Pages

Saturday, July 10, 2010

Kebun durian, manggis & rambutan @ Kuwait

Salam...
Salam ari Sabtu... arini takgi memana... pecah rekod la time cuti weekend tak kuar merayap... ehehe... arini cam malas jer nak kuar... semalam pas sembahyang Jumaat kuar pon just beli groceries jer... cam tak larat jer nak sopping mopping minggu nie... even sales summer dah start... ahahaa... kiri kanan depan belakang sume sales... giler kentang... sini bukan cam Msia... sales, mark up rege... pastu buat2 sales... sini sales, sume yg branded n tak tipu punya... mmg berbaloi2 la kalo beli time sales ni...

So, forget about sales tu... nanti aku plak yg sakit jiwa... ehehee... ni kisah kuar semalam la... kuar pegi Lulu hypermarket... jauh la dari umah... sekali sekala la baru pegi sini... kalo biasa2, beli groceries beli kat Mangaf or Fahaheel jer... ni dah sampai Shuwaikh dah... benonya pegi Lulu nak cari lengkuas ngan daun limau purut... dah abis stok... kalo tempat lain tak jumpa la... sini jer pon yang ada... kelapa parut & daun pisang pon ada jual kat sini... so, tu yg dtg gak sini sekali sekala bila ada benda nk dicari... kalo tak, jarangla beli groceries sampai sini...

Asalnya teringat nak beli rambutan... dulu Ema ada beli... elok sket la rupanya dari yg kat TSC tu... tu yg nk tgk2 kot2 kebun dlm Lulu ni, ada musim buah lagi... ahahaa... mmg tau, sini ada jual pon... tapi nasib la kan... kdg2 elok... kdg2 tak elok... nasib baik kali ni... mmg nampak boleh tahan la... aku nak makan rambutan... si kakak plak, nak buah manggis... adik plak nk durian... manggis n rambutan tu, ok lagilah... tapi bab durian tu, cam payah sket la... rege mmg ikut kg la... sekali ngan kulit2 la kan... se'kg' dekat dua puluh hengget... tapi rege bukan isu dia lah kan... sbb, kalo dh nak makan, pejam mata jerla... cuma takut isi tak elok... sbb tak pandai nak pilih... last2 tawakal jerla... ada rezeki, bolehla makan... kalo tak, jadik tempoyak jerla... nak wat pengat or bubur, aku tak layannnnn... dun like... ehehe... makan tempoyak & buah ajer...

So ni lah rupa duriannya... from Thailand... dalam 2 kg... so, dlm RM 40 sebijik saiz sedang... bolehla kan nak merasa... rasa dia, not bad tau... lemak berkrim you... mmg puas la makan... walaupun sebijik jer... dpt sorang 3-4 ulas yg lemak berkrim... jadikla kan... isi dia pon tebal gak... Alhamdulillah, ada rezeki nak merasa... tapi disebabkan dia dah simpan lam peti ais tak tau berapa la,a, isi dia cam ada part2 yg keras sket la... cam mangkar sket... tapi sket jerla... overall, bolehla nak makan... nak tunggu balik Msia lambat lagi kan...


Ni plak manggis & rambutan.... satu bekas tu dalam RM 12 hengget la... manggis tu, aderla 6 biji jer... ahaha... rambutan, boleh tahan la banyaknya... banyak sketla dari manggis tu... tapi, dari nak compare rege tiket kapal terbang balik Msia semata2 nak makan buah, mana mahal? ahahhaa... perbandingan yg tak masuk akal... hikhikhik... bukan selalu rasa nak makan buah2 ni pon... ni pon, dah 2 tahun duduk sini, baru first time terasa nak beli... apa salahnya kan...



Manggis & rambutan ada sebekas setiap jenis lagi tu... lom bukak lagi... sape dok perantauan yg teringin... jemput2la makan... ehhee... sekian, wassalam...

2 comments:

  1. wah.... gimana caranya buat foto kayak gitu ya
    cantik dan menyatu di backgroundnya berbagi dong............................cantik

    ReplyDelete
  2. Sutengsu: Terima kasih... tak ada buat apa-apa... gambar diambil guna dslr dan diedit sedikit bagi cantikkan warnanya...

    ReplyDelete