Pages

Friday, September 24, 2010

Back To School & Cuaca ...

Salam...
Salam 15 Syawal... cepat betul masa berlalu meninggalkan kita... pejam celik, pejam celik dah 15 Syawal... Alhamdulillah, puasa sunat Syawal telah pun selesai pada 10 Syawal yang lalu... disebabkan tahun ni puasa penuh, so takderla puasa ganti yang perlu dibereskan... maka, cepatlah sedikit selesai...

Setelah 3 bulan bercuti sekolah sempena Summer pada tahun ini, 14 September bersamaan 5 Syawal, kanak2 dah back to school... maka tinggallah semula umminya sorang2 di rumah... tahun ni, masuk tahun ke-3 Irdina akan bersekolah di sini... manakala Irfan pula akan masuk tahun ke-2...

Siap2 nak pergi sekolah...


Abah aja yang hantar... Ummi tak larat nak ikut... panasss... hantar masuk kelas, terus abah pun balik... diaorang tak heran pun... dah kenal kawan2 kan...


Beg sekolah sendiri pilih...


Irdina memulakan sessi persekolahan Year 2 manakala Irfan Year 1... Kalau di Malaysia semuanya bermula Januari... di sini bermula after Summer which is around September... that's means few months earlier lah kan... So, kalau di Malaysia, Irdina still akan masuk darjah 2 Januari nanti ... cumanya, di sini Irfan lompat setahun kelas... kalau di Malaysia, sepatutnya dia masih di Pra Sekolah aka tadika pada tahun hadapan... tapi di sini dia dah masuk darjah 1...

Tahun ni, terasa macam musim panas agak panjang... entahlah... kalau tahun lepas, tatkala kanak2 kembali ke sekolah, cuaca panas dah terasa berkurangan... but, this year, till this day, still cuacanya masih terasa panas... cumanya, agak berkurang sedikit berbanding Ramadhan tempohhari... so, dijangka winter tahun ni pun, agak sejuk berbanding tahun lepas... sejuk pun takderlah sejuk sampai bersalji tu kan... ehehe... tapi last year yang dikatakan tak berapa sejuk pun, minimum punya temperature still reached around 2-5 celcius... It's may seem takderlah sejuk sangat kalau nak dicompare dgn cuaca kat U.S, Europe tu... but still, terasa sejuk sampai ke tulang... kalau nak compare dgn kadar sejuk dengan di Cameron, Genting or Bukit Tinggi tu, takder apa sangat pun... ehehe...

Sini mmg extreme weather la... kalo sejuk, mmg la sejuk... kalo panas, huhhh panas sampai boleh cecah 52 celcius... kalau cuaca sini humidity tinggi cam di Msia, mau dah basah lencun baju apatah lagi ketiak tu kan... sure meleleh peluh... ehehe... cuma sini, cuaca kering... so, kurang sket terasa berlengas badan tu walaupun dalam panas... but still, kalau panas sangat terasa jugaklah peluh sedikit... tapi, kepala memang sakitlah kalau expose lama bawah matahari... even, kalau ronda-ronda time malam pun, still terasa bahang tanah n jalan tu... memang still panas... tapi, kulit kena jaga la... kena sentiasa sapu losyen & lip balm... kalau tak, habis pedih dan gatal2 satu badan nanti dan bibir pun boleh merekah dan berdarah...

Masa 1st year sampai sini, tahun 2008 winter agak sejuk sedikit berbanding pada tahun lepas... tahun lepas, kurang sikit la... tapi pada kawan2 yang sampai pada tahun 2007, diaorang kata lagi sejuk masa tu... reached -2 celcius... huhuhuu... sejuk you... panjang umur, we'll see hows winter this year... bukan risau apa winter nanti, risau sebab time tu daku dijangka baru bersalin & dalam pantang... abis la kembang segala urat daku nanti... pastu kang, asyik lapar jer sebab sejuk kan... so, kalau time pantang berat tak turun banyak, jgn salahkan daku yer... ahahaha, alasan la tue... jangan pulak tak turun langsung, pengsan daku dibuatnya nanti nak start over program diet... :)

So, for those friends yang akan first time merasa musim sejuk di Kuwait, welcome... kalau dah ada sini masa tu, boleh agak2la jenis baju sejuk yang nak dibeli kan... but, for those yang baru nak enter Kuwait within that time, semak-semaklah dengan ramalan cuaca & kawan2 yang dah ada kat sini untuk tahu keadaan cuaca masa tu... bolehlah prepare apa yg patut... especially for those yang bawak anak kecik kan... takut nanti, sampai jer di airport dah ketar tulang... kena pulak kalau bagi siapa yang tak tahan sejuk macam daku ni kan... walaupun lemak entah berapa lapis kat badan ni, tapi kalau dengan sejuk, daku memang kalah... meremang bulu roma... huhuhu...

Gambar ni ambik masa nak bertolak balik cuti ke Msia hujung tahun lepas... but winter tahun nie, nampak gayanya the size gonna be double la kan... nak buat macam mana... nasib badan... memang dah biasa pun, during pregnancy berat memang akan naik banyak... 20kg+ mmg dah haruss naik... cuma tengok nasib la, macam mana lepas bersalin nanti...


At Kuwait Airport...


Sampai sini dulu... hampir masuk Subuh,,, nak mandi2, nak solat... pastu kemas2 apa yang patut... wat bekfest apa yg ada... dah siang sket, time to ronda2, jalan2, cuci mata & cuci poket... sales dah start balik... Ngeeeeee... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. As'kum, harap sihat baby and Ummi nyer yer.... hehe.. mana photo full... nak nengok gak la size terbaru... hua hua hua... jgn marah ... take care..

    ReplyDelete
  2. Dayat: Wkumsalam... sihat sume2... alhamdulillah... gambar full, entry lepas salam aidilfitri dah letak dah... :)

    ReplyDelete
  3. Salam Ziarah..n salam perkenalan..
    comelnye anak2 aymy..

    ReplyDelete