Pages

Tuesday, June 16, 2009

Mangga Sebesar Kelapa n Telur Masin Homemade ...

Salam...
Selamat petang Selasa... 2-3 arini memang cam malas sket nak ngadap pc nie... rasa cam nak melepek n kuak lentang kat katil tu jer... moikekeke... takder mood... masak pon aper yang sempat jer... asalkan perut terisi...

Ni cerita mangga... mangga ni kawan Mr I yang bagi... dia owg india n baru balik bercuti dari India... tapi taktau ler, mangga ni dia beli kat India ke kat sini... huuhuhu... tapi, ya allah... besar banget sih... dah nak sama besar ngan buah kelapa ...
Ini isi dia... banyak air... manis n lemak betul... cam makan mangga n santan pun ader aku rase... hehhehe... boleh ker, wat perbandingan camtu? tak kisahler kan... ikut suke cek la... huhuuhu... sekejap jer dah licin... sib baik aku dah ngap siap2 masa potong2 tu, kalo tak kempunan aku... hehehe...
Wat julung2 kalinya aku wat telur masin homemade... dan telah dirasmikan semalam... tapi sini tak jumpa lagi telur itik, aku wat pakai telur ayam jer... sebelum ni memang tak pernah terpikir yang telur ayam boleh wat telur asin... tapi nengok2 kroni yang oversea buat jer, cam nak cuba jugak... alhamdulillah, hasilnya tak menghampakan... memang lebih kurang rasa dia... cuma warna yang part telur kuning tu tak cantik... tak merah cam telur itik n pucat sketla warna dia ... yang bahagian telur putih tu lembut sket...

Watnya senang jer... ambik telur... bersihkan... gosok kulit dia sket bagi pori2 kulit dia terbuka... masak air garam... sejukkan kejap... curah dalam balang n masukkan telur... tutup n simpan... 3 minggu pastu dah boleh makan... nak makan, rebus dulu cam biasa ler kan... senangkan nak wat... takyah pakai tanah liat n abu bagai... tapi tak tauler boleh tahan berapa lama... sebab tu aku buat sikit2 dulu... saja test... sok bulan puasa, takder la meleleh air lior aku teringin nak makan telur masin... hehhehe... walaupun rupanya tak ensem... tapi, tadaaa... hasilnya...
Telur masin ni makan ngan sup daging, sambal belacan, ulam2 n ikan goreng jer... selamba jer aku masak kan... sebab mood malas dah menyerang... ni sup daging...
Ni plak shrimp salad buat bile ntah... 3 ari lepas kot... nak wat ala2 shrimp salad kat Spice Island tu la konon... shrimp salad ni sedap kalo shrimp dia tu pakai yang frozen tu... entah nape ntah... tapi memang rase sedap sketla... pada aku lerkan... layan jerla ekk...
Sekian pameran arini... kalo mood aku ader, aku wat pameran lain plak... bukan aku tak masak, aku masak... tapi ader malas sket nak entry... hehhehe... selamat menjamu selera... papai... Sekian, wassalam...

Sunday, June 07, 2009

Ayam Panggang Madu Berempah...

Salam...
Marhaban... setelah berhempas pulas membalut nasik lemak semalam, aku rase cam malas jer nak masak dinner... sebelum Mr Hubby pergi kejer pun, aku dah bagitau yang aku cam malas nak masak dinner... dia mafii musykilah (no problemo) ajer... huhuu... aku ni mmg bertuah ler... malass masak, owg umah ni tak kisah pon... tak banyak soal n songeh... syukur alhamdulillah... masa time kejer pun camtu... kalau aku ader kelas sebelah petang n cam tak larat jer nak masak pas balik kejer, tapau kedai jerla jawabnya... tapi kalau kita masak dengan air tangan sendiri lagilah elok kan... bak aku kata semalam... kita masak dengan niat ikhlas n penuh kasih sayang... hehheehe... tapi kengkadang kita pulak yang fenin nak masak aper n cemuih makan air tangan sendiri... sesekali makan air tangan owg lain, best jugak.. ye tak...

Dalam dok cakap takmo masak, tapi kepala otak ni still lagi pikir nak masak aper... huhuuhu.. buleh plak camtu ekk... sebab aku pikir, kalo order kedai sure aku order benda yg aku nak makan beria... nanti sure aku makan sepuas hati... tu yg aku malas tu... kalo boleh aku nak reduce ler acara makan2 aku... so, last2 ingat wat ayam panggang jerla... aku bleh ratah gitu2 jer... diaorang makan ngan nasik... cun gak tu kan... so, lambat sketla acara masak2 aku ni bermula...sebab lama sangat pikir nak masak ke idak... perap ayam sempat 2 jam jer.. dah kul 5 ptg baru start panas oven... okeyla tu... kang time Mr Hubby balik, dah siap ler ayam panggang aku... sayur aku dah masak masa lepas perap ayam tu...

Resipi ni memang biasa aku pakai kalau buat acara panggang memanggang n bakar membakar nie... masa wat makan2 ngan kroni Malakoff aritu pon, aku pakai resipi ni tuk perap ayam... dia lain sketla dari rasa cam satay ayam tu, sebab tak letak ketumbar n jintan... saper suke yg panggang2 ni bolehla cube... resipi ni sepupu aku si Eja yang dok Seremban tu ajar... tapi aku dah ejas ikut suke aku ler kan... ngeh3... sapa yang tak suka manis n taknak letak madu, bleh skip jer madu tue... rasa dia still sedapp... kuantiti bahan bolehla ejas2 ikut kesukaan ek...

Bahan2....
  • 6 ketul ayam bahagian yg disukai - dibersihkan (saya pakai bahagian thigh)
  • 1/2 biji bawang besar saiz sedang *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 batang serai*
  • 1/2 inci halia*
  • 1 sudu teh serbuk kari daging
  • 1 1/2 sudu besar rempah sup serbuk
  • 1 sudu besar madu- kalau suka manis, bleh letak lebih sket.. kalau taknak letak pun tak apa... still sedap...
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh serbuk cili - nak pedas ke taknak boleh ejas kuantiti
  • garam secukup rasa
Cara2...
1. Kisar bahan bertanda *...
2. Masukkan ayam dengan bahan kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul rata. Perap beberapa jam. Lagi lama, lagi sebati rasa dia... (tadi sempat perap 2 jam aje).

3. Panaskan oven pada suhu 200 Cel... Bakar Ayam lebih kurang 50 minit atau sehingga masak... Selepas separuh masa (25 minit) terbalikkan ayam tadi... supaya garing di kedua2 belah...

4. Boleh makan ngan nasi atau makan gitu2 ajer, cicah dengan apa2 sos kesukaan... Selamat mencuba...
Mr hubby balik kejer, cakap nasik lemak dah abis jual... ekkeke... pastu dia tanya nak order apa malam nie? aku sengih2 jer... cakap aku dah masak... dia kate: lor, tadi kata taknak masak... tak larat, takyah ler masak... nanti dia masak (masak kat kedai ler tu maknanya) ... ayat tu memang dah jadi ayat biasa dia ... kalo aku cakap aku takmo masak pon dia cakap camtu... kalo aku cakap tak larat masak pon cakap camtu... kalo, aku mula2 cakap taknak masak tapi tetiba masak pon dia cakap camtu... huhuhu... tenkiu la laling... dia masak kat kedai bukan sebab dia malas nak tolong masak, sebab dia memang taktau masak... nak wat cemana kan... tapi at least dia tak kisah nak spend ongkos tuk tapau n delivery kan... alhamdulillah...

Back to cerita ayam panggang nun... Aku makan gitu jer... cicah ngan sos... yang lain makan ngan nasi... tapi sebelum Irdina tu makan ngan nasik, dia dah makan seketul cicah ngan sos... berkenan dek tekak dia la tue... sekian, tuk rini... japgi ader projek lain pulak... Irdina ada end of term party esok ari... dah nak cuti summer ni kan... kena la plak godek2 aper yang patut... Irdina kena bawak sandwich n biskut... tgh dok pikir lagi nak buat sandwich aper... huhuu... biskut pun, kalo aku malas, beli ajerla kan... tgkla dulu mood aku... ngeh3... jemput makan yer... jgn segan2... wat cam umah aku... hehhe, jgn maree... Sekian, wassalam...

Meh Makan Nasi Lemak Daun Pisang....

Salam...
Sabah Al Khair... arini dah start minggu baru... bile awal minggu jer, aku musti blues... malas tul ler... ngeh3...

Masa pi Lulu aritu carik ler daun pisang... ader yang dah tak ghupe daun pisang dah... kuning ceklat dah kaler dia... ijo dia dah tinggal ujung2 jer... beli ler jugak sket... so, ni la projek aku dari tgh malam tadi sampai ke subuh... Mr I request nasi lomak daun pisang nak bawak makan2 kat opis... bab nasik lemak tu takper lagi... bab nak bungkus tu yg acik ni lomah, Senah oiii... maner la aku reti nak bungkus2 bagai... kena plak daun pisang yang kurus kering ngan dah nak menopos... koyak rabak sana sini sebab dah reput... huhuhu... tapi aku buat jugakler... belasah jerla... nengok acik kodai tu bungkus senang n laju jer kan... bile bungkus sendiri, terkial2... daun pisang tu dah ler kecik... tak muat... puas aku nak ngejas... huhuhu... biasa kt Msia beli jer kat kedai... apolah acik nie kan... wat malu kaum jer... ngeh3... sok2 dah pencen camne nak jual nasik lemak? hehehhe....

Abaikan jerla bungkus yg tak cun nie... kena plak daun yg dah kuning2... huhuhu...


Isi perut dia....

Sape yg dok obersea jgn terlior plak ekk... hehhehe... yang dok Msia, kalo malas pi beli kat tepi2 jalan nun... bersepah2 owang jual nasik lemak... tapi homemade yang buat dengan penuh kasih sayang ni, lagilah sodap kot... ekekkek... masuk bakul tak larat nak angkat wehh... extra baggage... wakakka...

Bekpes my laling...
So, jemputla makan... kalo diet taknak makan, amik bau ajer udah... sekian, wassalam...

Saturday, June 06, 2009

Madeleine Pandan Flavour...

Salam...
Masaa al khair... Selamat petang Sabtu... Arini kami 3 beranak ajer la guling2 n tergolek dok di siang hari... Mr hubby kono kojo... masak pon ikut dan ajerlahkan... lunch, kanak2 ni perabihkan nasik impit... pastu, teringat esok dah sekolah... jadiknya, kena cari benda ape nak dibuat bento minggu depan ... tiba2, aku teringat acuan medeleine yang beli aritu lom dirasmikan... so, inilah projek aku seusai Zuhur...

Madeleine ni, kalau ikut salah silah dia, rasa dia patut ala2 kek pound... butter n lemon taste... tapi light sikit... tapi macam biasa ler kan, aku buat ikut suka aku ler... resipi pun ader macam2... ada yang lemon flavour, vanila flavour n chocolate flavour ... aku punyer, Pandan flavour... amik kau Cik Senah.... ader owang buat ker? huhuhuu... tak kisahler, janji bebudak ni suke... kalo bahulu pun ader perasa stoberi, apa salahnyer aku wat baulu omputih ni perasa pandan kan... bebudak ni memang amat suke kuih muih kaler ijau n rase pandan nie... insyaallah, diaorang akan makan ...

Resipi asal amik Kak Yani punyer kat MyR tue... aku tukar esen vanila jadik pandan paste... aku just wat setengah adunan.. dapat ler dalam 19 ketul kalau ikut acuan aku tue... resipi asal dia kat bawah ni yer...

Bahan-bahan...

  • 200g tepung gandum
  • 200g gula aising
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 200g telur ( 4 biji)
  • 200g mentega - dicairkan
  • 1 sudu kecil esen vanila (aku ganti dengan pandan paste)
  • * kalau tak suka manis sukatan gula boleh dikurangkan

Cara-cara...

  1. Masukkan tepung, gula aising dan baking powder. Kacau dengan wisk sehingga semuanya bergaul rata.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kemudian masukkan esen vanila.
  3. Lepas itu masukkan mentega. Kacau rata
  4. Biarkan adunan 30 minit sebelum dibakar untuk menambahan kesedapan rasa. ( Nak bakar terus pun boleh)
  5. Sapukan acuan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Isi acuan dengan adunan tadi sehingga 80% penuh.
  6. Bakar dengan suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak.
Nak buat dia senang dan simple ajer... campur2, gaul n perap kejap... masa tengah bancuh lagi, bebudak ni dah ngendeng dah... pas siap jer, dalam dok suam2 kuku tu... dah ngap2... sorang 3 ketoi... Irdina tu siap puji2 lagi kata kuih ni cantik sebab bentuk sea shell n green colour... aku lom makan lagi sebab aku still in mode puasa ... huhuuhu... Madeleine ni, bolehlah buat bento dia 2-3 ari... nanti kalo tengah minggu aku ghajin nak buat paper lagi, aku buat... kalo tak, bentokan jerla paper yg ader dlm gobok tue...

Jemputlah makan yer... sekian, wassalam...

Friday, June 05, 2009

Lontong again...

Salam...
Selamat malam time kuwait... semalam aku tak masak pong... Mr Hubby cuti n aku puasa... Mr Hubby cuti sebab ader hal kat sekolah Irdina... Sabtu dia kene kejer, so pas zuhur kitaorang gerak ler ke Lulu hypermarket tu... aku teman jer diaorang lunch kat McD... tapau fillet o fish untuk aku bukak pose... ngeh3... tuk dinner, aku cakap siang2... aku dah tak larat nak masak... suruh dia masak... maksudnya, kalo dia masak memang masak kat kedai ler kan... sebab dia mane reti masak... huhuuhu...

Tapi tiba2 dia tanya cemana nak masak telur masak kicap.... muahahhaha... nak tergelak pon ader... sib baik aku tak guling2... kalo tak, merajuk plak laling aku tu... hehhehe... aku pon bagi ler instruction... jeng3.... at last, jadik jugak telur masak kicap dia... sedap plak.. lulus la... pasni, aku cakap belajar masak benda lain plak... sok2 aku malas masak dia bleh tulun... huhuu... laju jer dia cakap takmo... sebab kalo dia dah pandai masak , nanti aku asyik ngelat jer... hehhehe.... macam tau2 ajer... tapi gambo yg dia masak tak ambik ... sebab dia malu... hehhehe...

Rini pon aku masak yang sekali harung jer... malas nak ke dapur 3-4 kali... masak, pastu leh wat kejer lain... lipat kain, kemas umah, guling2 n tido... huhuuhu... so, aku masak jer lontong... bleh makan sampai malam... nasi impit mini segera, aku dah rebus siap2 malam sebelumnya... pagi just buah kuah n sambal... semalam nampak telur puyuh... ambik 2 bekas... so, rini makan lontong ngan sambal telur puyuh... pada aku, lontong takder sambal memang tak lengkap... macam biasa, sayur mayur n isi kuah dia pun, letak aper yg ader jerla kan... resipi aku tempek sekali lagi yer kat sini...

Lontong...


Bahan-bahan...

  • Bahan kisar:
  • 1/2 labu bawang besar saiz sedang
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia
  • 2 sudu udang kering
  • Sayur potong kecil:
  • 5 btg kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1/4 biji bunga kobis saiz sedang
  • 1 biji sengkuang saiz comel
  • 2 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
  • 3 keping tempe - dipotong dan digoreng
  • secekak su'un - direndam
  • 1 keping tahu kering (fucuk) - direndam
  • lada merah - dipotong serong
  • 2 btg serai - dititik
  • 1/2 inci lengkuas - diketuk
  • udang hidup yg dikupas kulit
  • 1 ltr santan atau secukupnya
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa & 1 kiub pati ikan bilis
  • minyak utk menumis
  • Nasi impit secukup rase
  • Eksesori- Telur rebus ngan sambal ikan bilis/ sambal kacang/ sambal apa2 ajer...

Cara-cara...

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi. Masukkan plak udang dan kacau sehingga udang kemerahan...
  2. Masukkan santan, lengkuas dan masak hingga mendidih...
  3. Masukkan sayur dan tambah air secukupnya.. agak2 ler kepekatan kuah dia...
  4. Tambah garam dan kiub pati ikan bilis secukup rasa dan masak lagi hingga dan sayur empuk...
  5. Bila kuah dah menggelegak baru masukkan suun, tempe n tauhu... tutup api...
  6. Siap tuk dimakan ngan nasi impit dan eksesorinya...
Kat Lulu skang tgh ader pesta mangga... segala mcam jenis mangga ... entah berapa puluh spesis n macam negara.... mula2 ingat nak beli gak... last2 macam nak termuntah n fenin sebab taktau nak beli mangga spesis mana... banyak sangat... pastu ternampak plak cherry from lubnan nie... nampak cam segar lagi... aritu masa balik cuti Msia kat Bahau, Apiz anak Makcik Shimah yg study kat Sydney ader bagi sebekas ... sekotak besar dia bawak balik sebab masa cuti summer dia wat part time kat ladang cherry tue... memang sedap n manis bangat... yang aku beli cherry lubnan ni kurang sket manis dia... masam2 manis... tapi aku n Irdina suke... Mr I n Irfan memang tak suka asam2 nie... aku ngan Irdina jer layan... hehehe... diaorang makan epal ngan pear udahler... cherry biar aku ngan kakak makan... ngeh3...


Esok nak masak aper plak? malas tul nak pikir... sok Mr I kena masuk kijer... tinggal ler kami anak beranak jer guling2 kat umah... huhuhu... Sekian, wassalam...

Tuesday, June 02, 2009

Kerabu Pegaga, Sambal Goreng Tauhu n Kembung Masak Lemak Cili Api...

Salam...
Salam ari selasa part2... ngeh3... dari semalam teringat nak wat kerabu pegaga nie... aritu pi beli kat al bahah nun... tapi takkan nak gu kan ngan teriyaki tu kan... cam tak masuk jer... so, wat ler rini... masak plak kembung masak lemak cili api... lama gak tak makan masak lomak cili api nie... mula2 ingat nak masak lemak cili api ayam... tapi semalam baru pas makan ayam... teringat plak cik mbong dlam esbok yang dah kejung tue... maka digulaikan ler rini... kalau ader masak lemak, musti aku nak lawankan ngan sambal... so rini, wat sambal goreng tauhu berkacang... untuk sambal goreng tu, kat bawah ni aku letak bahan2 dia... kuantiti agak2 sendiri la yer...

Kerabu Pegaga apa yang ader... kalo ader kelapa parut lagi sodap nie... takder, so tak letak ler...


Kembung Masak Lemak Cili Api...


Sambal Goreng Tauhu...


Bahan2...
  • 6-7 tangkai cili kering (nak pedas boleh tambah ikut suke) *
  • 1 biji bawang besar saiz sedang*
  • 2-3 ulas bawang putih*
  • 2 sudu besar udang kering*
  • Tauhu dipotong kiub - digoreng dengan kunyit n garam terlebih dahulu (Ketepikan)
  • Kacang tanah yang telah digoreng- dikisar kasar
  • Garam n gula secukup rasa
  • 1 sudu teh kicap pekat
  • Sedikit air asam jawa/1 keping asam keping
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara2...
1. Kisar bahan bertanda * ...
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar * hingga naik bau dan naik minyak..
3. Masukkan garam, gula, kicap n asam secukup rasa... Kalau kering sangat boleh tambah air sikit...
4. Masukkan kacang tanah... kacau rata....
5. Masukkan pula tauhu yang digoreng tadi... kacau sehingga sebati... tutup api... siapp...

*aku rase cam nak makan kentang gak... so, aku campor jer kentang yang dah digoreng bersama2 ngan tauhu tu sekali... belasah jerla labu...

Selamat makan2... Sekian, Wassalam...