Pages

Wednesday, September 01, 2010

Sepi ke Menyepi?



Salam...
Salam penghujung Ramadhan... cepat betul masa berlalu... sedar2, Aildilfitri dah menjelang tiba... So, this year gonna be 2nd year raya di sini... alah bisa tegal biasa... tahun mula2 memang cam nak naik gila lah jugak kan... tapi thn ni, rasa biasa-biasa aja... serba sederhana... baju raya? takder baju versi melayu... baju thn lepas ada la... tapi dah basi... lagipon, dengan perut daku yg dah memboyot ni, baju kurung yg dibawak 2-3 helai tu dah macam sarung nangka... tapi still boleh pakai okeyy... cuma dah tak selesa n nampak comey kat tuan punya badan yg mmg tak comey ni... huhuhu... so, thn ni berabaya jerla nampaknya... loose sket... senang nak bernafas... ehehe...

So, balik to tajuk sepi... ehehe... bukan aku yg sepi ke apa... cuma aku yang menyepi... Ada kawan2 yang tanya... kenapa sepi jer... tak update... tak sihat ke... apa ke... selalu nyer kepoci ajer... ahahaha... thanks for concerns... alhamdulillah aku sihat2 aja... baby dalam perut ni pon sihat... Insyaallah, next week masuk 7 bulan ... Sebab dah lama dok sepi, entry ni panjang sket la... pasni, sambung balik menyepi... ehhee...

Firstly, dengan fizikal yang makin membesar ni, macam2 ketakselesaan lah kan... besar plak bukan sebarang besar... besar cam anak dugong... kalo si duyung, cantiklah jugak kan... ehehhe... nak kata letih, bukan letih sangat... nak kata sakit demam ke, pon tidak... tapi cam blues ajer... dari mengadap lappy, baiklah aku melepek tgk tv ajer... ahahah... perut ni dah boyot... tulang belikat n pinggang dah lenguh... tulang rusuk pon dah sakit sebab kena tekan dek perut yg membesar tu... badan2 tak selesa sana sini... so malas nak bertapa depan lappy lelama... itu la sebenarnya...

Mujurlah cik suami tak banyak komplen... masak apa yg sempat... mana yg larat... tak larat, order aja... tapi kdg2 tekak ni pon tak lalu/kdg2 takder idea nak order apa kat kedai tu... so, masak jugak ler cecampak yg simple2 aja... kejer umah pon sama... buat jerla mana yg termampu... tapi kdg2 mata ni sakit amat tgk umah cam tak hensem jer kan... tapi tak larat gak nak kemas segala n polish umah tiap hari... buat ajerla pelan2... walaupun cik suami memang tak reti bab kemas mengemas nie, but still kalau aku mintak tolong, dia akan tolong... tapi cara dia lah kan... tu yg kadang2 tu, biar ajerla... dari mintak dia buat, kang pastu aku kena buat balik semula... lagi buang karan... sok2 aku larat, aku buat la... ehhee... tapi bab masak memasak, hohohoho... mmg takder canlah aku nak makan air tangan suami... hihihi... heran gak aku kan, 5 thn study luar negara... naperlah tak pandai2 gak nak masak... the reason is, ada housemate dia masa study dulu yang dah pandai masak... so, dia tukang makan or tukang beli brg aja... huhuhu... sok2 aku dalam pantang kat sini, agak2 cemana la gamaknya kan... hehehe

Namun, aku sangat bersyukur ... walau cik suami tak pandai kemas umah, tak pandai masak, tapiii... dia tak pandai nak komplen sana sini... apa yang aku masak, dia makan... baju yg aku gosok, dia pakai... umah kemas, kemaslah... tak kemas, tak kemaslah... takder der nak komplen or bebel sana sini... kang aku dah letih, lenguh satu badan, dia jugakla tukang picit... alhamdulillah... sebab tu la... penat2 pon, kdg2 aku gagahkan jugak... sebab tau, cik suami selalu ada walaupun kaedah n cara dia tolong n bantu aku tu berbeza... hehehe...

Perkembangan saiz badan makcik... ahahhaa...

At 5+ months of pregnancy ... lihatlah pipi yg kembang semangkuk...



At 6+ months of pregnancy
...


Sangat rindu zaman saiz macam nie... gambar ni, sekitar Dis n Jan lepas... harap2 cepatla dapat balik ke saiz ni nanti... nak harap kurus, tak dapekla kan... dah spesis makcik ala2 pisang montel gitu... nak wat cemana kan... masa ni sekitar penghujung 50's kg... jadikla kan... as long it's 50's... sedap gak dengar angka depan tu kan... :)


Keduanya, dok sibuk ngan kanak2 yang dok cuti sekolah ni kan... cuti sekolah 3 bulan pon dah nak habis... lepas raya naik tahun baru... so kakak akan masuk Year 2, si adik akan masuk Year 1... lepas tu kang, busy pesen lain la plak... sepanjang diaorang cuti ni, pagi petang siang malam la dok berperang ngan diaorang ni kan... mana nak soh baca buku... mana nak wat workbook exercises... mengaji... Twice a week diaorang ada music class... so, skang ni tgh belajar piano... nak practice lagi... mana nak tgk 'tv'nya... main 'psp'nya... main 'wii'nya... main mainannya... segala macam la kan... jadual dia, ummi dia jugakla yg kena pantau...

kadang2 ummi dia pon terbabas gak... kelam kabut... ummi dia pon ada jadual nak tgk tv... kelam kabut la nak setel keje so that boleh melepek depan tv bila tibe masanya... ehehehe... sempena Ramadhan ni, legalah sket sebab takyah prepare lunch kan... sebab dua2 kanak2 tu still lagi berpuasa penuh sampai arini... alhamdulillah... takderlah terkocoh2 ummi nak paksa anak2 makan... tapi time sahur kang ummi jadi tarzan la balik... sebab diaorang makan punyala slow amat... kita ni takut diaorang tak sempat abis makan dah imsak... diaorang dok lengah2 lagi... huhuuhhu...


Reason lain, aku sesaja jer dok bertapa dlm dunia kecikku ini... no blogwalking & jarang2 update fb status... segalanya macam malas jer... kdg2 tengok plak status kat news feed fb tu macam2 segala pesen... yg update status sehari berjuta kali pon ada... yg status macam dialah hebat segala... yg status maki orang sana sini... status gaduh or dengki sana sini... yang gaduh laki bini... yang tulis status guna shortform sampai org nak baca pun nak fening n nak muntah sebab tak paham... macam2 pesen lagilah status2 yg extreme... tetiba aku rasa muak la pulak... kalau status santai2 tu, ok la jugak kan... so, aku malas nak jengah n amik port... aku tahulah kan, fb tu hak peribadi... suka hatilah nak tulih apa pon kan... dah tau, status awak tu satu dunia dok baca, so agak2la kan... bersederhana kan lebih baik... tetiba lak aku emo... agaknya sebab pembawakan budak ke apa? ehehee... Bila tgk keadaan macam tu, tetiba aku rasa cam nak duduk diam jer... ehehe... boleh ke gitu? :)

Sepanjang Ramadhan ni, ada la 2 kali ada majlis makan2 bukak puasa dgn kawan2... sekali kat kedai luar... sekali tu, kat umah Yan... majlis tu meraikan back for good Family Ema n Sabri ke tanahair... Alhamdulillah, Ema pon dah selamat sampai ke bumi Malaysia tercinta n sibuk kemas mengemas umah yg dah lama ditinggalkan... so, wat ler makan2 sket2... kami pakat2 la bawak juadah sorang sket... at last, jadiklah makan2 yg sangatlah meriahnya... byk betul makanan... puas la makan... korang dah penat tgk makcik bebel kan... meh layan gambo2 plak ... hehehe...

Menu sumbangan semua... tapi yg paling byk sumbang, tuan umah la... si Yan tu... dlm pantang pon dok gagah lagi... kagum tol... mekacih ye Yan...

Bihun goreng, nasi putih, kari ikan bawal, sambal udang, sambal terung, lemak cili api ketam, kangkung goreng belacan, sambal belacan, lamb grill, ayam percik, ikan sweet & sour, ayam goreng, karipap, cuppies, kuih lapis, puding jagung, bubur kacang n burger Msia... Amik kau, berderet... cam pasar Ramadhan Kuwait dah... ehehe...





Kaum bapa...


Makan, jgn tak makan... dua2 mak yong... tapi mak yong baju purple tu la kembang sekali... ahaha...


Lepak pas kekenyangan...


Sebelum berangkat balik...


Ni plak gambar masak2 aku sket... malas lor nak amik gambar... ehehe...

Lepat pisang kurun bile ntah...



Cucur badak n Cek Mek Molek... dah tinggal 2 ketoi jer... ehehe...


Karipap Kentang ...

Ayam Percik...

Yang ni plak, bukan jeruk aku yg buat ek... ehehe... Penang mari... Pengeposan hasil kerjasama Mak Ngah & Mak Teh ku... gara2 kesiankan anak sedara dia dok telan air liur... ehehe... mekacih yer Ateh n Mak Ngah ...


Okeyla... dah letih membebel... time to melepek again... pasni, hibernate la balik... sok2 pas raya, ada citer nak citer, aku citer la... kalo tak, dok diam2 sudah... ehehe... so, dikesempatan ini, nak ucapkan Selamat Aidilfitri tuk semua... Maaf Zahir dan Batin kalau tersalah kata, tersilap bicara & terguris rasa... Sekian, wassalam...

5 comments:

  1. kak ayuuuuu!!lamanya tunggu akak update..hahaha..hari2 gak ar masuk tengok kot2 ada update :)

    harap2 sihat la smuanya ya kak.semoga semuanya dipermudahkan..amin :)

    ReplyDelete
  2. ayu, asalkan ko sihat sekeluarga udah la.. patut la menyepi je dlm friend list aku rasanya dah berbulan jugak kan.anyway..selamat berpuasa
    dan selamat menyambut hari raya tak lama lagi...

    ReplyDelete
  3. Salam kak Amy,
    Wah...walau makin kembang, makin Berseri la, kak Amy. Jeles tul bila tgok orang pregnant ni. :D
    Bawak berehat kak, blog ini takpe.. Selamat hari raya, kak. Mohon maaf zahir dan batin

    ReplyDelete
  4. salam aymy...
    hrp aymy sklga serta bby dlm perut sht. mmg masa preggy dulu akakpun rasa mcm aymy.bab suami tu kita sama senasibla... tp alhamdulillah masa dlm pntang, dia bolehpun masak utk akak.. jgn risau, suami aymy nnti pun mcm tu insyaallah.bersalin kt kuwait ye?

    ReplyDelete
  5. Syerah: Alhamdulillah... akak sihat2 aje kat sini... cuma kemalasan yg melanda... :)

    Isma: Ma, tq... alhamdulillah sihat jer... selamat hari raya buat sekeluarga...

    Indah: ehehe... Selamat Hari Raya juga buat indah sekeluarga...

    Kak Zaiy: Tu la kan kak... adik beradik sume lelaki kecuali yg bongsu... nasib badan... tapi harap2 oklah nanti... :)

    ReplyDelete