Pages

Thursday, May 20, 2010

.: Spring Holiday ~ Kota Paris :.

Salam...
Kembali bersiaran... adoilaa... sejak dua menjak hormon yg imbalance ni, sume benda jadi takder mood... makan jer terlebey mood... hikhikhik...

So, aritu ada bgtau nak cuti kejap kan... nak uruskan something... actually, kami sefamily gi jenjalan... cuti2... dekat 2 minggu jugak ler pusing2... cita2 nak pegi memang dah lame... tapi tabung tak penuh2... lagipun, dulu dah niat... selagi tak dapat pegi umrah, taknak pegi cuti mana 2pon... alhamdulillah, hajat nak wat umrah dah selesai... so, lepas tu baru la plan pegi jalan2... ingat nak pegi lambat la sket... lepas2 raya nanti ker... sambil2 tu, boleh penuhkan tabung... huhhuu... tapi, rezeki allah nak bagi, pregnant la plak kan... so dipercepatkanlah program... sebab nanti perut dah membeso, tak larat la makcik nk jalan2 bagai...

Dugaan gak masa dok plan cuti2 nie... nak ejas ngan jadual kejer cik suami... jadual perilaian sekolah anak2... tup2 dah siap2 plan nak gi jenjalan tu, tiba2 ada volcano eruption kat Iceland tu... airport2 yang berkenaan tutupla plak... serabut gak otak masa tu... sebab payment sume dah buat... tapi dah rezeki gak nak dapat pegi gak, few days sebelum pegi tu... airport CDG Paris dah bukak semula... we all tunggu gak ler kot2 flight ke Paris cancelled kan... boleh tunda program... tapi few days sebelum tu, flight beroperasi semula... airport2 yang berkenaan dgn perjalanan kami pun, dah bukak balik... bukan apa, hotel sume dah booking... payment sume dah buat... kalo flight cancelled, we all boleh mintak tunda tarikh... tapi kalo flight tak kensel & kami yg kensel sendiri, ada certain2 hotel yang dah dibooked non refundable... so, melibatkan byk kos jugak la... tapi Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan... semuanya berjalan lancar pegi dan balik...

We all kat Paris, 6 hari 5 malam... 3 malam kat Kota Paris... 2 malam pindah pi Paris Disneyland... Actually, memang boleh balik hari dari Paris ke Paris Disneyland tu... about one hour punya perjalanan... tapi dari pengalaman kawan2 yang dah pegi, bagitau seharian dok kat Disneyland tu memang rushing la... tak sempat nak buat apa... ada dua park nak masuk... Disney Park n Disney Studio... nak kejar show punye jadual ler... nak beratur panjang naik ride la... dengan park yang beso lagi... ish, malas la nak terkejar2... letih badan... owg, gi makan2 angin nak rehat2... santai2... rushing2 ni, malas la... tu yang decide duduk hotel kat disneyland jer...

Sampai2 kat epot Charles De Gaulle, Paris dalam tengah hari... driver yang nak pick up we all tu, dah tunggu pun... terus bawak we all ke hotel... kami dok apartment hotel... sebab, kat sana straight sket... kalo dia kata, satu hotel tu max 3 org plus kid... 3 orang jerla... kalo lebih, kena amik 2 bilik... tak mcm kat Msia... sumbat bagai jer kan... nak cari hotel yang ada family room pon susah nak dapat... yg dapat apartment hotel... o.k gakler... Kami dok kat Citadine Trocadero... hotel Citadine ni ada merata2... ikut area mana la yg suke... kami amik yg tak jauh dr Eiffel Tower la... tapi yerla kan... mana penah sampai... mana nak tau jauh ke dekat dengan hotel tu kan... google n agak2 jerla location mana yg nak ambik...

Sampai jer hotel, bilik tak siap lagi... so, letak beg... pusing2 menapak kat area situ2 jerla... menapak punya menapak... rupanya memang tak jauh dari stesen Metro ( ketapi bwh tanah) & bus stop ... so, senang nak jenjalan nanti... tak jauh jugak dari Eiffel Tower tu... jalan punya jalan, tup2 dah nampak dr jauh... Ok la tu... kedai2 runcit pon ader kat bawah... beli brg2... pastu boleh main masak2 kat bilik...

Rupanya2 deret depan hotel tu pon, ada kedai kebab halal... dah nak gerak dari Paris ke Disneyland baru perasan... huhuhu... takder rezeki... tapi, ada jumpa gak kedai makan lain yang halal masa ronda2 tu... tapi, ada gak just makan bekal yg bawak dr umah... dr umah, mmg bawak serunding daging ngan sambal bilis... kat sana ada jumpa nasi instant... just masuk dlm microwave n panaskan... ehehe... boleh tahan gak nasi dia... takderla rasa ubat ke apa kan... elok jerla rasa nasi dia... beras basmathi lagi... makan jerla, ngan sambal bilis n serunding tu... pastu, goreng telur... sib bek tak bawak kicap... ehehe... ada gak ari, pekena maggi yg dibawak jer... ehehe... kudap2 pon byk yg bawak... sebab kang, sambil jalan2 sure lapo... bukan kanak2 jer lapo... mak kanak2 pun lapo je kejernya...

Petang tu, pas check in, rehat kejap & siap semayang sume... kami sambung jalan2... try naik Metro train... beli tiket Carnette... set 10 keping... kalo beli sekeping2, rugi sket la... mahal sket... sekeping boleh pakai one way... tiket tu boleh guna untuk naik train n naik bas... mana2 la... tapi dgn syarat, satu perjalanan satu tiket... jadual public transport mmg sgt efisien... takder tunggu lelama sampai nak pengsan... memang senang la nak jenjalan... cume, sapa ada anak kecik n pakai stroller tu, kalo nak turun naik train susah sket la... bukan susah sebab apa... sebab stesen train sume bawah tanah kan... tangga bersusun... ada certain2 stesen ada eskalator... tapi, most of the station, mmg bertangga2 bagai la... mmg letih nak angkat stroller tu... better naik bas jer... lagi senang... cuma tgk gak ler keadaan traffic kan... kami, ada naik train... ada naik bas... bergantung pada tempat yg kami pegi n laluan train n bus la... mana yg senang sampai hotel...

Petang tu, kami naik train pegi Montmartre hill... sampai sana naik funicular... bukan ada apa sgt pon atas tu... ada taman & gereja ape ntah namanya... org ramai lepak2 kat taman depan gereja tu.. pastu, boleh nampak permandangan bandar dari atas sana... kedai2 souvenir memang berderet la area sini... harga pon reasonable n banyak pilihan... alang2 dah jumpa kedai, terus beli ole2 sket2 kat sini...

Dari Montmartre, pegi plak Champ Elysees Avenue... sepanjang jalan, tempat sopping... ntah berapa kilometer Avenue ni pon, aku tak sure... tapi, memang kiri kanan jalan tu, segala macam mak nenek punya kedai ada... mostly, yg high end punya brand la... tak masuk kedai apa pon... sebab just nk tgk2 kawasan jer pon... ari shopping, dah spare last day... ehehhe... So, just cari kedai makanan halal kat situ... mmg dah tau alamat kedai tu... dh google siap2... so, malam tu dapatla pekena nasi kat situ... biasa2, kalo tak makan nasi berminggu2 pon aku tak heran... tapi, entahla... kalo jalan2 jer, sure nak makan nasi gak kalo boleh... ehehhe... pas, makan... jalan2 sket lagi... marked dlm kepala otak, kedai mana nak pegi nanti :) ... pastu, balik bilik... titun...

Montmartre hill ...
Champs Elysees Av...
2nd day... memang full day tour... dari pagi, sampai petang... kami pakai Cityrama tour... sebelah pagi, tour dlm Lourve muzium... muzium pyramid... lukisan Mona Lisa yang ternama, dalam muzium nie la... pas lunch, sambung tour... pusing2 kota paris... pastu naik cruise kat Seine River... permandangan mmg la sngt santek...

Abis cruise, naik Eiffel Tower... takyah beratur panjang cam beli tiket biasa... masuk laluan khas sebab tiket dah masuk pakej tour tu... kalo nak berbaris, baru nak beli tiket, mmg panjang la... naik sampai level 2 jerla... takderla sampai puncak... tu pun, anak dara aku tu dah nangis2... sebab gayat... ehhee... puas pujuk... sib baik, few minutes kat atas tu, dia dah cool down... dr atas, dpt la tgk permandangan kota paris tu... padat giler ngan bangunan... tapi, permandangan memang cantik... dari Eiffel Tower tu, sape nak balik ke tempat asal tour office tu, tunggu balik la kat tempat bas... ikut waktu dia dah bagi... sapa nak stay back, stay jerla... kami, stay jer ... sebab, balik hotel jalan kaki jerla dari situ... sebab walking distance... nak kata dekat sgt, tu takderla... tapi, jalan pelan2 mmg tak terasa pun... sebab permandangan keliling yg cantik .. sambil jalan, sambil amik gambo2... sedar2 dah sampai hotel... malam tu, kami makan nasi kat bilik jerla...

Lourve Museum...
Mona Lisa...
Concorde...

Seine River Cruise...


Permandangan dari level 2, Eiffel Tower...



On the way turun...


Park sekitar Eiffel Tower...


On the way ke Trocadero...

Park at Trocadero...
3rd day... pas bekfest, keluar kami gi Galeries Lafayette... Mall paling beso la kat sana... kalo kat London tu, Harrods the biggest kan... kat Paris, Lafayette ni la... beso sgt... pusing level bawah jer... Pusing2, dh jumpa benda terkenan dek hati... ehhee... :) pas pusing2 Galeri Lafayette... pi cari plak Hard Rock Cafe... sampai nk sesat baru jumpe... beli ole2 jer sket... bukan pi makan plak kat sana... eheheheh... masa nyaris2 sesat tu, terjumpa kedai kebab halal... beli siap2 tapau... so, pastu cari port sesuai... kat kerusi2 kat tepi2 taman2 tu... makan2... pastu, sambung sopping kat Champs Elysees... Shopping per? ehehe... ada la sket2... minyak wangi yg suku sakat pesan sket & brg personal sket la... :)


Dalam galeri...
Arc de Triomph...Champs Elysees Avenue...


Dari Champs Elysees tu, jalan2 sampi Arc de Triomph... pastu, naik bas dari situ balik hotel... balik bilik... kemas2 n packing... sebab, esoknya nak pindah ke Disney... pi tido sana plak 2 malam...

4th day... pagi tu, pas bekfast, sempat lagi pusing taman kat2 Eiffel Tower tue... amik gambo puas2... dekat2 waktu check out, balik bilik kemas2 sket & check out... dari Paris hotel ke Disney hotel, naik cab... cab pun selesa ... ala2 mini MPV... Disneyland ni, suburban la... bukan dalam bandar... dah pinggir bandar la... dalam sejam gak ler perjalanan... so, citer pusing2 Disneyland bersambung nanti...

Pusing2 park sekitar Trocadero & Eiffel Tower... Pagi sebelum check out...


Sempat lagi main kat mini playground...


Okeyla, makcik dah penat nie... nanti bebila rajin, sambung lagi story mory... wassalam...

.: Kek Prune :.

Salam...
Kek yang sedap ni, bukan aku yang buat ekk... Ema yang bagi... resipi asal Kak Ida yang bagi... memang minggu lepas cam teringat nak makan kek yang masam2 sket... teringat kek ni, sebab Kak Ida penah bagi dulu... ingat nak buat la kek ni... tapi prune nyer takder lagi dalam stok... ingat nak beli la nanti... pastu nak mintak resipi kat Kak Ida...

Tup2, Ema yang baik hati tu dah posto2 kek ni... bagi kat hb dia... bg kat cik suami kat opis... bawak balik umah... biasa la kami... pas2 brg, mmg gitu la caranye... ehehe... :) Terima kasih banyak2 la Ema yer... moga makin murah rezeki Ema sekeluarga...

Aku masuk balik resipi yang Ema bagi nie sebab ada kawan2 yang mintak gak resipi ni... senang aku nak tag kat FB nanti... ehehhe... mintak halal yer tuan punya resipi, Kak Ida...



~Kek Prune~

Bahan A (Dimasak sehingga pekat n sejukkan)
  • 1 Bekas prune 340 g
  • 1 cawan air
  • 1 cawan Brown Sugar

Bahan B
  • 1 cawan Brown Sugar
  • 180g Butter
  • 6 biji telur kuning
  • 1 cwn tepung kek
  • 1 sudu esen Vanilla

Bahan C (dipukul sehingga gebu)
  • 6 biji putih telur

Method...

1. Bahan B: Pukul butter dan brown sugar sehingga gebu, masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang...
2. Masukan bahan A dan kacau rata...
3. Kemudian masukkan esen vanila dan tepung sedikit dan kacau, ulang sehingga habis tepung...
4. Masukan (Bahan C) telur putih yg telah dipukul gebu tadi... kacau rata...
5. Bakar 180 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga masak...

Sekian, selamat mencuba... aku lom cuba lagi... sebab kek yang Ema bagi pon lom abis lagi... punyalah banyak Ema tu bagi... ehehe... Wassalam...