Pages

Thursday, December 31, 2009

Journey to Pahang nTerengganu ...

Salam...
Sambung entry cuti2 Msia... ni journey ke Pantai Timur lak... tapi tak timur mana la pon kan... sampai ke Kemaman jer... tak sempat la naik atas lagi... sebab cuti2 ni cuti2 family day belah Mr I ... benonya, cuti2 Cherating... tapi sambil tu singgah satu malam umah arwah tok ngan Mok Teh... diaorang dok together2 dulu... so, pas tok meninggal, Cu plak teman Mok Teh dok situ... jadiknya kalo balik kg, ader la Mok Teh n Cu sefamily... malam tu we all dinner pais tempoyak ikan patin... nama ni, K Mawar yg bgtau... kalo ikut aku, bedal jer nama ikan patin bako tempoyak... wakakak... makan jer tau... nama taktau... huhuh... lupe lak masa bako nak selimut ngan daun pisang... huuhuh... kalo letak, lagilah mahsyukk... ni pon makan dah tak toleh... sume2 gemor lauk nie... siap MIL aka Mak cakap, pasni ni kena la beli ikan sorang sekor... Azim ( adik bongsu Mr I) , Anna ( menantu no 3 mak) , Aku n Iqmal ( Anak no. 3 mak - hb Anna) ... sume gemor belake... ehehehehe... mmg shedappp gilerr... FIL aka owg Pahang pon tak makan Ikan Patin... kami anak menantu org Key El ni yg beria2... ( aku, Anna n Azim lahir Key El okey) ekekke... so, spare ikan tilapia tempoyak tuk abah... ehehe...

Pais tempoyak ikan patinn... sgtt lazatt...



Journey ke Cherating mula esok paginya... tapi kami lunch kat kenduri kawen umah Tok Cu ... sengalnya, aku takder baju kurung... bedal jer blouse labuh ngan slack kembang... Kak Ana lainlah, dia peknen kan... aku yg tk peknek ni, leh wat2 peknen plak ke? wakaka... hentam ajerla... gagagga... sampai Cherating dah petang... kami dok apartment la sbb ramai2 kan... kat Sanctuary Resort... tapi sorry to say, not recommended la... tak terurus...

Kenduri without baju kurung... ahakss...

Journey ke Cherating from Temerloh...

Sanctuary Resort Cherating...


Laut yg bergelora... bahayaa... jgn gatal2 nak pi mandi laut...


Rehat2 kejap, ptg tu kami minum ptg kat Kemaman... pekena Otak2, Kopok, Pais... nasib tak baik, sata dh abih... huhu... tapi nasib baik, terserempak Arash Mohd yg smart itew... mmg segak you... cam dlm drama... dia pon dok minum petang situ... tapi aku takderla pi amik gambo dia plak ngan dslr tu kan... kang dia ingat papparazi mana plak... takut aku... ehehe... beli gak sket kopok kering... :)

Mak, Kak Ana ( Wife abg Long) , Me , Azim (adik bongsu) n Anna ( Wife Iqmal) ... menantu pompuan mak sume name A... yg selalu konfiusnya Kak Ana n Anna la kan... ehehhe... dua2 bunyi sama jer...

Mangsa kerakusan si pemakan... otak2...


Pastu, gi plak ronda2 pekan Kemaman... Dinner pon kat Kemaman... pastu balik, bungkus2 hamper tuk lawan bowling esoknya... main bowling kat Kuantan n gi jengah umah Mak Ndak n Ami Tan kat Seri Mahkota...

Lawan bowling... ngeri tol... aku mmg tak reti giler main... tapi dah game last2 tu mcm ader improve sketla walaupun mmg cam hampeh kan... ehehe... Mr I pon, tak perfom... gaggaa... pemenangnya ialah Abang Long n Azim... ehehhee...


Pastu, pi umah Mak Ndak plak... surprise gak la... pekena persimmon aka pisang kaki... i likee... kena plak yg rangup2 tu... krup krap... yg dah lembut, aku tak suke sgt la... Petang pi ronda2 beli layang2 kat Teluk Cempedak (TC) ... rezeki kitaorang, sampai jer TC tak ujan... sempat la beli layang2 tue... tp mmg gelap jerla kan... cume tak hujan... tp mmg lembab la sbb mmg hujan jer whole day kat Kuantan tue... malam dinner kat Tg Lumpur... pekena seafood... wallaa... nyum nyum nyum... makan lagi... ahaks... dont spoilkan my holiday ok... jgn sebut2 bab diet yer... ahakss... balik sok, kompom stress sbb nk turunkan balik a lot of kg's... bukan few kg's tau... mencii you...

Pisang Kaki...

Dinner at Tg Lumpur...


Seharian habis di Kuantan... esoknya journey nak balik ke Bahau dah... pagi tu men layang2 jap n mandi pool before check out...





On the way, singgah jap umah Ina aka my best old fren masa ngaja kat IKIP dulu ... sbb dah lama dah janji ngan dia... ritu pon last year masa aku balik cuti Msia, dia dtg gak jenguh we all kat Bahau... masa borak2 ngan Ina, dia kata Sanctuary Resort tu haunted... hahhaa.... seram lak aku dengor... sib baik dah balik... gagaga... pastu, ingat nak singgah umah Yan also my old best fren masa ngajo kat MRSM Serting dulu... dia dh pindah ke MRSM Kuantan... tapi kanak2 ni dah ngamuk2 sbb dah tido dr Cherating, pastu kena kejut masa sampai umah Ina... pastu naik amuk tak tentu pasal la dibuatnya... aku lak rase nak naik hangin... huhuu... takder rezeki nak jumpa Yan... insyaallah, panjang umur jumpe la lagi yer Yan... mintak maaf sesangat... :(

Journey ke Pahang n Terengganu dah abishh... balik cuti jumpa my dear mama yg dah tak sabo2 nak jumpe we all... yerla, banyak hari landing bumi bertuah nie... tapi lom sampai jumpa dia lagi... eheheh... so, terus cuti kat Bahau ... pastu, balik semula ke KJ before fly balik ke Kuwait... dari Bahau, ader gakler pi cuti2 Msia... we all ke Cameron Highland... so continue later... :) sekian, wassalam...

Journey ke Utara...

Salam...
Selamat menyambut tahun baru... lama tul tak update... mmg sgt sibuk cuti2 Msia... kdg2 tak sibuk sgt pon... tapi buat2 sibuk jer... pas dok KJ few days, kami naik utara kejap... nak jengah tok... dok umah Mak ngah Selama satu malam... singgah Manjung satu malam... on the way balik KJ dari Manjung, singgah jap Sg. Besar umah Mak Long... lunch...

On the way ke Sg. Bakap... jengah tok yg pi mengaji pondok... kami sampai Selama Perak, lepak umah Mak Ngah... petang tu, Pak Ngah drivekan kitaorang pi sekolah pondok tok... takder rezeki nak jumpa Ateh, diaorang dah balik semula ke Penang... lepak kejap la kat pondok tok yg takderla macam pondok sgt pon... cam umah kecik jer :) ... pas solat maghrib, kami pon gerak balik ke Selama... singgah pi dinner kat kedai makan... Pak Ngah belanja...Pak Ngah asyik kena buli jer... ptg sampai tu, aku siap order cendol lagi... layankan jerla kerenah anak sedara tue nie... ehehhe...

On the way ke Sg. Bakap... Dina n Mak Ngah Yana... Mak Long aka mak buyung Sweetie siti takder... pi PJJ kat USM

Irfan n Mak Su Mimi...


Our lovely Tok Saadiah ... My dad's Mum...


At pondok sekolah pondok Tok kat Sg. Bakap...


Tok Ngah Karim yg melayan kerenah cucu2 sedara...


Esoknya, pagi2 kami gerak ke Manjung plak... nak tunggu Pak Tam sampai pon tak sempat... sebab we all ader hal gak kat Manjung petang tu... Pas breakfast terus gerak ke Manjung... on the way, singgah umah Pak Jang n Pak Lang kat Kg Jana, Kamunting... kat area umah lama we all la dulu before abah pindah N9 ... sampai Manjung pon dah tgh hari... check in hotel... pastu Mr I pi imigresen jap tuk renew passport... pastu, aku jengah kangkawan jap kat IKML ... Mr I n kanak2 tinggal la kat hotel... sempat la jumpa kroni2... tp kejap sgt pon... sebab pastu, Mr I nak kena amik balik passport yg dah siap... kejap jer siap... 2 jam dah setel... Mr I pi 3 pej imigresen kat area selangor ( S Alam, Subang, Putrajaya) sume tak sempat amik nombor pon... sangatt panjang... tgh2 beratur tu, nombor dah abis... huhhu... Malam dinner kat umah Wahidah n Zaidi... sgt sedapp makan nasi tumis n eksesori... i likee...

Baby Firzanah yg comey itew... gambar kakaknya si Auni tak boleh nak snap... sbb aktif sgt men lari2 n loncat2... :)


Pagi esoknya, pas kemas2 terus check out... tgk umah kejap n jumpa penyewa... pastu beli stok ikan bilis n kering kat Lumut... balik KJ... on the way, singgah Sg. Besar... kuarters polis sana... jumpa Sarjan Rosnayati aka Along (Maklong) n family... ehehe... siap dah order dah aku nk makan per tuk lunch... tq la along dok layan kerenah kitaorang... ehehe... sedap oo... ikan keli bako, ayam masak kicap, bayam masak air cicah sambal tempoyak... nyum nyum nyum...sampai KJ dah petang la... itu la journey ke northern... layan kucin kat umah Along...


Sampai KJ, esoknya journey ke Pantai Timur plak... cuti2 Cherating wif family belah Mr I... sambil tu, singgah semalam kat Temerloh... umah Arwah Tok ... tapi Mok Teh duduk sekali ngan Tok... arwah dah takder, Mok Teh n Cu ader... Kezen Mr I si Watie pon dok tak jauh dari situ... sempat la jugak jumpe... kirenya pi jengah family belah Mr I plak... :) nanti sambung lagi... Salam...

Wednesday, December 16, 2009

Holiday Malaysia ~ Sunway Lagoon...

Salam...
Kembali bersiaran... kejap jer ni... curi2 masa... dah nantuk... kisah surprise tuk my PIL n my dear mama... ehehhe... mmg derang terkuzat... adik2 we all dah tau... kami pakat2 la... Azim my SIL tak bgtau we all nk balik... dia just bgtau mak, kawan dia nak dtg umah... ehehhe... siap tanye mak nak masak pe tuk lunch... puas mak pujuk tanya sape nak dtg... ehehe... main teka teki lagi ngan mak... tapi mak teka sume tak betol... gaggaa... nakal sungguh anak2 mak... disebabkan we all sampai Jumaat tengah ari, so decide naik limo jer from KLIA to Kelana Jaya sebab adik pon nk pi solat Jumaat kan... lagipon nk wat surprise kan., hehhee.. sampai2 jer, kanak2 ni terus serbu la cari nenek ngan atuk nye... terkujut la nenek bile tetamu yg ditunggu2 ghupenya kitaorang... ahahha... sian nenek... :)

Mama pon taktau we all landing that day... aku pon tipon Ainn bgtau dah sampai KJ... Ainn la dok soh cakap ngan mama... ehehe... aku pon nyakat la mama... mama tanye, ni kat mana ni? ehehe... selamba jer aku jawab Kelana Jaya... wakaka... punyelah mama marah... bertuah nye anak, kate dia... dia dok tenung la kalendar dok ingat we all balik following week.. ehehhe... ampun yer mama n mak... actually, tiket we all pon last minute confirm... awal sehari sblum balik, baru dpt tau tarikh flight... patutnya minggu ni baru sampai Msia... tapi atas urusan kejer Mr I, we all kena balik awal... fortunately, mmg dah ready nk balik pon.. packing sume dah siap awal... :)

So, alhamdulillah sume dah selamat kan... sambung citer cuti2 Msia... first dah sampai tu, actually the last day tarikh we all boleh claim company nyer family day outing... this year, company buat kat Sunway Lagoon... n disebabkan dekat jer ngan umah PIL, Mr I request la jugak nak guna tiket tue... patutnya boleh overnight 2 malam... tapi sebab dah due date, sempat 1 malam jerla kat sana... plus tiket kami 4 beranak tuk entrance all park dlm tue... So ari sampai tu, pi kejap jerla umah PIL... dah ptg sket, we all cek in kat hotel... n overnight sana la semalam... pagi2 esoknya, Mr I pi jemput adik2 n anak sedara yg takder program masa tu, n nak joint masuk park... So, tiket tambahan tu jerla we all just tambah sendiri kan... seharian la kat park tu... dah kul 6 pm baru we all gerak balik ke umah PIL kat Kelana Jaya tu... layan jerla gambo2 nie yer...

Panorama by amatur... ahakss...


Dalam Wildlife park...

Family members...

Mal n his lovely wife, Anna ... Dzulhakimi ( anak abg Long)... Mr I n kids ... Me? tukang amik gambo la... malas nak main air... tgk2 jer... ehehe...
Dating...Pakwe sape la nie? ehehe....


Esoknya, we all tak ke mana pun... pusing2 Kelana Jaya jerla... uruskan apa2 yang patut... Senin, aku turun KL ngan Azim (SIL bongsu) , pi HQ MARA nak setelkan sambung cuti... sampai 2011... aku ingat diaorang lom proses lagi... sebab aku anto permohonan kat email jer... sebab pas apply tu derang senyap jer... rupanya2 dah lama dah approaved... surat rasmi dah hantar pun ke IKM Lumut... derang lupe la kot nak emel balik bgtau... maka, dengan rasminya aku akan terus berada di Kuwait menemani lalingku sehingga 2011 insyaallah...

Journey to North bermula ari Selasa... tu nanti i citer la yer... balik Utara nak tgk tok pompuan belah abah... tu jer tok yang dok ader lagi... tok lelaki belah abah dah takder... belah mak, dua-dua pon dah takde... belah Mr I pon, dah takder sesapa lagi dah... tinggal mak n pak menakan jerla... so, sebab cuti ni lama sket, leh la pi jengah tok kejap... dari KJ - Selama - Sg Bakap - Selama - Taiping - Sri Manjung - Sabak Bernam - Kelana Jaya ... to la route journey ke utara we all... tu citer lain la yer... K, la dah nantuk nie... masa dok wat karangan nie, bermalam kat Sri Manjung... Esok nak pi cari ikan bilis n ikan masin sket... pastu, pi tgk our house kejap... then nak singgah umah Along kat Sabak Bernam tuk lunch (nk makan ikan keli bako cicah air asam, wakakaka) ... then balik semula ke Kelana Jaya... pas balik KJ, tido satu malam... esoknya nak gerak ke Pantai timur plak... tapi tak timur sgt la... bawah2 pantai timur jer... :) ehehe... Cu olls later... papai... Wassalam...

Wednesday, December 09, 2009

Balik Kampungg... Ohoho balik kampung... Hati riang....

Salam...
Sambungan entry... entry khas pengumuman n ucapan tahun baru... ahakss... mmg nk kena sekeh... so, dlm masa terdekat ni, insyaallah kami sekeluarga akan balik bercuti ke tanahair terchenta... tarikhnya dirahsiakan sebab nk bagi kroni2 n suku sakat kat kampung tu surprise... tungguuu.... sape yg dah tau, plz dok diam... jgn jom heboh2... ekekke...

Sebelum cite pepanjang, layan jerla gambo kanak nie dgn uniform winter... Irdina dah 2nd time winter season la kat skul kan... Irfan ni, pes time la... gambo pes tu cam nak nyanyi NEGARAKU jer... ehehhe...




Actually, baliknya plan minggu depan... tapi atas sebab2 tertentu, iaitu atas urusan kerja Mr I, cuti kitaorang kena awalkan sket la... insyaallah dlm minggu ni, kami akan jejakkan kaki ke bumi Msia tercinta... Tiket, sudah kompom... :) ... mohon didoakan segala urusan balik bercuti kali ni dipermudahkan... selamat pergi dan balik... insyaallah jika tiada aral, balik cuti kali ni, sebulan... kanak2 ni winter break 2 minggu... kena gak ler ponteng 2 minggu... huhuu... harap2 cuaca nanti pon ok... sbb daku tak suka fly fly awayy... gayatt gilerr...

Belum balik lagi, dok atur2 jadual perjalanan sepanjang cuti2 kampung nie pon dah fenin... dengo cam lama jer kan... sebulan... sape dok jejauh ni, n balik sekali sekala ni... taula sebulan tu benonya tak rase lama pon... mcm2 benda nk disetelkan... masa berlalu tak sedo pon... nak dok bawah ketiak bonda lagi... nak bergusti ngan adik2 lagi... nak uruskan urusan rasmi2 lagi... nak kunjung mengunjung lagi... nak makan2 lagi (yg ni haruss la kann) ...hmmm macam2 la kan... dan yg pasti, program dietku akan dihentikan buat seketika... bagi menghormati waktu cuti2 Malaysiaa... ekekke... kang bonda2 n kaum kerabat masak, tak makan kecik hati pulak kan... wakakaka... (gelak guling2) ... adahal diri sendiri yg dah siap request atur menu tuk makan segala mak nenek... dok nak kata orang... ahakss... laling ku dah terbau2 burger Daging spesel Manjung... Aku? ahahha... terbau2 KepC hot n spicy... jgn tetiba, skang ni dia promote kepC perasa lain sudah... haruuu... n Properity beger yg dikatakan semakin kurang umpph... huhuhu...

Anyway, kalo ader sesapa yg sudi nk bersua muka, akan diusahakan la... tapi ader ker yg sudi? ekekeke... but I can't promise yer... tapi sape yg dok area2 umah my PIL (Kelana Jaya) n my parents (Bahau) rasenya boleh diatur la kot... right time n right place, insyaallah ada la nanti... :) My status n tour akan diupdate di facebook ... ehehhe...


So, sampai sini dulu... mata dah layu... badan pon dah letih... still ader kejer nk disetelkan sblum balik nie... harap2 takder benda yg tercicir dan tertinggal... dan urusan sume berjalan lancar... Amin... Mama, Mak, surprisee.... ekekkeke... yg dah tau dok diam... babab nanti... :) sekian wassalam...

Ayam bakar satay n konco2nya...

Salam...
Selamat kembali mengarut... naper laa sejak akhir2 ni sangatttt malas nak masuk entry... nak pi jenjalan umah kawan2 pon malas... kadang2 pi ngedap kejap-kejap jer... mahap la kengkawan yer... skang di kena serang penyakit kus kus... huhuhu...

Masak2, biasa jerla... kadang2 ada mood ... kadang2 takder mood... ader takder pon, still gak masak yang simple2... sian lak kat anakanda terchenta tue... walaupun depa tu kdg2 makan tak kerat mana kan... tapi masak la jugak bagi perut depa di isi...

Entah naper la ritu cam nk makan satay jer... tapi malas la nk pi men cucuk2 kan... so, apa lagi guna la idea kroni2 K Hana ngan adik ijah tue... janji ada rase, sudahh... wat ayam bako perasa satay jerla... nk bagi anak2 ni makan, masak nasi impit... laju sketla diaorang ni makan... kalo nasi putih, ehmmmm mmg la berjanggut tunggu... berjam2 tak abih lg sepinggan...



Pastu entah bila la plak, masak fish fillet gril... lemon n garlic flavour ... ngan salad... kat budak2 ni, wat sup sket n nasi putih la... kebetulan ritu kuar beli sayur, terpandang lak Sushi tue... beli gakler sebekas... tapi umah ni, daku sorang ler yg layan... owg len, sebelah mate tak pandang...



Ni menu arini la... Lemon Garlic Rosemarry Ciken... tapi ni dah kena operate... anto kat Ita sebelah lagi... sebab Mr I yang nk sgt makan ayam nie... gelfren dia diet, takmo makan... wakaka... wat coleslow sket... gravy sket... pastu, eksesorikan sket ngan roti cheese oregano... roti ni bukan den buek yo... den boli kek bakalah bawah nun... beli seketoi tu jerla... kecik jer... ala2 saiz roti krim tu jer... tapi ni versi leper sket... kot2 la boipren tu tak kenyang kan... ekekke... tapi roti tu tak luak pon... sebab dia dh kenyang... budak2 ni, makan nasi goreng yg ditapau olehku masa pi TSC tadi... ngee...



So, kisah masak2 tahun ni, maybe berakhir di sini buat masa nie... akan kembali bersiaran bile ye? hmmm... taktau la... panjang umo jumpa lagi... arini dapur n esbok sudah clearr... esok lunch n dinner tapau n calling2 sajer... sebab ape ekkk? ehehhehe.... balik kampungg... oohooo balik kampungg... bile nak baliknye? ehehhe... dlm masa terdekat nie... nk wat surprise kat suku sakat kat kg... takleh bgtau bile... sape dah tau, Shhhhhhhhhyyy... diam2... jgn dok jom heboh... aku jotos nanti... owg balik cuti raye ... kitaorg balik cuti kismas... nak wat cemana kan, time ni jer ade kelapangan sket n winter break lama sket... sekian, wassalam...

Tuesday, December 01, 2009

Aidiladha 2009 ...

Salam...
Kembali bersiaran... Aidiladha tahun ni sederhana jerla kan... tak masak aper sgt pon... cam yang dirancang... just wat kek sebijik... kek pelangi caca merba tue... pastu, pulut kuning, rendang ayam n kari daging... itu jer... pagi raya, semayang raye n makan2 kat embassy...

Kek ni wat sket jer... bawak sket pi embassy...


Ni bekas men tukar2 ngan Kak Ida... dia bagi baqlava nie... aku yg gatai soh dia belikan... terigin nak makan... tukar ngan bronis tue... :) tapi sedap la plak sebab takder rase sapi or butter kuat sgt... takderla muak sgt... manis pon takderla meletin melampau sampai sakit gigi... tapi cemana pon, memang la manis sket kan... nama pon manisan...

Ingatkan pas semayang jumaat tu, nak ler kuar jenjalan... tapi kanak2 ni cam tak sihat ler pulak... Irfan dok batuk2 la plak... kakak dia baik demam, dia la plak sambung... budak ni kalo batuk memang kena jaga2... dahler klinik tutup sampai ari senin... kalo melarat pening jugak ler kan... so, kena la aku start bagi seretide n ventolin inhaler tue... so, dok jer umah diam bagi batuk dia surut sket... so, layan jerla gambo2 di pagi raye...

Sebelum pi mbc...
Makan2 di embassy...

Kak Ida & Mr Zubir n Emma & Mr Sabri...

Baby gebus Kak Ida... Irsyad Nufail...


Tu jer aktiviti raye... takder apa pon... ehehe... ari sabtu kuar gak kejap... pi men boling... ngeee... kaum kerabat kat bandar halaman tu dah tak sabo nak tunggu team Kuwait nie balik... Makcu atlit UUM pon tak sabo dah nak lawan men ngan Dina n Irfan... ngeee... kalo makcu kalah, kena serah ler jaket atlit tu kat pemenang... ekekke.... layan jer la gambo cuti2 Aidiladha nie... cuti selebihnya dok umah jer... nantilah kanak2 ni dah sihat sket, sambung kuar sopping brg nk bawak balik n ole2... :)


Kitaorang pi main boling kat 360 mall... sebab nak melencong pi Marks & Spencer tue... kalo nak diikutkat mall ni memang takder apa pon... tempat budak2 nak pi main pon tadak... kedai2 pon byk tak bukak lagi... tapi, Mr I nak tgk jeans sebab sejuk arr pakai slack pi kejer skang nie... so, nak try tgk kat Marks & Spencer tue... jeans lama ritu dah potong siap2 masa kat Msia... tup2 dah basuh dia mengecut la plak... terus senteng atas buku lali... amat la huduh... huhuuh... sib baik beli jeans tak mahal sebab mmg ingat nak pakai pelasah pi kejer... kalo Levi's ke mau bengkek gak kan hati tue... mmg kain baju kitaorang kalo masuk drier nie, dia mengecut la... kena beli baju suar panjang sket... kalo nak oter ke, basuh dulu biar dia kecut dulu baru potong... kalo tak, mmg gantung cam nak pi bendang la jawabnye... dapat la dia 3 helai yang murah2 kat situ... murah gakler la kalo rege kat Kuwait nie... kalo beli cap ayam pon lebih kurang mahal tu gak...

Balik pon tak kompon lagi baper hb... Mr Guna maybe nak balik gak dalam masa terdekat nie. Sebab dah dekat 6 bulan dia tak balik... kalo dia balik dlm masa terdekat ni, kitaorang delay la balik seminggu kot... takperla kan... janji dapat balik... anyway update later la citer nak balik nie... sekianlah cuti2 Aidiladha kali ni... Wassalam...