Pages

Friday, March 26, 2010

.: Umrah & Ziarah : Pengalaman itu :.

Salam...
Kembali bersiaran... syukur alhamdulillah, kita dapat bersua kembali... Alhamdulillah urusan umrah & ziarah kami sekeluarga dah pun selesai... nak cerita apa pun, dah tak reti dah... mcm2 pengalaman yg kami kutip... pengalaman yg sgt berharga dan tak ternilai...

Kami bertolak ptg Rabu dari Kuwait dgn keter n driver travel agent... perjalanan darat ni, mmg sgt panjang & agak letih... namun dalam letih2 tu Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik... Ibadah kami semua dah kami lakukan sebaik mungkin dan mudah2an diterima Allah S.W.T ...

Perjalanan dengan anak2 ni mmg mencabar jugaklah kan... kita bukan pergi makan2 angin huha huha... kalo boleh nak luangkan byk masa beritikaf dalam masjid tu... tapi nak balancekan dgn mood kanak2 & tahap larat tak larat depa tu mmg kena byk bersabar... tapi nasib baik lah jugak, diaorang ni takderla buat hal sgt pun... si Irdina tu, tawaf umrah pun dia ikut... tawaf sunat tiap2 hari pun dia tawaf jer... takder bunyi apa... si Irfan jer ada sket lenguh kaki masa sehari sebelum bertolak ke Madinah ... sebelum2 tu dia o.k jer... last2 aku tempek koyok kat betis dia kejap...alhamdulillah pastu, dia o.k jer... boleh jalan pegi masjid lagi... tapi diaorang ni, tak larat nak kena jalan jer... yg lain2 mmg takder byk hal pun... mujur jugak, masa nak tawaf Wida' / Wada' tu, diaorang o.k jer ikut tawaf nye... dapat mula n habis sama2... takder gilir2 tawaf...

Tapi masa Saie mula2 sampai tu mmg dua2 dah penat dah... maklumlah, dah travel lebih 20 jam dengan keter... sampai2 terus siap2 n jalan kaki pi masjid... tawaf umrah 7 pusingan... pastu, nak saie lagi... saie round 5 diaorang dah nak duduk dah... terpaksa la aku n Mr I gilir2... lagipun masa tu, mmg belum makan apa pun... last sekali makan dinner mlm sebelum tu... brekfast pun mkn kudap2 dlm keter jer... masa tu plak, dh petang dah pun... nk masuk Asar... mau tak letih kanak2 tu.. mujur jugak air Zam Zam banyak... kejap2 minum... kejap2 minum.... kita org tua pun letih... tapi kita owg tua, letih pun diam jerla... gagahkan jugak... lagipun owg tua ni, dah terpandang jer Kaabah tu, terus tak terkata dah perasaannya... letih hilang semua... diaorang letih, mmg terang2 jer cakap tak larat n lapo... tapi setakat tu jerla... takderla mengamuk ke, nangis guling2 ke... ehee... alhamdulillah... anyway, aku salute betul ngan Kak Ida n Ema yg ada bawak anak kecik tu... lagilah nak kena byk sabo yer... aku yg bawak kanak2 separuh beso tu pun, mmg byk kena bersabar...

Tapi yg buat kanak2 ni seronok, kalo balik dr masjid jer mesti ada macam2 kat tgn tu... gula2, biskut, ceklat, kurma etc... diaorang ni mmg suka sedekah... tambah lagi tgk kanak2 ni yg comel lote nie... lagilah depa geram... mcm2 gelagat org aku jumpa bila diaorang tgk kanak2 ni... ada yg bagi makanan... ada yg amik gambo... ada yg nak amik gambo sesama kanak2... usap n cium kepala jangan cakapla... sepanjang tawaf tu, mmg dah entah baper kali kena cium... biasanya kakak la bawak balik byk ole2... sebab dia duduk di kawasan pompuan ngan aku... makcik2 ni, biasa ada bawak bekal kan... bekal2 depa pon dia bg kat kanak2 nie... tp mujur si kakak tak kedekut... lepas tu, boleh share dgn adik dia... si adik ikut abah kt bhgn lelaki... pakcik2 lelaki ni jrg la kot bawak bekal kudap... tapi ada gak yg bawak sepastik gula2 n cekelat n agih2kan kat dataran masjid... :)

Kami pergi tak lama... seminggu jer... mmg 7 malam... tapi 2 mlm dah dalam perjalanan pergi n balik... 3 malam di Makkah, 2 malam di Madinah... masa sampai di madinah tu pun, hati dah sayu beno sbb dh tinggalkan bumi mekkah.. masa jejak kaki dlm masjid Nabawi tu pun, mmg perasaan dia lain... aura dia mmg lain... bagi akulah... org lain, aku taktau la... sebelum ni, just dengar org cakap... terasa rindu bila nak tinggalkan bumi Makkah tu... bila dah alami sendiri, mmg tak terkata... terpandang tong2 air zam zam dlm masjid Nabawi tu pun boleh buat air mata ni bergenang... sbb teringatkan Kaabah dlm masjidil haram tu...

Sepanjang berada kat sana, bab makan sume alhamdulillah o.k ... sebab para2 suami ni pi cari tokey yg buat katering makanan melayu... order siap2 makan tuk bekfest, lunch n dinner... bestla, sebab dah lama tak makan masakan melayu yg org lain masak... masak2 simple2 pun sedap... dapat jugakla merasa rendang daging, asam pedas, nasi lemak, gulai ayam minang n lain2... berat badan aku jgn tanya la... biasa aku makan nasik seminggu sekali or dua kali jer... yg ni, makan 2-3 kali sehari... sendiri mau ingatla... hari ke-2 jer pipi dah penuh... ahaha... kalo tak makan kang, takut takder energy pulak... perut pun asyik lapar jer... agaknya sebab byk berjalan kot... biasa kuak lentang n bersenang lenang kat umah jer... tenaga tak banyak abis... :)

Kesimpulannya, segala dah selamat n selesai... kami dah lakukan sebaiknya... yg wajib, yang sunat... suma kami dah cuba sempurnakan... mudah2an ibadah kami diterima... dan moga2 akan ada peluang lagi ke sana... memang rasa tak puas... kami nak jugak pergi lama sket & berdua aje tanpa anak2... so boleh lebih concentrate n ada lebih masa tuk buat ibadat tu kan... setiap org yg dah sampai sana sure akan berdoa bahawa kedatangan mereka ke tanah suci tu bukan yang terakhir... macam tu jugak dengan kami... cuma rezeki tu, kurniaan Allah kepada hambanya... ada yang cepat sampai, ada yang lambat sket, ada yg berkali2 sampai.. tapi yg penting kita jgnlah putus berusaha n berdoa... kalo ada niat, usaha & rezeki, insyaallah akan sampai juga ke sana... Coretan kali ni, sampai sini ajer... kat sini, aku just share sket2 gambo2 kenangan masa kat sana... nak letak banyak2 lembab lak tenet ni nak upload...

Di Miqat... Qarnul Manazil... Solat sunat ihram & niat ihram umrah...

Sesudah umrah... Usai solat subuh di masjidil haram... Dataran Kaabah... Bukit Safa... 3 keluarga bersama-sama...


Ziarah Makkah... Jabal Thur ... Jabal Rahmah ... Jabal Nur ... Gua Hira ' ... Sekitar Masjid Nabawi... Perkuburan Al-Baqi... Sebelah masjid Nabawi... Ziarah Madinah... Masjid Quba... Jabal Uhud ... Makam Saidina Hamzah n para sahabat yg syahid semasa perang Uhud...

Masjid Qiblatain... Masjid Tujuh...
Insyaallah jumpa lagi di lain catatan... sekian, wassalam...

15 comments:

  1. salam kenal kak aymy...seronok rasa dapat gi umrah..betul kak, memang tak puas..rasa nak pergi lagi je..mudah2an amalan akak sekeluarga diterima ALLAH hendaknya.. ;)

    akak, sekarang ni boleh bawa masuk kamera ke masjid ke? masa zaman saya pergi dulu, dilarang keras..lepas tu kami nampak papan larangan kat luar masjidil haram, tak boleh ambil gambar..tapi nak jugak amik sbg kenangan..tang2 kita nak ambil gambar kat depan masjidil haram,terus je kamera tak berfungsi.. =(

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...salam kenal ye tuan punye blog....seronok kan dapat g umrah...pengalaman saya g umrah tahun 2008 seronok tak terkata dapat pegi tempat suci ni..rasa diri ni betul2 hamba ALLAH yg dhaif...insya ALLAH ada rezeki saya nak pegi lagi tahun 2011..rasa tak puas pegi aritu...salam untuk aymy sekeluarga semoga dirahmati ALLAH..- nazuha waharp-

    ReplyDelete
  3. What's Happening i am new to this, I stumbled upon this I've found It
    positively useful and it has aided me out loads. I'm hoping to contribute & help different customers like its aided me. Good job.

    my blog post - xx-well diät
    my website - Steinzeitdiät Erfahrungen

    ReplyDelete
  4. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A design like yours with a few simple tweeks would really make
    my blog jump out. Please let me know where you got
    your theme. Thanks

    Feel free to surf to my homepage :: Low Carb Rezept

    ReplyDelete
  5. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I've read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

    Here is my web-site :: viel geld verdienen
    Also see my webpage > google jobs

    ReplyDelete
  6. I am curious to find out what blog system you have been working with?
    I'm experiencing some small security issues with my latest blog and I would like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

    Here is my web site :: wordpress schulung

    ReplyDelete
  7. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog
    and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

    Any way I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

    My web blog: diet recipes
    Also see my webpage - low carb diät erfahrungen

    ReplyDelete
  8. Thanks for finally writing about > ".: Umrah & Ziarah : Pengalaman itu :." < Liked it!

    Feel free to visit my weblog - einführung wordpress deutsch

    ReplyDelete
  9. I blog frequently and I seriously appreciate your content.
    Your article has truly peaked my interest. I am going to take a
    note of your website and keep checking for new details about once
    per week. I subscribed to your RSS feed as well.

    My blog post; steuberater in wiesbaden

    ReplyDelete
  10. A person essentially assist to make severely posts I would state.

    That is the very first time I frequented your website page and so far?
    I amazed with the analysis you made to make this particular publish amazing.
    Fantastic activity!

    Take a look at my website - cambridge diet

    ReplyDelete
  11. Wow! At last I got a blog from where I can actually take helpful facts concerning my study and knowledge.



    my website: opel autoradio

    ReplyDelete
  12. This article will help the internet viewers for creating new weblog or even a weblog from start
    to end.

    Also visit my web site - seitenbacher protein riegel test

    ReplyDelete
  13. Hi, yup this piece of writing is genuinely good and I have learned lot of things from it concerning blogging.
    thanks.

    My page ... endlich erfolgreich abnehmen

    ReplyDelete
  14. I got this site from my friend who shared with me concerning this web site and now this time I am browsing this
    website and reading very informative content at
    this place.

    Here is my web blog silver investment

    ReplyDelete
  15. Outstanding quest there. What happened after? Good luck!


    Here is my web blog ... steinzeit diät doku
    Also see my web site > leicht abnehmen tipps

    ReplyDelete