Pages

Sunday, January 31, 2010

Almond Marble Cake & Kuih Bakar Pandan...

Salam...
Minggu tahun baru silih berganti ... sedar tak sedar dah penghujung bulan Januari... sebelum aku terlupa just nak wish Happy Besday to my dear Mama... semoga mama sihat selalu, panjang umur, murah rezeki, ceria selalu n berbahagia selalu... adik-adik kat umah tu, dah belikan kek kat SR tuk mama... tapi aku rasa, piranha- piranha kat umah tu yang makan lebih-lebih kan... hehehehe...

O.k2 back to citer masak2... tengok kek besday mama tu, wat aku hilang sabo jer... dlm sibuk nk catu makan, tapi entah naper rase nak godek2 gak Mr Kenwood aku tu... kire cam nekad la, nak makan sepotong jer... ehehhe... kononn la tu... kali rase nak wat kek yang ada topping lak... so, wat kek yang ada choc ganache... sebab krim2 lain tak berapa layan kat umah nie... pastu, aku godek2 la buku resipi yg ada dlm koleksi... jumpa resipi marble kek tapi dia letak ground almond sket... pastu dia curah choc ganache atas dia ... nampak cam best jer dlm gambo... ehehhe... ingat2 nak wat sok lusa jer... tapi cam dah tak sabo... nak buat jugak arini... huuhu....

So, pas godek2 ni la hasilnya... tadaa....



Resipi i tempek later yer... kalo sapa nak pakai resipi kek marble biasa pun, no problemo ... just tambah la sket serbuk badam bagi lemak merdu gitu...

Ada besday sesapa rini? jemput2 makan... happy besday okey... tuk Faeezah Ghafar yg jugak sambut besday rini, sama ngan my mum, happy besday yer Fae... moga terus berjaya dunia akhirat dan berbahagia bersama keluarga tercinta ... :)

Jemput2 makan yer... ada banyak lagi ni... sbb aku dah janji nak makan sepotong jer kan... ehehhe.... Opss lupe, ni projek malam tadi... Kuih bakar pandan... lama dah tak makan... buat la sket... kanak2 ni suke la kuih kaler ijau ni... ehehhe... resipi kuih ni, pi la godek2 dlm gobok tu... jumpa la nanti...


Dah siap makan, sapu la sket2 yea n cuci la piring tu yer... sapa yg dtg bawak mangkuk tingkat or tupperware tu, nanti dah amik sorang sket, tutup elok2 yer... kang masuk semut... ehehhe... sekian, wassalam...

Thursday, January 28, 2010

Bread Butter Pudding & Cabantal ... Cabantal tu apa ek?

Salam...
Sihat sumenye ke? harap2 sihat ajer la yer... kisah men masak2 yang hampeh sket kali nie... huhuhu... dua2 buat, tak berapa nak menyeronokkan hati... huhuhuuh... tapi, nak salahkan sape kan... salahkan diri sendiri la... sebab diri sendiri yang keletang keletung kat opis tue... ahakss...


Dari pagi buta kelmarin teringin nak makan kuih cakoi or cok bantal... whateverlahkan, asal leh men cicah2 kari... dah 2-3 ari rasa nak colek2 kari ayam... tapi tak terbuat2 lagi... so, bila dah ghajin sket tu, wat lah kari tuk lauk budak2 nie... so, petang tu bolehla wat cok bantal or cakoi nak men cicah2 kari tu kan... sambal bilis belen pun dok ada elok lagi... sedap gak men cicah2 petang2 yg dingin tue... tapi yg tak bestnya, cakoi tu tak ensem... bahan2 tawas/ alum and nutri powder mmg tadak ler... tapi nak godek gak... amik ko... jadik cabantal... cakoi + cok bantal... ahaks... rongga kureng n agak berat ... gagagga... belasah jerla labu... asal puas ati dpt cicah kari udah... ahakss... takper, lain kali cuba lagi... huhuhu... lain kali, wat cok bantal or roti arab sudahh... ehehehe...


Sebelum buat cakoi tu, dah bakar dah bread butter puding... tapi naper ek? roti dia tak jadi lembut n berair bila ceduk tu... dia cam keras sket... more like cam nak jadi bingka dah... tak penyek2... kalo ikut gambo buku resipi tu, nampak cam roti dia lembut n basah jer... tapi, rasa dia mmg boleh tahan... just, tekstur dia yg buat tak puas hati... nak kata roti n adunan krim + susu tu tak direndam dulu, dah rendam gak dah... tapi still tak smooth gitu... maybe, roti aku tu tak tenggelam abis kot... apolah, acik ni wat kojo tak somonggah... huhhhhhu... anyway, next time kena cuba style lain sket... aritu ada bincang2 sket ngan k ida... lupa nak tanya, hasil projek dia ritu... huhuhu...


Oklah, layan jerla gambo... resipi tadak... sebab tak puas hati... nanti berjaya, baru letak resipi... hahaha.... nak pi lipat kain sebanjaran Titiwangsa tu... sekian, wasalam...

Monday, January 25, 2010

.: Orange Butter Cake Wif Almond :.

Salam...
Kembali bersiaran... semalam makcik terlebey vitamin R ... sebab kelmarin laling dah bagi upah pi bermanja2 n servis badan kat The Spa, Movenpick Hotel n Resort Al Bida'a Kuwait tu, sebelum check out cuti2 ari tue... ehehhe... badan letih2 n otak serabut serabai leh terlupa jap... sampai terlelap makcik kat situ... sib baik tak tido sambil berkeruh... ehehhe... sambil aku dok bersantai2 tu, Mr I bawak kanak2 pi main kat kids club... tq so much for compliment yer laling :) ...

Citer cuti2 Kuwait tu, later la yer... citer masak2 dulu... pas aku wat Choc Chip n Nuts Slices tu, aku wat plak kek oren nie... gara2 tak tahan tgk kek oren kat umah Kak Ummi Kuantan... oren pun ader 2 biji lagi... aku pun belasah ler buat... resipi asal ialah resipi Orange Butter Cake kat umah Kak Ummi tu la... tapi aku tabur extra badam cincang... resipi ni mmg pakai ground almond... so kek dia lemak2 gitu...

Resipi aku CnP kat umah Kak Ummi jer la yer... Kak Ummi CnP kat umah MamaFami... tq so much la tuk akak2 ku cayang nie... mmg betul cam kata kak ummi, kek dia lembut n gebus n mulus jer... ehehhe... tapi, agaknye oren aku tu manis, so rase kek dia kurang masam sket la... lupa plak aku nak rase masa dah siap bancuh tu... biasa aku rasa dulu... kali ni, lupa... kalo rase kurang masam tadi, leh gak letak sket lemon juice bagi rase masam sket... anyway, kek ni mmg sedap... kena lak ada rase kacang2 tu... shedapp.... resipi sila amik kat bawah yer... :)



.: ORANGE BUTTER CAKE :.

Ingredients :
  • 250g butter
  • 250g caster sugar
  • 4 eggs
  • 100ml fresh orange juice
  • some orange rind
  • 250g self raising flour
  • 30g ground almond
  • 1/2 teaspoon baking powder

Method :

  1. Sieve together self raising flour, ground almond and baking powder. Set aside.
  2. Beat butter and sugar till light and fluffy.
  3. Add in eggs, one at a time and continue beating till light and creamy.
  4. Fold in flour and orange juice alternately until well mixed. Lastly, add in orange rind.
  5. Pour into a 9" greased and lined tin.
  6. Bake at 160 C in a preheated oven for 55 to 60 minutes.

Sekianlah tuk rini... terima kasih la tuk dua2 akak n tuan asal punye resipi nie... terima kasih daun keladi... ehehhe... jemput lah makan yer kalo sudi... ada belen sket lagi tang kerak tu... ehehhe... sekian, wassalam...

Sunday, January 24, 2010

.: Chocolate Chip & Nut Slices :.

Salam...
Kembali bersiaran... arini ada rajin sket nak main masak2... dok usha resipi ni dah lama... tapi belum ader semangat nak buat... ehehhe... resipi amik kat buku resipi easy baking by Marks & Spencer ... sape yang suke kudap2 cenggini, bolehla try... aku mmg suke ceklat n kekacang... so, i like it la... yummmyyy ... :)

Sapa nak cuba, ni resipi dia... aku just buat 3/4 adunan jer... sebab butter dah abishh... ehehe... tekstur dia rangup cam biskut gak... tapi ader sedikit chewy... nak citer pun tak reti... so, cuba jerla yer... eheheh... sape tak suke manis, boleh kurangkan sket gula die... sbb choc chip tu pon dah manis kan...



.: Bahan-Bahan :.

225 g butter

175 g gula kastor

esen vanila - beberapa titik
225 g tepung
200 g chocolate chip

115 g kekacang - coarsely chop ( saya guna Pecan + Macadamia)

Cara- Cara ...
1. Panaskan oven 180 Cel ... Lenserkan loyang empat segi / gunakan baking paper untuk alas ...
2. Pukul butter dan gula hingga pucat dan fluffy ... masukkan esen vanila... kacau rata...

3. Masukkan tepung dan gaul sebati ... masukkan kekacang n choclate cip ... gaul rata ...

4. Masukkan adunan ke dalam loyang... tekan adunan rata ke dalam loyang... bakar 20-30 min atau sehingga kekuningan ... biarkan sejuk di dalam loyang...
5. Bila dah sejuk sket, potong bentuk jejari mengikut saiz yang disukai ...


P/s : adunan ni lembut sket dari adunan biskut tapi taklah selembut adunan brownies / kek ...


Selamat mencuba... nyum nyum nyum... kunyah2 tak sedar dah abis suku loyang... ahahha... sbb tu, aku malas nak men masak2 nie... masak jer musti nak makan... jiwa kacau tul... jumpa lagi... salam...

Thursday, January 21, 2010

Sepeninggalanku...

Salam...
Kembali bersiaran n cuci sawang... kemalasan tahap siput sedut... huhuhu... takder citer masak2 sebab takder main masak2... main pondok2 ajer ader... huhuhu... masak sume cincai bocai jer... masak tuk anak2 jer... sebab aku n Mr I dok sibuk diet... weekday, laling tak nak makan dinner... so, petang dia balik kejer just wat kudap2 minum petang jerla... masak berat2 bile weekend jer... senang manyak kejer makcik...

Takder benda nak citer sgt pun sepanjang tak bersiaran nie... biasa2 jer rutin harian... ini citer balik aritu la... rumah kitaorang yang disewakan kat Manjung tu, penyewa lama dah keluar dah... sebabnya, En Suami kena pindah KL... end of year, sume family ikut sekali... kalo ikutkan agreement, tgh tahun ni baru dia abis agreement ngan we all... tapi nak buat cemana kan, dah kena pindah... bukan sesaja...

Nak dijadikan rezeki, masa diaorang sibuk kemas2 nak pindah, ada lah hamba allah ni yang dtg tanya nak cari umah sewa... memang masa tu kitaorang dah sampai pun Msia... tapi takderla iklan nak cari penyewa ke apa ker... sebab org yang tgh sewa masa tu lom kompom tarikh beno nak pindah angkut barang... tapi disebabkan penyewa baru tu beria2 nak booking dok umah tu jugak, kami pun takder cari orang lain dah... lagipun, tak lama lepas tu, dah nak balik Kuwait semula.. kalo boleh setel sume sebelum balik sini, lagi senang la hati kami kan... boleh deal sendiri n jumpa sendiri dgn orang yang nak sewa tu...
so, weekend last sebelum balik sini, kami patah balik ke Manjung... tengok condition umah yang dah kosong n terus jumpa bakal penyewa baru tue... sambil2 tu kami repair la benda2 kecik yang ada problem... tukar lampu terbakar... tukar selak tingkap yg tercabut... tukar tombol pintu bilik yang dah jammed... tukar tombol pintu dapur yang dah ketat n payah nak bukak dia punyer kunci... kami duplicate gak, lagi satu set kunci umah tuk bakal penyewa baru...

Kami nak ucapkan bebanyak terima kasih kat Kak Zura n En. Khairul sebab jaga umah kitaorang dengan baik sekali... masa aku tinggal ritu, ada la sket pokok2 bunga... tapi Kak Zura yang baik hati, tinggalkan jugak sket bunga2 n pokok2 yang dia tanam... ehehhe... pokok palm yg dah saiz sedang beso pun dia tinggalkan... dua batang plak tue... mekasih bebanyak yer Kak Zura... lebih kurang mintak halal segala la urusan kita selama ni yer... Actually, masa aku tinggalkan umah tu, mmg aku tinggalkan sekali dengan langsir2, set bilik tido master bedroom n almari TV... sume still dalam keadaan yg baik... day curtain aku yg memang dah uzur masa aku tinggalkan tu pun, abis digantikan balik oleh Kak Zura... dia kater pas basuh dah koyak...dia tak sampai hati nak tinggalkan gitu jer... before ni, aku mmg dah pesan... kalo koyak, buang jer... jgn ganti2... sebab aku tau, benda tu dh lama dah... dah nak reput sebab dah berhujan berpanas... so, kalo dia jahit baru pun, nanti bukak jer n bawak masa pindah... tapi dia tinggalkan jugak... mmg sangat terima kasih la yer kak... alhamdulillah... moga akak sekeluarga murah rezeki... :)

Dapur kesayangan aku pun sume in good condition... oven n dapur built in tu pun dia jaga dengan baik... aku harap2 penyewa baru nanti tu pun jaga elok2 camtu la... masa pi Manjung tu, kami pegi jugak umah penyewa baru tu... tgk, diaorang pun ada tanam2 pokok gak... elok teratur... dalam umah pun ok jer... cantik berhias... mudah2an nanti dia jaga elok2 gak umah kami... umah yang diaorang sewa skang ni, nak kena jual... owner nak jual... sebab tu diaorang kena cari umah lain... kitaorang pun dah mintak tolong diaorang tlg jagakan umah tue... buatlah macam umah sendiri... apa yang ada tinggal tu, pakai ajerla... cume tlg jaga jer... mudah2an sume ok la... layan jerla gambar teratak buruk kitaorang yang dah kosong nie...

Pokok pisang hiasan... masa aku tinggal, lom berjantung lagi... ehehe... dari 1 anak kecik, nie dah beranak pinak jadi 3 anak dara... anak yg kecik2 ada lagi sekeliling dia... :)

Depan n halaman...


Lampu ala2 antik la konon...


Ruang tamu...



Dapur kesayangan... miss u bebeh...


Okla... nak titun dulu... nanti ghajin, bebel lagi... sekian, wassalam...

Friday, January 15, 2010

Bunga untuk semua ... Silalah amik jika sudi... XOXO ...

Salam...
Sambung bersiaran... gambar ni hasil menembak budak baru belajar kat Cameron itu... sape yang sudi, amikla wat kenangan... nak bagi ole2 betul tak termampu la makcik nak bagi sume2... ehehhee... gambar2 ni sekitar Cameron la yer... layan jerla... gambar ni sebahagian jer.. nak upload n edit sume, makcik tak larat... ehhee...

























Ada yang berkenan n sudi amik? ehehhe... jgn malu2 n segan okey... okeyla, makcik nak lipat kain menggunung sambil layan upin ipin ngan kanak2 nie... sekian, wassalam...

Edisi terlewat cuti2 Msia @ Cameron Highland...

Salam...
Salam kembali bersiaran... mahapla yer, sape yg jenguk umah ni, tuan umah nyer takder... sibuk cuti2 Msia... pas balik sini lak, sibuk la balik dgn kejer2 umah yg neverend tu kan... beg tu pon lom abis unpack... kain baju jer dah unpacked... stok bahan2 masak n makan2 belum lagi... ader 1 beg & 2 kotak lagi lom susun... huhuuh...

Cuti2 Msia sebulan, berat naik berkilo kilo... stress oo... takperla, pasni dah tak tau bile lagi nak balik... maybe, back for good terus la kot awal tahun depan... insyaallah... kalo Mr I extend lagi pun, aku still kena balik gak ngan anak2... sebab cuti tanpa gaji dah sampai maximum limit... itu nanti, lain cerita kan... mudah2an Allah permudahkan segala urusan nanti...

Cuti2 Msia ni, takderla jenjalan mana sangat pun... cuti sebulan dengar cam lama jer kan...tapi sape yg in same shoes dgn we all tau la, bukan lama mana pon... program kena well plan... tu pon terkejar sana sini... nak santai2 ngan kawan2 pon tak sempat... masa sume spend ngan family n uruskan apa2 yg patut jer... huhuuhuh... pas gi Cherating, Kemaman, Kuantan tu, terus balik Bahau la... dari bahau, just gi jenjalan Cameron n Seremban jer... takder pi mana dah... pastu balik Kelana Jaya balik... before balik sini, sempat pi Manjung satu malam lagi... pi sign agreement ngan penyewa baru yg nak masuk umah... penyewa lama tu, dah kena pindah KL... rezeki la dapat penyewa baru dlm masa singkat tu... harap2 diaorang jaga lah umah tu elok2 cam umah sendiri... :)

Kami pegi 3 hari 2 malam jer pun kat Cameron... duduk kat Star Regency Brinchang... pilih tempat ni sebab betul2 depan pasar malam... senang nak ulang alik 2-3 kali setiap malam... ehehhe... bilik okey, just bilik air dia nampak tak menarik sket la... huhuhu... ni kali kedua la we all cecah Cameron... tetiba jer rasa nak pegi lagi... lgpun, saje jalan2 bawak Mama n Adib pi sana... diaorang tak penah sampai lagi... tapi si Ainn tu dah penah sampai pun... sebab last time pegi, dia pon ikut sama... dia lepak umah we all kat Manjung pas SPM ... so, layan jerla gambo2 ni yer... mane yg ader jerla... gambo munge2 later okey... ni gamba posing mosing n view jer... ehehhe... layannn...

Kanak2 @ Cameron Bharat Plantations...


Sejoli @ Cactus Point...


Adib n Ainn... kat ape ke name agro farm tu... lupe dah...


View merata2... yang first ni la building Star Regency tu...




Pasar Malam... port yang aku palinggggg sukee... :)






Tepi jalan @ Kea Farm...


Mama n menantu @ Stoberi farm...



Sopping apa yer kat sana? biasa la... segala bantal2 n ole2 stoberi... teh segala mcm rase tu... stoberi kering aka asam stoberi tu... keychain, FM n lelain la... makan2 dinner kat pasar malam tu jer la... lunch we all mkn kat KepC n foodcourt kat pekan Brinchang tu... kat pasar malam tu, makan okey2 gak... pusing2 la cari mana berkenan kat tekak... kami mkn nasi lemak bungkus n ayam golek kat situ pon sedap... selain stoberi ceklat, stoberi madu with whipped cream pon sangat shedapp you... segala mak nenek yg goreng celup tepung tu pun, shidapp... ehehhe... puas la makan sampai sengkak perut... ehehhe... berat naik melampau jgn komplen bebanyak la kan... sendiri mau ingat la kan... egeggee...

Sekianla bebelan arini... nanti, aku tempek gamba bunge2 hasil tembakan kat Cameron tu yer... ada sape yg berkenan, nanti amik jerla gambo tu... ole2 from Cameron... ehehhe... sekian, wassalam...