Pages

Sunday, January 31, 2010

Almond Marble Cake & Kuih Bakar Pandan...

Salam...
Minggu tahun baru silih berganti ... sedar tak sedar dah penghujung bulan Januari... sebelum aku terlupa just nak wish Happy Besday to my dear Mama... semoga mama sihat selalu, panjang umur, murah rezeki, ceria selalu n berbahagia selalu... adik-adik kat umah tu, dah belikan kek kat SR tuk mama... tapi aku rasa, piranha- piranha kat umah tu yang makan lebih-lebih kan... hehehehe...

O.k2 back to citer masak2... tengok kek besday mama tu, wat aku hilang sabo jer... dlm sibuk nk catu makan, tapi entah naper rase nak godek2 gak Mr Kenwood aku tu... kire cam nekad la, nak makan sepotong jer... ehehhe... kononn la tu... kali rase nak wat kek yang ada topping lak... so, wat kek yang ada choc ganache... sebab krim2 lain tak berapa layan kat umah nie... pastu, aku godek2 la buku resipi yg ada dlm koleksi... jumpa resipi marble kek tapi dia letak ground almond sket... pastu dia curah choc ganache atas dia ... nampak cam best jer dlm gambo... ehehhe... ingat2 nak wat sok lusa jer... tapi cam dah tak sabo... nak buat jugak arini... huuhu....

So, pas godek2 ni la hasilnya... tadaa....



Resipi i tempek later yer... kalo sapa nak pakai resipi kek marble biasa pun, no problemo ... just tambah la sket serbuk badam bagi lemak merdu gitu...

Ada besday sesapa rini? jemput2 makan... happy besday okey... tuk Faeezah Ghafar yg jugak sambut besday rini, sama ngan my mum, happy besday yer Fae... moga terus berjaya dunia akhirat dan berbahagia bersama keluarga tercinta ... :)

Jemput2 makan yer... ada banyak lagi ni... sbb aku dah janji nak makan sepotong jer kan... ehehhe.... Opss lupe, ni projek malam tadi... Kuih bakar pandan... lama dah tak makan... buat la sket... kanak2 ni suke la kuih kaler ijau ni... ehehhe... resipi kuih ni, pi la godek2 dlm gobok tu... jumpa la nanti...


Dah siap makan, sapu la sket2 yea n cuci la piring tu yer... sapa yg dtg bawak mangkuk tingkat or tupperware tu, nanti dah amik sorang sket, tutup elok2 yer... kang masuk semut... ehehhe... sekian, wassalam...

Thursday, January 28, 2010

Bread Butter Pudding & Cabantal ... Cabantal tu apa ek?

Salam...
Sihat sumenye ke? harap2 sihat ajer la yer... kisah men masak2 yang hampeh sket kali nie... huhuhu... dua2 buat, tak berapa nak menyeronokkan hati... huhuhuuh... tapi, nak salahkan sape kan... salahkan diri sendiri la... sebab diri sendiri yang keletang keletung kat opis tue... ahakss...


Dari pagi buta kelmarin teringin nak makan kuih cakoi or cok bantal... whateverlahkan, asal leh men cicah2 kari... dah 2-3 ari rasa nak colek2 kari ayam... tapi tak terbuat2 lagi... so, bila dah ghajin sket tu, wat lah kari tuk lauk budak2 nie... so, petang tu bolehla wat cok bantal or cakoi nak men cicah2 kari tu kan... sambal bilis belen pun dok ada elok lagi... sedap gak men cicah2 petang2 yg dingin tue... tapi yg tak bestnya, cakoi tu tak ensem... bahan2 tawas/ alum and nutri powder mmg tadak ler... tapi nak godek gak... amik ko... jadik cabantal... cakoi + cok bantal... ahaks... rongga kureng n agak berat ... gagagga... belasah jerla labu... asal puas ati dpt cicah kari udah... ahakss... takper, lain kali cuba lagi... huhuhu... lain kali, wat cok bantal or roti arab sudahh... ehehehe...


Sebelum buat cakoi tu, dah bakar dah bread butter puding... tapi naper ek? roti dia tak jadi lembut n berair bila ceduk tu... dia cam keras sket... more like cam nak jadi bingka dah... tak penyek2... kalo ikut gambo buku resipi tu, nampak cam roti dia lembut n basah jer... tapi, rasa dia mmg boleh tahan... just, tekstur dia yg buat tak puas hati... nak kata roti n adunan krim + susu tu tak direndam dulu, dah rendam gak dah... tapi still tak smooth gitu... maybe, roti aku tu tak tenggelam abis kot... apolah, acik ni wat kojo tak somonggah... huhhhhhu... anyway, next time kena cuba style lain sket... aritu ada bincang2 sket ngan k ida... lupa nak tanya, hasil projek dia ritu... huhuhu...


Oklah, layan jerla gambo... resipi tadak... sebab tak puas hati... nanti berjaya, baru letak resipi... hahaha.... nak pi lipat kain sebanjaran Titiwangsa tu... sekian, wasalam...

Monday, January 25, 2010

.: Orange Butter Cake Wif Almond :.

Salam...
Kembali bersiaran... semalam makcik terlebey vitamin R ... sebab kelmarin laling dah bagi upah pi bermanja2 n servis badan kat The Spa, Movenpick Hotel n Resort Al Bida'a Kuwait tu, sebelum check out cuti2 ari tue... ehehhe... badan letih2 n otak serabut serabai leh terlupa jap... sampai terlelap makcik kat situ... sib baik tak tido sambil berkeruh... ehehhe... sambil aku dok bersantai2 tu, Mr I bawak kanak2 pi main kat kids club... tq so much for compliment yer laling :) ...

Citer cuti2 Kuwait tu, later la yer... citer masak2 dulu... pas aku wat Choc Chip n Nuts Slices tu, aku wat plak kek oren nie... gara2 tak tahan tgk kek oren kat umah Kak Ummi Kuantan... oren pun ader 2 biji lagi... aku pun belasah ler buat... resipi asal ialah resipi Orange Butter Cake kat umah Kak Ummi tu la... tapi aku tabur extra badam cincang... resipi ni mmg pakai ground almond... so kek dia lemak2 gitu...

Resipi aku CnP kat umah Kak Ummi jer la yer... Kak Ummi CnP kat umah MamaFami... tq so much la tuk akak2 ku cayang nie... mmg betul cam kata kak ummi, kek dia lembut n gebus n mulus jer... ehehhe... tapi, agaknye oren aku tu manis, so rase kek dia kurang masam sket la... lupa plak aku nak rase masa dah siap bancuh tu... biasa aku rasa dulu... kali ni, lupa... kalo rase kurang masam tadi, leh gak letak sket lemon juice bagi rase masam sket... anyway, kek ni mmg sedap... kena lak ada rase kacang2 tu... shedapp.... resipi sila amik kat bawah yer... :)



.: ORANGE BUTTER CAKE :.

Ingredients :
  • 250g butter
  • 250g caster sugar
  • 4 eggs
  • 100ml fresh orange juice
  • some orange rind
  • 250g self raising flour
  • 30g ground almond
  • 1/2 teaspoon baking powder

Method :

  1. Sieve together self raising flour, ground almond and baking powder. Set aside.
  2. Beat butter and sugar till light and fluffy.
  3. Add in eggs, one at a time and continue beating till light and creamy.
  4. Fold in flour and orange juice alternately until well mixed. Lastly, add in orange rind.
  5. Pour into a 9" greased and lined tin.
  6. Bake at 160 C in a preheated oven for 55 to 60 minutes.

Sekianlah tuk rini... terima kasih la tuk dua2 akak n tuan asal punye resipi nie... terima kasih daun keladi... ehehhe... jemput lah makan yer kalo sudi... ada belen sket lagi tang kerak tu... ehehhe... sekian, wassalam...

Sunday, January 24, 2010

.: Chocolate Chip & Nut Slices :.

Salam...
Kembali bersiaran... arini ada rajin sket nak main masak2... dok usha resipi ni dah lama... tapi belum ader semangat nak buat... ehehhe... resipi amik kat buku resipi easy baking by Marks & Spencer ... sape yang suke kudap2 cenggini, bolehla try... aku mmg suke ceklat n kekacang... so, i like it la... yummmyyy ... :)

Sapa nak cuba, ni resipi dia... aku just buat 3/4 adunan jer... sebab butter dah abishh... ehehe... tekstur dia rangup cam biskut gak... tapi ader sedikit chewy... nak citer pun tak reti... so, cuba jerla yer... eheheh... sape tak suke manis, boleh kurangkan sket gula die... sbb choc chip tu pon dah manis kan...



.: Bahan-Bahan :.

225 g butter

175 g gula kastor

esen vanila - beberapa titik
225 g tepung
200 g chocolate chip

115 g kekacang - coarsely chop ( saya guna Pecan + Macadamia)

Cara- Cara ...
1. Panaskan oven 180 Cel ... Lenserkan loyang empat segi / gunakan baking paper untuk alas ...
2. Pukul butter dan gula hingga pucat dan fluffy ... masukkan esen vanila... kacau rata...

3. Masukkan tepung dan gaul sebati ... masukkan kekacang n choclate cip ... gaul rata ...

4. Masukkan adunan ke dalam loyang... tekan adunan rata ke dalam loyang... bakar 20-30 min atau sehingga kekuningan ... biarkan sejuk di dalam loyang...
5. Bila dah sejuk sket, potong bentuk jejari mengikut saiz yang disukai ...


P/s : adunan ni lembut sket dari adunan biskut tapi taklah selembut adunan brownies / kek ...


Selamat mencuba... nyum nyum nyum... kunyah2 tak sedar dah abis suku loyang... ahahha... sbb tu, aku malas nak men masak2 nie... masak jer musti nak makan... jiwa kacau tul... jumpa lagi... salam...