Pages

Monday, June 28, 2010

Kuih Puteri Ayu

Salam...
Selamat malam Selasa... sehari dua ni, makcik cam rajin sket la nak main kemas2 umah... kemas, kemas n kemas... tapi, entah kenapa rasa tak siap2 gak... bila masa nak kemas sekemasnya ntah... ehehhe...

Ada lagi major cleaning yang nak kena buat... minggu ni, ingat nak ajak kawan2 datang umah makan2... sempena double besday dua beradik tuk... besday Irdina yang ke-7, arini... besday Irfan yang ke-5 plak, 4 hb ... minggu depan... so, kumpulkan... buat tengah2... kemas2 la sket2 yang mana patut kan... nak kemas bagai, tak larat wei... badan makcik dah berat beno rasanya... ni, baru halfway... lagi halfway to go... semput dah makcik... ahaha...

So, citer makan2 tu later la yea...insyaallah, panjang umur, ada rezeki, ada la acara tu nanti... citer wat kuih plak... kuih seri ayu ni, mmg feveret seisi keluarga... anything kuih muih or kek yang kaler ijau2 n perisa pandan ni, memang la laku... resipi, aku still pakai resipi yang sama aku penah buat dulu & puas hati... from CMG... tak kuasa aku nak cuba2 resipi lain... tup2 kang jadik kuih putera ayu... sapa yang salah? makcik gak yang sedih tak dapat makan... ehehe...

Aku CnP balik la yer resipi dulu tu... dulu buat, pakai kelapa kering yang aku lembapkan ngan air panas jer... kali ni, aku pakai kelapa fresh... sini, payah sketla nk jumpa kelapa parut... ada la few places yg jual... tapi aku tak nyempat dah nak pi cari... so, beli kelapa sebiji kat bakalah bawah... kukur sendiri jerla... aritu, aku ada beli kukur tangan kat Lulu Centre... kayuh ngan tangan ajerla.. bolehla... takderla susah sangat pon ... setakat nak kukur setengah biji or sebiji tu, sanggup lagi la... kalo nak kukur sampai 2-3 biji... ampon la... kena tunggu pegi cari kelapa siap parut jerla...




~ Puteri Ayu ~

Bahan-Bahannya ...

Bahan A:
  • 1 biji telur gred A
  • 80 g gula halus
  • 80 ml pati santan
  • 1/2 camca teh pes pandan
  • 90 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar tepung ubi* (*disatukan dan diayak)
  • 1/2 camca teh ovallate
Bahan B:
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1 camca besar tepung jagung
  • 1/4 camca teh garam halus
Cara membuatnya...
  1. Gaul rata bahan B...
  2. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa yang telah dicampur garam & tepung tadi... Tekan sampai padat. Ketepikan...
  3. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati...
  4. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....


Kuih ni buat dua spesis... yang letak kelapa n tak letak kelapa... sebab, budak2 ni kadang2 dia korek buang kelapa tu... yang takder kelapa tu, letak dalam acuan apam... ehehe... dan seperti dijangka, memang abis clearlah kuih ni... tapi yang paling banyak makan, cuba teka... sapa dia? ehehe...

Sampai sini dulu... nanti rajin2 or ada masa sambung lagi... rasanya, maybe akan sibuk sikit la, for few days ni... nak pergi check up... nak kuar beli barang... nak sambung kemas2... insyaallah, jumpa lagi nanti... sekian, wassalam...

Sunday, June 27, 2010

Irfan's @ Reception Class Concert







Salam...
Kembali bersiaran... dah bersawang & berpenunggu agaknya blog aku nie... entah apa yang disibukkan pon tak tau la... kisah pon dah basi...

End of Year concert ni diadakan 3 Jun lalu... dah sebulan pon... budak2 ni dah start summer holiday pun dah 2 minggu... maka bermulalah era ummi diaorang sakit kerongkong sebab banyak pot pet pot pet since early morning sampailah diaorang tido... ehehe...

So, layan jerla gambo2 n video takder kualiti nie... sebab zoom dari ujung dunia jer... sebab ramai sangat orang dok sibuk jadi papparazi hari tu... huhuhu...

Entry ni khas buat nenek yang nak sangat tgk Irfan joget... ehehe... sekian, wassalam...

Satay Ayam & Nasi Minyak Hujan Panas

Salam...
Dalam kemalasan tu, selera makcik ni terlampau la plak... teringat kenduri kendara kat kampung la... teringat segala lauk pauk kenduri... stress betul... dahtu, teringat plak Satay Hj. Samuri la... ish, macam2 betul...

Maka, dalam keterpaksaan tu, jadiklah nasi minyak hujan panas versi selamba rock... benonya teringin sangat nak makan daging masak hitam yang best giler... tapi sedihnya, dah try few resipi ... tapi, rasa dia tak sama ngan rasa yang aku penah makan dan terbayang2... teringat masa makan kat kenduri Pak Tam... yummy... katering En. Sahrani IKM Lumut tu pun sedap you... huhuuhuu... mana makcik nak cekau... ngeee...

Last2, eksesorikan ngan ayam masak merah... ni takleh miss la... sebab Mr I tu suke... pastu, wat kurma telur sket... takut budak2 ni taknak makan ayam masak merah tu... tapi, rupanya depa makan beria la plak ayam masak merah tu... kurma telur tu yg tak laku... buat la jugak sket jelatah...


Satay pun buat entah zaman bile ntah... tapi kali ni buat cam tak berapa best jer aku rasa... serba tak kena kat tekak aku nie... cam tak cukup rempah pon ader... kurang manis pon ader... aku, kalo satay suka yang ada terbit rasa manis sket... tapi, jadiklah kan... dari takder langsung... sian lah, kat aku nie kan... hihihii...


Tulah agenda makan2 terakru... makan, makan dan makan... apo laie... sekian, wassalam...

Friday, June 25, 2010

Kek Gula Hangus

Salam...
Selamat malam... tgh malam2 ni tenet ni mmg slow la... lembabun giler... so, aku pon tulih entry pelan2... Kek gula hangus ni, entah baper kurun dah buat... nak mengentry punyalah malas... gambo dah amik, perap jer sampai jadik tapai... hiihii...

Entah tetiba rasa nak makan kek gula hangus ni... tak penah buat pon... nak makan bukannya banyak pun... tapi sebabkan nak makan, gagahkan jugak buat... walaupun taktau la budak2 ni makan ke tak...

So, jadiklah hasil yang demikian... sarang dia jadik tak berapa nak cun la... sebab perap tak lama kot... takpun sebab aku reduce baking soda dia tu... sebab, aku ni pantang kalo makan kuih muih or kek yang ada rasa soda yang kuat... tak sukeee...

Resipi dia aku amik kat mana ntah... dah lupe... dok cnp simpan dlm words, lupa lak nak amik rujukan dia... ampun yer tuan punya resipi... mintak halal, dunia akhirat...



~ Kek Gula Hangus ~

Bahan A:

1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sdb mentega/marjerin

  1. Gula dicairkan bersama dengan mentega di atas api yang sederhana... Kacau sehingga gula kelihatan hangus.
  2. Kemudain masukkan air panas dan kacau hingga sebati dan bancuhan cair ...

Bahan B:

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanila

  1. Pukul telur hingga kembang...
  2. Kemudian masukkan esen vanila diikuti dengan susu... Kacau sebati...
  3. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit...
  4. Last sekali masukkan gula hangus tadi. Tuangkan ke dalam loyang dan perap selama 3-4 jam untuk mendapatkan sarang yang cantik...
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 60 minit atau sehingga masak...
Kesimpulannya, pasni aku takmo buat dah kek nie... sebab orang umah ni tak layan pon... rasa sorang sepotong, pastu tak pandang dah pon... huhuhu... wat ponek makcik jer... hehee... sekianlah, tuk kali ni... Wassalam...

Tuesday, June 08, 2010

Air Soya homemade...

Salam...
Sambung balik kejap... japgi pas kemas2 sket n wat kejer sket2 nak kuar jap... jalan2 cuci mata... bawak Irfan sekali... sebab dia ponteng sekolah... kawan2 kat sekolah tinggal 2-3 orang jer yang datang... yg lain sume dah cuti awal... kat sini mmg gitu... pas abis jer exam ker, apa ker, sume dah tak mai sekolah... dia nak pi sekolah pon dah takder mood, sebab kawan nak main dah takder... dok umah tgk katun lagi best... ahaha... so, ada la kawan teman jenjalan kang...

Air soya ni buat semalam... puas gak cari merata kacang soya ni... at last jumpa gak kat Highway Market, Fahaheel. .. air soya kotak sini ada gak... tapi tak banyak pilihan n tak sedap la aku rasa... more like rasa susu... soya nyer tak rasa... dah le aku memang tak minum susu... ada gak air soya perasa ceklat, vanila n buah2an... adoila, mana besh... orang nak soya asli tu...

Dah ler mahal giler kan... sekotak besar sampai belas2 hinggit... kat Msia baru 2-3 hengget... tapi kalo tak jumpa kcang soya ritu, nak tak nak, kalo nk minum gak, kena gakler beli kan... duduk kat luar ni, kalo semua nak convert jadi RM, pakat takyah makan minum n pakai la... sebab byk benda yg mahal dari yg murah... tapi bila dah biasa dok sini, takdelah semua benda nak compare RM... kalo keperluan harian, compare jerla rege dari satu kedai ngan kedai lain... yg mana yg lebih valueable... kalo compare RM, mmg pakat tak jadi apa lah kan...

Meloncat masa jumpa kacang soya kat kedai tu... ingatkan tak jumpa dah... sebab dah survey 2-3 tempat, takde plak jumpa kcg soya tu... ehee... so, ni resipi dia yer... aku amik kat mana ek? lupa dah...


Bahan-bahan...

2 cawan kacang soya
Air secukupnya
Gula sesedap rasa
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara-cara :
1. Rendam kacang soya semalaman... (selepas rendam, kacang soya akan kembang)
2. Ramas sehingga kulit kacang soya tertanggal... buangkan kulitnya...
3. Kisar 1 cawan kacang soya dengan 2 - 2 1/2 cawan air... ( ulang sehingga habis)
4. Tapis dan perah air kacang soya yang telah dikisar dengan penapis kain atau gunakan kain kasa ke dalam periuk...
5. Masakkan air kacang soya yang telah ditapis dengan daun pandan dan gula... (kalau nak buat air gula asing, boleh skip gula )

P/s: * Masak hingga mendidih gunakan api sederhana dan kacau selalu agar tidak berketul dan berkerak... berhati-hati agar air soya tidak membuak keluar...

Air ngan gula tu, boleh la ejas ikut suka... nak cair ker... pekat ker... manis ker... kalo nak wat air gula asing pon boleh... so, air soya tu biar kosong jerla... takyah letak gula... aku letak gula sket jer masa masak air soya tu... bagi rasa sket2 jer... nak manis lagi, aku tambah air gula kemudian... sebab aku paling suka soya ngan gula merah... wangi jer rasa dia... sebab tu wat air gula asing... nak tambah air gula merah ker, gula putih ker, aku tambah kemudian...

Air soya wif gula merah... slurppppppp....


Sekianlah tuk rini... nak wat kejer n out kejap... sekian, wassalam...

8th Anniversary, nasi kerabu & makan2 lagi...

Salam...
Kembali bersiaran setelah lama memalaskan diri... giler malas... nak buat apa pon rase malas jer... rase nak tido ajer... orang lain peknen, morning sickness... aku takder morning sickness... tapi aku kena mabuk lain... mabuk malas, mabuk tido n mabuk makan... adoila... ni baru nak warming up merajinkan diri... tu pon pas dah sakit sangat jiwa ni, tgk umah cam Titanic karam... huuhu...

Sambungan citer2 jalan2 ke Disneyland Paris, London & Istanbul sambung nanti la yer... citer makan2 dulu...

26 Mei ritu our 8th anniversary... Alhamdulillah, syukur atas limpah kurniaNYA... takder wat apa pon... kek pon beli jer... memang teringin nak makan kek beli... Fresh Fruit Cake...

Tapi, tak best sangat... sebab rase kek tu cam dry jer... cream dia pon tak meriah... so, cam nak tercekik jer rasa makan kek nie... kering sgt... ada2 jerkan aku nie... ehhee...



Malam tu, merajinkan diri sket la masak nasi kerabu... bukan apa... banyak sangat eksesori dia... tu yg jadi leceh tu... mmg sihatadahal, ni la nasi feveret aku... tapi nak merajinkan diri tu, adoila...
Eksesori dia malam tu biasa la kan yg basicnya sayur kerabu, kuah cili, kuah kuning n ikan... Pastu eksesori tambahan dia... solok lada, ikan goreng celup tepung, ayam & hati ayam goreng berempah, telur masin n kopok ikan...

Ambik ko... penuh pinggan... nasi pun tenggelam tak nampak... ehehe... layanzz....



Hadiah Anniversary? ehheeeeee.... masa jalan2 Paris n London ritu dah macam2 aku sambar... Enbeg, sunglass, jam tangan & perfume... giler kentang... cukup tuk semua event sepanjang tahun... so, aku takmo dah hadiah... sian poket Mr I... ehee... tapi ada gak plan nak beli brg keperluan bersama... share2 beli... tapi tgh dok survey2 lagi la apa nk dibeli... last year kami dah beli Wii tuk anak2 kan... thn ni, lom beli lagi... survey2 dulu... =)

Ni plak, masak2 bila ntah...

Kuey teow sup... kuey teow import dr Msia... pesan kat Kak Ida... Mr Zubir yang bawak balik sini... tq for them... ilang kempunan makcik nak makan kuey teow... sini mmg takder jual kuey teow yea...


Nasi ayam cecampak...

Tu jerla... kisah masak2 kali ni... rajin sok sambung lagi... tatitu... wassalam...