2 kebelakangan nie... diet bukan sebab nak selim melim bagai pon... sebab aku selim cemana pon spesis bulat... tapi comey sket la kalo kuruih sket kan... ngeh3... jaga makan sebab faktor kesihatan... tu yg penting... sekian, wassalam...

Aktiviti minggu ini...

Salam...
Selamat ari Ahad... Jumaat n Sabtu memang takder entry masak2... sebab aku cuti masak... wakakaaa... jalan2 carik makan jer... Jumaat malam pas maghrib, keluar gi Fahaheel... bukan nak beli apa2 pun... barang dapur pun tak pergi beli, sebab stok banyak lagi... just nak sedut udara panazz... huhuhuhu... layan jerla yer... Ni lunch yang selamba badak jer... malas giler... Lulu Fahaheel...
Kedai2 kat Fahaheel... sana sini pampang poster sale... summer sale... Kedai emas, jgn cakap ler... bersepah n berderet2... tapi kitaorang malas nak jelan ke depan lagi nun... patah balik... kat depan sana lagi banyak emas... bukan ujan emas ekk.. kedai emas... tgk ar kedai emas ni, siap ader gambo Salman Khan lagi... muakakkaka... tak semenggah tul... Muka tak sabo nak makan... sebab pas makan baru bleh main... sebenornya tak sabar nak main... Ummi n Abah nyer dinner... bebudak makan nugget jer... iced mocha Cinnabon, Philly chicken sandwich n Chicken salad from Kudu... kelako ekkk name kedai dia, Kudu... Ngeee... Pas bebudak ni makan n puas main, kami pon jalan2 tepi pantai... puas ker main? kalo bab main, memang tak puas bebudak nie... mmg kalo boleh, nak tido situ jer kan... huhuhu... jalan2 tepi pantai yang gelap gulita... angin pantai malam yg panazzz... tu pun ader gak yg dok melepak... ghindu plak aku kat Teluk Cempedak... tempat lepak zaman muda ngan housemate n kroni masa keje IKIP dulu ... jalan2 tepi pantai, malam minggu ... makan eskrim McD... wakaka... kadang2 dating gak ngan Mr hubby kat situ... ekekke... tapi siang2 ekkk... :) Centrepoint dari seberang jalan... Bangunan Starbuck Fahaheel... betul2 tepi pantai... Panasss jer muka ni masa jalan2 tue... terik betul muka ni aku rasa... orang jalan2 tepi pantai malam2, kena udara sejuk berangin kan... muka ni pon dah kering semacam... tempek SKII pun tak jalan... kesat cam kertas pasir jer aku rasa muke nie... huhuhu... Abis jalan2, balik umah titunnn... Sabtu nak kuar lagi... nak pi mana pulak ekk? tak kemana pon... nak pi makan2 n santai2 gak... sekianlah tuk arini... Wassalam...

Friday, June 12, 2009

Roti Pita n Sup Pasta...

Salam...
Sabah Al Khair... salam subuh Jumaat... kat luar nun masih gulap gulita... sebab baru kul 3.45 pagi... org lain dok dibuai mimpi lagi... tambahan pulak arini cuti... kan best mangun lambat... hehehe... aku jer payah nak lelapkan mata pas semayang tadi... so, masuk entry jap... japgi try guling2 balik... kalo tak bleh lena gak, wat bekfest kat dapor ler gamaknyer....

Aritu masa pi Al Kout tu nampak roti yang ala2 roti nan yang biasa pak arab nie makan... tapi roti dia agak kering n liat sket... lenguh mulut nak kunyah... petua dia, sebelum makan, panaskan jap dlm microwave... pepanas tu, dia lembut sket... senang sket nak kunyah kan... hehehe... kalau pergi makan kat kedai, order kuah ker... nasik ker... makanan grill ker, musti dia bagi free roti nie... berkeping2 dia bagi free... huhuhu.. aku pernah nampak orang beli sampai nak penuh troli tue... roti ni macam makanan ruji diaorang ler kot... roti ni murah jer kalau nak dibanding dengan harga roti canai... sepeket 6 keping 50 fils... lebih kurang 60 sen... kiranya sekeping roti dlm 10 sen camtu... kalo makan cicah kuah, sekeping pun dah kenyang... agaknyer sebab tu diorang suke...

Masa nampak tekak ni rasa cam nak makan sangat dengan kari... tapi dah berapa ari, tak buat2 lagi karinya... roti pun dah nak expired... last2 aku ader idea... wat roti pita... org tak buat, biar aku yg buat... ngeee... roti tu kan kembung kat dalam dia... jadiknya kalau belah dua, ader ler ruang tengah roti tue... celah2 tu ler aku letak inti dia... nak wat roti pita cam tak berbaloi aku rasa.. sebab nak makan nyer 2-3 kpg jer... not bad ler hasilnya... sedap kalo letak mayo n sos bebanyak... rasa cam roti pita ler, tapi versi liat sket... nak makan, panaskan dulu... baru okey... kalo sejuk dah jadik cam kertas kadbod... huhuuhuhu....

Roti Pita...

Roti asalnya....

Bebudak ni sure tak makan roti nie... aku wat sup pasta... ala2 sup campur n letak pasta yg dah direbus... asal sup ajer, diaorang makan jer... mak budak n bapak budak pon tumpang sekaki makan sorang semangkuk...

Aiskrim wat bile ekk? lupe dah... aku makan sorok2 nie... sebab budak kecik tu batuk2... tak bleh makan... kang semput... aku jugak yg susah... teruk tul perangai mak budak ni kan... aku dah teringin sangat nak makan aiskrim... makan satu scoop jer tau... hehehhe...

Keyla, mata cam dah ngantukk.. harap2 boleh tido... sebab kepala ni dah ting tong... jemput makan... sekian, wassalam...

Thursday, June 11, 2009

Masak2 semalam....

Salam...
Marhaban... Selamat petang Khamis... seronotnya dah Khamis... esok holiday... apa lah yang aku sibuk cuti ke idak kan... aku ni memang ari2 tak pergi opis luar umah... opis dalam umah jer pon nak bising... ngeeeeee... tapi opis dalam umah lagi penatzz tau... sebab 24 jam jer open... tak caya, tanya kawan2... betul tak? ... huhuhuu...

Malas nak bebel pepanjang... citer menu semalam lah yer... malas2 pun kena masak gak kan... masak jerla apa yang tekak ni rasa nak makan... kalo takmo makan pon, masak jugak ntah2 ape2 ntah... janji perut kroni dlm umah ni kenyang... jemputlah makan yer...

Ayam masak lemak cili api...

Sambal terung ikan bilis berkacang...

Telur bistik... yang ni bukan semalam nyer... kelmarin.. tersesat... huhuhu....

Resipi takyah lah yer... menu biasa2, tiada yang luar biasa... tapi ni khas tuk dik ijah yang dok kat Bangkok tue... ni akak dah tempek sekali lagi resipi telur bistik... amik cnp kat umah kak Anawahid... ejas2 ikut suker la yer... akak tambah aper2 yg patut n ikut aper yg ader....

Bahan2nya:-
2 biji telur – digoreng dadar
50 gram isi ayam – dicincang
1 biji bawang besar – didadu
2 ulas bawang putih – di cincang
1 biji lada merah dan hijau – dihiris
2 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tomato
Sedikit tepung jagung ditambah sedikit air utk memekatkan kuah
Sayur campur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali, masukkan isi ayam, masak sehingga separuh masak, masukkan bwang bsr, putih, lada merah dan hijau.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan pula sayur campur.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan perasakan dgn garam dan gula secukup rasa, setelah pekat kuahnya tuang bahan keatas telur yg telah siap didadar tadi. Siap untuk dihidang.

Ni nak mencelah sket... ucapan untuk Yan... hehehe... To my best friend Yan Kuantan yang dah lama sangat tak jumpe.. Miss you so much... thanks sudi singgah sini... nanti email ayu yer... ayu_yus@yahoo.com ... boleh kita borak pepanjang... last sekali jumpa masa kat Serting kan... tak care Yan... Sesapa nak YM or email pon silakan yer guna email di atas.. tapi kalo nak add YM, kenalkan diri dulu yer... kalo kita tak kenal, malas nak add... huhuhu... Sekian, pot pet tuk arini... Wassalam...

Tuesday, June 09, 2009

Irdina's End Of Term Party Preparation...

Salam...
Selamat petang Selasa... huhuhu.. rilek kengkawan... aku dah cool dah... tenkiu la yer pada semua rakan2 blogger sebab sudi bagi sokongan moral... apapun orang nak kate, hidup musti diteruskan... makan perlu makan... kuikuikui...yang lepas usah dikenang... takder pekdahnyer...

Arini end of term party Irdina... esok dah start cuti summer... nanti 16 hb, pergi ambik sijil n final report card... bulan Sept nanti baru start balik sekolah... Ahad aritu, pihak sekolah bagi surat suruh contribute biskut n sandwich... tapi rasa cam tak best la plak... takder buat apa2... pastu, aku pun buat jerla Choc Fugde Brownies nie... resipi, pakai resipi brownies ceklat biasa... topping jer letak choc fudge... topping wat simple jer pon... sebab budak2 ni pon bukan makan beria sangat... makan jajan jer lebih... kalau buat ising, lagilah diaorang tak makan... cam aritu, aku wat cuppies letak whipping cream... Irdina cakap, kawan2 dia bukan nak makan sangat... choc fudge ni pon, sebab dasar pemalas... beli instant nyer topping... sapu jer... sebab memang takder mood kan semalam... ngeee...


Pastu, mula2 ingat cam nak wat cookies... tapi Irdina cakap ramai kawan2 dia dah ponteng sekolah.. yg datang pun tak sampai 10 orang... emmm, malas pulak ler aku nak beria2 bagai... last2 teringat plak biskut feveret dia n feveret aku gak.. ni dia, biskut panda... Irfan panggil biskut kungfu panda... memandai jer dia kan... ngan mini snap...

Sandwich pun buat pakai roti beger jerla... beli jer ekk... burger ayam tu masuk oven... masak 20 minit siap... deep fry pun boleh, tapi aku malas nak buat sekeping2... masuk oven, sekali harung jer kan... mula2 aku ingat nak masuk microwave ajer... tryla kan, masuk microwave... tapi cam liat sket... terpaksa gak ler masuk oven... tak letak sos cili pon, sebab tekak diaorang ni lain sket... tak reti nak makan sos cili... makan gitu2 jer.. kalau aku makan, mau melimpah2 sos dia... baru ader feel kan... aku just letak lettuce, tomato, cheese, daging ayam n mayonis jer... dapat la dua bekas... buat banyak2 pun membazir... sebab yg datang tak ramai... kang dah makan jajan, langsung roti dah takmau makan... huhuhu...

Ni possing sebelum pi sekolah... muka sembab jer... sebab bangun lambat... hehehee..

Itu jerla tuk rini... dinner malam nie, tak masak aper sangat pon... buat telur bistik jer... nanti la tempek gambo... Sekian, wassalam....