Pages

Friday, March 26, 2010

.: Umrah & Ziarah : Pengalaman itu :.

Salam...
Kembali bersiaran... syukur alhamdulillah, kita dapat bersua kembali... Alhamdulillah urusan umrah & ziarah kami sekeluarga dah pun selesai... nak cerita apa pun, dah tak reti dah... mcm2 pengalaman yg kami kutip... pengalaman yg sgt berharga dan tak ternilai...

Kami bertolak ptg Rabu dari Kuwait dgn keter n driver travel agent... perjalanan darat ni, mmg sgt panjang & agak letih... namun dalam letih2 tu Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik... Ibadah kami semua dah kami lakukan sebaik mungkin dan mudah2an diterima Allah S.W.T ...

Perjalanan dengan anak2 ni mmg mencabar jugaklah kan... kita bukan pergi makan2 angin huha huha... kalo boleh nak luangkan byk masa beritikaf dalam masjid tu... tapi nak balancekan dgn mood kanak2 & tahap larat tak larat depa tu mmg kena byk bersabar... tapi nasib baik lah jugak, diaorang ni takderla buat hal sgt pun... si Irdina tu, tawaf umrah pun dia ikut... tawaf sunat tiap2 hari pun dia tawaf jer... takder bunyi apa... si Irfan jer ada sket lenguh kaki masa sehari sebelum bertolak ke Madinah ... sebelum2 tu dia o.k jer... last2 aku tempek koyok kat betis dia kejap...alhamdulillah pastu, dia o.k jer... boleh jalan pegi masjid lagi... tapi diaorang ni, tak larat nak kena jalan jer... yg lain2 mmg takder byk hal pun... mujur jugak, masa nak tawaf Wida' / Wada' tu, diaorang o.k jer ikut tawaf nye... dapat mula n habis sama2... takder gilir2 tawaf...

Tapi masa Saie mula2 sampai tu mmg dua2 dah penat dah... maklumlah, dah travel lebih 20 jam dengan keter... sampai2 terus siap2 n jalan kaki pi masjid... tawaf umrah 7 pusingan... pastu, nak saie lagi... saie round 5 diaorang dah nak duduk dah... terpaksa la aku n Mr I gilir2... lagipun masa tu, mmg belum makan apa pun... last sekali makan dinner mlm sebelum tu... brekfast pun mkn kudap2 dlm keter jer... masa tu plak, dh petang dah pun... nk masuk Asar... mau tak letih kanak2 tu.. mujur jugak air Zam Zam banyak... kejap2 minum... kejap2 minum.... kita org tua pun letih... tapi kita owg tua, letih pun diam jerla... gagahkan jugak... lagipun owg tua ni, dah terpandang jer Kaabah tu, terus tak terkata dah perasaannya... letih hilang semua... diaorang letih, mmg terang2 jer cakap tak larat n lapo... tapi setakat tu jerla... takderla mengamuk ke, nangis guling2 ke... ehee... alhamdulillah... anyway, aku salute betul ngan Kak Ida n Ema yg ada bawak anak kecik tu... lagilah nak kena byk sabo yer... aku yg bawak kanak2 separuh beso tu pun, mmg byk kena bersabar...

Tapi yg buat kanak2 ni seronok, kalo balik dr masjid jer mesti ada macam2 kat tgn tu... gula2, biskut, ceklat, kurma etc... diaorang ni mmg suka sedekah... tambah lagi tgk kanak2 ni yg comel lote nie... lagilah depa geram... mcm2 gelagat org aku jumpa bila diaorang tgk kanak2 ni... ada yg bagi makanan... ada yg amik gambo... ada yg nak amik gambo sesama kanak2... usap n cium kepala jangan cakapla... sepanjang tawaf tu, mmg dah entah baper kali kena cium... biasanya kakak la bawak balik byk ole2... sebab dia duduk di kawasan pompuan ngan aku... makcik2 ni, biasa ada bawak bekal kan... bekal2 depa pon dia bg kat kanak2 nie... tp mujur si kakak tak kedekut... lepas tu, boleh share dgn adik dia... si adik ikut abah kt bhgn lelaki... pakcik2 lelaki ni jrg la kot bawak bekal kudap... tapi ada gak yg bawak sepastik gula2 n cekelat n agih2kan kat dataran masjid... :)

Kami pergi tak lama... seminggu jer... mmg 7 malam... tapi 2 mlm dah dalam perjalanan pergi n balik... 3 malam di Makkah, 2 malam di Madinah... masa sampai di madinah tu pun, hati dah sayu beno sbb dh tinggalkan bumi mekkah.. masa jejak kaki dlm masjid Nabawi tu pun, mmg perasaan dia lain... aura dia mmg lain... bagi akulah... org lain, aku taktau la... sebelum ni, just dengar org cakap... terasa rindu bila nak tinggalkan bumi Makkah tu... bila dah alami sendiri, mmg tak terkata... terpandang tong2 air zam zam dlm masjid Nabawi tu pun boleh buat air mata ni bergenang... sbb teringatkan Kaabah dlm masjidil haram tu...

Sepanjang berada kat sana, bab makan sume alhamdulillah o.k ... sebab para2 suami ni pi cari tokey yg buat katering makanan melayu... order siap2 makan tuk bekfest, lunch n dinner... bestla, sebab dah lama tak makan masakan melayu yg org lain masak... masak2 simple2 pun sedap... dapat jugakla merasa rendang daging, asam pedas, nasi lemak, gulai ayam minang n lain2... berat badan aku jgn tanya la... biasa aku makan nasik seminggu sekali or dua kali jer... yg ni, makan 2-3 kali sehari... sendiri mau ingatla... hari ke-2 jer pipi dah penuh... ahaha... kalo tak makan kang, takut takder energy pulak... perut pun asyik lapar jer... agaknya sebab byk berjalan kot... biasa kuak lentang n bersenang lenang kat umah jer... tenaga tak banyak abis... :)

Kesimpulannya, segala dah selamat n selesai... kami dah lakukan sebaiknya... yg wajib, yang sunat... suma kami dah cuba sempurnakan... mudah2an ibadah kami diterima... dan moga2 akan ada peluang lagi ke sana... memang rasa tak puas... kami nak jugak pergi lama sket & berdua aje tanpa anak2... so boleh lebih concentrate n ada lebih masa tuk buat ibadat tu kan... setiap org yg dah sampai sana sure akan berdoa bahawa kedatangan mereka ke tanah suci tu bukan yang terakhir... macam tu jugak dengan kami... cuma rezeki tu, kurniaan Allah kepada hambanya... ada yang cepat sampai, ada yang lambat sket, ada yg berkali2 sampai.. tapi yg penting kita jgnlah putus berusaha n berdoa... kalo ada niat, usaha & rezeki, insyaallah akan sampai juga ke sana... Coretan kali ni, sampai sini ajer... kat sini, aku just share sket2 gambo2 kenangan masa kat sana... nak letak banyak2 lembab lak tenet ni nak upload...

Di Miqat... Qarnul Manazil... Solat sunat ihram & niat ihram umrah...

Sesudah umrah... Usai solat subuh di masjidil haram... Dataran Kaabah... Bukit Safa... 3 keluarga bersama-sama...


Ziarah Makkah... Jabal Thur ... Jabal Rahmah ... Jabal Nur ... Gua Hira ' ... Sekitar Masjid Nabawi... Perkuburan Al-Baqi... Sebelah masjid Nabawi... Ziarah Madinah... Masjid Quba... Jabal Uhud ... Makam Saidina Hamzah n para sahabat yg syahid semasa perang Uhud...

Masjid Qiblatain... Masjid Tujuh...
Insyaallah jumpa lagi di lain catatan... sekian, wassalam...

Tuesday, March 16, 2010

..: Perjalanan Ini :..

Salam...
Kembali bersiaran... entry pendek & ringkas aja... dikesempatan ni, aku mohon ampun dan maaf atas salah silap pada semua sahabat, teman & kenalan... baru atau lama... alam nyata atau alam maya... juga tak lupa pada semua ahli keluarga tercinta... aku manusia biasa yg kadangkala lalai, lupa dan alpa... tak sedar entah bila telah melukakan hati & mengguriskan perasaan ... atau mungkin juga ada kata2, perlakuan atau ketukan keyboard yang bisa membuat kalian berduka, berasa hati atau terpalit rasa benci... moga kalian sudi memaafkan segala kekhilafan diri ini...

Insyaallah, kami sekeluarga akan menunaikan Ibadah umrah & ziarah... mudah2an dengan kemaafan ini segala urusan dipermudahkan , ibadah kami sempurna & diterima Allah S.W.T ...



Perjalanan akan bermula dari Kuwait pada esok hari (Rabu ~17 Mac 2010) dgn jalan darat... naik keter... tapi bukan drive sendiri... pergi ngan travel agent ... dia punya keter plus driver... jadinya takdela penat nak drive kan... keter pun nampak selesa sebab 7 seats ... 4 Wheel /SUV/ MPV ntah... aku tk tgk pon keter tu... tapi kaum2 bapa dah pegi tengok sume keter yg akan bawak kami tu... ada tiga family yang akan berkonvoi bersama dlm perjalanan ini... Family Zubir & Kak Ida (nsyahida.blogspot a.k.a Hujan Emas) juga family Sabri & Ema Murni... belasan jam dijangka perjalanan kami ni... Insyaallah sampai ke tanah haram hari Khamis pagi... kami akan berada seminggu di bumi Makkah Al Mukarramah & Madinah Al Munawwarah ...

Sebenarnya hati ni amat takut dan berdebar2 sbb mengenangkan ilmu di dada yg amat kurang sekali... namun, jauh di sudut hati, dengan ilmu yg sedikit ini tetap berharap & tak henti2 berdoa agar segalanya dipermudahkan di sana...

So, sampai sini dulu... Insyaallah panjang umur jumpa lagi... Doakanlah kami selamat pergi & balik... doakan segala urusan kami dipermudahkan & ibadah kami diterima Allah S.W.T dan terima kasih yg tak terhingga juga pada mereka yg sudi mendoakan perjalanan ini ...

' Ya Allah ya tuhanku... padamu kami berserah... terimalah kedatangan kami ke tanah harammu dan menjadi tetamu di rumahmu... terimalah ibadah kami... moga juga ziarah kami ke tanah haram Nabi Muhammad S.A.W juga akan dipermudahkan segalanya... Amin Ya Rabbal A'lamin... '

Wassalam...

Sunday, March 14, 2010

Sibuk or pura2 sibuk? ....

Salam...
Selamat pagi Ahad... lama betul tak masuk entry... agak sibuk plus pura2 sibuk... ehee... tu yg lama tak muncul2 tue... benonya, lama tak men masak2 sangat...

Minggu2 lepas, ada la wat karipap sket... popia goreng sket... pastu, masak ntah apa2 ntah... dah lupe... tapi sumenya men cecampak jerla... pastu, ni ada tart yg aku BELI... Pecan caramel tart n Almond tart... suke sgt Almond tart tue... teringat mama tercinta kalo makan tart nie... sbb dia pon suke sgt Almond tart... sesapa yg ada resipi tart yg ala2 gini, please let me know yer... dah cube few resipi Almond tart nie... tapi tekstur tak berapa best... cam keras nak jadik semekut... yg ni, takderla keras sangat tekstur dia... cengkerang dia keras la... tp yg tgh dia tu, lembut sket dari tekstur biskut... pecan caramel tart ni lak, not bad la... tapi agak manis n aku prefer Almond tart tue...

Almond tart...


Pecan Caramel Tart...


Homemade Pizza ni plak minum petang ari apa ek? lupa aja kejer aku nie... hee... wat sket jer pun... medium size... topping plg simple sebab kalo mcm2 atas tu, kanak2 tak makan... sume dikoreknya nanti... wat bazir jer... so, just sapu sos dia... homemade. jugak .. pastu, tabur cheese, ayam cincang , sosej ayam & capsicum ... sekejap jer dah licin ... alhamdulillah... saja wat sikit jer... so that, sekali hadap leh clear sume... kalo tak licin masa tu gak, kang balik2 aku jugak yg dok ulang2 makan... tu yg malas tue...

Sebelum masuk oven...


Selepas...


Tu jerla update wat masa nie... nanti ader citer2 lain, update kemudian... sekian, wassalam...