Pages

Wednesday, September 30, 2009

Ole2 from Wawa n New Toys....

Salam...
Pagi2 ni, Ita msg sebab ader posto2 from Wawa yg baru balik cuti from Msia... macam2 ader... tq yer Wawa... segala spesis daun tuk masak2... kuih raya n baulu... yg plg tak sangka tu, lemang n ketupat palas pon ader... mekasih bebanyak yer dik... hehhee... nanti Yusmin cuti, ajak dia mai umah... kite beraya plak... :)

Segala spesis daun plus munge kantan...


Kuih raye pon ader... sume feberet... tart gulung n semperit...


Kuih bakar n semperit panjang... ye ke semperit Wa? kak ayu main agak jer tue... ekkek...


Ketupat palas n lomang... huhuu... i likeee....


Okey, dah tau ke kisah new toys tue? ehehhe... kisah new toys ni bukan apa pon... alhamdulillah... aku dah dapat new dslr... gara2 digi cam lame dah mengong... ni la boipren baru aku... Mr Canon Eos500d... ni la die... gambo tak clear sgt sebab gune hp jer... Sony tu dah taknak nyale langsung... merajuk agaknye...


Yoyo aaajer kan beli dslr... nak gune pon tak reti... ekkeke... ni pon baru belajar setting sket2 n study manual book... segala mcm button yg ada pon lom reti sgt nak gune... hehhe... takperla kan... benda dah kat tangan, pelan2 la belajo... try n error... belom ape2 dah citer2 nak beli 2-3 jenis lense instead of kit lense yg ader nie... ahaks... segala mcm benda pon tak berapa nak paham, sibuk nak beli lense baru... ekeke... balik cuti2 Msia nanti, insyaallah la nak gak pi beli... kat sini mahal sgt walaupun benda yg sama... even body wif kit lense model ni pon dah jauh beza dg rege kat Msia tue... taktau la apa bezanya... modelnya dah sama... tapi beza melampau2.... kenapa ekk?

Beli new toys ni gara2 Sony cybershot aku wat hal ler plak... masa pi raya umah kak Ina ritu, bile on n off jer dia vibrate... lame plak tu... mau seminit dua, tak on2 lagi... kena ketuk2 n gegarkan2 sket dulu baru nak on... tu yg mcm wat meronta2 jer nak beli dslr baru... kalo tau nak rosak, baik beli awal2 sblum raye... sure gambo raye dah cun melecun... ekkeke...

Ni plak nasi ayam masak semalam... masak nasi plak... sebab leh lunch ngan Mr I... Mr I cuti mc 3 ari... sebab demam, alergik n infection tekak... wat blood test, X-ray n kena la 2 jab tuk alergi n demam... segala macam... ke demam sebab kena beli dslr baru? ekekke... :) arini dah ok sket, masuk kejer balik... kompom kejer bertimbun tu...

So, tu jer entry berderet rini... sape nak makan kuih raye amik yer... jgn segan2... kalo dah makan, sile sapu serdak2 yg sepah2 tu yer... nak tapau pon boleh... ekekke... sekian, wassalam...

Hari2 berikutnya Syawal 1430H...

Salam...
Sambungan entry tuk rini... kisah makan2 n ziarah umah kawan2... 2nd day raye pi umah Ita... pes day tak sempat nak pi walaupun umah Ita kat atas jer pon... Iwan kejer malam masa raya tu... time petang tak sempat nak pegi... pergi la keesokan arinya... kebetulan Zaki n Kak Shai ajak mai umah... sebelum pi umah Zaki, pi umah Ita n Iwan dulu... Sedap makan laksa kat umah ita... tq ita... dah puas makan berlemak2 n bersantan, pekena laksa, mmg la sgt shedappp... kanak2 ni main, takmo balik dah... hehhee...

Gambo ni amik kat fb ita n edit... aku tak amik gambo pon... ekekke..


Pastu, pi plak umah Kak Shai n Zaki... depa pon dah nak back for good... tunggu urusan Zaki siap... makan2 kat umah Kak Shai n Zaki, ader soto la plak... mmg lengkap makan2 raye aku thn nie... sume ader... hehhe... Ros pon bawak turun nasi briyani n kudap2 dari umah dia... mmg aku makan jer... lupe jap diet seminggu nie... berat naik la dekat 2 kg sepanjang makan2 raye nie... tapi aku tak kisah pon sgt sebab puas sgt makan... pasni leh diet dengan tenang... ekekke...

Tgkla, makcik2 ni sembang... tak nampak ghupe cam raye pon sebab stok baju raye abiss... ni Irdina or Irfan la amik gambo nie...


Ni plak Irfan yg amik... dia cantas kepala syed sebab nak amik gambo syed Jr aka Syed Ali... hehhe...
Muke Rose wife Syed ni pon Irfan amik... bukan setakat muke... kaki si Rose pon dia snap mula2 tue... ekeke... silau la kat belakang tu... santekk kan owg nyer.... :)

Pastu weekend lepas ari Jumaat Kak Zarinah n Tn Zaid kat Jabriya wat gak open house... sib baik Kak Ina jemput awal n buat ari Jumaat... sebab kalo ari Sabtu, Mr I kejer... takleh la nak dtg... ader yg sempat kitaorg ziarah... ader gak yg terkucil... bukan sengaja... tak sengaja... umah kak Anis kat Jabriya tak dapat nak pergi sebab malam pes raya tu, pas maghrib jer aku dah terbungkang... penat masak... ekekke... umah kat Mala plak, sebab ita msg ptg tu aku lambat baca... dah malam baru bace... hp aku tu mmg jadi bahan mainan kanak2 nie... kalo nak pi siang pon my laling dah start kejer pon raya ke-3 tue... takder rezeki nak pi... lain kali kalo jemput lagi, insyaallah akan diusahakan tuk pergi... mahap yer akak2...


Irfan n Irdina kat umah Kak Ina... sonok bgt diaorang ni nengok umah Kak Ina yg cantik itew...


Makanan yg sangat la banyak n sume sedap2... satay, rojak buah, mee kari, nasi impit, kuah kacang, rendang, nasi tomato... mmg aku makan tak toleh belakang... hehehe... kalo aku yg masak byk cenggini, mau 3 hari 3 malam terbungkang pastu... penat tak ilang...


Kak Ina aka tuan umah n Me...


Antara tetamu2 yg awal wif tuan umah ... Kak Yati, Kak Elly n me wif Kak Ina...


Makan, jgn tak makan... ni yg ke berapa round entah... hehehe...


Tu, kisah open house n aidilfitri 09 1430H ... pasni, kalo ada pi ziarah agi aku masuk entry kemudianlah yer... ok gak kan raye kat sini... ader gakler suasana walaupun tak sama ngan bumi Msia tercinta... tapi feel tu tetap dirasai... alhamdulillah, aku takderla teriyak ker meleleh air mata raya thn ni sebab tak dapat raya kat Msia... tapi ader la sebak sket gitu... ni la my pes time kan... thn depan taktau ler rezeki cemana pulak... Mr I, dia lepak jer... dia dah biasa pon since study pon mmg kat luar Msia... raya aidiladha ni, insyaallah tak balik la pon... sebab we all plan nak balik cuti either in Dis or early Jan... Insyaallah... tgk schedule kejer n skul kanak2 ni dulu...

Tu jerla tuk entry ni... nanti entry ole2 Msia from Wawa n my new toys kan menyusul... apa ekk? sape dah tau, dok diam2 yer... hehhee... nak pakai pon tak berapa nak reti agi... ekekke... sekian, wassalam...

1 Syawal 1430H ...

Salam...
Selamat ari raye buat semua... dah berserabut umah nie sebab takder mood nak tebas2 lalang n sapu sawang... Ngee... bukan sebab raya mood... sebab memang takder mood nak bersiaran... ekekke... sebelum Mr Mood makin menghilang n teruk, baik la masuk entry sket2... nak warming up dulu...

Ni kisah raye part 1 yer... nak kate tak best sgt raya kat sini, best la jugak... not bad... cume kemeriahan suasana bersama keluarga n saudara mara terchenta serta sahabat handai kt tanahair tu takder la kan... tapi pagi2 raya, dah skype dah ngan PIL kat Kelana Jaya... ngan my family kat Bahau tak sempat sebab masa nak on9 tu, rupe2nya diaorang dah on the way balik Tepeng... tapi masa diaorang kat umah tok kat Tepeng, Ainn sempat gak skype ngan aku... dapat la jugak borak ngan Tok, Mak ngah sefamily, Ateh n Yasmin, Maklang sefamily... ngan sweetie siti aka Kak Tie mak buyung, my kezen tak sempat nak nampak muke... sebab derang dah balik umah yang tak baper nak jauh pon ngan umah tok tue... :)

Pagi2 raye pas siap2, kitaorg gerak ler pi embassy... tuk semayang raye n jamuan raye... makanan mmg byk...yg pot luck pon dah sekian banyak... tapi aku rase makan2 masa merdeka tu lagi sedap kot kat anak tekak aku nie... hehhee... macam2 ader... ketupat palas n rendang pon ader gak... jgn tak caye... hehhe... bab makan2 mmg la tak jauh beza... macam makan raya kat Msia jer pon rasenya... open house pon ader sepanjang Syawal ni...

So, ni la serba sedikit gambo2 1 syawal... gambo2 yg makan2 n ziarah ari2 seterusnya next entry la yer... gambo pon banyak yg tak sempat amik... masa kawan2 dtg umah pon lupe nak amik... sibuk sgt dok borak2... selalu camtu tau... mencii... huhuu... takderla wat open house pon... jemput2 biasa jerla... sape nak dtg, dtg jerla bebila pon... cume ari first raya tu masak lebih sketla kan... masak pon takder apa sgt... biasa jerla... nasi impit, pulut kuning, rendang ayam, kuah kacang n mee kari tak cukup sifat... tu jer la... kek ceklat lembab n kuih2 raye tu jerla... ape yg ader la kan...

Hadirin mula membanjiri pas solat adidilfitri...


Meja2 kroni...


Kueh raye kat umah...


Kuih raye last menet... denmark kukis n almond london...


Pagi raya sekeluarga sebelum gerak pi embassy...


Masa 1 Syawal tu, yg dtg raye umah, family Zaki n Shaidatul... Kak Shai baru sampai dari Msia sebab Zaki tak sempat balik Raya... Syed n Ros serta Syed junior (Syed Ali) pon dtg sekali... Rose kate aku dah kuwus... dah santekk dah... ekekke... ade2 jer Rose tue... lama tak jumpa Rose nie... sebab tu agaknya dia rase camtu... hehhee... En Azmil aka boss Mr I n Kak Ana sefamily pon dtg jengah petang tu pas Zuhur... Iwan n Ita sefamily, haruss la dtg kann... Hazeem n En Raja (bos jugak) pon dtg... En Raja datang solo sebab Kak Imah tak sedap badan... terima kasihla atas kunjungan yer... mahapler kalo layanan n makan2 kurang memuaskan... aku mmg tak gheti sgt masak2 nie... makan2 sefamily bolehla buat... nak jamu owg makan, mmg la tak reti nak bajet...

Sekian, entry 1 syawal... Ma' salama... Wassalam...

Monday, September 14, 2009

Irfan go to School...

Salam...
Aritu cakap dah taknak masuk entry kan... tapi ni entry khas buat suku sakat kat kg... cucu busuk nenek PJ, atuk, nenek Bahau n tokwan dah pi sekolah... Ngeee... dia nak pi sekolah, ummie dia yg kecut perut ... ekekeke...

Masa nak masuk sekolah, ader thermal screening cam kat epot tue... mmg sume student n pelawat kena screen dulu... sek ni mmg canggih giler... siap bagi mask kalo nak masuk sekolah tu... sebab musim summer break baru lepas kan... takut kang ada yg baru balik bercuti mana2, bawak pulak penyakit pi sekolah... sape yg tak lepas screening tu, kena balik la... takyah pi sekolah... cuti sampai dah sihat... kalo kanak2 rendah yg tak sampai ketinggian nak screening tu, school nurse dia akan amik temperature kat telinga dulu... huhuu... mmg bagusla effort skul ni kan tuk cegah...

Aku benonya, risau sket ngan adik nie... dia ni len sket... manja tak bertempat... bukan selamba cam kakak dia... kang dia nangis tak hengat dunia kan ke naya... tak pasal2 semput lak kang... huhhuu... takut kang dia tak paham apa cikgu dia soh buat apa pon satu hal... puas ngajo ayat pendek2... ayat yg paling pentinggggg... teacher, i want to go to toilett... hahhaa... kalo lupe yg ini, mmg naya... kang terkucil lak dlm kelas, haruuu... siap aku boh seluar spare lagi dlm beg... kot2 emergency... wakakaka...

Tapi, alhamdulillah... dia ok jer pi sekolah... pas register n cek nak masuk kelas mane, dia menonong jer jalan... mcm tau jer nak tuju ke mana... hhuhuu... pastu, masuk jer kelas terus cikgu dia sambut... ckp ummie n abah nak balik pon dia ok jer... mane tak, dlm kelas tu mcm2 ader... mainan lego n segala mcm... tu yg dia tak heran tu ngan ummie n abah dia...

Mr I pon dah bgtau cikgu dia... yg adik ni kurang sket faham BI... mtk tlg remind dia kalo2 dia nak pi toilet... n pesan gak kalo papehal dia nangis n cikgu tak paham ke, pi panggil akak dia... ekekke... kebetulan plak, kelas akak dia pon sebelah kelas dia jer... harap2, pandai2 la akak dia tlg2 tgk2kan adik dia tue... :)

Tengah tunggu bas sekolah... 1st day...


Mula2 masuk kelas... cikgu ajak letak beg...


Explore dlm kelas... ummie dok skodeng pon dia tak perasan dah... dah tak pandang pon ummie die...


Memang pas anta n pesan apa yg patut kat cikgu dia ... salam2, terus jer tinggal dia... alhamdulillah dia ok jer... masuk kelas Reception H ... H tu nama cikgu dia... sini, nama kelas ikut pangkal nama keluarga cikgu dia... Ms Hapeshie (bukan hampehsi okey) hehhe... tapi panggil cikgu dia Ms Penny (taktau eja cemana, ni sebutan dia jerla) ...

Masa balik, boleh ambik balik awal sejam... biasa balik kul 1... ni balik kul 12 jer... sebab baru first day... masa balik tu, dia baru nak main kat playground, abah dia dah jemput... moncong ajer... huhhuu... mula2 ckp letih pg sekolah... taknak pegi dah... tapi bile dia ingat nak main n naik bas, nak pergi sekolah banyak2 la pulak... ekekke... so, rini dia dah pergi sekolah cam biasa la kan...

Ni muka nak pi sekolah pagi nie... :)

Sekianlah entry khas arini... khas untuk kaum keluarga n sahabat handai yg rindukan anakanda ku berdua nie... sekian, wassalam...

Gantung kad second n third round...

Salam...
Salam ari Selasa... rini ada masa sket... cepat2 pi ajak unta ronda2 kutip kad yg tertinggal tue... kalo pasni ader agi, tunggu next trip wokeh...

From Kak Moi, Dubai...


From Kak Ieda n Zubir...


From Kak As NZ...


From Kak Ina KL...


From Kak Hana Kanazawa, Japan...


From Kak Fiza Nordin...


From Kak Ton...


From Dr Inahar...


From Soda Hikari...


From Seri Nadhirah...


Tenkiu semua atas tanda ingatan... lebiu all... Selamat ari raye... sekian, wassalam...

Saturday, September 12, 2009

Majlis Iftar di Embassy of Malaysia@ Kuwait...

Salam...
As promised, ni entry majlis iftar kat embassy yang kami pergi semalam... kiranya ni kali yg ke-3 la... yg first merdeka day... 2nd nyer, last Friday... pastu semalam... next minggu depan la... pastu majlis raya plak... sempena Ramadhan, majlis Iftar n terawih ni mmg buat every week...

Tang makan2 tu, pakat2 la ngan geng2 mana2 tuk masak sorang sket... sape yg dtg nak bawak pot luck pon amatlah dialu-alukan... so, last week Kak Adida ade msg aku... tanye nak joint tak wat amal jariah tuk majlis Iftar semalam... ketua chef minggu ni Kak Elee (ni otai Kuwait nie :) ) n Kak Anis... pastu Kak Adida pon nak joint... n ajak aku sekali... so, minggu ni mmg takder plan apa2 pon... why not kan?

Kak Elee dah bagi la draf menu minggu nie... banyak you... ghajinnye akak2 ni masak... huhuhuu... aku tambah la apa2 menu yg aku nak buat selain dr yg dah ada tu kan...

Aku wat sket dadih... psttt, nak bgtau rahsia... dadih ni ready made tau... boh air, gula, susu N masak... tutup api n campo mix dia n kacau... siapp...

Aku wat menu yg paling senang la kan... ekkee... ayam goreng... sebab takder lagi dlm menu tu... ayam goreng berempah serai tu jer la... kuantiti dlm 50 owg makan... aku buat dlm 60-70 ketul camtula... gambo ni, yg belen tinggal kat umah... yg dibawak tu lupe nak snap... aku mane biasa masak banyak2 ni kan... taktau ape rasa... hukhukhuk... jgn ada yg sakit perut dek ayam aku nie udah...

Makanan mmg byk... tapi alhamdulillah takderla sampai membazir... sedang2 elok jer... pas tapau2 sume, rasanye clear la makanan tu... ni aku listkan menu mkn2 semalam.. dah mcm pasar ramadhan Kuwait pon ader... ekekke...

Main course: Bihun goreng, Nasi putih, gulai lemak cili api rebung, gulai darat ikan masin, tomyam, ikan masak cuka, udang goreng, sayur campur, sambal goreng suun, ayam goreng berempah, ulam2 , sambal belacan dll...

Kuih muih n pencuci mulut: Keropok lekor, kuih kasturi, kuih lapis, kuih ketayap, kek pisang, karipap, bingka ubi kayu, bubur kacang, pengat pisang, kuih sagu, donut, cekodok pisang, dadih, buah tembikai, buah pear, dll...

Banyak tak? hehhee... kalo tak dek sabo mmg abih sume aku rase... kena kontrol beb... aku makan kuih2 jer sket n dua suap pengat pisang... pastu nasi, suapkan Irdina jer... aku just cubit2 lauk... tak makan pon... huhuu... takut aku, berat naik 1-2 kg... serikk... makan ni pon taktau naik baper kg... lom timbanag lagi rini... huhuuu... jom layan gambo...

Kuih muih yg banyak... Kak Elee n anak2 daranya yg plg byk wat kuih...
kuih raya pon ader :) ...


Orang kuat dapo... Kak Anis, Kak Elee n Kak Adida...


Antara yg aku ngappp... shedapp...

Kanak2 interprem... arini sedondon nga abah diaorang plak... aku pakai abaya semalam...


Hadirin hadirat sekalian... :) Dato' pon ader...

Kak Yati, Azlina ( n baby yg peramah itu) n Dr Saadiah (OBG)

Meriahh gak la dlm kesederhanaan... program cam biasa la kan... pas berbuka, makan ringan... solat maghrib dulu... pastu baru makan nasik... then solat isya' n terawih n moreh... pas moreh leh tapau... ekekke... aku tapau gak sket2... sahur takyah masak dah kan... kuih muih masuk esbok, rini leh makan tuk berbuka... mmg dasar pemalas aku ni... hehhe...

Minggu depan insyaallah masa jamuan raya akan turun ke sana lagi... nak raya ngan sapa lagi kann? hukhukhuk... tapi dah tak kisah dah kot... lepak jer rasa... sebab mind tu dah ready lama dah... ekekeke... akak2 ni pon ramai gak yg tak balik... so, takderla sunyi sgt... :)

Nilah entry last sebelum Syawal okey... kad2 berikutnya, akan dibawak ke entry lepas raya kot... kecuali ader kesempatan, insyaallah aku akan masukkan la entry tu awal sket... tapi tak janji la yer... sebab mengenangkan urusan umah tangga berderet tue... kalo ada masa, aku akan jenjalan la ronda2 umah kawan2... kalo tak, kat sini jerla sekali lagi aku nak ucapkan SALAM AIDILFITRI buat semua... moga gembira di hari yang berbahagia tu nanti... Insyaallah kalo panjang umur n diberi kesempatan, akan bersiaran dan jumpa lagi lepas cuti2 Aidilfitri di Kuwait nie... sekian, wassalam...

Bawak Unta pi angkut kad... Tenkiu Semua...

Salam...
Selamat ari Sabtu... arini pusing2 nek unta pi angkut kad yang kawan2 kirim... sian unta tu dah mengah2... hehhee... terima kasih banyak2 sebab ingatkan kite yg kat sini... dan terima kasih daun keladi... sok2, nanti2, jgn la segan2 n serik nak bagi lagi... :)

From Jiya...

From Deeja Tepeng...

From Kak Zai KL...

From Lyana...

From Kak Intan...


From Love...

From Kak Maz Bahrain...

From Ika Bangkok...

From Pn Iena...

Sekali lagi atas tanda ingatan semua... sape yg blum angkut lagi kad kite, jgn lupe angkut yer... tq... sape yg bagi kad kat kite lagi pasni, nanti kita angkut 2nd round yer... tq... sekian, wassalam...