Pages

Wednesday, October 27, 2010

Berpada-padalah : Janganlah over sangat...

Salam...
Selamat ari Rabu... Entry hari ini, berkenaan ke'over'an status di FB dan komen susulan atas entry yang lepas... berkenaan jenama atau tidak? daku menyusun sepuluh jari atas luahan rasa tempoh hari dan hari ini andai ada yg terasa hati... ada ke yg kecik hati bila daku cakap daku tak suka pakai barangan yg tiruan? ehehehee...

Itu hak peribadi la kan... as I told you, tepuk dada tanya selera... kamu suka juga, kamu belilah... duit kamu, hak kamu... yang daku cakap, tentang daku... benda murah yang cantik dan daku suka, daku beli... biarlah tiada jenama, cap ayam atau made in China... takder hal okey... kalau barang2 yang mahal pun kalau daku suka & ada bajet daku beli juga... kalau takde bajet, daku anyam angan-angan sahaja... bukan keje daku asyik2 nak beli yg mahal-mahal saja... di Mydin pun daku pergi shopping juga... cuma daku tak suka jenama tiruan .... itu sahaja... :)

Kalau kamu suka yang tiruan sebab designnya cantik dan harganya menarik, terpulanglah pada kamu... tapi yang daku SANGAT tidak suka pada spesis biar papa asal bergaya dan mereka yang suka berlumba2 sapa hebat lagi dahsyat... juga mereka yang pakai tiruan sahaja tapi pura-pura original, berlagak dan sombong seolah2 mereka itu pakai yang original... orang lain yang pakai barangan berjenama original inipun senyap2 sahaja dan tak berlagak sombong... takder nak bising satu dunia... itu sahaja yg daku tidak suka...


Iklan kejap... Gambar hiasan semata2 juga... tiada kaitan dengan tajuk entry... :)

Anak dara saya suatu ketika dahulu...
DAN
7 Tahun selepas itu... cepat sungguh masa berlalu...



Sambung pulak cerita hari ini... entah kenapa dua tiga hari ni, daku rasa tahap kebosanan daku membuak2 la plak... Bosan sebab apa ek? Bosan mengadap status mereka2 kat FB nie... Kadangkala bukan tahap bosan aja... dah tahap meluat pun ada...Ya Allah, sucikanlah hati hambamu ini... Amin...


Daku bukan bosan kat specific person or what tapi secara amnya lah.. entahlah, makin hari makin menjadi2 pulak daku tengok... manusia2 kat Fb ni pon, mostly bukanlah yg baru daku kenal... most of them, daku kenal since zaman sekolah dulu2... belasan tahun yg lalu... maybe dulu, ada yg kenal2 gitu jer kan... ada yg rapat, ada yg tidak... but, since zaman dah ada FB nie, baru daku nampak belang2 manusia2 tu kan... macam2 perangai ada... macam mana nak kenal? huhuhuu... enteng dong... tgk jenis2 status yg dia biasa letak pon dah boleh nilai manusia jenis macam mana mereka ni...


Status yg ringan2, humor, biasa2 aja daku tak kisah la kan... kalau tak boleh letak status, apa halnya nak dibuat ngan FB tu kan... yang tak tahan tu, dengan status yang buat orang rasa mual & nak muntah you... walaupun daku pregnant, tapi bukan sebab alahan yer daku nak muntah... ahahha... :)

Antara spesis2 manusia ini...


Pertamanya... ada manusia yg letak pangkat kat pangkal nama... kalau kamu Dr. ke, Ir. ke, Dato ke, Datin ke daku tak kisah la... tapi kalau kamu setakat Manager ke, Ast. Manager ke tak payah la letak depan nama kamu tu... Manager X or Ast Manager Y... Ish, tak sanggup daku nak mandang... naik loya pon ade... maybe kamu sesaja, suka2, atau nak gurau2... tapi pleaselah... agak2 la... huhuuhuuh.... daku bukan dengki atau apa, daku sedar aku hanya cikgu cabuk aja.. tapi, ishhh... sakit matalah... ehehe.. tapi kalo daku pakai nama Cikgu Ayu, sedap jugak kan... ehehhee...


Keduanya... kamu tag dengan bisnes yang bukan2... kalo bisnes yang jual2 barang ni, daku tak kisah... tapi paling bosan dengan tag skim2 nak bagi kaya nie... segala macam mak nenek... jgnlah ingat sume orang terkejar2 sangat nak kaya... nak kaya bukan dtg bergolek... takdanya kalau kamu usaha tak tara mana, tiba2 emas nak turun dari langit... skim2 yg penuh penipuan nie... takkan kekal lama pon kayanya... banyak yang kamu dapat, jika tak berkat duit kamu... esok2 ,lagi banyak yg kamu kena keluarkan... juga nak nasihatkan juga bagi mereka2 yang buat marketing melalui facebook ni kan... kalo nak men'tag' tu kena berhemah la jugak... at least bgtau la feel free to tag and remove tag kan... yerla, kdg2 dah penuh dan berderet sgt dgn tag2 yang tak perlu... so, kalo kami pembeli yang berminat dgn produk tu, kami akan keep in tag la kan... kalo bukan keperluan kami , then kami remove jerla tag tue... jgnlah sebab kami remove tag, kamu nak berkecik2 hati pulak kan... itu hak kami la sebagai pembeli dan pengguna... ada plak yg sumpah seranah kita sebab kita remove tag dia punya posting... adoila, salah kamikah.?


Ketiganya... Sangat tak sanggup nak mandang status2 yang bukak pekung di dada berkenaan kisah umah tangga... sedara sedari... kamu nak gaduh suami isteri ker, suami dan isteri kamu ada affair ker, kamu nak maki hamun perempuan atau lelaki yang dok mengendeng2 pasangan kamu ke atau apa2 aja yg mengaibkan rumahtangga kamu, tak payahlah kamu nak heboh2kan... setel kamu suami isteri sudah... nak luahkan perasaan pun, pergilah ke saluran yang private sket kan... dengan org2 terdekat dan rapat dengan kamu... kenapa pulak nak canang satu dunia?... kamu bukan artis... takder sapa nak ambik tahu... takder sapa nak simpati... baca cerita gossip artis pun boleh meluat dan naik jelak... ini pulak kisah kamu... seganlah sikit dan hormatilah diri kamu sendiri... sebab benda-benda macam ini, secara tak langsung menjatuhkan maruah kamu sendiri...


Keempat... Alkisah mereka yang suka gaduh sana sini di FB nie... Haishh... kamu bukan kanak2 sekolah rendah lagi... tak payah la nak tuju posting2 menyakitkan hati kat orang lain... pulak nanti ramai pulak penyokong belah sana dan belah sini... sahut menyahut berbalas-balas komen yang bukan2... kamu tak segan ke? kamu masing2 dah beranak pinak... anak dah berderet pun ada... kenapa perlu jadi macam tu... bila kamu selalu sangat gaduh sana sini dgn X,Y dan Z... itu menunjukkan apa? kamu jugak yg tidak matang... kalo geram dgn orang pun, berpada-padalah kan... sekali sekala okeyla nak luahkan... tapi kalo saban hari asyik post status yang kejenya nak maki dan cari gaduh dengan orang aja... orang aja yang tak betul... kamu aja yg betul, maka renung2kanlah diri sendiri jugak... tak salah kita muhasabah diri... entah2 salah kita juga kan... mungkin kita ada ter'over' di mana2... kita yg tak sedar... mungkin ada juga yg akan kata, suka hatilah aku nak over ke apa... Fb ni aku yg punya... ahahha... so, kalau orang lain pun over, kamu janganlah pulak nak melenting tak tentu hala... telan ajerla... kamu marah bila org kata kamu over... So, kamu jgn pulak la sibuk nak kata org over... diam2 sudah... jgn nak bising2.... Ngeeee,,,


Kelimanya... bg mereka yang suka sangat update status sehari sampai berpuluh2 kali... kat news feed tu, sume status dia aja... kalo status tu sedap dipandang atau biasa2 aja okeyla jugak ni... ni status pun, entah apa2 entah... bahasa pun tak sedap nak dengar... agaknya diaorang ni takder kejer lain ke? dok mengadap FB aje ker? tapi dok merungut seharian asyik tak cukup masa & busy segala... tapi boleh sempat pulak nak berFB 24jam dan membalas komen2... ish, sgt tak paham...


Keenam... ada gak ke keenamnya? ahaha... cukup-cukup lah tu kot... nanti daku komen lebih2 daku pulak dikatakan over... ahaaahha... ini peringatan jugak untuk diri sendiri... agar jgn terlalu alpa dan leka berFB... jgn sampai menyakitkan hati orang, mengaibkan sesiapa atau diri sendiri atau membuatkan orang menyampah dgn diri... Nak share something pun, biarlah berpada2... bersederhana kan lebih baik? FB ni gelanggang nak tambah kawan... bukan cari lawan... kalo tak suka, remove aja diam2... tak payah nak maki sana sini... kamu tak payah tau pasal aku, aku pun tak payah tahu pasal kamu... kan senang cerita... buat apa bising2?
Sampai sini ajer coleteh ari ini...

Awas si penulis... kamu pun, jgn asyik nak berceloteh aja... jangan asyik nak kondem orang aja... duduk diam2 n pantau dari jauh sudah... ehehehe... kamu bebel banyak2 pun tak guna... sebab kdg2 manusia ini tak boleh ditegur dan memang suka terjun dengan labu-labunya... kalau dah tegur mana yang patut, tapi masih degil... So, biarkan aja... Sekian wassalam...


P/S: Sangat tidak suka bila ada orang paksa masuk mana2 jualan langsung.... tak kuasa daku nak layan... setakat ajak beli produk, daku tidak kisah... ni yang paksa suruh joint segala dan suka bertandang rumah orang tak tentu masa... pagi, petang, siang, malam dan tengah malam semata2 nak suruh joint jadi ahli... nanti esok2 daku dah jadi ahli, nak suruh daku jadi macam merekakah? bertandang rumah orang dan mendesak orang sampai buat orang menyampah? tak kuasa makcik oii... kena2 pulak jualan langsung bagi apa2 produk pelangsingan badan... yang sibuk promote sana sini dan pusing satu Malaysia mencari ahli... walhal, tukang promote tu, dah bertahun daku kenal tapi tidak langsing2 pun... Opssss... terover sudah... ahahaa...

5 comments:

  1. As'kum,
    Best best, pengajaran untuk semua..!

    ReplyDelete
  2. awakkk.. kah kah kah... terang dan nyata .. cukup garam gula.. Kite sokong dari jauh sume statement awak.. mmg yg terover patut2 di tegor.. agak dh tegor, tak paham gak, gasak kan ..

    sihat wak ? rindu tol ngn geng2 di sinun..

    ReplyDelete
  3. satu pandangan,luahan tentang kebenaran yang cukup bagus...memang pun diorang ni,gunak kemudahan teknologi,ada yang nak menunjuk-nunjuk,ada yg bergduh,yg berdating..saya pernah terjumpa di fb.pasangan baru kawin,mungkin, tapi tinggal berjauhan,si suami menulis di status:tak sabar nak tunggu sayang balik,abang dah siapkan tab mandi,kita berendam sama sama nanti...si isteri menjawab:rindu pelukan dan ciuman abang...ADUIII...macam dia je yang kawin..terbuka macam tu...macam tak tau malu jeee...

    ReplyDelete
  4. Salam Dik Aymy....Akak glance sikit2 jer bebelan Adik tu...sabor ya!!!!!cute sungguh anak dara tu...berkenan nak buat menantu...lain pulak!! Cabutttt~!

    ReplyDelete
  5. Dayat: Ahaha... ko pun sure tahu ada org2 sekeliling kita yg spesis macam ni kan... :)

    Wawa: Hikhikhik... nakal aku ni kan... hilang sabo dah nie... ehehe...

    Anati: Tu la kan... benda2 privacy, keep it privacy la ... takkan sume luar dalam nak expose... gelilah...

    Kak Watie: Ehehe... lari laju2 sket... :)

    ReplyDelete