Pages

Sunday, October 18, 2009

Kek Kastard Pandan...

Salam...
Selamat ari Ahad second round... pagi ni, aku ada sedikit ghajin nak membaking... teringin nak makan kek pandan... resipi ni dah dlm list kemain lama... rini baru sempat nak cube... pagi2 agi pas kanak2 ni pi skul aku dah start godek2 kat dapo... buat kek span pandan tu dulu... siap bako kek, aku kuar cuci mata n beli brg dapo... sejak dua menjak Mr I kejer non stop ni, aku kena la kuar sowang diri pas kanak2 pi skul... sebab time dia balik kejer, sure dah penatzz... dah ler dah baper minggu tak cuti2 kan...

Pusing2 Fahaheel jap... masuk kedai underground jap ... kedai2 kat sini memang banyak bawah tanah... masuk Al Manshar Mall jap... last destination baru pi TSC beli brg dapo... tapi kena jalan laju2 sebab takut tak sempat balik sblum Irfan balik skul... sempat gakler belek2 baju kat Dorothy Perkins... belek enbeg Prada n Gucci kat Villa Moda (usha jerla kan... tapi ader sebijik Prada n Gucci yg cunnn... cuci mate jerla) ... sambar minyak wangi arabian kat Fodari Perfumes...

Keyy, sambung balik kisah wat kek... kek span pandan dah siap... pastu cam berkira2 either nak wat kek span gitu jer ker... or nak kastardkan... bahan2 nak kastardkan memang ada... tapi rajin ke idak... last2 kastardkan jugak... sebab kek daku kempisssssssss lepas kuar oven... ahaks... kecut n kedut jer atas dia... huduh... tak tahan aku nengok... last2 aku kastardkan jugak... ekekek...

Resipi dua2 ni dari myR... dua2 resipi oleh Sweet4ever ... sedap sehh kek dia... kalo takder kastard pon sedap... boh kastard pon sedap... terpulang citarasa sendiri la kan... tq yer Sweet for sharing this recipes... aku CnP kat sini la yer... mintak halal yer sweet...


Kek Span Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram ( aku just pakai tepung gandum yg diayak 3-4 kali)
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML ( just pakai air plus 1/2 sudu teh esen pandan)
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau ( aku pakai pandan emulco)

Cara-cara

  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
  6. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas...

Ni plak resipi tuk kastardnya...


Kek Kastard Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 1 biji kek span pandan
  • Bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML ( pakai air plus esen pandan)
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  • Bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85 gram ( aku pakai kaler kuning sbb takder yg ijau)
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh ( pakai pandan emulco)
  • secubit garam
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara...

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
  10. Tepong hoen kwee jenama Mas Ajoe. ( aku pakai cap nona )
Sape minat rase pandan, silalah cuba... sgt sedap n memuaskan hati... cam aku cakap... with or without kastard, dua2 sgt shedappp... jemput la makan yer... jgn malu2... jgn wat sepah udah... makcik malas nak ngemas... hehehe... sekian, wassalam...

Creamy Garlic Butter Lobster n Soto Manjung ...

Salam...
Salam ari Ahad... another new week begin... tapi, tahap kemalasan tak hilang2 lagi nie... apo nak jadi ontahh... terus ajerla ke citer masak2... citer2 lain takder yg luar biasa...

Lobster ni dah bertapa dlm gua batu tu ntah baper lame ntah... yerla, umah ni bukan ari2 makan nasi kan... kdg2, bila time nak makan nasi, terasa nak makan lauk lain pulak... disebabkan Mr I dah request nak makan tomyam n telur dadar, so aku tambah agi satu lauk... lobster nie... kalo tak, taktau bile kurun baru nak masak lobster ni... masa beli tak nyempat2... nak masak asyik KIV jer... huhuu... sbb dulu, jrg jumpa... kali ni, sokmo plak ada kat spemarket tu... agaknya musim kot...

Kali ni masak, togelkan siap2 cengkerang dia... senang laling aku tu nak makan... kalo takpon kang, gefren mithali ni jugak yg akan tolong kopekkan tuk boipren dia tu... biar susah2 kopek dahulu... senang2 makan kemudian... ahakss... aku penah makan masakan2 ala2 camni kat Teluk Batik nun... tapi aritu kitaorang makan udang beso tu... ni resipi aku godek2 sendiri n agak2 jerla... bolehla edit ikut anak tekak n citarasa sendiri yer... :)


Bahan-bahan...

  • Isi Lobster secukupnya (lobster direbus dengan seulas bawang putih, 1 sudu butter n garam - di ambil isinya)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 2 biji cili padi ( diketuk)
  • 1 tangkai daun kari
  • 50 ml susu segar / cair
  • 2 sudu besar butter
  • Serbuk lada hitam, garam dan gula (jika suka) secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit untuk menambah warna
  • Sedikit air jika perlu

Cara-cara...

  1. Cairkan dan panaskan butter dalam kuali... tumiskan bawang putih dan cili padi sehingga naik bau...
  2. Masukkan susu dan serbuk kunyit... kacau rata... masak sehingga kuah agak pekat... jika terlalu pekat boleh ditambah air...
  3. Masukkan isi lobster... masukkan daun kari dan kacau rata...
  4. Kemudian, perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan gula secukup rasa... Gaul rata... Tutup api... Siappp...
Sedap gak kalo ganti ngan udang... tapi udang tu, takyah le rebus lak kan... masuk sekali harung jer... hehhe...

Pastu soto ni wat bile ntah... soto ni, kalo my mum biasa wat yang lebur terus jer... takyah tumis... aku ni wat ikut dan jerla... kadang2 aku lebur, kadang2 aku tumis cam wat sup ayam biasa tu... bawang merah, bawang putih, halia n buah pelaga... pastu masukkan rempah sup n tumis sampai naik minyak n so on... kali ni, tang rempah tu aku guna dua jenis rempah... rempah sup ngan rempah kurma... sebab soto yang aku makan kat Manjung tu, memang ada bau2 ala2 rempah kurma sket... so, aku agak2 jerla... cuba jer... masukan gak serbuk lada hitam sket... rasa dia? ahaksss... bolehla... aku ni, asalkan sup jer sume jalan... cukup asam garam gula dia, sedap la bagi aku...originality nyer? ehehhee taktau la kan... sebab aku jumpa resipi soto ni segala jenis n macam... taktau yang mana satu... last2 aku masak yg mana aku sempat la kan... dah pekena ngan sambal kicap berapi n eksesori kompom sodapp... ekekke...



Donut ni lak wat petang semalam... wat minum petang... Dinner semalam just goreng bihun jer... pastu goreng sket agi begedel belen yg belum goreng lagi...



Tu jerla cite makan2 terakru tuk beberapa hari... sekian, wassalam...

Wednesday, October 07, 2009

Chocolate Chip Almond Orange Cake...

Salam...
Selamat malam Rabu... amik you, panjang berjela tajuk kek I ... ahahhaa... dah tak buleh bagi pendek lagi dah... huhuhu... dah lame tak mem'baking'...rini ada sedikit rajin tuk godek2 kat opis tu... Semalam masa Mr I balik kejer... dia bgtau yang ada sowang kwn opis dia tanya, bila lagi dia nak bawak kek pi opis... huhuhu... mamat ni bukan Malaysian pon... dia kate dia memang suka kek...

Actually, memang aku dah lama nak cuba resipi kek yg 'bersusun' dlm buku resipi yg aku beli tu... tapi kang owg umah ni bukan makan sgt... aku pon just nak makan sepotong dua jer... kadang2 pas bagi Ita n wat bento kanak2 ni pon lom tentu abis.. tu yg kdg2 malas tu... tapi disebabkan ada owg nak makan, cun gak tu... boleh gak aku men'try' resipi baru... ni kira eksperimen la ni... kalo jadik, ada la rezeki diaorang... kalo tak, nanti cuba lain... hehhee...

Resipi asalnya Almond Orange Suji Cake ... tapi aku godek2 jadi seperti nama di atas... ehehhe... suji ader, tapi cannot imagine rase dia... sebab ada suji tu, takut tak terkenan dek lidah n tekak... tapi tang almond n orange tu, aku cam suke... tapi rasa nak mkn gak yang ader ceklat2 sket... tu yg letak sekali ceklat cip tu... hehehe... tapi sukatan sume aku ikut yg asal ler... jus oren jer aku tambah sket lagi... resipi later la yer... sebab lom sempat nak taip... tapi if anyone yg interested to try, just let me know... i'll post the recipe ASAP...

Ni la hasilnya...


Rasa dia sedap gak... bagi aku la... sebab dia ader rase badam tu... bila kunyah tu terasa kasar kacang2 sket... of course la ader rase oren kan plus ceklat cip tu kan... sebab tu tekstur kek dia cam berbiji2 sket la... tak mulus sgt... sebab adunan tu pakai badam yg dikisar hingga hancur sampai jadi serbuk, plus ngan tepung... tapi i like the taste sebab tak manis sangat... bila time tergigit sekali ngan ceklat cip tu, baru rase manis coklat tue...


For dinner, just wat bihun sup (Ayam) ... lunch, kanak2 makan nasi sup... me just ratah2 leftover ikan 3 rasa semalam... esok, i dah tau nak masak aper... hehhe... tq kepada sumber2 inspirasiku... harap2 menjadi la program... :)


O.klah, nak gerak dulu... mata sudah mau tutup... kalo lambat nanti, sampai ke subuh payah nak lelap... Ma'salama... sekian, wassalam...

Tuesday, October 06, 2009

Seafood Theme...

Salam...
Arini masak nasi la plak... semalam dah masak mee hailam, yg benonya spaghetti hailam... ekekke... mee kuning mmg aku tak pernah try lagi buat... bahan2 n alatan takder... later la yer... hhehee... tapi mee ke, spaghetti ke, pasta ke, bihun ke, sume kemain laju owg umah ni makan...

Rini aku masuk opis awal sket... sebab pastu nak lipat kain... pastu nak skype ngan Mama pas Mama balik jogging ngan Ainn ... setel awal2, ptg leh santai2... pas siap masak2 tu, sempat gakler mengelim karipap... inti dah buat semalam... rini just wat kulit n mengelim jerla... wat minum petang n bekfest plus bento for tomorrow... goreng sket tuk minum ptg, belen tu frozenkan jerla...

Teh tarik kurang manis wif karipap... jom minum... buih teh dah ilang ler... hehee...

Kalo nasi putih tu, Mr I takder hal la kan... kanak2 ni la payah sket... tapi nasi kaler2 boleh plak laju makan... sok2, kalo payah2 nanti, nasi putih pon aku kalerkan ala2 nasi minyak ujan panas tue... agaknya baru laju sket kot nak makan... tapi kdg2 my laling tu yg memang tak nak makan nasi... sebab, kat opis time lunch biasanya dah provide nasi... tu yang time dinner kdg2 nak tuko selera... menu rini tema seafood... ekekek... sape ada gout or high kolestrol, kena jeling ajer la... jgn tenung lama2... ehehe...

Udang n Sutun celup tepung...

Ikan 3 Rase n Seafood Tomyam... ikan ape ntah... ikan kat Msia pon aku tak lulus... ni plak, ikan kuwait yg semacam spesis n name nie... ehhe...

Petang tu masa skype, sempat skype kejap ajer... ader gangguan teknikal... laptop Ainn kena virus... adoiyai... sempat nampak muka kejap jer... sore ketaq2 n pastu bunyi bising cam short circuit tue... puas end call byk kali n redial... tapi still sama jer... huhhuu... pastu dah takleh on la plak... takperla, next time... sok lusa dah o.k leh on9 balik... tu jerla sambungan kisah rini.. kla, nak Zzzz... sok nak mula rutin harian awal pagi... Ilal Liqo' ... Sekian, wassalam...

Sunday, October 04, 2009

Bingka Roti Cinnamon...

Salam...
Marhaban... kenapa ntah sehari dua ni terasa teringin plak nak makan bingka roti... biasanya aku tak heran pon... beli sepotong dua pon tak penah... inikan lagi nak buat... ekekke... entah sebab apa ntah... kuih muih manis ni mmg aku kureng sketla... biasa yg pedas2 goreng2 jer aku suke.... tp serius cakapp, mmg aku biasa beli ajer... kalo buat pon kuih2 tertentu ajer... hehhee... tp sejak dok jejauh ni n ader masa banyak sket nak bertapa kat new opis tue, byk gak kuih muih yg aku tak pernah terlintas pon nak buat before this aku dah berjaya buat... walaupun kadang2 O.K... kdg2 K.O ... hehhee...

Tetiba aku teringat plak kat Kak Ina Maths, one of my besfren n kroni kat Manjung tue... teringat, ada sekali tu beria2 dia soh aku rasa bingka roti sedap yg dia beli.. hehhee... mmg la sedap... lemak manis gitu... manis dia pon ngam2 ajer... huhuu... masa dok godek2 tenet tu, dah terbayang dah rase bingka roti yg Kak Ina bagi tue... ekekke... dok godek2 sana sini, jumpa mcm2 plak resipi bingka roti... mcm2 spesis... yg biasa,, yg pandan.... yg aku try semalam, Cinnamon... tak pasal2 dah lari topik dah... dok terbayang bingka roti biasa, tapi dek sebab aku mmg suke bau cinnamon tu., dah tertukar tajuk.. hehhee... tapi next time nak gak buat yg versi biasa tue... huhuuhu...

Hasilnya, alhamdulillah... sedap... adunan sedang elok... tak lembik or keras sgt... tapi aku derhaka sketla... atas dia tu, aku tak letak bijan... just, bedak2kan ngan serbuk cinnamon tu sket jer... jgn banyak2, nanti bau kuat sgt n pahit... :)

Resipi aku amik kat MyR... by Azareena... tq yer Azareena... ni cnp ajerla... hehhe...

Bingka Roti Cinnamon...



Bahan-bahan...

  • Bahan A:
  • 1/2 cawan gula
  • 100ml air panas
  • Bahan B:
  • 3 keping roti slice (gardenia, etc)- daku guna 4 kpg
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 400ml susu segar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
  • sedikit gara
  • Bahan C (optional):
  • 3 sudu besar butter
  • bijan

Cara-Cara...

  1. Utk bahan A, masak gula menggunakan api perlahan sehingga cair & menjadi perang. Masukkan air panas & kacau sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.
  2. Utk Bahan B, masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender & blend hingga sebati.
  3. Campurkan bahan A ke dalam bahan B. Tuang adunan yg telah dicampur ke dalam periuk dan masak sebentar menggunakan api sederhana sehingga likat/pekat.
  4. Setelah likat, padamkan api dan gaulkan butter ke dalam adunan.
  5. Tuang adunan ke dlm loyang & taburkan sedikit bijan (optional). Bakar dlm oven 180C selama 30-40 minit.
Ni plak my lunch kelmarin... ciken curry wif sekeping roti... owg lain dlm umah ni mkn ngan nasi la kan...

Ni plak minum petang semalam... roti ni ader dua inti... satu sambal bilis... satu agi inti karipap tue...
Sekian, Illal Liqa' ... Ma' salama... Wassalam...